Botezul evanghelic
Hai salut!
Eu sunt romanca ortodoxa si sotul e neamt evanghelic. Noi ne-am casatorit la Biserica Evanghelica in Ro. Acum sunt bortoasa si ma bate gandul botezului. Oare putem boteza copilul ortodox daca noi suntem casatoriti evanghelic? Sota-miu nu prea are nimic de-a face cu religia si parca nu as vrea sa botez copilul intr-o religie despre care nimeni din casa nu are habar. Daca al meu berbant nu se omoara dupa asa ceva, nu pune pret pe sarbatori,etc, eu, din contra vreau sa sarbatoresc Invierea, nasterea Domnului, si alte sarbatori asa cum trebuie. Si l-as invata cu drag si pe copil toate astea. Credeti ca un preot ortodox m-ar refuza? Sau e mai bine ca pruncul sa fie botezat in religia tatalui?
Laura
Raspunsuri
iren spune:
Eu stiu ca la evanghelici,de fapt la majoritatea culturilor crestine dupa Evanghelie,botezul nu se face cind copilul este mic,ci doar se merge cu el la "binecuvintare",o rugaciune pe care o face pastorul bisericii,dar nu mai stiu sigur cind anume,la cite saptamini,parca la 6.
Botezul se face incepind cu virsta de 16 sau 18 ani,simbolizind nasterea din nou si de-abia dupa aceea este socotit membru cu drepturi depline in biserica (comunitate),pt.ca trebuie sa fie indeajuns de matur pentru a hotari cind vrea -daca vrea-sa fie intr-adevar crestin adevarat,iar asta se definitiveaza prin botez.
In caz ca mai ai intrebari,poti sa-mi trimiti pe pm,pt ca s-ar putea sa uit unde-am mai postat mesaje.Nu sint evanghelica,am fost 7 ani,dar am revenit la ortodoxism,asa ca sint destul de documentata-zic eu.Daca am gresit in ceea ce am scris,imi cer scuze,dar sint foarte multi ani de cind nu mai am legaturi cu Biserica Evanghelica.Sper totusi ca am reusit sa te "luminez" nitel.
Iren&Bogdanelu
iren spune:
Am uitat sa precizez,evanghelicii sarbatoresc Pastele si Craciunul,dar nu cu obiceiurile ortodoxe,cum ar fi prezenta la biserica in Noaptea Invierii,oua rosii,spoveditul de dinainte,etc,si fara Mos Craciun,dar multi au inceput sa faca brad,de dragul copiilor.Dar in diminetile Pastelui si Craciunului,se faceau un fel de "serbari",cu cadouri pt. fiecare,cintece,etc,dar asta era in Romania,nu stiu care sint obiceiurile in afara.
Iren&Bogdanelu
osolita spune:
Nu stiu de ce, dar imi face impresia ca Lauraa si Iren vorbesc despre doua religii diferite, banuiesc ca sotul Laurei e protestant(evangelisch-lutherisch)iar Iren vorbeste despre un cult crestin dupa Evanghelie.
In ceea ce priveste botezul copilului Laurei,mie imi place sa cred ca preotii ortodoxi de aici sunt mai descuiati la minte. Daca vrei neaparat sa botezi copilul ortodox si totusi te refuza, poti sa-l santajezi putin pe preot, eu de ex. i-as spune ceva de genul: am inteles ca nu vreti sa-mi botezati copilul ortodox, eu sunt impacata sufleteste ca am vrut sa fac asta, nu-mi ramane decat sa botez copilul evanghelist, dumneavoastra sunteti cel care permite asta si sunteti raspunzator ca copilul meu va fi botezat intr-o alta religie.
maudi spune:
nu vad nici un motiv sa va refuze, nu au cum, normal ar fi sa te primeasca cu bratele deschise. succes la tratative si sarcina usoara.
Lauraa spune:
Iren, ca si Osolita, cred ca vorbim de lucruri diferite. Religia evanghelica nu este acelasi lucru ce "Crstinii dupa Evanghelie" sau alte culturi din astea. In Germania e o religie care aduna foarte multi credinciosi, dupa cea catolica fiind a doua. Si sasii nostri din Romania sunt evanghelici sau catolici. Botezul se face la biserica, cu apa si tot tacamul,atunci cand copilul e mic (cateva luni). Se serbeaza nasterea Domnului Si Invierea, se tine post,etc. Se spune Tatal Nostru si se face cruce.
Osolita, intr-adevar, buna ideea ta. De fapt asa si e. Nu vad nici eu motivulpentru care un preot nu ar vrea sa boteze un copil, mai ales ca eu insami sunt ortodoxa. Dar mai cititnd pe aici am dat de cateva de cateva exemple de preoti care ...
Maudi, multumesc de urari, sa dea Dumnezeu sa fie bine.
Laura
iren spune:
Da,aveti dreptate,eu vorbeam despre Cultul Crestin dupa Evanghelie,nu aveam de unde sa stiu ca evanghelicii din Romania nu sint aceeasi cu evanghelicii din Germania....da' omu cit traieste-nvata...asa pina la urma eu am fost cea "luminata"...
Iren&Bogdanelu
nemo spune:
Uneori termenul folosit intern de o comunitate etnica sau religioasa difera de cel folosit de cei sub care o desemneaza restul lumii. De exemplu multe veacuri numai romanii insisi si-au zis romani, strainii le ziceau valahi. Numele Finlandei (Suomi) in limba finlandeza nu seamana cu numele tarii in vreo alta limba.
Sasii si in general nemtii care isi zic evanghelici sint ceea ce lumea larga numeste luterani.
Si ortodocsii sint uneori numiti de altii greco-orientali (mai ales de catre cei care au ceva impotriva lor; totusi nu stiu daca poate fi considerat un peiorativ).
Alt caz pe care l-am descoperit recent: mormonii isi numesc biserica "Church of the Latter-Day Saints".
Cum zicea un catolic care nu stia ce termen ar fi mai potrivit pentru Biserica pe care majoritatea romanilor o numesc Ortodoxa, fiecare religie se considera ortodoxa; fiecare, daca practica prozelitismul, inseamna ca aspira sa fie catolica (adica universala); iar toate confesiunile crestine se considera (cred) evanghelice in sensul ca Evangheliile sint invatatura lor de capetenie. Dar sigur ca terminologia e derutanta.