gradinita Germania - ajutor!!!

gradinita Germania - ajutor!!! | Autor: ariadna

Link direct la acest mesaj

Salutare la toata lumea,
in sfarsit am deschis un subiect destul de dureros pentru mine. Si am sa spun in cele ce urmeaza despre ce este vorba.
Pana acum, din septembrie adica si pana acum, copilul meu nu a invatat absolut nimic la gradinita. Sigur, la inceput scopul meu era sa invete in primul rand germana, pentru ca acasa are parte numai de romana. Insa, nici macar germana nu cred ca invata asa de mult pentru ca lui ii lipseste contactul cu ceilalti. El are o fire mai retrasa, iar daca vede ca atunci cand spune ceva (binenteles pe romaneste) nu ii raspunde nimeni atunci si mai abitir o lasa balta si nu mai vrea sa comunicie cu nimeni. Dar trecand peste firea lui retrasa, as vrea sa stiu daca nu este normal ca totusi educatoarea sa aiba macar 10 minute oe zi pentru fiecare copil (in grupa sunt 25 copii la 2 educatoare) si sa incerce sa-l invete cate ceva: o poezie, un desen sa faca impreuna, un cantec, ceva. Am citit cateva mesaje despre gradinite si povestea cineva doi Ro ca acasa are chiar un bibioraft sau ceva de genul asta cu tot ce facuse fata la gradi, plus ca fetita facea ore de engleza, germana, matematica si tot felul de minuni la gradi. Cand am citit asa ceva m-a luat durerea de suflet si mai tare, eu pana acum nu am nici macar o foaie cu ce a facut el la gradinita. Cred ca aici pur si simplu ii lasa pe copii sa faca nunmai ce vor ei, daca vor sa deseneze, bine, daca vor sa se joace cu masinutele bine, daca vor sa se bata si sa se traga de par iarasi bine. Pentru ca vreau iar sa spun ca baiatul meu a invatat la gradi sa dea cu pumnii, picioarele, si chiar sa stranga de gat!, da sa stranga de gat si altceva nimic. Am ajuns la concluzia ca daca eu nu vorbesc in germana cu el acasa in alta parte pur si simplu nu are nici o sansa sa fie ajutat si inteles in privinta asta.
Va rog tare mult sa ma ajutati si pe mine cu parerile voastre!
As vrea sa stiu si eu cum as putea sa stiu pur si simplu daca gradinita unde merge copilul meu are un program de lucru, adica o programa de urmarit, sa zicem astazi desenam si coloram, maine cantam la chitara si poimaine ne dam peste cap sau ceva de genul asta. Am dreptul sa ma duc sa-i intreb? Adica cu alte cuvinte sa intreb de ce copilul meu nu a invatat nici o poezie pana acum?
Multumesc anticipat,
o mamica dezamagita de gradinita

ariadna

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Alina spune:

Ariadna,
De ce nu mergi dupa un termin prealabil sa vorbesti direct cu educatoarele despre programul pe care il au de facut cu copiii?Cred ca poti sa le rogi chiar sa se ocupe mai mult de baietel pt ca nu stie germana si e o fire mai retrasa,le explici cum stau treburile sau cel putin eu asa as face.
Sunt o gramada de copii de alte natii care merg la gradi si nu stiu germana de-acasa.
Succes!


Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dori spune:

Buna ariadna!

Eu pot sa iti inteleg foarte bine dezamagirea (fiindca am trecut si eu prin faza asta), dar totusi cred ca este inca prea devreme sa iti formezi o parere. Nu stiu daca merita sa compari ce se face intr-o gradinita in Ro cu ce se face in De, pentru ca obiectivele si tehnica si organizarea etc. sunt complet diferite.
Fata mea este in al treilea an de gradinita, si pentru o lunga perioada am tot facut si eu comparatii cu ce se face in Ro (iar acum ma pregatesc sa incep comparatiile in ce priveste scoala). Dupa toate comparatiiile, nu as putea sa spun (dupa parerea mea, evident) care sistem aplicat in gradinite este mai bun - cel german sau cel roman. Fiecare are avantajele si dezavantajele lui.
Cand a inceput gradinita fata mea avea 3 ani si 5 luni, nu stia germana (si nici noi, ca de-abia "aterizasem" in Germania). Ei i-au trebuit cam sase luni sa se acomodeze (asa ca eu zic sa mai ai rabdare) si apoape doi ani sa se simta "relaxata".
Iar despre programul in gradinita, au intervale cand copii sunt lasati de capul lor si au activitati organizate, in general se lucreaza cu grupe de 7-8 copii. Nu pot sa spun ca am simtit ca este neglijat copilul, dar nici ca s-a lucrat intensiv cu el.
Daca te intereseaza, pot sa iti povestesc amanunte despre ce fac. Parerea mea este sa mai ai ceva rabdare, si daca esti nemultumita, discuta cu educatoarele despre programul cu copiii, si daca vei fi tot nemultumita, intereseazate pentru o alta gradinita.
Mult succes tie si lui Mihai!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ariadna spune:

Multumesc mult Dori, pentru mesaj. Intr-adevar, este un paradox, dar este intr-adevar incurajator sa stii ca nu esti singurul patit. Asta imi da mie speranta ca totusi pe viitor poate fi mai bine. Cat priveste schimbatul gradinitei si eu m-am gandit la asta, dar ca si tine mi-am spus ca e prea devreme. Insa, in privinta lucratului intensiv, cred ca nici pe departe nu poate fi vorba. Cuvantul care se potriveste cel mai bine cred este "supraveghere".
Pe mine ma intereseaza foarte mult sa cunosc si alte experiente, asa ca daca tu ai timp pentru scris mesaj, eu am sa le citesc bucuroasa.
Adresa mea particulara de mail este ariadna@zorca.de. Nu stiu daca am voie s-o public aici, daca nu am voie imi cer scuze anticipat.
Ce m-ar mai interesa pe mine este cum s-au desurcat copii, si aici ma adresez celor care inainte sa vina in De nu stiau o boaba germana, pt ca asta e cazul nostru, si care deja au mai multi ani de stat aici, deci cum s-au descurcat copiii cu limba germana, presupunand ca acasa se vorbea 90% romana.
Fetita ta, Dori, a stiut fara probleme germana, dupa doi ani de gradinita? Voi acasa vorbeati, sau tu vorbeai si germana cu ea? Sau numai la gradi vorbea fetita germana? Eu as astepta bucuroasa un an, doi sa stiu ca dupa perioada asta baiatul meu va stii bine germana si va fi in stare sa faca fata cerintelor scolii. Caci ma gandesc cu groaza de pe acum ce o sa faca el la scoala. Mai ales ca noi avem viza pana in 2005, deci exact cat sa-l ameteasca de tot cu limba, iar daca va trebui sa ne intoarcem in Ro zau ca nu stiu ce o sa mai fie si acolo.
In satul unde stam noi, este si o familie de romani din Sibiu, veniti di 90' cu azil politic. Ei zic ca sunt romani romani, dar mama fetitei (fetita s-a nascut aaici) vorbeste cu ea numai in germana. Eu o admir si o invidiez si ma intreb cand o sa ajung si eu la performanta de a vorbi germana cursiv si fara greseli grosolane de gramatica astfel incat sa nu-l invat monstruozitati pe copil sau, mai rau, pur si simplu alta limba si nu germana.

ariadna

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ariadne spune:

draga ariadna,

fetita noastra merge abia la anul la gradinita, momentan frecventam saptamanal Spielkreiss. saptamana trecuta am avut o discutie de vreo doua ore(foarte interesanta) despre gradinite, metode, etc.
sutn gradinite care au grupe interactive( cu copii ausländer-i), nu stiu cu exactitate insa cred ca se pune foarte mult accent pe limba germana in asemenea grupe.
una dintre gradinite este cea evanghelista, eu am facut deja o scrisoare de intentie, vedem rezultatul.
ideea este ca inainte de a inscrie copilul la gradi trebuie sa mergi( faci in prealabil un termin)sa vezi la fata locului ce programa au, cate grupe de copii sunt, cate educatoare si chiar poti sta cu copilul acolo pt.o ora/doua, timp in care poti trage niste concluzii.
una dintre gradinitele bunicele sunt cele catolice, au un program foarte educativ , disciplina nu lipseste si de altfel copiii sunt invatati ce inseamna initiativa si increderea in sine( si aici am trimis scrisoare de intentie).
in situatia voastra cel mai bine este sa mergi sa vorbesti cu educatoarele, explica-le situatia si cere concursul lor, eu zic ca te vor ajuta, din ceea ce am vazut mi se par destul de comunicative .
mai asteapta cateva luni , timp in care incearca sa gasesti si alta gradinita( nu uita ca un loc il gasesti destul de greu si esti mereu pe lista de asteptare).
incearca acasa sa il ajuti pe baietel, cumpara-i carti simple si ilustrate in germana, filmulete ( teletubbies spre ex.), desene animate, etc., oricum lasa-l sa se uite si la tv.
in nici un caz nu incerca acum sa-i vorbesti numai germana, va fi complet debusolat, parerea mea.

si succes!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iris spune:

draga ariadna, din fericire pot sa iti dau si eu vesti bunicele in sensul a te-ai alarmat prea devreme in legatura cu ritmul in care copilul tau acumuleaza limba germana; fetita mea cea mare e acum in anul 2 de grdai, la o gradinita catolica, intr-o grupa mai sepciala adica sint 15 copii intre 6 luni si 5-6 ani...ea e destul de cumintica si la locul ei, chiar visatoare si mutulica; a invatat destul de mult zic, eu, uneori mi se pare multumitor altadata nu...dar ea e multumita si merge cu placere si asta e cel mai important; din tot ce-am vazut eu la copii in aceeasi situatie, in 3 ani de gradi ajung la un nivel bun pentru a incepe scoala, dar si cu ajutor de acasa...poti si ca atunci cind copilul are 6 ani sa mai ceri un an de gradi, si mai poti sa ceri un pic de atentie din partea directoarei si educatoarelor; am cunostinte care au procedat ceva, depinde insa de bunul simt al fiecareia din cele care lucreaza in gradi; cind a inceput gradi , am vorbit cu educatoarea sefa si ea m-a asigurat ca nu e nici o problema, ca invata copii astia de te sperie samd...din cind in cind ma apuca spaimele rau de tot, apoi ma mai linistesc cind o aud cit turuie sau cit se straduieste macar..dar a sta doar de citeva luni ( plus ac dupa 6 sapatmini in romanai nu mai stai si nu mai vroia sa zica o boaba deutsch..); poate ar fi bine sa cauti o gradi cu grupe mai mici, de ex cele catolice, cum e a noastra, dar cred ca nu trebuie sa mai astepti sa ii invete poezii, se pare ca nu se obisnuieste pe aici, zic eu din fericire, ca pe mine ma scot din papuci...mai bine cintecele, ca au o multime dragute de tot pt toate virstele; eu le-am rugat pe educatoare sa imi dea cuvinetele de la cintece si acum abia putem cinta impreuna, un an am lalait singura...
cred ca toti copii trec prin faza de retragere, cind realizeza ca nu se inteleg cu ceilalti din cauza limbii, apoi incet invata expresiile uzuale, si apoi isi dau drumul la grija- poate aici poti sa ila ajuti putin, eu imi facusem si-o lista cu ce sa ii tot repet cum se zice, dar cine a folosit-o?!!! dar macar ma simteam mai bine ca fac ceva pt mimilica...auma re 4 ani si ma intreaba in fiecare zi cum se zice la ceva....ne uitam in dictionar si nbe straduim sa retinem...
mai ai rabdare, incearca sa-i gasesti printre colegi prieteni, dar nu il grabi, oriunde ii trebuie copilului timp sa se obisnuiasca - poti cauta grupe de turnen si alte activitaturi si in timp vei vedea ca va fi mai bine;
oricum trebuie sa ai rabdare...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ariadna spune:

Multumesc pentru raspunsuri.
O alta problema a noastra ar fi ca Mihai pur si simplu si-a facut o obsesie ca vine Lukas, un baietel cu cateva luni mai mic ca el, si il loveste cu pumnii. Eu l-am vazut pe baietelul acesta, binenteles ca nu sta sa dea non-stop numai cu pumnii. El chiar vrea cateodata sa-i spuna ceva lui Mihai, dar baiatul meu este atat de infricosat de el, incat pur si simplu fuge ca de-o sperietoare doar ce-l vede. Iar in fiecare dimineata cand il duc la gradi plange si ma intreaba de ce trebuie sa stea la gradi unde e Lukas, de ce Lukas este rau, de ce Lukas da cu pumnii, zice ca peste tot e Lukas; prin urmare nu mai vrea sa se joace cu nimic. Partea cea mai proasta este ca peste zi a inceput si el sa dea cu pumnii in ceilalti si sa faca tot felul de lucruri urate, care in opinia mea ar fi putut fi evitate daca ar fi existat un program anume cu copiii.
Gradinita noastra tine de AWO. Avem si gradinita catolica la noi in sat. Dar si acolo sunt 25 de copii in grupa si zau ca nu cred ca difera prea mult stilul de lucru.
De mers, mergem si noi la turnen, am mers si la spiel-gruppe pana a intrat la gradi, a fost si la pregradi (de doua ori pe sapt. cate doua ore si jumatate) dar acolo nu prea a avut parte de pumni.


ariadna

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns babirusa spune:

ariadna, ai putea vorbi cu educatoarea sa vada cu cine se joaca mai cu placere si sa-l ajute sa comunice chiar daca prin jocuri sau desene la inceput. Daca ar avea un prieten neamt probabil ar reusi sa invete germana mai usor si s-ar integra mai usor. Numai bine!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabrianah spune:

si noi sintem intr-o situatie similara.am venit aici de aproape 3 ani, eram insarcinata, nu am stiut ca pot merge la curs intensiv de limba, apoi am nascut, etc. acuma Nathan are 2 ani si 3 luni, si moare de dorul altor copii, dar cind ei vorbesc in germana, el "se decupleaza" si merge altundeva.Imi pusesem si eu mari sperante in gradinita. familii de romini cunoastem doar una cu copii, dar ne vedem destul de rar.
nici noi nu vorbim acasa cu el germana, sa nu il invatam aiurea ( si asa am primit si un sfat, ca mai bine invata el separat, fara accent), in schimb am o prietena buna acasa care da bani grei ca fetitele ei sa invate germana, si eu, uite aicea, si nu fac nimica.
oricum, am vrut sa va zic ca asta e si problema mea.
ana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iris spune:

ana, eu cred ca totusi ca poti sa il inveti, cuvinte, expresii si cintecele simple; acum sint curiosi si cred ca invata cu mare placere orice le spunem noi; e clar ca nu ii invatam sa vorbeasca corect dar ii putem invata cuvinte uzuale si asta le usureaza totusi contactul cu alti copii; si daca vrei sa ne vedem , da de stire, sint 45 de km intre noi, sintem mai multe familii de romini , si ne intilnim destul de des cu trupa de copii dupa noi;

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ariadna spune:

La recomandarea educatorului, care este si leiter-ul gradinitei, am fost cu Mihai la Fruehfoerderstelle. Pentru cei care nu stiu, aceasta este pentru persoanele cu deficiente, dar se adreseaza in special copiilor.
Educatorul ne-a recomandata aceasta stelle dupa 5 saptamani de contact cu Mihai. Asta in conditiile in care stia ca acasa se vorbeste numai romaneste cu Mihai, ca este vorba de o varsta mica, adica tot ce asimileaza Mihai este numai prin auz (fara scris, citit, etc, ca in cazul unui adult). Ca, spunea el exista probleme de comunicare cu el. Si ca e bine sa tratam din pripa problema, oricare ar fi ea. Nu cumva comunicarea lui ar fi afectata de problemele pe care ar putea sa le aiba el cu concentrarea, vorbitul (sprache), miscarea (motorik)? Zicea educatorul.
Am fost cu Mihai, binenteles ca cei de acolo au zis ca totul este OK pentru varsta lui dpdv al miscarii, concentrarii si vorbirii (aici m-au intrebat pe mine cum e cu vorbitul si au trebuit sa macreada pe mine). Oricum, pe moment nu au avut nimic clar de zis, pentru ca nu era nimic de zis (eu imi cunosc, zic eu, foarte bine copilul). Concluzia lor a fost una diplomata, ca sa nu-l contrazica pe educator, pentru ca ziceau ei au avut doar contact de o ora pana acum cu Mihai, fata de educator, care il vede zi de zi la gradinita; pe mine nici nu m-au mai considerat, eu care stau cu el de cand s-a nascut. Deci concluzia lor a fost ca sa mai asteptam cateva luni de contact cu gradinita si sa mai vedem atunci evolutia lui Mihai.
Si acum ma intreb eu, acum ,cea care simt o mare, mare frustrare si dezamagire, de ce nu a asteptat educatorul? Ca doar asta e meseira lui, nu? Presupun ca educatorii studiaza si psihologia copilului, nu? Sau auslaenderii au statut aparte, sunt considerati anormali din start, numai pentru simplul motiv ca nu stiu limba lor, care e de o simplitate copilareasca.
Si in invheiere, vreau sa spun pentru mamicile care au si ele copii la gradi si care ca si noi vorbesc romaneste acasa. Eu am inceput sa vorbesc cu Mihai, de vreo trei-patru saptamani, germana acasa. Asta nu insemana ca vorbim numai germana, dar spunem destul de multe, si lui Mihai ii place. A inceput si el sa zica cate ceva. Spunem acum propozitii scurte, cu cuvinte simple, dar conteaza foarte mult pentru el. Mmama mea zicea ca e foarte important pentru el ca si eu sa vorbesc cate ceva in germana cu el pentru ca asa i se va parea ca nu e totul ca un bulgare mare de neninteles ci va putea incetul cu incetul sa recunoasca cate ceva. Si acum cateva zile educatorul chiar mi-a spus ca Mihai a inceput sa spuna cate ceva pe la gradinita.
De asmenea, am imprumutat carti de la gradinita, lui Mihai ii plac foarte mult, nu le refuza, ba dimpotriva. Sunt foarte bune si pentru mine si pentru el. tot asa la inceput cu cateva propozitii scurte iar acum am chiar cateva povestioare pe care Mihai le asculta si de cateva ori pe zi. Intai citesc propozitia in germana, pe urma spun in romana si dupa ce citesc cartea de cateva ori in felul asta o citesc numai in germana fara sa o mai traduc si Mihai isi insuseste in felul asta cel putin un vocabular pasiv bogat (sper eu
Marti am intalnire cu educatorul si nici nu stiu cum o sa port cu el ca la faza cu stapanitul nervilor stau cam prost si mi-e c-o sa sar la gatul lui.
Si apropo de gradinitele catolice, aceeasi parere este si pe aici. Astept sa vad insa cum evolueaza lucrurile la asta la care e acum.


ariadna

Mergi la inceput