Mi-at deschis apetitul catre bors, cum se prepara, in Ardeal nu se face?!
Raluca
Raspunsuri
papadie spune:
BORS DE TÄRÂTE PT ACRIT
2kg de tärâte,1 kg de mälai,1/2 pâine neagrä, 1kg de hushte (tärâte care rämân pe fundul borshului) sau 30 g de drojdie, 1 crengutzä de visin sau de märar.
Se pun tärâtzele si mälaiul la înmuiat cu apä cäldutza , într-o putinä micä, într-un borcan mare de sticla sau într-o oalä de pämânt, si se umple apoi vasul cam 3/4 cu apa fiartä. Se amestecä bine, se acoperä, se lasä 5-6 ore, dupä care se adugä hustele sau maiaua. Maiaua se pregäteste din timp cu drojdie, fäina si putinä apä cäldutzä, toate amestecate si läsate la loc cald sä dospeascä.
Maiaua se adaugä în vas când compozitia este abia cäldutzä, sä nu se opareascä drojdia. Se amestecä totul si se acoperä. Se adaugä pâinea neagrä präjitä, crengutza de visin , eventual si märar uscat si se pästreazä la loc cald. Dupä 24 de ore, când borsul s-a limpezit , se stoarce pâinea si se scoate. Dacä borsul este destul de acru se poate strecura în alt vas si se pästreazä la rece.
Din ceea ce a ramas de la stecurat, se pregäteste alt rând de borsh , procedându-se la fel si punând doar altä pâine. Dupä ce s-a scos si al doilea rând de bors, se retin 1-2 kg din depunerea de pe fund (hushte), care se pästreazä la rece, pânä la urmatoarea întrebuintzare.
CIORBELE acrite cu borsh sunt ca acasa ,
päpä
vilma spune:
Ce-mi place cuvantul asta: hushte!..l-am auzit prima data (spre rusinea mea) de la doamna care are grija de Anca, ea face acasa la ea bors proaspat si ne aduce...sa ne turnam si-n cap...
Otilia spune:
Bors
Ingrediente: 500 grame tarite de griu, 300 grame de malai, un pahar huste sau 20 grame de drojdie, o lamaie, 2-3 felii de paine neagra.
Se prepara intr-un vas de lut smaltuit (daca aveti) de 5-6 litri. In el se pun taritele de griu si malaiul. Se adauga hustele (tarite si malai ramase de la alt lot de bors) pentru fermentatia lactica, sau drojdia de bere. Peste aceasta se toarna apa fierbinte sau clocotita pina ce se umple vasul, care se va pastra la loc cald.
Dupa racire, se adauga o lamiie cu coaja cu tot, taiata in felii, impreuna cu 2-3 feliute de paine neagra.In timpul fermentatiei, borsul de amesteca cu o lingura de lemn cu coada lunga, cam de doua ori pe zi (dimineata si seara). Se gusta din cind in cind si daca este destul de acru, se pune intr-un loc rece sa se limpezeasca. Se scurge borsul limpede, se pune in sticle si se pastreaza la loc racoros. Se pastreaza hustele (ceea ce a ramas in vas dupa ce s-a pus borsul in sticle) la rece, in acelasi vas. Cand s-a terminat borsul in sticle, se toarna apa fiarta in vas peste huste sa se limpezeasca; apoi borsul se toarna in sticle. Operatia se pote repeta de 3 ori.
Nota: Borsul nu se lasa peste huste ci se toarna in sticle ca sa nu devina amar.
Eu am facut bors, dar mi-a adus cineva huste din România.
Dar n-am pus lamiie si malai, am pus doar hustele, taritele si am turnat apa fierbinte. In 2-3 zile se acreste. Prima oara, daca n-ai huste, pui drojdie de bere...
Ela spune:
Nici eu nu concep ciorba fara bors si am suferit la inceput, dar acum e mai bine, ca am gasit si bors si tarate!
Deci la drogherii (DM, Ideea si Schleker) la raionul unde sunt seminte, diverse alimente ecologice acolo e si borsul - Brot-trunk si si taratele, dar daca nu-i mama aici p-astea le iau degeaba, ca nu stiu sa fac singura
Oricum, borsul gata facut e f. bun!
Aurelia spune:
Pentru Otilia!!!!Oti de la magazinele bio de unde cumperi si malai poti gasi si tarite ,daca nu asteapta pina la craciun ca trebuie sa vina o verisoara de amea din tara si o sa-mi aduca si tarite!!!!!!
Camelia spune:
Raluca, personal nu sufar borsul, asa ca nu stiu reteta.Bunica mea insa gateste numai cu bors (sau otet cand stie ca vin eu la masa).Din cate imi amintesc eu, tot hustele erau baza la prepararea borsului.Dar sunt sigura ca nu a pus nicodata paine.In rest, cred ca reteta data de Oana e valabila.
vilma spune:
Prietenii mei din Ardeal nu stiau de ce ciorba pe care mi-o trimitea mama "pachet" la camin (in timpul facult.) era acra. Ei nu stiau ca se poate acri ciorba cu borsh, dar le placea (stiti cum se imparte mancarea la camin...:-)). De aia am generalizat pentru toata regiunea, pentru ca ei mi-au spus ca n-au auzit pe nimeni acolo sa foloseasca borsul.....dar probabil ca n-au trecut si prin Tg. Mures....:-). Cami, nu cumva bunica era totusi de prin partile Moldovei?
PS: hai, zi ca da, ca sa-mi confirmi teoria...:-))
Noi sa fim sanatosi, ca belelele curg....