De la director la somer nu e decat un pas!
Cand am completat formularul de inscriere la scoala pentru fiul nostru am crezut ca rubrica "Ocupatia parintilor" este fara importanta si oricum n-am fi stiut ce sa scriem, titlul de "patron" ne amuza si am considerat ca da o nota vulgara profilului nostru asa ca am ales sa nu scriem nimic.
Prima zi de scoala a fost si prima destinata unor intrebari deloc decente provocate de faptul ca fiul nostru era intr-o clasa de copii cu parinti mult mai modesti decat ce aratau ceilalti. Atmosfera era destul de tensionata pentru ca A-ul si B-ul ne impingeau usor spre perete ca sa aiba loc sa-si filmeze odraslele. Atatea camere de filmat la un loc rar am vazut. Si atatea fitze. Ma rog, scoala e dintre cele mai bune si am zis ca fitzele unor parinti nu vor dirija viitorul copilului nostru si ca e chiar mai bine ca in clasa nu sunt copii de bani gata. Fara sa ne dam seama au trecut doi ani si iata-ne ajunsi la inceput de clasa a 3-a.
Prima zi, prima surpriza: invatatoarea a iesit la pensie fara sa ne spuna, fara sa-si ia la revedere de la copii, si-a urmarit propriul interes si atat. Ne-am mai linistit cand am vazut ca noua invatatoare este o femeie deschisa la minte si la suflet. Linistea nu a durat mult, am urcat in clasa care era la etajul trei, etaj unde mai invata doar clasele a 8-a!!! Mai mult, clasa arata deprimant, banci inalte de laborator, rupte, murdare, geamurile fara perdele, nici o floare, nici un tablou... era clar ca in timpul repartitiei pe clase nimeni nu a fost dispus sa apere interesele copiilor din aceasta clasa. In loc de bucurie am simtit frustrare si tristete. Focul mocnea in sufletele parintilor care indiferent ce pozitie sociala au sunt tot parinti. Conflictele dintre clasa a 3-a si cei de a 8-a nu au intarziat sa apara. Imbranceli, injuraturi, piedici, urmariri la toaleta, lucruri care au dus la faptul ca un copil si-a spart capul, altul si-a rupt mana.
Ce simti, ca parinte, cand copilul vine acasa cu mana rupta sau cu capul spart? Cui te duci sa ceri socoteala? Cine trebuie sa plateasca?
Noi, parintii acestor copii, am facut ce am crezut ca e mai bine: ne-am adunat intr-o sedinta extraordinara in care a fost invitata si directoarea scolii.
Discutia a fost aprinsa si nedreapta. Faptele au fost prezentate denaturat fiecare urmarindu-si interesul. Si totusi cineva poarta o raspundere pentru timpul cand copiii sunt la scoala. Cine?
Pe scurt situatia sta in felul urmator: la inceputul clasei intai ti se spune ca ar fi bine sa amenajezi clasa in care va invata copilul tau (paluxat parchet, facut banci, etc) si prin asta ti se garanteaza ca pana in clasa a 4-a copilul va invata in acea clasa. Astfel se face ca cele mai bune clase s-au ocupat de parintii cu posibilitati financiare. Sa nu uitam, totusi, ca e invatamant de stat si nu particular, nimeni nu-si poate cumpara sala de clasa.
Pe langa asta, etajul intai este ocupat in majoritate de laboratoare! Ce fel de laboratoare pot fi la clasele V-VIII? Destule! De ce nu s-au facut laboratoarele la etajul trei nimeni nu poate sa spuna.
Etajul intai mai are, pe langa laboratoare, cancelaria si o clasa de metodica (?). Cadrele didactice se invart bine merci la etajul intai, copiii de la etajul trei fiind mai mult de capul lor.
Iti este greu, ca parinte, sa intelegi ca nu poti face nimic pentru copilul tau, nu-l poti ocroti intr-un mediu care nu depinde de tine.
Si mai greu iti vine atunci cand afli ca, surpriza!, la etajul intai este o clasa de a 8-a. Da, dar acea a 8-a are ca diriginta pe una din directoare si unul din elevi este fiul celeilalte directoare.
Daca ai tupeul sa intrebi prin ce miracol o clasa de a 8-a invata la etajul intai si nu impreuna cu celelalte la etajul trei ti se raspunde candid: si-au amenajat clasa!
Dragi parinti, ganditi-va bine ce scrieti in formularul de inscriere la rubrica "Ocupatia parintilor". Inventati meserii cat mai pompoase, ganditi-va ca nimeni in afara de voi nu actioneaza pentru binele copilului dvs.
Pregatiti-va sa primiti raspunsuri dintre cele mai ghiduse la intrebari importante pe care le puneti unor oameni care ar trebui sa se ocupe de copii si nu de propriile interese.
Raspunsuri
CristinaT spune:
Ingrozitor, imi pot imagina ce simti, si nici nu cred ca pana atunci cand va merge fata mea la scoala se va schimba ceva.
Incerc sa ma gandesc ce as face daca as fi fost in locul tau. Cred ca as fi mutat-o in alta clasa, nu, ba da, chiar nu stiu ce as fi facut. Nu ma gandesc decat la ce ar putea sa vada sau sa auda de la cei de clasa a 8a... la toaleta, pe culoar... Cred ca asa este peste tot.
3 ani !!! pe 14 februarie
alinaluchian spune:
Draga CRACIUNITZA,
Am citit o data, de doua, de trei ori mesajul tau si iaca m-am decis sa iti raspund. Am fost cadru didactic (imi place sa cred ca voi mai fi) si inteleg foarte bine problemele pe care le ridici. Chiar daca mi-a fost dat sa lucrez cu copiii de gimnaziu, pot sa-ti raspund la citeva din framintarile tale.
Din cite imi amintesc eu, cataloagele, in ultima vreme aveau rubrica "ocupatia parintilor" schimbata cu "profesia parintilor". Nu stiu cum arata formularele de inscriere in clasa I, dar e bine ca pe viitor, sa declarati la scoala, ca parinti, profesia si nu ocupatia. Poti fi, spre exemplu, de profesie economist, sa ocupi o functie de raspundere (director), iar dupa o perioada asta sa nu mai fie valabila.
In legatura cu celelalte probleme ridicate de tine, pot sa iti spun ca, fiecare scoala functioneaza in baza unui regulament de organizare (ordin al MEC, in conformitate cu Legea Invatamintului si Statulul cadrelor didactice). In plus, fiecare scoala trebuie sa aibe un regulament de ordine interioara, adoptat in consiliul administrativ al scolii, de comun acord cu cosiliul reprezentativ al parintilor. Acest regulament de ordine interioara trebuie adus la cunostinta de catre invatatorul/dirigintele clasei, elevilor si parintilor clasei. Mai mult decit atit, parintii si elevii semneaza ca au luat la cunostinta de acest regulament. Nu stiu la ce scoala ai tu copilul, dar, din cite stiu eu, in scoli este prevazut serviciul cadrelor didactice, in afara orelor de predare, pe culoarele scolii.
Aici http://www.edu.ro/regpreu2001.htm vei gasi regulamentul de organizare a scolilor. Cap. X este pentru parinti. Cred ca vei gasi multe raspunsuri acolo, la tot ceea ce ti se pare nefiresc ca se intimpla la scoala "dintre cele mai bune".
Ca parinti, invatatoarea trebuia sa va aduca la cunostinta acest regulament, in plus si pe cel intern.
Este de datoria directorilor, cadrelor didactice si nedidactice, a elevilor si parintilor sa respecte cele doua regulamente.
Sper sa iti lamuresti multe din intreabari.
S-auzim numai de bine ! Numai FB-uri micutului !
Alina
craciunitza spune:
Draga Alina,
De la inceputul anului, de cand fiul nostru cel mic si colegii lui de clasa se confrunta cu situatia pe care am descris-o mai sus, nu fac altceva decat sa incerc sa gasesc solutii. In mare parte problemele s-au rezolvat, le-am schimbat mobilierul, le-am cumparat perdele, copiii folosesc toaletele de la etajele inferioare, iau pauza cu 10 minute inaintea celor din clasa a 8-a. In vacanta de saptamana viitoare le vom decora clasa. Dar toate astea au venit din partea noastra, a parintilor, scoala nu ne-a oferit nici o solutie. Ai putea chiar sa crezi ca am inventat o problema si ca totul era, de fapt, normal.
Nu, nu am inventat. Eu trimit copilul la scoala sa invete, situatia sociala nu si-o face la scoala. Acolo toti ar trebui sa fie egali. Noi, parintii, ar trebui sa lasam copiii sa-si traiasca anii copilariei frumos, departe de ceea ce inseamna bani.
In catalog nu ar trebui sa existe acea rubrica despre profesia sau ocupatia parintilor.
Iti multumesc din suflet pentru raspuns, ma bucur ca te-ai hotarat sa-mi scrii, am printat acel capitol referitor la parinti si am de gand sa-l studiez bine impreuna cu sotul meu care (culmea!) a fost ales presedintele comitetului de parinti pe clasa si pe scoala.
Mesajul meu nu a fost cu bataie directa spre neregulile unei scoli chiar daca am atins si latura asta, sunt convinsa ca peste tot e cam la fel, mesajul meu are ca scop principal parintii. Indiferent unde se afla si ce face copilul singura responsabilitate o poarta parintele. Si daca vrei sa-i fie bine copilului tau trebuie sa fii permanent cu ochi-n patru.
Nu certati copiii cand viseaza!
alinaluchian spune:
"In catalog nu ar trebui sa existe acea rubrica despre profesia sau ocupatia parintilor."
Da, uite, in anul scolar 2001/2002, luasem la dirigentie o noua serie (pitici de-a V-a) si mi-am amintit ca venisera cataloage cu rubricatie noua. Stiu ca am cerut parintilor atunci doar copii de pe certificatele de nastere ale copiilor, adresa si nr. de telefon. Asadar, in catalog, pe ultima pagina se completau doar numele si prenumele elevului, prenumele parintilor, data si locul nasterii, adresa si nr. de telefon.
Partea materiala, cu bunavointa parintilor si a altor sponsori ai scolii, sa zicem ca se rezolva. Conteaza mai mult procesul de invatare, zic eu si sper sa fii multumita de acest aspect.
Eu ma tot gindesc ca Ioana va invata peste ani, intr-una din aceste scoli. Fiecare ne dorim tot ce este mai bine pentru copil (copii) si, bineinteles ca si eu imi doresc pentru ea o scoala buna. Acum nu stiu daca voi gasi scoala potrivita din toate punctele de vedere. Sanatosi sa fim si vom face noi fata tuturor problemelor.
Numai succese copiilor tai !
PS: Nu certam copiii cind viseaza ! (Mi-a placut sloganul tau)
Alina
craciunitza spune:
Pe mine ma surprinde lipsa de reactii si de pareri privind acest subiect. Cred ca fiecare parinte ar fi bine sa stie mecanismul in care este angrenat copilul lui. Suntem aici sa ne impartasim experientele si sa ne ajutam, in primul rand.
Eu am doi copii, cel mare in clasa de elita a scolii, cel mic in clasa abandonata a scolii. Nu cred ca pot fi acuzata de lipsa de interes fata de copiii mei. A fost o conjunctura care l-a adus pe cel mic in situatia asta. Si conjunctura nu dureaza un minut, o zi, ea incepe de cand copilul intra la gradinita.
Cel mare a facut gradinita la Cluj, a inceput clasa intai acolo la Liceul German. Cand ne-am mutat in Bucuresti incepuse clasa a 2-a si cei de aici l-au mutat automat la clasa de elita tinand cont de referinte.
Cel mic era la gradinita, am cautat in cartier o gradinita buna dar locurile erau ocupate. Singura posibilitate a fost la o gradinita modesta unde in grupa mare erau copii intre 3-6 ani! La gradinita nu e ca la scoala sa poti inghesui un copil in banca, aici numarul de paturi e fix si nu poti culca doi copii intr-un pat. Nu am avut de ales. Evident, referintele celui mic erau de la gradinita din Bucuresti si asta, suprapus peste faptul ca noi nu ne-am batut cu pumnul in piept ca avem bani, ne-au aruncat copilul intr-o clasa proasta.
Poate unora li se pare departe momentul in care vor avea copilul la scoala. Eroare! Fiti atenti la ce gradinita merge copilul, ce copii sunt in grupa, cum se ocupa educatoarea de ei. Cine a zis ca e usor sa fii parinte?
Nu certati copiii cand viseaza!
vilma spune:
quote:
Pe mine ma surprinde lipsa de reactii si de pareri privind acest subiect.
Eu una citesc si invat de la tine. Nu ai reactia mea, si nici a altora pentru ca multi parinti (din membrii inscrisi pe site, desigur) sunt abia la inceput de drum in ale parentingului.
Dar citesc cu interes experienta ta si iti multumesc ca ne-o impartasesti!
Multa bafta copiilor la scoala !
Cu drag,
Vilma
iuliacm spune:
Draga Craciunitza, si eu urmaresc subiectul cu interes.
Este trist ca in scolile romanesti se diferentieri in functie de ocupatia/profesia parintelui sau de starea lor materiala.
Si eu as vrea ca copilul meu sa meaga la scoala buna. Dar cand zic buna nu ma refer la o scoala cu fite, si la o scoala unde se invata bine, unde copilul nu-si sparge capul sau alte chestii d'astea.
Alina are dreptate, neajunsurile materiale dintr-o sala de clasa se pot rezolva, important este ca invatatura sa fie invatatura. Cred mai presus de dotarea materiala, atitudinea profesorilor conteaza cel mai mult. Daca ei vor trata copii dupa posibilitile materiale ale parintilor, copii cu bani vor simti ca au mai multe drepturi decat ceilalti,vor aparea fitele, frustrarile.
Din pacate astfel de profesori partinitori sunt peste tot, chiar eu imi amintesc de prfesorii mei din liceu. Noroc ca mai suntem si noi, parintii, pe aici sa ne invatam copii cu haina face pe om. Pana la urma cheia e noi parintii, noi suntem cei care le aratam copiilor in ce consta valoarea unui om.
Eu pana acum nu m-am confruntat cu astfel de probleme, Alex al meu e abia in grupa mica. Mai mult decat atat, la gradinita vin fi copii orfani, deci rubrica ocupatia/profesia parintelui e fara sens. Nici nu stiu care sunt copii orfani din gradinita, toti sunt tratati la fel.
Am data un exemplu pozitiv, pentru ca se poate si asa, mai sunt si astfel de scoli (gradinite).
Note bune la copilasii tai,
Iulia
Violeta spune:
Si eu urmaresc cu interes subiectul acesta...
Baiatul meu are doar 3 ani, dar ma gandesc inca de cand era bebelus, ce gradinita, scoala, club sportiv, sa-i aleg...
Si eu cred ca as avea tot felul de initiative (macar decorarea clasei), daca cei avizati nu ar face-o. Ma bucur sa aud ca exista oameni ca tine, si nu concep delasare, blazare, din partea celor care contribuie la formarea si siguranta copiilor nostri.
Bafta!
aquariusrpro spune:
quote:
Originally posted by craciunitza
Pe mine ma surprinde lipsa de reactii si de pareri privind acest subiect. Cred ca fiecare parinte ar fi bine sa stie mecanismul in care este angrenat copilul lui. Suntem aici sa ne impartasim experientele si sa ne ajutam, in primul rand.
Nu certati copiii cand viseaza!
Craciunitza,
Nu este dezinteres. Multi cred ca au citit si au bagat la cap. Eu m-am ciocnit de o situatie relativ asemanatoare la gradi si de furie am postat chiar si numele gradinitzei la categoria de ocolit! Si caut o solutzie sa-mi mut Minunica in alta parte.
Acum este intr-o gradi frumusica, aranjata, aparent dotata. M-a ingrozit tratamentul diferentiat al copiilor in functie de venitul parintilor. Cand am fost sa o inscriu si apoi in primele zile a fost ok dar..
Niciodata nu m-am dus sa afisej o stare sociala sau alta.. sau poate m-au judecat strict din punct de vedere al jeans-ilor si ai pantofilor sport pe care-i prefer si poate privind la micul meu Olcit pe care-l iubesc si-i tare bun in Bucuresti.... Am lipsit o perioada din tara si...Bona si mama mi-au povestit cum se desfasurau lucrurile la "predarea" copiilor la sfarsit de program: 3-4 copii erau pregatiti, incaltati, imbracati , daca nu-si mancasera desertul la pranz il primeau la pachet si toate astea le faceau educatoarele si d-na directoare. Copii respectivi sunt luati de la gradi de catre soferul parintilor.. si sa te tii masini! Ceilalti copii tipau pe-acolo ca nu au primit desertul, voiau ajutor sa se incalte si erau repezitzi sau primeau un raspuns de genul " te ajuta mama ta cand vine " etc.
... m-am suparat, m-am pus la tzol festiv de mare oama de afaceri, mi-am pus funduletzul pretzios in Passatul brand new si m-am dus sa-mi iau podoaba de la gradi! Sa cad pe spate si mai multe nu cand am vazut reactia directoarei ( era chiar in fata gradinitzei cand imi demonstram "arta" parcarii )! << Doamna, poftitzi, sa va ajut ...bla bla >> M-a apucat scarba!. Caut sa o duc in alta parte dar nu gasesc.
Ei, dupa toata povestea, a mai fost ceva care m-a uimit. Am primit de la gradi un contract de prestari servicii.. Nimic de zis, procedura normala mai putin articolele si prevederile.
Mamelor, cititi cu atentie ce semnati ( in cazul in care exista un contract si ar trebui sa fie). Mai ales ca unele gradinitze si-au facut relatii cu "consumatori" ( in sens bun) de imagini cu copii ( tv-uri, reviste, etc ). Si mai iau si bani pentru asta desi copiii nu primesc nici macar o prajitura.
Pupici la pitici!
Roxana
craciunitza spune:
Roxana,
Este paradoxal dar chiar ma bucur ca ai avut aceeasi experienta, inseamna ca n-am visat. Eu nu vreau sa dau numele scolii si sper ca cine a avut urechi de auzit a tras concluziile care trebuie.
Nu certati copiii cand viseaza!