stagiu de cotizare-indemnizatie CIC
Buna ziua tuturor.
Am intrat pe site-ul Dvs. din intamplare,mi-au placut discutiile si ca atatare m-am gandit sa va prezint o speta care ne da dureri de cap.
Este vorba despre o angajata a noastra care urmeaza sa intre in CIC.
Prezint mai jos principalele date ale problemei:
-data angajarii 19/03/2003 (este primul loc de munca)
-data nasterii copilului 6/10/2003
-pe data de 22/09/2003 intra in concediu de maternitate, pe care nu l-am platit nefiind complet stagiul de cotizare de 6 luni, urmand sa platesc restul de 115 zile incepand din 01/10/2003.
-la expirarea concediului de maternitate consider ca indeplineste stagiul de cotizare de 10 luni necesar pentru calculul indemnizatiei CIC,faptul generator al accestuia fiind data cereriI CIC.
Este corect rationamentul meu?
Cu multumiri, Kati.
Raspunsuri
liviu`s spune:
Pentru CIC, momentul de referinta la calcularea indemnizatiei este data nasterii copilului:
Art.98 alin.(4_1) - În situația în care nasterea se produce înainte de termen, stagiul de cotizare necesar deschiderii dreptului se diminieaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului și data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
Art. 99. - (1) Baza de calcul a indemnizațiilor de asigurări sociale prevăzute la art. 98 alin. (1) lit. a), b), c) și e) se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical înscrise în certificatul de concediu medical, pe baza cărora s-a datorat sau, după caz, s-a achitat contribuția individuală de asigurări sociale în lunile respective, conform prevederilor art. 23, și/sau drepturile prevăzute la alin. (9) sau (10), după caz, din cele 12 luni din care s-a constituit stagiul de cotizare.
(2) Baza de calcul a indemnizației de asigurări sociale prevăzute la art. 98 alin. (1) lit. d) se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 10 luni anterioare datei nașterii copilului, pe baza cărora s-a datorat sau, după caz, s-a achitat contribuția individuală de asigurări sociale în lunile respective, conform prevederilor art. 23, și/sau drepturile prevăzute la alin.(9) sau (10), după caz, din cele 12 luni din care s-a constituit stagiul de cotizare.
(2_1) Daca nasterea s-a produs înainte de termen, baza de calcul a indemnizatiei de asigurari sociale prevăzute la art.98 alin.(1) lit.d) se determină, conform prevederilor alin.(2), pe baza veniturilor lunare din perioada ce constituie, conform art.98 alin.(4_1), stagiul de cotizare necesar deschiderii dreptului.
Daca nu se incadreaza i situatiile specificate la art.98 alin.(4_1) si art.99 alin.(2_1), nu beneficiaza de CIC si indemnizatia aferenta.