Contract de colaborare
Buna gasit,
S-a discutat pe lista despre contractele de colaborare. As vrea sa va supun atentiei urmatoarea situatie:
O persoana lucreaza in baza unui contract de prestari servicii reglementat de Codul Civil.
Din ce stiu eu este reglementata de art. 942 si urmatoarele din codul civil, de OUG 7/2001 privind taxele si impozitele, art 41sau 43 + art 23 si 25 si L 232/2003 care contine o continuare art. 23 din OUG 7 (scuze pt exprimare..nu sunt de specialitate).
Acest tip de contract se impoziteaza cu un procent fix de 10%.
Se poate utiliza in urmatoarele conditii:
- sa fie simple Contracte de Prestari Servicii, ocazionale
- sa se adreseze prestatorilor de servicii precum: mecanici de intretinere, electricieni, zugravi, geamgii, tamplari, femei de serviciu la asociatiile de locatari, etc
- sa se adreseze, de asemenea meseriilor liberale: persoane fizice autorizate, medici, avocati, farmacisti, contabili, pictori, muzicieni, actori,etc
- cheltuielile impuse de aceste Conventii Civile nu sunt considerate salarii ci cheltuieli ale firmei.Pentru ele nu se platesc contributii la fondul de sanatate, de somaj, de pensii.
- angajatul isi plateste singur, din retributia primita, impozitul pe retributie si isi va declara venitul in cadrul fisei de impunere pentru venitul global.
.
In acest caz... ce credeti..(nefiind venituri de natura salariala).. persoana aflata in CIC poate presta un servici in baza acestui act?
Va inmtreb pt ca ...din ce am auzit...lunar acea persoana trebuie sa dea o declaratie pe propria raspundere ca nu obtine venituri din alte surse (nu stiu daca strict venituri de natura salariala sau orice tip de venit)?
Numai bine!
Raspunsuri
liviu`s spune:
Ai dreptate partial. Codul civil in art.942 si urmatoarele reglementeaza conventiile in general, nu exista prevederi speciale referitoare la conventii de prestari servicii. Ar fi bine sa recitesti ce am postat in precedenta intrebare a ta, legata de acelasi subiect.
Celelalte acte normative invocate (OUG 7/2001, respectiv Legea 232/2003) reglementeaza aspecte de fiscalitate.
Semnalez ca acele conventii civile de prestari servicii (formularea respectiva este un barbarism, dar s-a incetatenit in limbajul juridic, fiind ulterior consacrata si de unele acte normative) au incetat sa mai existe, articolele care le reglementau (art.1-7, respectiv art.16, art.18 si art.20 din Legea nr.130/1999) au fost abrogate expres de art.IV al OUG 23/2003.
Ovi_ spune:
Cred ca ai dreptate...dar totusi se folosesc...iar min finantelor incaseaza impozitul fara nici o problema...si fara nici o obiectie
liviu`s spune:
Principiul de baza al fiscalitatii: statul este zapciu.
Oricum, chiar daca ar fi valabile inca aceste conventii, in perioada in care beneficiezi de CIC ca drept de asigurari sociale nu poti sa desfasori activitati lucrative niciunde.