concediu de maternitate/lauzie-intrebare

concediu de maternitate/lauzie-intrebare | Autor: cristalina

Link direct la acest mesaj

Buna ziua la toata lumea,
Am o intrebare. Poate cineva sa beneficieze de concediu de maternitate din Romania si sa stea in Germania in acest timp, pana la nastere?! Dar de concediu de lauzie si de ingrijirea copilului din Romania daca prezinta un certificat de nastere din Germania?!
Imi poate spune cineva un site unde pot gasi amanunte?!
(sunt mai multe intrebari, scuze)
Multumesc pentru raspunsuri.
Sanatate maxima!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Da poate dreptul la indemnizatie nu este conditionat de locul de domiciliu sau de amplasamentul geografic al asiguratei la un moment dat ci strict de natura contributiva ca si cantitate si timp. Daca in tara ai dreptul prin lege la asigurare nu mai are nici o importana daca stai in Bucuresti, Vaslui, Ciorogarla, New York sau Munchen. Banii insa vor trebui ridicati de cineva imputernicit notarial in exemplul tau. De asemenea nu are importanta locul nasterii unui copil intrucat nu acesta este asigurat ci mama lui (sau intretinatorul legal dupa caz).

Marius (www.desprecopii.com)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristalina spune:

Buna dimineata,
Multumesc frumos pentru raspuns.
Sanatate maxima!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tinatache spune:

dar asigurare mai primim? adica daca eu nasc acuma copilul nr. 2, la primul am apucat sa incasez cateva luni bune asigurarea, acuma primesc in continuare?
Ce se intampla daca in acesti 2 ani imi gasesc ceva de lucru in Germ.?
Multumesc!

Cristina, mamica cu burtica

Mergi la inceput

Da, ai dreptul la asigurare in continuare.

Daca iti gasesti de lucru in Germania...spor la treaba. Cine crezi ca va sti asta?
Opinie personala

Mergi la inceput

Multumesc, marius! Mai am inca o intrebare: cam 2 luni de zile se vor suprapune cele 2 concedii, pot intra direct in CIC pt al doilea copil? Deci: bb nr. 2 se va naste in dec., eu as iesi din CIC pt nr. 1 la 1 martie 2004, pot intra in CIC pt nr. 2 de la 1 martie, fara pre, resp. postnatal? Multumesc inca o data!

Mergi la inceput

Nu putem discuta de suprapunere decat ca si idee temporala. Fiind mama asigurata ea (mama) va primi 1(o) indemnizatie pt incapacitate temporara de munca datorata sarcinii inaintate, lauziei sau ingrijirii copilului minor pana acesta implineste 2 ani. Deci doar 1 indemnizatie a mamei indiferent de numarul de copii. Este m,ai rentabila indemniztia pt maternitate decat CIC in general.

Mergi la inceput

Da, ca timp ziceam si eu, dar nu m-as complica cu concediul pre si postnatal pt ca tb sa iau leg cu dr. de fam.care sa mi-l dea, apoi se schimba iarasi cuantumul indemnizatiei... si tot asa. Pe de alta parte stiam ca acest concediu pre+postnatal este obligatoriu. Deci il pot "sari"?

Mergi la inceput

Conform actualei legislatii nici maternitatea nici CIC nu sunt obligatorii. Ai dreptul la ele daca vrei. Daca nu...asta e.

Mergi la inceput

ok! Multumesc mult!

Mergi la inceput