Baitza, masajele, gimnastica la noi nascuti...
Ma intrebam daca in anotimpul rece trebuie sa-i fac Irinei (17 zile) baitza in fiecare zi sau o data la doua zile. Acum ii fac o zi da si una nu dar incerc sa-i fac totusi masaj in fiecare zi cu un ulei pentru copii, mai ales ca am impresia ca "naparleste" mereu in special pe manute. Voi cum i-ati curatat urechiusele bb-ului cand era asa mic? Voiam sa stiu si daca ar fi nevoie sa-i curat nasucul din cand in cand cu o solutie speciala pt noi nascuti chiar daca "la prima vedere" nasucul e curat... Azi dupa ce am alaptat-o, am incercat un pic de "gimnastica" facand cu piciorusele si intinzand manutele in sus si in jos, lateral si pe piept. Acuma nu credeti ca o antrenez ca pentru Legiunea straina , adevarul e ca imi e si frica sa o zgalzai prea tare, da' barfind, numarand, niste miscari acolo tot le-am facut. Cred ca ii placea de minune pt ca nu dadea semne de discomfort si dupa aceea a adormit fara prea multe ceremonii.
P.S. Cand le trec copiilor "muscatura berzei" de la nastere? Irinuca o are pe o pleoapa si inca nu da nici un semn de disparitie...
Raspunsuri
Marianar spune:
Eu ii fac baita zilnic lui Vladut (1 an si 3 luni). De cand s-a nascut si pana la 3 luni ii faceam de 2 ori pe zi(dimineata si seara, asta in perioada iulie-octombrie, pt. ca apoi s-a mai racorit). In urechi il curat cu betisoare cu opritor, ulei pt. bb nu am folosit niciodata (nu mi-a recomandat medicul sa-l incerc), iar gimnastica nu faceam zilnic, asa cand imi aduceam aminte
Nasucul il curat zilnic, cu ser fiziologic sau spray Marimer si pompita.
vilma spune:
Gimnastica la bebelusi este foarte bine explicata (si cu poze) in cartea Mama si Copilul a sotilor Capraru, cel putin in editia veche. Acolo sunt descrise miscarile care se pot face cu bebe in functie de varsta. Din cate imi amintesc, dupa implinirea varstei de o luna, se incepea cu cu miscari de indoire a picioarelor din genunchi peste burtica (exercitand o presiune usoara asupra acesteia) si apoi de intindere alternativ. Pentru brate, acestea se intind lateral, apoi se incruciseaza peste piept alternand miscarile.
Nu stiu cum sa ma exprim ca sa intelegi, cred ca ar fi utile niste poze...
Baita din cate stiu eu se face zilnic, trebuie sa ai grija in special la zonele sensibile: pliurile de la gat, picioruse, in spatele urechilor, unde dupa spalare trebuie sa tamponezi cu prosopelul pentru a nu ramane umezeala.
O crema dupa baita e bine venita, pentru ca poti sa-i faci cu aceasta ocazie un masaj bun.
Sper ca ti-am fost de folos, dar sa stii ca imi foloseste si mie sa-mi aduc aminte de toate aceste lucruri.
Bebe cuminte si sanatos iti doresc.
Vilma
bubi spune:
Pet bine ai venit! si sa-ti traiasca fata, sa fie sanatoasa!
Noi faceam (si ii facem) baitza in fiecare zi, fara exceptie, iar nasucul il curatam doar la nevoie cu Sterimar/Nazomer. Masaj i-a facut o doamna asistenta, care ii facea si baie dupa. "Tratamentul" dura vreo 3 ore, dar asta se intampla doar 1 data pe saptamana. In rest masam doar exteriorul pulpelor si a labutzelor, pentru indreptare.
Muscatura berzei va trece mai incolo. Si Mara (1 an si un pic) s-a nascut cu ea pe pleoapa si inca o mai are!
Sanatate!
http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=bubi
ajax spune:
Draga Pet,
Din experienta noastra iti spun ca este foarte bine pentru bebe sa-i faci masaj si baita in fiecare seara, bineinteles cu exceptia zilelor in care are febra sau are vreo alta indispozitie. Noi am fost instruiti din maternitate asupra baitei zilnice iar din a treia saptamana de viata am inceput cu baietelul nostru un program special de masaj si inot in cada mare. Invatat de la o asistenta specializata in domeniu acest program are avantaje de necontestat: in primul rand se observa dezvoltarea fizica armonioasa a copilului, in al doilea rand copiii obisnuiti in acest program adora apa indiferent cum este ea: calda, rece, dulce, sarata, mare, mica. Nu in ultimul rand ii formeaza copilului un program de seara si de culcare. Foarte pe scurt: este important de gasit ora de seara cand este in chef si atunci trebuie inceput intai cu masajul pe tot corpul sunt anumite miscari ascendente si descendente care se fac precum si miscari circulare in sensul acelor de ceasornic si ciupituri usoare in talpa si pe fese. Se foloseste ulei sau crema de bebei din abundenta pentru a pregati pielea copilului pentru baita. Intre timp cada va fi spalata si dezinfectata cu spirt si umpluta cu apa calduta (35-37 grade max.)Copilul sustinut in palme in zona capului si a funduletului va pluti pe apa si va avea toata libertatea sa miste manutele si picioarele in voie. Apoi se procedeaza asemanator si pe burtica cu palma larg deschisa in zona pieptului. Stiu pare mai greu si este dificil de explicat in scris insa in realitate este foarte usor. In acest fel pe la 2-3 luni copilul trece de la miscari haotice la miscari regulate de inot care ii vor produce mare placere. Dupa tot acest program cpoilul este suficient de obosit si numai are nevoie decat sa fie repede imbracat, sa-si primeasca lapticul si la NANI. Referitor la urechi trebuie curatate in fiecare seara doar cu betigasele cu opritor apasand usor cu degetul la baza urechii pentru a ajuta apa sa iasa afara. Nasul il curatam numai cand este necesar fie este mucos fie este plin de praf (procedura pe care bebeul nostru nu a agreat-o niciodata).
Sper ca macar ceva din cele de mai sus sa va fie de ajutor. Daca chiar sunteti interesati de mai multe detalii putem comunica pe e-mail.
Pa si succes
Cristina si Serban (2ani)
carmendraghici spune:
Buna burtici!
Ajax, cam cat timp il tineai pe bb la inot in cada mare? Daca am inteles bine, faceai acest lucru zilnic, nu? Am auzit si eu ca este foarte benefic pentru copil acest lucru, dar eu voi naste la sfarsitul lui decembrie, cand va fi destul de frig, si ma intreb cum sa procedez.
Multumesc anticipat.
si bb "Samburica" 30 sapt
Pet spune:
Si eu stiam ca baitza trebuie facuta in fiecare zi dar cum Irina zilele trecute a avut ochii inflamati de la curent cred, cineva mi-a zis ca in anotimpul asta ar fi mai bine sa-i fac baie o data la doua zile...
Mariana, medicul nu ti-a recomandat uleiul pentru copii pentru vreo contraindicatie sau pentru ca ai preferat sa folosessti altceva? Mie mi se pare exagerat sa-i curat nasucul zilnic daca nu are impuritati. De fapt eu Irinei i l-am curatat o singura data mai mult din scaramantie... O sa-l intreb si pe pediatru... Cred ca ar trebui sa-mi scriu nedumeririle pe o foaie de hartie ca altfel atunci nu imi mai amintesc nimic...
Vilma si eu ma gandeam ca niste figuri in care se arata miscarile care trebuiesc facute pt gimnastica ar fi mult mai explicite... O sa caut pe internet poate voi gasi ceva (de cartea cu pricina nu am cum sa fac rost). Oricum miscarile pe care incerc sa i le fac irinei sunt mai mult sau mai putin asemanatoare la ceea ce descrii tu...
Bubi, merci mult pt urare, am vazut comoara ta si ma intrebam cum ai rezistat sa nu o manananci pana acum .
Nu imi imaginam ca semnele de la nastere trec asa greu...
Ajax, eu stiam ca masajul se face in general dupa baie...dar daca stau bine si ma gandesc in modul asta trebuie sa o tin pe Irina mai mult timp dezbracata dupa ce ii fac baia...
Eu acasa nu am cada, doar dus... dar pentru copil am o baliuta speciala care are forma unui chaise-long cu o proeminenta in mijloc care o ajuta sa nu alunece. In modul asta ii tin doar o mana sub capusor...In camera stabilesc o temperatura de 24° C.
Sunteti tare dragute si va multumesc mult pentru raspunsuri.
Pupici si multa sanatate!
Marianar spune:
Pediatrul mi-a zis sa nu folosesc crema sau ulei(mi-a zis sa-l evit) fara sa fie necesar. Masajul cel mai bun e la baita, cu apa si sapun. Pt. orice iritatie sa folosesc crema, nu ulei. La fundulet il spal sau il sterg cu servetele, ii dau cu crema doar cand se irita. Pt. iritatii la fundulet am folosit si folosesc in continuarie Cutaden(reviken) si nidoflor iar la cutele de la gat, la incheieturi, etc.. am folosit crema de la Sanosan. Nu il ungeam zilnic si nu am avut niciodata probleme. Sampon si sapun tot de la Sanosan folosim.
P.S E cel mai bine sa-ti notezi toate nelamuririle, sa le ai pregatite cand te intalnesti cu pediatrul, altfel nu vei retine tot ceea ce vrei sa-l intrebi.
Marianar spune:
Aici s-au mai discutat niste chestii care cred ca te intereseaza: ceaiuri, medicamente, lapte, cereale, etc. pt. bb
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=15565
ajax spune:
Buna fetelor
Carmen daca ai in toata casa o temperatura constanta de 23-24 grade nu trebuie sa-ti faci probleme. Noi am facut nonstop baita si iarna, inclusiv cu spalat pe capsor. Baita dura ca. 15 min. Il stergeam foarte bine cu prosopul peste tot, ii curatam bine urechiusele sa nu-i ramana apa. In casa nu am folosit niciodata caciulita nici dupa baita nici in alte situatii. De altfel pediatra noastra ne-a spus o vorba mare legata de infofolitul copilului "ganditi totul prin prisma voastra, daca voua nu va trebuie caciula si trei perechi de sosete in casa atunci nu-l chinuiti nici pe el si invers.....".
Petcopilul este mult mai rabdator la masajul dinainte de baita decat dupa. Ai sa vezi ca dupa cateva seri masajul va deveni momentul intim dintre tine si bebeul tau in care povestiti, cantati, recapitulati intamplarile de peste zi si va veti simti tare bine amandoi. Trebuie sa-l inveti sa indrageasca momentul acesta.
MarianaNoua nu ni s-a interzis folosirea uleiurilor sau cremelor. De altfel nu am utilizat decat laptele de corp de la Chicco pentru masajul de seara iar in perioadele friguroase ii protejam fata inainte de iesit afara cu Neopreol (nu miroase deloc bine dar este foarte eficient).
Succes cu bebeii
Cristina si Serbanica (2 ani)
Marianar spune:
Ajax si celelalte mamici, sa nu ma intelegeti gresit, medicul ne-a zis sa nu folosim creme daca nu este necesar, adica asa de dragul de a-l cremui pe bb. De ulei chiar a zis NU. Cunosc cateva mamici care au avut probleme cu bb dupa ce i-au uns cu ulei, s-au iritat foarte tare. Au folosit ulei de la Johnson's Baby. Despre celelalte uleiuri nu stiu ce sa-ti spun. Eu am unul de la Sanosan dar nu l-am folosit.