Pentru Liviu's - Urgent ! !
Sunt acum in concediu pentru ingrijirea "copilotului" pana la 2 ani. Copilul are 9 luni. Este vreo problema daca in acest timp lucrez 4 ore pe saptamana legal, nu la negru, in regim de colaborare si continuu sa beneficiez de indemnizatia de concediu? Si daca este o problema, care pot fi condecintele daca voi fi descoperita? Sumprapunerea va fi de 2 luni pentru ca de la 1 ian 2004 voi relua oricum serviciul. Mentionez ca locurile de munca sunt in orase diferite. Multumesc!
Raspunsuri
liviu`s spune:
Din aprilie 2003, nu mai exista contracte de colaborare. Prin urmare vorbim de un contract de munca.
Este ilegal ca in perioada in care beneficiezi de indemnizatia pentru CIC ca prestatie de asigurari sociale sa ai activitate lucrativa in baza unui contract de munca.
Sanctiunea: vei restitui sumele de bani incasate fara drept (indemnizatiile CIC din lunile in care ai avut acel contract de munca)
Ovi_ spune:
Dar daca lucrezi in baza unui contract de prestari servicii, reglementat de Codul Civil si nu de Codul Muncii?
liviu`s spune:
quote:
Originally posted by Ovi_
Dar daca lucrezi in baza unui contract de prestari servicii, reglementat de Codul Civil si nu de Codul Muncii?
Relevant din punctul nostru de vedere (al asigurarilor sociale) este un contract care sa fie guvernat de Codul Muncii, incheiat intre un salariat si un angajator. In baza sa, se platesc contributiile de asigurari sociale si se poate beneficia de drepturile corespunzatoare acestei obligatii.
In ceea ce priveste contractul de prestari servicii reglementat de Cocul Civil, mentionez ca in Codul Civil acest contract nu exista. Poate te referi la un contract de locatiune a lucrarilor, in cele 3 forme prevazute de art.1470 si urm. din Codul Civil.
Sfatul meu este sa expui o situatie concreta, si o intrebare cu relevanta juridica legata de aceasta.
Tonia Antonia spune:
Multumesc, Liviu's! Raspunsul tau mi-a confirmat banuielile.M-am hotarat sa incep serviciul mai devreme cu 2 luni, adica pe 1 nov 2003, pentru ca nu vreau sa renunt sub nici o forma la aceasta oportunitate de a lucra pe langa serviciul de baza. Nu este deloc profitabil dpdv financiar, dimpotriva, dar o data intrata pe respectiva filiera se ofera mari perspective. Asa ca voi incepe sa lucrez din nou pentru ca oricum ceea ce primeam stand acasa era total insuficient. Multumesc inca o data!!!
Ovi_ spune:
Buna gasit,
Revin cu detalii legate de contractul de prestari servicii reglementat de Codul Civil. Din ce stiu eu este reglementata de art. 942 si urmatoarele din codul civil, de OUG 7/2001 privind taxele si impozitele, art 41sau 43 + art 23 si 25 si L 232/2003 care contine o continuare art. 23 din OUG 7 (scuze pt exprimare..nu sunt de specialitate). Acest tip de contract se impoziteaza cu un procent fix de 10%.
Se poate utiliza in urmatoarele conditii:
- sa fie simple Contracte de Prestari Servicii, ocazionale
- sa se adreseze prestatorilor de servicii precum: mecanici de intretinere, electricieni, zugravi, geamgii, tamplari, femei de serviciu la asociatiile de locatari, etc
- sa se adreseze, de asemenea meseriilor liberale: persoane fizice autorizate, medici, avocati, farmacisti, contabili, pictori, muzicieni, actori,etc
- cheltuielile impuse de aceste Conventii Civile nu sunt considerate salarii ci cheltuieli ale firmei.Pentru ele nu se platesc contributii la fondul de sanatate, de somaj, de pensii.
- angajatul isi plateste singur, din retributia primita, impozitul pe retributie si isi va declara venitul in cadrul fisei de impunere pentru venitul global.
- repetam, serviciile trebuie sa fie ocazionale, de scurta durata, pentru lucrari strict precizate si nu pentru o perioada nedeterminata.
In acest caz... ce credeti..(nefiind venituri de natura salariala).. persoana aflata in CIC poate presta un servici in baza acestui act? mai ales ca ...din ce stiu...lunar trebuie sa dea o declaratie pe propria raspundere ca nu obtine venituri din alte surse (nu stiu daca strict venituri de natura salariala sau orice tip de venit)?
Numai bine!