Risc maternal
Ce stiti de ajutorul social dat prin Casa Pensiilor? Ceva legat de depunerea timp de 6 luni a unei sume si timp de 2 ani primesti de 2-3 ori suma depusa, in fiecare luna.
Lumi
Raspunsuri
nela spune:
Exista posibilitatea asigurarii prin Casa de Pensii, insa aceasta asigurare acopera o plaja mult mai larga de riscuri: boala, pensie, invaliditate etc.
Conditiile pentru cei care se pot asigura sunt mult mai stricte (fara loc de munca, sa nu fie in somaj, practic fara venituri , neasigurati in alte sisteme de asigurare etc.). Studiaza cu atentie Legea 19/2000 cu toate modificarile aparute.
O ultima mentiune: stagiul de cotizare necesar pentru a beneficia de concediul de crestere este de 10 luni inainte de nastere (deci practic ca sa fii acoperita ai nevoie de cel putin 11, 12 luni de cotizatie inainte de nastere.
Inca o data spun studiaza cu atentie legea 19/2000.
O gasesti la Marius pe site.
S-auzim de bine!
Nela
liviu`s spune:
Nu este vorba de un ajutor. Este o asigurare sociala, bazata pe un contract de asigurare. Conditiile si cazurile in care se poate incheia acest contract sunt prevazute in art.5 alin.(2) din Legea nr.19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 5. - (1) În sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. persoanele care desfășoară activități pe bază de contract individual de muncă și funcționarii publici;
II. persoanele care își desfășoară activitatea în funcții elective sau care sunt numite în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești, pe durata mandatului, precum și membrii cooperatori dintr-o organizație a cooperației meșteșugărești, ale căror drepturi și obligații sunt asimilate, în condițiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevăzute la pct. I;
III. persoanele care beneficiază de drepturi bănești lunare, ce se suportă
din bugetul asigurărilor pentru șomaj, în condițiile legii, denumite în continuare șomeri;
IV. persoanele care realizează un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel puțin 3 salarii medii brute, și care se află în una dintre situațiile următoare:
a) asociat unic, asociați, comanditari sau acționari;
b) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare sau de management;
c) membri ai asociației familiale;
d) persoane autorizate să desfășoare activități independente;
e) persoane angajate în instituții internaționale, dacă nu sunt asigurații acestora;
f) alte persoane care realizează venituri din activități profesionale;
V. persoanele care realizează prin cumul venituri brute pe an calendaristic, echivalente cu cel puțin 3 salarii medii brute, și care se regăsesc în două sau mai multe situații prevăzute la pct. IV.
(2) Se pot asigura în sistemul public, pe bază de contract de asigurare socială, în condițiile prezentei legi, persoanele care nu se regăsesc în situațiile prevăzute la alin. (1), cele care nu se află în plata unor prestații de asigurări sociale în sistemul public, cele care nu se regăsesc în situațiile de la art. 38 alin. (1) lit. b) și c), precum și cele care nu sunt asigurate în alte sisteme de asigurări sociale, neintegrate în sistemul public.
(3) Salariul mediu brut este cel utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.