Cum faceti cand cititi povesti?

Cum faceti cand cititi povesti? | Autor: Sobo

Link direct la acest mesaj

Cum procedati cand cititi povesti copiilor?
Ma refer la copii in jur de 2 ani. Cata rabdare are sa ramana intr-un loc sa va asculte?
Dragos are 1 an si 10 luni, este destul de cumintel dar nu are rabdare sa stea sa asculte o poveste. Se uita putin la poze in timp ce-i citesc, da cateva pagini. Eu incerc sa-i explic ce este in poze.
Oricum in doua minute sare de langa mine si incepe sa alerge.
Banuiesc ca este normal sa nu poata sa se concentreze prea mult pe o problema,insa nu stiu cum sa procedez, sa inchid cartea si atat, sa-i citesc in continuare chiar daca el nu mai pare interesat, cum sa-l fac sa poposeasca mai mult langa mine cand citim?

Cand avea in jur de un an si jumatate avea mult mai multa rabdare(de exemplu se juca frumusel cu lego-ul si jumatate de ora) acum se plictiseste repede de orice activitate si trece ca o sfarleaza la alta.
Vreau un sfat cum sa procedez?

Multumesc!

Sobo si BB Dragos

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns diafera spune:

Nu am copii, dar iubesc imens copiii si am parte deocamdata de un nepotel de 4 ani. Eu cred ca in educatia copilului trebuie sa ai o rabdare de fier si daca se mai adauga si putin talent, daruire este perfect. Pentru noi, cei mari, care suntem imprejmuiti de atatea griji ne este greu uneori sa coboram in "sfera" celor mici. Cititul povestilor celor mici de exemplu mi s-a parut si mie un chin la inceput. Mai degraba ma lua somnul si el devenea din ce in ce mai agitat. Cred ca o metoda ar fi sa citesti tu mai intai povestea pentru ca a doua oara sa stii cum sa o intonezi astfel incat ca captezi atentia copilului. Cred ca noi, suntem tentati sa citim povesti precum citim ziarul. Ai avut in copilarie povesti pe discuri de picup? Aminteste-ti modul in care erau "povestite". Cred ca povestile trebuie "povestite" si nu "vorbite". Am intalnit un caz: eram la mare cazati intr-un hotel obisnuit. Fiind cald tineam geamul deschis la balcon si era imposibil sa nu auzim sunetele din camerele alaturate. Langa noi era o familie cu 2 micuti impreuna cu bunicii. Am ramas uimiti cat de frumos le povestea bunicul povesti inainte de somnul de dupa amiaza. Povestea exact cu auzisem de mica pe placile picup. Si crede-ma copiii erau fascinati... parca luau parte la actiunea din poveste. In al doilea rand trebuie sa iti dai seama si ce fel de povesti ii plac copilului tau. Sunt si versiuni mai scurte ale povestilor clasice .. dar tocami din aceasta cauza cred ca isi pierd din farmec.. se pierd anumite amanunte... Daca este vorba de povestile clasice...incearca sa gasesti versiunile originale.
diafera si nepotelul Mihnut

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ponicid spune:

Cumpara-i carti cu povesti compuse din 6-8 pagini numai cu imagini (se gasesc editate de Teora). Spune-i povestea nu o citi. Tu poti sa iti potrivesti expresiile dupa vocabularul lui. Daca citesti textul de pe fiecare pagina este posibil ca el sa nu inteleaga cuvintele sau expresiile folosite acolo si daca nu intelege se plictiseste. In general, actiunea de pe o pagina trebuie rezumata la 1-2 fraze scurte si pe intelesul lui. Am observat ca la 2 ani le plac povesti unde este actiune multa sau cu animale. Fetei mele ii place povestea cu cei 3 purcelusi. La Cenusareasa nici nu s-a uitat. Intelege mai bine ca lupul incearca sa-i pape pe purcelusi decat ca Cenusareasa era oropsita si pana la urma a dat norocul peste ea pentru ca s-a maritat cu printul.
Chiar si asa pana la urma mai mult de 20 minute nu poti sa ii atragi atentia cu povesti. Oricum este un inceput.

Daniela, mamica de Ana-Maria

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Danza spune:

Danutz la povesti nu sta deloc. Le asculta numai cand i le spun inainte de culcare. Sunt cazuri cand trebuie sa-i spun si 2 povesti pana adoarme. Mai mult prefera sa citim poezii scurte, din carticele mici, cartonate ca cele de la edit. Prut International (se gasesc si in Ro) - poate sa stea si juma' de ora cumintzel pe patuz langa mine ascultand poezioarele, rasfoind paginile, ca sa vada imaginile, intervenind din cand in cand pt a spune ce a vazut, sau a repeta ceva dupa mine.

Cu drag,
Dana, mamica lui Danutz
Album:http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_view.asp?cname=Danut+la+2+ani&mid=1214&cid=2250

http://www.yamafoto.com/?ref=6599

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns otau spune:

Pentru copii mici (2-3 ani) sunt necesare carti cu multe poze care sa explice fiecare paragraf al povestii. Sunt bune cele cu cateva pagini editate de TEORA, asa cum spunea si Daniela (ponicid). Si sunt multe ai de unde alege.
Aurora

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviab spune:

Intr-adevar, la virsta asta e nevoie sa adaptezi textul la nivelul lor de intelegere, sa ai rabdare sa explici pe intelesul lor fiecare termen nou (de multe ori ei nu intreaba, dar tu trebuie sa te asiguri ca ii explici cuvintele noi)si, asa cum mai spunea cineva, pe multe voci!!! Incearca sa-i atragi atentia prin expresivitate, vei reusi in mod sigur sa-l tii captiv daca, atunci cind vorbesti in numele lupului incerci sa "suni" mai fioroasa (fara sa-l sperii), eventual si sa gesticulezi etc. Eu asa procedez cu fetita mea si, cu toate ca recunosc simptomele lipsei de rabdare (nici ea nu poate sa se concentreze mult asupra unei activitati), cind e vorba de povesti, nu avem probleme.
Succes!
Livia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mmi spune:

Intradevar cartile de la Teora sunt preferatele noastre si cele cartonate in intregime care nu au decit 8 pagini cu putin text scris direct peste poza. 'Croitorasul cel viteaz', 'Cei trei purcelusi' si 'Punguta cu doi bani' sunt preferatele lui Mihaita, iar la 'Capra cu trei iezi' s-a speriat si ii e frica de ea acum, deci am ascunso.
De curind am descoperit o revista cu benzi desenate cu Tom si Jerry, avem deja trei numere din ea si sunt foarte apreciate de Mihaita, drept urmare le-a mizgalit boticurile la soriceii si la pisicutele din ele, de drag. Dar nu citim mai mult de o povestioara odata.
Cu drag, Mihaita (3 ani) si mami Mihaela.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marianar spune:

Vladut are 1 an si 3 luni si de o luna am inceput sa-i citesc povesti dar nu are rabdare sa asculte. Sta cumintel si asculta pana dau pagina, apoi vrea el sa dea pagina si imi arata diverse personaje cu degetelul, vrea sa-i spun cine e, ce e .. Pana nu ii spun nu da pagina Oricum cred ca e prea mic pt. a asculta povesti.
La casete video cu povesti de la ce varsta s-au uitat puiutii vostrii?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ariadne spune:

Povestile scurte si ilustrate sunt ideale.
Incearca sa ii citesti seara cand este deja in patut.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns petruta spune:

Mihai al meu, are un an si aproape trei luni. Zilnic, ne uitam pe carticele, si eu, si tata, si bunica, si pe care mai prinde. Aduce singur cartile pe rind, si se aseaza cica sa-i citim. Si ii citim, bineintzeles carticele cartonate ( in special) cu poze si texte scurte pe intzelesul lui, si citim, : " Uite catzelul care....", dupa care il intreb si eu pe eu: " Arata cu degetzelul unde este pisica..." etc . Si sta cuminte si asculta. Mie nu mi-a venit sa cred ca sta cuminte si este interesat de carti asa mic. Sper sa-l tina si mai tirziu.
Deci, Big mama Q , astept povestile tale sa le publici.

Petruta & bb Mihai
http://community.webshots.com/user/gabrielmil

Mergi la inceput