Anna Karenina cu final fericit

Anna Karenina cu final fericit | Autor: qsar

Link direct la acest mesaj

Dedicatie: Pentru Admin.
Se spune ca literatura se inspira din viata… Acesta este un simplu “capriciu” literar. Daca totusi, anumite personaje si intamplari par rupte din realitate… pai, asa si este!

Am auzit de multe ori “Viata mea... un roman!” Mai ales cand, calatorind cu trenul pe distante lungi, nimeream in compartiment cu cate o “tante” care de la Bicaz la Piatra Neamt ma supunea la un aprig interviu, iar de la Piatra Neamt pana la Bucuresti – Sandra B(?), nu altceva! "Ascultam", intr-o cascada de scurte povestiri si lungi paranteze si detalii, despre copilaria nefericita, mariajul "de gura parintilor" (ca daca ma maritam io cu baiatu' care ma curta...), copiii (ca eram amarata si umblam, vai de sufletu' meu, cu unu'n brate si unu'n mate), sotul (fie betiv, fie curvar, fie violent...); despre cohorte de cumnati,veri, fini, vecini, socri, copii,nepoti, cumetri... Daca stau sa ma gandesc mai bine, cred ca din cauza asta m-am apucat de fumat.

Un eveniment recent, lipsit de importanta, m-a facut sa-mi amintesc de “Viata mea... un roman!”... Mi-au venit in minte cateva figuri feminine celebre din literatura universala si lecturile obligatorii... Care sunt cele mai cunoscute, recunoscute, iubite (si ecranizate)? Trec peste literatura romana, cu sirul de nefericite Fefeleaga-Agripina-Vitoria Lipan-Ana lui Manole. Astea n-au prea multi fani.
In schimb, rasfatate de celebritate, adulterinele, prostutele, demimondele, materialistele... Femei care in numele fericirii, trec peste conventia sociala, peste morala epocii lor... Mai fac, ce-i drept si cate un sacrificiu pe ici pe colo, dar in general... Nu ma credeti? Pai, sa vedem cateva exemple. Nu merita sa ne pierdem timpul cu Ingerul albastru (Profesorul Unrat - Heinrich Mann), sau cu Bubulina (Alexis Zorba - Nikos Kazatzakis)... Astea au eticheta-n frunte! Nici "Dama cu camelii/Traviata" nu este pe departe. Ca si Manon Lescaut... Ca si Angelica (Ghepardul - Guiseppe Tomasi di Lampedusa). Si exemplele pot continua. Mai exista insa un soi de eroine, mai nuantate, mai "ascunse" in imoralitatea lor tragica... Adulterinele cu scuze credibile... cu motive serioase... cu romantism si Oskar... Astea sunt de departe cele mai indragite. Au capatat o aura de "sfintenie". Este aproape iconoclast sa spui despre Scarlett O'Hara ca in fond este o prostuta si o mitocanca, manata numai de ambitii si de materialism, cu o moralitate absolut indoielnica. Cat despre Anna Karenina... Vorba unei "cunoscatoare", mare amatoare de telenovele: "Ce film bun! Da' de ce i-or fi facut asa un final trist? Nu putea sa se termine bine?"

Asa ca, atinsa de inspiratiune, m-am hotarat sa rescriu finalul "filmului", sa fie toata lumea fericita.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mamaruta spune:

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Eleni spune:

Q, ma inclin!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns khristin spune:

Hmmmm....mie una nu-mi plac kitch-urile si nici happy-endurile prea mult...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cl spune:

Viata bate filmul!
Claudia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns qsar spune:

Anna Karenina - Telenovea "mansturbatoare"

Capitolul I - un anume gen de rezumat

Anna Karenina era maritata cu dl. Karenin... cum si in ce fel a ajuns 'mneaei in aceasta postura onorabila nu este relevant. Karenin, un tip cam bartaior si cu tabieturi, o iubea in felul lui pe Anna... dar cam rar si cam nesatisfacator... sau, ma rog, nimeni nu stie cu exactitate ce era la ei in casa. Asta era versiunea Annei. Putem doar sa ne dam cu presupusu' (sic). Dupa o vreme, satula de "mansturbarea" sufleteasca in care traia, Anna lasa tot, casa, barbat, copil,si isi face de drum pan' la Moskova, chemata vezi Doamne, de frati'su (sic) care avea probleme de comunicare cu nevasta-sa. La un party, Anna face cunostinta cu un super tip... bine de tot, unu Vronsky... (de fapt i-l prezentase ma-sa la gara, dar sa nu intram in detalii) Acu' vorba vine, face cunostinta... i-il sufla nepoata-sii, fata lu frate'su. Asta, Vronski, barbat bine-de-bine si conte pe de-asupra. Se prinde ca Anna nu este fericita... vede urmele "mansturbarii" din inima ei. O mai curteaza, se mai intalnesc ei putin... Si ce mai incolo si-ncoace, sa nu mai lungim vorba, Anna si cu Vronsky se pun pe facut iubire... Ea are puterea sa renunte la trecutul ei de doamna, ii lasa balta pe toti, pe Karenin, pe fi-su... Nu-i pasa de gura lumii... In fond este o femeie moderna in cautarea fericirii! A gasit iubirea vietii ei si este fericita.

Capitolul II - o continuare putin simplificata.

Anna Karenina si cu Vronski se muta impreuna... Indragostiti pana peste cap, toata ziua fac iubire... Dar totul are un pret... Anna, dispretuita de societatea limitata si pudibonda, este izolata... judecata... Degeaba ii zice frate'su ca "gura lumii-i sloboda"... este de neconsolat... Ce-o avea lumea cu ea? In plus, se trezeste brusc ca ii este dor de fi-su. Dl. Karenin, suparat foc si para pe Anna, vine la Moskova si-i zice vreo doua... Ce om rau si nedrept, lipsit sensibilitate si care nu pricepe sufletul si nevoile ei de romantism. Ii pune conditii, ori vine acasa si se face femeie de treaba, ori nu mai vede baiatu'. Pana la urma divorteaza, cu drept de vizitare. Anna este parasita printre straini. Singurul ei sprijin este Vronski. Doar pe el se poate baza, numai el o intelege... Dar parca nici el nu mai este ca la inceput... lipseste mult de acasa, vine tarziu, uneori nu-i acorda atentie... Anna se hotaraste sa-i marturiseasca temerile ei... nevoia ei de a face iubire... La care Vronski ii raspunde ca s-a saturat sa tot faca iubire... el vrea sa faca dragoste...adica amor... adica sex... Anna nu mai intelege nimic si se apuca de bautura si de substante interzise. Nefericirea si singuratatea o coplesesc. Se teme ca va ajunge iarasi in starea de "mansturbare" pe care o traise alaturi de Karenin. Da, numai ca pe vremea aia, asa nefericita cum era, avea o casa, o familie, prieteni... un nume. Si acum are un nume... pe care i l-au dat ceilalti... dar este prea dureros pentru ea. Macar dac-ar lua-o Vronski de nevasta... Contesa Vronski... nu suna rau. Ce-o sa mai crape de ciuda toate cucoanele alea intepate... Numai ca Vronski n-are de gand sa se insoare cu ea, fiindca Anna are un trecut patat, si nu face de familia lui. Si-n plus daca o stia asa de instabila sufleteste si cu aplecare spre vodka... nici nu se incurca cu ea!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tzuc spune:

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Eleni spune:

Raman inclinata!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns petruta spune:

Astept ecranizarea. Buna sinteza !

Petruta & bb Mihai
http://community.webshots.com/user/gabrielmil

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ellaalba spune:

Q...eu chiar te cred. Le zici cum mi-ar placea mie sa le zic.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

Capitolul III? Finalul fericit?
astept
A

L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelate stele

Mergi la inceput