reorganizare firma - voluntara sau judiciara
este o continuare la subiectul despre schimbarea firmei in cic dar cu alta nuanta
daca o firma hotareste sa fuzioneze cu alta si va face restructurari cu aceasta ocazie, poate sa concedieze o femeie gravida sau aflata in concediu prenatal?
in codul muncii scrie : Prevederile alin. (1- ala cu nu se pot concedia persoanele in cic si inalte situatii) nu se aplică in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
dar fuziunea, ca si divizarea, este o reorganizare voluntara si nu judiciara, nu-i asa?
si ca atare nici macar pt divizare nu puteau sa schimbe angajatorul fiinca asta insemna incetarea contractului cu angajatorul initial si pentru asta nu aveau alt motiv posibil decat acordul partilor (ceea ce nu s-a intamplat) trecand peste amanuntul nu chiar nesemnificativ ca contractul ala era suspendat (ceea ce imi este cam neclar, recunosc)
sper ca nu deranjez pe nimeni cu "despicatul firului in patru" dar chiar ma doare raspunsul la aceasta intrebare :-((((
Raspunsuri
liviu`s spune:
Nu despici firul in patru, dar incerci sa interpretezi speculativ anumite dispozitii normative, concluzia tragand-o putin fortat.
Problema fuziunii sau a divizarii, indiferent ca este vorba de o divizare partiala sau totala, este foarte interesanta, dand nastere la discutii interesante in doctrina juridica. Nu are rost sa reiau diversele ipoteze care s-au conturat, spatiul unui raspuns la o postare nu o permite si, in plus, este o discutie strict tehnica, dar as vrea sa intelegi ca daca in urma divizarii sau a fuziunii o persoana trece de la o societate comerciala la alta, nu este vorba de o concediere. Codul muncii interzice in art.60 concedierea salariatilor pe perioada cand beneficiaza de protectie sociala, acest lucru fiind totusi permis, in mod exceptional, in caz de faliment sau de reorganizare judiciara a angajatorului. Aceasta este o situatie de exceptie, iar in drept exceptiile sunt de stricta interpretare. Daca legiuitorul ar fi dorit sa includa si alte situatii in ipoteza juridica a art.60, ar fi facut-o.
ART. 60 (1) Concedierea salariaților nu poate fi dispusă:
a) pe durata incapacității temporare de muncă, stabilită prin certificat medical conform legii;
b) pe durata concediului pentru carantină;
c) pe durata în care femeia salariată este gravidă, în măsura în care angajatorul a luat cunoștință de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani;
f) pe durata concediului pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pentru afecțiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani;
g) pe durata îndeplinirii serviciului militar;
h) pe durata exercitării unei funcții eligibile într-un organism sindical, cu excepția situației în care concedierea este dispusă pentru o abatere disciplinară gravă sau pentru abateri disciplinare repetate, săvârșite de către acel salariat;
i) pe durata efectuării concediului de odihnă.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condițiile legii.