Pierdere in greutate
Buna tuturor! Eu sunt noua pe aici... Am devenit mamica de 10 zile si sunt destul de preocupata pentru ca fetita mea, Irina, care la nastere avea 3460g, in afara gramelor pe care le-a pierdut inevitabil in primele zile (220g) a mai scazut inca 140g dupa ce ne-am intors acasa... Am nascut prin cezariana pentru ca Irinuca nu s-a decis sa se intoarca "in pozitie", motiv pentru care la inceput a fost mai dificil cu alaptatul dar acum mananca aproape fara sa respire si oboseste asa repede ca adoarme poate fara sa se sature definitiv...Pediatrul ieri m-a sfatuit sa gasesc solutii pentru a o trezi sa continue sa manance (contrar la ceea ce stiam eu) dar cateodata e practic imposibil... S-a mai gasit cineva in aceeasi situazie?
Multumesc anticipat pentru eventualele raspunsuri.
Raspunsuri
Marina spune:
da eu....maria s-a nascut cu 3300 g, a scazut la aproape 3000 g in maternitate si am venit acasa cu ea la vreo 3100. Din pacate in vreo 2 sapt a ajuns la 2700g oricat de mult ma straduiam sa o tin la san. Dormea destul de bine si o chinuiam sa pape dar tot scadea. Dr m-a pus sa cumpar o pompa si atunci am constatat cu stupoare ca "produceam " doar vreo 30 ml pe zi. Drept care m-a trecut urgent pe lapte praf. Doamne ce incantata era Maria ca avea si ea mancare!
Asta a fost in cazul meu...insa eu traiesc cu marele regret ca nu am alaptat-o. Nu stiu unde am gresit...inca invinuiesc sistemul din maternitate, copiilor li se dadea sa manance intre sedintele de alaptat si 3 zile eu nu am vaazut-o pe maria treaza sau infometata.
mirela.mustaciosu spune:
Tudor sugea ingrozitor de putin (cate 3-maxim 5 minute la o masa), nu adormea neaparat si nici nu cred ca obosea, pentru ca laptele iesea foarte usor. Dar nu reusea sa suga mai mult. La fel, am primit indicatii sa-l ciupesc de deget sau de nasuc sa-l fac sa manance mai mult, m-am muls si i-am pus lapte in biberon, n-a vrut cu nici un chip sa suga cat scria la carte la o masa. I-am dat (aproape cu forta) de cateva ori cantitatea de lapte (muls si pus in biberon) pe care trebuia sa o accepte si tot ce manca peste ce avea el nevoie vomita. Asa ca singura solutie a fost sa il alaptez la cerere, adica ii dadeam sa suga la interval de o ora cate 3 minute. Mi-au iesit peri albi, n-am dormit multe nopti din cauza alaptatului la cerere, dar a fost singura solutie. A luat in greutate extraordinar de bine si n-am avut nici o problema. Acum are 2 ani si avem aclasi obicei - mananca putin cantitativ la fiecare masa - 4-5 mese pe zi. La doi ani lapte la biberon (dupa multe insistente si o pauza de lapte de 5 luni) bea cate maxim 150 ml dimineata si 100 - 150 ml seara. Nu intra mai mult! Incearca sa-i dai sa suga mai des atat cat vrea. Si ai grija ce mananci tu - sa ai o alimentatie bogata in proteine ca sa pape bine si bebe. Multa sanatate!
oLo spune:
BB mici obosesc repede cand sug... si adorm. trebuie treziti ca sa pape cat trebuie. o metoda e sa-i gadili un pic dupa ureche... sau sa-i misti o mana sau un picior cand vezi ca adoarme. Si eu eram disperata la inceput ca nu mananca copilul, pana cand mi-a aratat o asistenta cum sa ma joc cu manuta: dadeam la pompa... si era f eficace
Pupici,
Mihaela
Pet spune:
Nici eu nu sunt de acord cu sistemul din maternitate chiar daca uneori è mai comod pentru a-ti lasa timp sa-ti "revii" dupa nastere... Mai ales cand faci cezariana... Eu vreo doua zile nu am fost in stare sa-mi iau fetita singura in brate s-o alaptez (nici nu era nevoie, pt ca, asa cum spunea Marina, dormea mereu ca un ingeras, satula de laptele pe care i-l dadeau inainte sa mi-o aduca). Mie pediatrul mi-a spus ca bebe ar avea nevoie de 60 ml de lapte daca mananca mai rar sau de circa 40 ml daca mananca mai des. Cica s-o cantaresc inainte si dupa ce o alaptez dar in teorie multe lucruri sunt usor de facut... Dar ce sunt gramutele alea in comparatie cu forta Irinei cand se agita? Nici macarnu am incercat acasa...sper doar sa fi inceput sa ia ceva in greutate pt ca ma terorizeza idea de a-i da lapte artificial...
Marina spune:
pet alta greseala pe care am facut-o a fost proba suptului (cantarit inainte si dupa masa). Mi-a mancat nervii ! Ti-as recomanda sa cantaresti bebelusul saptamanal sau macar zilnic la aceiasi ora
Saa cresteti mari!
petruta spune:
Acelasi lucru am patzit si eu cu Mihai. Asa ca am luat pompitza , ma mulgeam, si pentru ca era putzin , am bagat completare lapte praf. Normal, nu a mai vrut la sin, pentru ca era invatzat din maternitate cu biberonul, deja. Bafta si multa rabdare !
Petruta & bb Mihai
http://community.webshots.com/user/gabrielmil
parpalak spune:
Si noua ne-a recomandat asistenta facutul din minute ca gainile pentru trezire, dar n-a folosit la mare lucru, pentru ca eu prea aveam lapte. N-am avut niciodata "furia laptelui" si n-am avut niciodata senzatia de sini plini. Pina la urma lactatia s-a instalat la vreo 150ml/24h. Chiar din prima zi a primit formula prin firicel, pentru ca urla de foame, dupa vreo 10 zile am trecut la biberon pentru ca, tot asa, nu lua in greutate. Eu aveam in cap ca trebuie sa suga la 3 ore, din pacate. Adica, daca nu urla, nu-i dadeam mai repede de 3 ore.. Acum, as face altfel. E adevarat ca l-am tinut odata 4 ore la sin incontinuu, fara prea mari rezultate, dar acum as incerca 48 de ore minim, pentru ca atita dureaza pina reactioneaza organismul. Poate acuma aveam lapte mai mult. Pina la urma am facut tratament de sporire a lactatiei (pe la doua luni), si am ajuns la vreo 300ml/24h. Paul nu s-a "lasat" de supt, desi a avut zile de-a rindul cind n-a avut chef sa suga. Are si acuma (aproape 5 luni) zile cind are chef de supt. In rest, ma chinui cu pompita..
Cind era mic de tot ceva-ceva rezultate impotriva adormitului la sin am avut cu ridicatul de linga el si plecatul la treburi. In cinci minute era treaz si flamind. Daca ramineam linga el era in stare sa doarma ore intregi.
Alta smecherie pe care-am invatat-o despre alaptat. Pentru cazul in care nu-i vine destul lapte cind suge, poti sa comprimi sinul cu mina, si-atunci ii vine mai mult lapte lui bebe. Ca sa-ti dai seama cind trage si cind nu, te uiti la barbia lui, si cind e coborita pentru mai multa vreme (ca atunci cind ai bea tu cu paiul), atuncea trage lapte. Daca ridica barbia imediat inseamna ca nu trage lapte, ci doar "amorseaza pompa", atunci e un moment bun sa comprimi sinul, ca sa-i vina pe limba laptic si sa stie ca e momentul bun sa traga.
Succes si multa rabdare, mai ales ca daca faci acum un efort citeva zile, o sa merite pe termen lung. Si nu te gindi ca, neaparat, e nevoie sa te dai peste cap toata perioada alaptarii. (Si eu am avut cezariana si mi-au tot zis ca la cezariene se instaleaza lactatia mai tirziu, si-am toooot asteptat sa se instaleze, daca stiam ce ti-am zis mai sus cind avea Paul 10 zile in loc de cind avea doua luni poate acuma nu ma mai necajeam cu pompa)
Sanatate la bebei si mamici.
http://community.webshots.com/user/parpalak
Pet spune:
Eu in general o tin pe Irina cam jumatate de ora la un san si intre schimbat pampersul, mici pauze sa o las sa respire, adormiri si treziri, alaptatul dureaza 1 ora, 1 ora si jumatate (uneori chiar si doua!). Chiar daca o alaptez la cerere incerc oricum sa o fac o data la doua ore pentru ca altfel nu ar avea ce sa manance, cred... Uneori sunt sigura ca laptele ii vine si inca cum, alteori nu...asa ca urmatoarea data o sa incerc sa-mi comprim sanul sa vad cum reactioneaza. Miercuri o sa merg la pediatru sa o cantaresc dar mi-e o frica... Azi noapte am visat ca ajunsese la 3.500 g si in sfrarsit respiram usurata dar cand m-am trezit azi dimieata si mi-am dat seama ca doar visasem...
Sabina spune:
Si eu m-am gasit in aceeasi situatie..Sofia sugea cate 2 ore si nu crestea..dar am perseverat si suge si acum la un an si o luna! Asa ca nu te lasa batuta, pune-o la san, bate-o usor pe obraz, trage de piciorus, si da-i lapte de mama!
Fata mea a crescut apoi in lunile urmatoare din ce in ce mai mult, asa ca nu-mi mai fac probleme, cu toate ca e mica pt. varsta ei. PUpici!
Sabina & Sofia Galagia
Pet spune:
De fapt nu m-am lasat batuta si cand am cantarit-o alaltaieri pe Irina am constatat ca a luat 480 g in 12 zile. Sunt mai mult decat multumita si sper sa o tinem tot asa. Multa bafta (si rabdare) mamicilor cu aceleasi probleme de inceput...