intrebare concediu maternitate

intrebare concediu maternitate | Autor: Cristina_s

Link direct la acest mesaj

Bun gasit,

Sunt nou sosita pe acest Forum si nici nu stiti cat de bucuroasa sunt ca in sfarsit am gasit un loc unde sper sa gasesc raspunsuri la unele intrebari pe care si le pune o viitoare mama "disperata" de ce se intampla in tara asta.

Incerc sa fiu cat de concisa pot. Situatia este urmatoarea:
- sunt insarcinata in luna a 8-a, angajata cu carte de munca din ianuarie 2002 la o organizatia neguvernamentala (fundatie), iar din aprilie 2003 mai lucrez (tot cu contract individual de munca la alta organizatie).

Doresc sa intru saptamana aceasta in concediu prenatal iar imdediat dupa ce se naste copilul (in jur de 10 noiembrie) sa intru in concediu de ingrijire a copilului pana la 2 ani.

Situatia veniturilor mele brute este urmatoarea:
aprilie - 6.666.000 (primul loc de munca)+ 3.000.000 (al 2-lea loc de munca)= 9.666.000
mai - 6.666.000 (primul loc de munca)+ 3.000.000 (al 2-lea loc de munca)= 9.666.000
iunie - 6.666.000 (primul loc de munca)+ 3.000.000 (al 2-lea loc de munca)= 9.666.000
iulie - 10.300.000(primul loc de munca)+ 3.000.000 (al 2-lea loc de munca)= 13.300.000
august - 10.300.000(primul loc de munca)+ 3.000.000 (al 2-lea loc de munca)= 13.300.000
septembrie = 10.300.000(primul loc de munca)+ 3.000.000 (al 2-lea loc de munca)= 13.300.000

- se cumuleaza cele 2 venituri?
Mentionez ca am lucrat toata perioada integral..fara concediu medical sau zile absentate...

As vrea sa stiu exact cum se calculeaza indemnizatia pentru concediu prenatal si concediu de ingrijire a copilului (stiu ca este 85%..dar nu stiu ce impozite se mai retin din acest 85% si cat urmeaza sa primesc net)
Perioada de concediu prenatal (cam o luna : 15 oct - 15 nov)se va calcula la stabilirea indemnizatiei de maternitate...mai bine spus va cer parerea cum ar fi mai bine sa fac: sa intru in concediu prenatal sau sa astept sa se nasca copilul si sa intru dupa aceea in concediu de ingrijire a copilului (la servici am intelegere din partea sefilor)??

Si desi abuzez de rabdarea si timpul vostru mai am o singura problema, de fapt 2:
- care sunt exact formalitatile care trebuie indeplinite? am inteles ca trebuie completata o cerere tip..unde se depune? de la al doilea angajator iau o adeverinta de salariu si corizatii la stat si cu ea ma duc la primul angajator?
- in situatia in care angajatorul (in sectorul neguvernamental se lucreaza pe baza de finantatri) nu va mai avea bani..cum imi voi ridica indemnizatia?

Cu speranta ca nu o sa fiu "injurata" prea tare va multumesc anticipat!

Cristina - rm Valcea

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Cristina_s spune:

Bun gasit..din nou

Pentru ca noaptea a fost un "sfetnic bun" si mi-a permis sa citesc majoritatea mesajelor de pe forum care aveau legatura cu intrebarea mea, mi-am mai lamurit o serie de aspecte. Va cer scuze...dar de bucurie ca v-am gasit..mai intai am intrebat si apoi am citit..sa-mi fie invatatura de minte.
Cum va spuneam ..am reusit sa-mi calculez indemnizatia..am aflat si ce impozite se platesc ...exact ca la un salariu...
Totusi ce va rog sa ma lamuriti este:
- care sunt exact formalitatile care trebuie indeplinite? am inteles ca trebuie completata o cerere tip..unde se depune? de la al doilea angajator iau o adeverinta de salariu si corizatii la stat si cu ea ma duc la primul angajator?
- in situatia in care angajatorul (in sectorul neguvernamental se lucreaza pe baza de finantatri) nu va mai avea bani..cum imi voi ridica indemnizatia?

Va multumesc
Crisitina
***PS*** Apropo...indemnizatia de 6.500.000 incepand cu 1 ian 2004 este suma bruta sau cea neta...???

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Bine ai venit pe forum.
Iti prezint unele dispozitii care se aplica in situatia ta:

Din Ordinul nr. 340 din 4 mai 2001 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare:

VI. Referitor la concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului (Sectiunea a 4-a capitolul V din lege)

27. Beneficiaza, la cerere, de indemnizatia pentru cresterea copilului, optional, unul dintre parinti sau sustinatorul legal, daca solicitantul indeplineste conditiile de stagiu de cotizare prevazute de lege.

28. Concediul pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani se acorda, la cerere, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului.

29. Concediul pentru cresterea copilului cu handicap pana la implinirea varstei de 3 ani se acorda, la cerere, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului si a certificatului de persoana cu handicap, emis in conditiile legii.

30. Tatal sau sustinatorul legal, care solicita indemnizatia pentru cresterea copilului, in decurs de 126 de zile, calculate de la data nasterii copilului, are obligatia sa depuna platitorului de drepturi o declaratie pe propria raspundere, din care sa rezulte ca mama copilului nu beneficiaza de concediu de maternitate.

31. Parintele sau sustinatorul legal, care beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului, are obligatia sa depuna lunar platitorului de drepturi:

a) declaratie pe propria raspundere, care sa ateste ca celalalt parinte nu exercita concomitent acelasi drept;

b) declaratie pe propria raspundere ca nu desfasoara activitati din care sa obtina venituri.
32. Indemnizatia se plateste pe baza cererii-tip privind solicitarea dreptului de asigurari sociale, a livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului si, dupa caz, a certificatului de persoana cu handicap.

47. Indemnizatiile de asigurari sociale cuvenite asiguratilor care se regasesc in doua sau mai multe situatii prevazute la art. 5 din lege si care desfasoara activitate in mai multe unitati, fiind asigurati in fiecare conform legii, se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator sau de casa teritoriala de pensii.
In aceste cazuri se vor depune certificatul medical in original si celelalte acte necesare in vederea calcularii si achitarii dreptului de asigurari sociale aferent venitului asigurat cel mai mare si copiile legalizate, pentru restul situatiilor.

Prin urmare, daca angajatorul "nu va mai avea bani", vei depune la Casa de pensii teritoriala cerere pt acordarea indemnizatiei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nela spune:

quote:
Originally posted by liviu`s

47. Indemnizatiile de asigurari sociale cuvenite asiguratilor care se regasesc in doua sau mai multe situatii prevazute la art. 5 din lege si care desfasoara activitate in mai multe unitati, fiind asigurati in fiecare conform legii, se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator sau de casa teritoriala de pensii.
In aceste cazuri se vor depune certificatul medical in original si celelalte acte necesare in vederea calcularii si achitarii dreptului de asigurari sociale aferent venitului asigurat cel mai mare si copiile legalizate, pentru restul situatiilor.

Coroborind acest articol 47 din ordinul 340 cu articolul nr. 130 din legea 19/2000 pot sa inteleg urmatorul lucru:

daca am mai multe locuri de munca, incepind cu ianuarie 2004 daca voi intra in concediu de crestere voi primi de la fiecare loc de munca suma aceea fixa de 6.500.000
Pare mai mult o speculatie dar asa sa fie?

Nela

Mergi la inceput

Foarte justa observatia, Nela.
Informatia pe care am postat-o mai sus este valabila pentru indemnizatile care se solicita anterior datei de 01.01.2004. Indemnizatia pt cresterea copilului care se solicita ulterior acestei date, indiferent de numarul locurilor de munca avute sau de cuantumul veniturilor obtinute, va avea o valoare plafonata si unitara.

Mergi la inceput

Va multumesc pentru ajutor...lucrurile sunt mai clare acum.
Referitor la indemnizatia de 6.500.000..reprezinta suma neta sau bruta? si ea va fi primita de toata lumea indiferent de ce salariu are sau este plafonul maxim care se poate acorda?

Multumesc
Cristina

Mergi la inceput

4 milioane, 6 milioane, s-au vehiculat in ultimul timp mai multe sume care vor fi primite ca indemnizatie pt cresterea copilului.
Suma care va fi este o suma determinabila, reprezentand 85% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor de stat. Legea bugetului asigurarilor de stat pe anul 2004 a fos ieri adoptata in sedinta de Guvern. Urmeaza ca foarte curand sa fie publicata in Monitorul Oficial, si atunci vom sti cu certitudine care este suma la care ne raportam.

Mergi la inceput

Va multumesc pentru raspuns si astept vesti despre noul buget.

Cristina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dandana spune:

am citit in presa, chiar azi (dar sa nu ma intrebati in ce ziar) ca minunea aia de cod fiscal prevede la capitolul venituri neimpozabile si indemnizatia acordata pe perioada concediului de maternitate si a concediului de ingrijire. era mentionat clar ca nu este valabil si in cazul concediului medical obisnuit.

stie cineva mai mult? bateau aia campii si campiile sau :-))) am aflat eu tarziu?

Mergi la inceput