Firma cu asociat unic + carte munca +CIC
Daca imi deschid o firma in care voi fi asociat unic, am voie sa-mi mut cartea de munca acolo? Sau trebuie sa fie minim 2 asociati ca sa pot sa-mi bag propria carte de munca acolo?
Daca eu imi deschid firma, si imi pun un salariu oarecare pe cartea de munca, dar nu platesc la asigurarile sociale nimic si intru apoi in concediu de maternitate, asiguarile se compenseaza (cele pe care aveam eu sa le platesc, si banii pe concediu care are sa mi-i dadea mie statul)?? Sau pentru ca nu am platite asigurarile sociale la zi, o sa am probleme mult mai mari in viitor?
Si are vreo importanta daca-mi schimb locul de munca in perioada sarcinii?
Raspunsuri
liviu`s spune:
quote:
Initial creeata de Mickyyy
Daca imi deschid o firma in care voi fi asociat unic, am voie sa-mi mut cartea de munca acolo? Sau trebuie sa fie minim 2 asociati ca sa pot sa-mi bag propria carte de munca acolo?
Poti, indiferent de numarul de asociati.
Daca eu imi deschid firma, si imi pun un salariu oarecare pe cartea de munca, dar nu platesc la asigurarile sociale nimic si intru apoi in concediu de maternitate, asiguarile se compenseaza (cele pe care aveam eu sa le platesc, si banii pe concediu care are sa mi-i dadea mie statul)??
Nu.
Sau pentru ca nu am platite asigurarile sociale la zi, o sa am probleme mult mai mari in viitor?
Si are vreo importanta daca-mi schimb locul de munca in perioada sarcinii?
Nu prezinta relevanta din perspectiva drepturilor de asigurari sociale daca iti schimbi locul de munca in perioada sarcinii. Totul este sa platesti contributia la asigurarile sociale.
nela spune:
1. Nu cred ca poti sa fii si asociat unic si angajat in acelasi timp la aceeasi firma. Practic nici nu e rentabil deoarece impozitul pe dividende e mult mai mic decit impozitul pe salariu.
2. Daca nu platesti asigurarile de tip CAS nu vei beneficia de nici un drept prevazut in legea 19/2000. Din moment ce nu platesti ce doresti sa se compenseze?
3. Atit timp cit esti la munca poti sa-ti schimbi serviciul de cite ori vrei. Sarcina nu reprezinta din acest motiv un impediment. Totul este ca sa fie de acord noul angajator.
S-auzim de bine!
Nela
PS. Intre timp am vazut si raspunsul lui liviu's la intrebarea cu asociatul unic. Ramine valabila doar partea cu impozitarea.
liviu`s spune:
quote:
Originally posted by nela
1. Nu cred ca poti sa fii si asociat unic si angajat in acelasi timp la aceeasi firma. Practic nici nu e rentabil deoarece impozitul pe dividende e mult mai mic decit impozitul pe salariu.
Legislatia permite sa fi asociat unic la o societate comerciala si administrator, in acelasi timp.
mariana_flo spune:
Liviu, poti sa-mi spui, te rog, ce lege prevede ca daca esti asociat unic poti sa ai si cartea de munca depusa la aceeasi firma?
liviu`s spune:
Daca esti asociat unic poti fi si administrator.
Potrivit prevederilor art.148 din Legea nr.31/1990, "salarii fixe si orice alte sume sau avantaje vor putea fi acordate administratorilor ..."
Mickyyy spune:
Merci pentru raspunsuri.
Deci pot fi asociat unic si administrator, deci imi pot muta cartea de munca acolo, desi nu stiu cat de rentabil va mai fi....
Inca o intrebare, daca se mai poate.....la infiintarea unei firme, pentru sediul social (care va fi intr-un apartament) e suficient acordul asociatiei de proprietari? Sau trebuie si al vecinilor de sus, jos, stanga, dreapta? Si daca unul din ei nu e in tara? Astept luni de zile pana se intoarce ca sa pot depune actele?
liviu`s spune:
quote:
Originally posted by Mickyyy
Merci pentru raspunsuri.
Deci pot fi asociat unic si administrator, deci imi pot muta cartea de munca acolo, desi nu stiu cat de rentabil va mai fi....
Inca o intrebare, daca se mai poate.....la infiintarea unei firme, pentru sediul social (care va fi intr-un apartament) e suficient acordul asociatiei de proprietari? Sau trebuie si al vecinilor de sus, jos, stanga, dreapta? Si daca unul din ei nu e in tara? Astept luni de zile pana se intoarce ca sa pot depune actele?
Trebuie si acordul vecinilor.