intrebare
Ma poate lamuri cineva?!- ref. dreptul de a primi ceva bani pe perioada ingrijirii copilului.
De ce nu se mai permite mamelor care nu lucreaza sa achite contributia pentru asigurarea sociala in momentul nasterii copilului, sau cu 5 luni inainte?!
De unde ideea ca daca nu ai ajuns sa faci formalitatile cu 6 luni inainte, adio shansa?
Raspunsuri
liviu`s spune:
Nefiind angajata, poti incheia contract de asigurare cu Casa de pensii teritoriala, potrivit art.5 alin.(2) din Legea nr.19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare:
Art. 5. - (1) În sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. persoanele care desfășoară activități pe bază de contract individual de muncă și funcționarii publici;
II. persoanele care își desfășoară activitatea în funcții elective sau care sunt numite în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești, pe durata mandatului, precum și membrii cooperatori dintr-o organizație a cooperației meșteșugărești, ale căror drepturi și obligații sunt asimilate, în condițiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevăzute la pct. I;
III. persoanele care beneficiază de drepturi bănești lunare, ce se suportă
din bugetul asigurărilor pentru șomaj, în condițiile legii, denumite în continuare șomeri;
IV. persoanele care realizează un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel puțin 3 salarii medii brute, și care se află în una dintre situațiile următoare:
a) asociat unic, asociați, comanditari sau acționari;
b) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare sau de management;
c) membri ai asociației familiale;
d) persoane autorizate să desfășoare activități independente;
e) persoane angajate în instituții internaționale, dacă nu sunt asigurații acestora;
f) alte persoane care realizează venituri din activități profesionale;
V. persoanele care realizează prin cumul venituri brute pe an calendaristic, echivalente cu cel puțin 3 salarii medii brute, și care se regăsesc în două sau mai multe situații prevăzute la pct. IV.
(2) Se pot asigura în sistemul public, pe bază de contract de asigurare socială, în condițiile prezentei legi, persoanele care nu se regăsesc în situațiile prevăzute la alin. (1), cele care nu se află în plata unor prestații de asigurări sociale în sistemul public, cele care nu se regăsesc în situațiile de la art. 38 alin. (1) lit. b) și c), precum și cele care nu sunt asigurate în alte sisteme de asigurări sociale, neintegrate în sistemul public.
(3) Salariul mediu brut este cel utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Pentru calculul indemnizatiei de maternitate si a indemnizatiei pt cresterea copilului pana la 2 ani legea impune conditii referitoare la stagiul de cotizare anterior nasterii:
Art. 99. - (1) Baza de calcul a indemnizațiilor de asigurări sociale prevăzute la art. 98 alin. (1) lit. a), b), c) și e) se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical înscrise în certificatul de concediu medical, pe baza cărora s-a datorat sau, după caz, s-a achitat contribuția individuală de asigurări sociale în lunile respective, conform prevederilor art. 23, și/sau drepturile prevăzute la alin. (9) sau (10), după caz, din cele 12 luni din care s-a constituit stagiul de cotizare.
(2) Baza de calcul a indemnizației de asigurări sociale prevăzute la art. 98 alin. (1) lit. d) se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 10 luni anterioare datei nașterii copilului, pe baza cărora s-a datorat sau, după caz, s-a achitat contribuția individuală de asigurări sociale în lunile respective, conform prevederilor art. 23, și/sau drepturile prevăzute la alin.(9) sau (10), după caz, din cele 12 luni din care s-a constituit stagiul de cotizare.