persoana fizica autorizata

persoana fizica autorizata | Autor: lix

Link direct la acest mesaj


ce acte imi trebuiesc ca sa devin persoana fizica autorizata? lucrez ca jurnalist si ca impresar in domeniul muzical si vreau sa pot elibera chitante,. in acelasi timp sunt si studenta. beneficiez de ceva avantaje. ma poate ajuta cineva???

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Dana P spune:

Nu-ti pot spune prea multe decat ca trebuie sa te interesezi la primaria din sectorul in care faci parte. S-ar putea sa fie mai avantajos sa-ti faci societate, stiu ca studentii au ceva avantaje la infiintarea unei firme.

Dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lix spune:

mersic! o sa fac asta, da speram sa sar pesteetapa asta birocratica... ca doamne ce dee e!!!


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Ti se aplica art.4 si urmatoarele din LEGEA nr.507 din 12 iulie 2002 privind organizarea și desfășurarea unor activități economice de către persoane fizice, publicata in Monitorul Oficial nr.582/2002.
Iti trimit Monitorul pe mail.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Art. 4. - (1) Pentru desfășurarea activităților economice în mod independent sau în cadrul asociațiilor familiale persoana fizică, respectiv membrii asociației familiale care au calitatea de angajat propriu, trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
a) să fi împlinit vârsta de 16 ani, cu excepția celor care desfășoară activități economice în mod independent sau a reprezentanților asociației familiale, care trebuie să fi împlinit vârsta de 18 ani;
b) starea sănătății, dovedită cu certificat medical eliberat în condițiile legii, să le permită desfășurarea activității pentru care se solicită autorizația;
c) să aibă calificarea necesară desfășurării activității economice pentru care se solicită autorizația;
d) să posede autorizația specială emisă de organele competente, potrivit legii, pentru desfășurarea activităților economice a căror exercitare necesită o autorizare specială, conform legii;
e) să nu fi fost condamnați prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute la art. 281 din Codul penal, a altor infracțiuni privind regimul legal stabilit pentru unele activități economice sau a infracțiunii de fals.
(2) Persoana fizică care desfășoară activități economice în mod independent și asociația familială trebuie să dețină autorizația eliberată în condițiile prezentei legi.

Art. 5. - (1) Autorizația pentru desfășurarea de către persoane fizice a unor activități economice în mod independent, precum și pentru înființarea și funcționarea de asociații familiale, denumită în continuare autorizație, se eliberează, la cerere, de către primarii comunelor, orașelor, municipiilor, respectiv ai sectoarelor municipiului București, pe a căror rază teritorială își au domiciliul persoanele fizice.
(2) Persoanelor fizice care nu au domiciliul în România li se eliberează autorizațiile prevăzute la alin. (1) de către primarii unităților administrativ-teritoriale pe a căror rază își au reședința.
(3) Autorizația va cuprinde în mod obligatoriu activitatea principală, codificată conform clasificării activităților din economia națională - CAEN, clasă de 4 caractere, potrivit legii.
Art. 6. - (1) Persoanele fizice care desfășoară activități economice în mod independent și asociațiile familiale au dreptul să desfășoare numai activitățile pentru care sunt autorizate.
(2) Pentru desfășurarea altei activități, care nu este prevăzută în autorizație, este necesară completarea autorizației.
(3) O persoană fizică care desfășoară activități economice în mod independent sau o asociație familială are dreptul de a deține o singură autorizație.
Art. 7. - (1) Pentru obținerea autorizațiilor în vederea desfășurării de către persoanele fizice a unor activități economice în mod independent sau pentru înființarea și funcționarea de asociații familiale, persoana fizică sau, după caz, reprezentantul asociației familiale, trebuie să depună o documentație care va cuprinde:
a) cerere-tip (în cazul asociației familiale aceasta trebuie să conțină semnăturile tuturor membrilor asociației);
b) cazierul judiciar;
c) copii de pe actele de identitate;
d) certificatul medical pentru persoana fizică, respectiv pentru membrii asociației familiale, prevăzut la art. 4 alin. (1) lit. b);
e) actele din care să rezulte reședința, pentru persoanele fizice cetățeni străini prevăzute la art. 1 alin. (1);
f) documentele care atestă calificarea profesională și, după caz, autorizația specială prevăzută la art. 4 alin. (1) lit. d);
g) acordurile și avizele eliberate de instituțiile abilitate, potrivit dispozițiilor legale, necesare desfășurării activităților pentru care se solicită autorizarea.
(2) Cererea de autorizare sau de completare a autorizației, după caz, se soluționează în termen de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării la autoritatea administrației publice locale emitente.
Art. 8. - Se consideră că au calificarea cerută de activitatea economică pentru care solicită autorizarea persoanele fizice care au pregătire profesională de specialitate sau competențele necesare desfășurării acelei activități.
Art. 9. - (1) Pregătirea profesională de specialitate sau competențele, prevăzute la art. 8, pot fi dovedite cu următoarele documente, după caz:
a) diploma sau certificatul de absolvire a unei instituții de învățământ profesional, preuniversitar sau universitar, eliberată în condițiile legii, în specialitatea pentru care se solicită autorizarea;
b) certificatul de absolvire a unei forme de pregătire profesională, organizată în condițiile legii în vigoare la data eliberării acestuia;
c) certificatul de competență profesională, eliberat de instituțiile abilitate conform legislației în vigoare;
d) cartea de meșteșug obținută în condițiile prevăzute de actele normative în vigoare la data eliberării acesteia;
e) alte acte doveditoare care atestă pregătirea profesională, potrivit legii.
(2) Persoanele fizice prevăzute la art. 1 alin. (1), care au absolvit forme de pregătire profesională în străinătate, trebuie să depună, pentru obținerea autorizației, după caz:
a) atestatul de recunoaștere și echivalare, eliberat de Ministerul Educației și Cercetării prin Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor, pentru documentele prevăzute la alin. (1) lit. a);
b) actele prevăzute la alin. (1) lit. b)-e), însoțite de dovada recunoașterii acestora de către autoritățile competente în domeniu din statul în care au fost emise, traduse și legalizate conform legii, certificate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale printr-o instituție stabilită prin ordin al ministrului muncii și solidarității sociale.
Art. 10. - După obținerea autorizației asociațiile familiale și persoanele fizice care desfășoară activități economice în mod independent sunt obligate să se înregistreze la Registrul comerțului și la organele fiscale teritoriale, conform reglementărilor legale în vigoare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lix spune:

liviu's multumesc. imi sunt de ajutor informatiile.


Mergi la inceput