Va rog sa ma lamuriti daca cele 126 de zile acordate inainte si dupa nastere sunt sau nu obligatorii. Precizez ca voi naste in 14 decembrie ceea ce inseamna ca, luindu-mi cele 126 zile de prenatal voi cadea sub incidenta legii ce intra in vigoare la 01.01.2004, eu avand un salariu de 19.000.000 lei voi fii dezavantajata de aceasta lege. Pot sa renunt la prenatal si sa intru direct in concediul de crestere al copilului pana la 2 ani ?? Nu am gasit nici o lege clara in aceasta privinta, iar in codul muncii aceste 126 de zile reprezinta un drept si nu o obligatie.
Va multumesc anticipat.
gabrigaus@yahoo.com
In primul rand tu intentionezi sa renunti la concediul de lauzie.
In al doilea rand, precizez ca in acest moment nu exista nici o prevedere referitoare la obligativitatea concediului de maternitate (concediu prenatal, respectiv concediu de lauzie). Dar ieri s-a discutat in sedinta de Guvern proiectul de Ordonanta de Urgenta privind protectia maternitatii la locurile de munca. In proiectul care este disponibil pe site-ul Ministerului Muncii exista obligativitatea unui numar minim de zile de concediu de lauzie.
http://www.mmss.ro/proiecte-dezbateri/proiectprotectiamaternitatii.htm
Totusi, sa asteptam sa vedem cum va fi publicata ordonanta de urgenta.