Intrebare referitoare la concedii
Am si eu o mica dilema referitoare la cum sa imi iau concedii inainte de nastere, daca este cineva in masura sa ma ajute, as aprecia foarte mult.
Sunt insarcinata in luna a 2-a. In Ianuare intru in luna a 5-a. Sufar de dubla discopatie herniata, la L4 SI L5, asta de 3 ani si jumatate. In momentul respectiv doctorul a spus ca nu ma opereaza, ca sa pot duce o sarcina si mi-a spus ca atunci cand voi ramane insarcinata, sa nu ma mai duc la serviciu din luna a 4-a.
Intrebarea este: daca eu nu ma voi duce anul viitor la serviciu, pentru ca voi avea medicale, prenatal, CIC etc., am dreptul si la concediu de odihna? Pot sa imi iau concediul de odihna tot in luna Ianuarie sau este de preferat sa il iau mai tarziu?
Multumesc anticipat,
Madutza si BB mic
Raspunsuri
Cary spune:
Spune-mi despre ce concediu de odihna e vorba,pe anul 2003 sau pe anul 2004????
Am sa-ti spun cazul meu.
In contractul incheiat de mine cu firma se stipuleaza nr.de zile de odihna care se impart la cele 12 luni aferente anului calendaristic.
Sa presupunem ca sunt 2zile de concediu la o luna lucrata si deci daca nu lucrezi in 2004 nici o luna atunci nu ai dreptul la concediu,daca ti-au ramas zile de concediu din 2003 poti sa le iei in 2004.
Cu siguranta ca aceasta metoda nu e batuta in cuie si depinde cum te intelegi cu cei de la personal.
Sarcina usoara!
madutza spune:
Este vorba de concediul pe 2004. Eu m-am gandit ca este posibil pentru ca o colega si-a luat tot concediul de odihna pe 2003 pana in august, iar din septembrie a intrat in prenatal. In mod normal ar fi trebuit sa aiba dreptul la mai putine zile de concediu de odihna sau sa ii opresca din salariu, ceea ce nu s-a intamplat.
liviu`s spune:
ART. 140 din Codul muncii
(1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.
(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabilește prin contractul colectiv de muncă aplicabil, este prevăzută în contractul individual de muncă și se acordă proporțional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
Pana la urma, totul tine de bunavointa celor de la biroul personal.
ili spune:
madutza,si la firma noastra asa se procedeaza ,cum au procedat cu colega ta,numai in caz de lichidare la cerere si la pensionara de boala se restituie banii de co.
ili