Stomatologice...
Autor: cristina73
Subiect: intrebari pt stomatologi
Fetita mea are 20 de luni si are toti dintisorii de lapte. Am inceput sa-i curat de cind au aparut dar in ultima vreme fetita nu mai sta deloc la spalat , tipa si se zbate si ca urmare nu reusesc sa o spal prea bine. Folosesc periuta pt copii, fara pasta. In ultima vreme am observat ca pe dintisorii de jos , pe partea interna are niste depozite galbene, nu cred ca e chiar tartru dar nici nu se pot curata cu periuta. La stomatolog nu stiu daca are rost sa o duc fiindca nu e "cooperanta" deloc, poate numai anestaziata general s-ar putea apropia vreun strain de gurita ei... Ce vreau sa intreb e cum si cu ce sa curat aceste depozite si ce efect au acestea asupra dintisorilor?
Al doilea lucru este legat de felul cum i-au crescut dintisorii. In cit timp ajung dintisorii de lapte la pozitia normala dupa ce au inceput sa iasa? Fetita mea musca pe maselute dar dintisorii din fata nu se ating, are un spatiu mare intre ei cind sta cu gurita inchisa. Este normal asa ceva sau e vreo deformatie datorita suzetei, poate? Trebuie recurs la tratament de pe acum sau trebuie sa astept sa apara dintii permanenti?
Multumesc anticipat
Autor: iris
am avut si eu parte, la iris, cind avea doi ani, de uritenia aia galbena, pe partea interna a dintilor, de jos mai ales...acum vad ca de ciddn ma lasa sa o spal eu ca lumea dupa ce se chinuie ea, s-a dus mult dn ce era, poate nu de tot, dar oricum nu se compara; pediatrii mi-au spus ca prin spalare energica, regulata se duce si vad ca asa e;
Multumesc de raspuns iris, sper sa reusesc si eu sa o spal mai ca lumea, mi-e teama sa nu apara carii sau mai stiu eu ce infectii din cauza acelor depozite.Se mai "spala" si ea singura dar mai mult se joaca si daca nu intervin eu nu are nici un efect
Autor: Yasmine
Draga Cristina,
īncearca sa iei pasta de dintzi de copii, este buna la gust shi astfel copii se spala mai cu placere. Īncearca sa o lashi pe ea singurica, dupa care sa-i curetzi tu, pete galbene daca sunt depozite se vor elimina astfel, probabil ca e placa dentara care se coloreaza īn galben de la alimente (suc de portocale, morcovi). Cīt despre ocluzia deschisa, adica ca mushca numai pe masele este din cauza suzetei, incearca pe cīt posibil sa-i dai suzeta numai la culcare, adica sa nu o lashi toata ziua cu suzeta in gura. Tratament ortodontic adica aparat de intreptat dintzi nu se pune īn dentitzia temporara, o sa vezi daca atunci cind o sa-i erupa dintzii permanentzi o sa fie nevoie.
La mine deocamdata nu e cazul ca Andreas are numai 5 luni shi nu ia suzeta decit sporadic, la adormire, dar o cunoshtiintza a procedat cu fetitza īn felul urmator cu suzeta: ii dadea suzeta numai in patutzul ei, deci daca micutza vroia īn timpul zilei suzeta trebuia sa se urce īn pat, statea ea acolo cīt statea shi sugea suzeta, shi dup-aia se plictisea shi se dadea jos din pat la joaca, dar daca pana acuma i-ai lasat-o toata ziua o sa fie cam greu la inceput, oricum la 20 de saptamani pricepe destul de bine daca ii explici. Shi ocupatzia shi joaca o sa o tzina de la suzeta.
Draga Yasmine
Multumesc frumos pentru raspuns si pentru sfaturi. I-am luat fetitei pasta de dinti pentru copii,am sa incep sa o folosesc.
Cu suzeta a inceput destul de tirziu(dupa un an, e o poveste mai lunga, mai bine nu dadea de ea deloc) si de trei luni o primeste numai la culcare dar se pare ca asta a fost de ajuns ca sa-i strice dantura, si ma invinovatesc foarte tare.Am sa incerc sa o interzic cu desavirsire dar asta poate va dura citva timp. Sper din tot sufletul ca dintisorii permanenti sa fie fara probleme, crezi ca se poate asta?
Multumesc inca o data
cristina
Cristina, nu cred ca ar fi bine sa o interzici cu desavarshire, ci eventual sa i-o dai din ce in ce mai putzin, ca sa intzeleaga; se poate f bine ca dintzii permanentzi sa nu aiba probleme, shi daca au se pot trata ortodontic, deci nu-tzi fa griji prea mari, poate intrebi pe vreun stomatolog daca in Romania gasekshti guteiere pt dintzii de lapte care sa ajute ocluzia sa se inchida.
Raspunsuri
Veve spune:
Autor: mutti
Subiect: carii? 2 ani si 8 luni
De dimineata am vazut parca o carie pe maseaua fetitei mele. Apoi mi-am adus aminte ca ieri a mancat un colac cu mac si ar putea fi mac (desi se spala pe dintisori)... Oricum stiti in Timisoara un medic stomatolog de copii?
Prietena mea e stomatolog, se cheama Dr. Atena Galuscan, o potzi gasi la disciplina de profilaxie a Universitatzii de Stomatologie vis a vis de Spitalul CFR, lucreaza la cabinet particular dar nu shtiu exact unde, are shi ea o feitza de 3 ani, deci se pricepe cu copiii.
Spui ca te-a trimis Corinna.
Veve spune:
Autor: Delia
Subiect: Pete pe dintisori
Lui Codrin (6 luni) i-au iesit incisivii laterali de sus la 1 si 1/2 luni dupa incisivii centrali de jos.
Incisivii centrali de sus nu au iesit inca, dar acesti incisivi laterali iesiti au pete inchise la culoare.
Am citit undeva ca exista o anomalie a metabolismului vitaminei D daca ordinea iesirii dintilor nu se respecta (el a facut trei injectii pentru rahitism) si ma intreb daca aceste pete sunt permanente?
Se pot corecta la stomatolog?
Dintisorii acestia nu sunt foarte buni?
Va multumesc mult!
Autor: Ama
Si Iulia a avut si are pete pe dintisori, dar pe incisivii centrali superiori si inferiori. De fapt sunt mai degraba nistie scobituri in forma de semiluna mai galbene pe muchia incizala. Mi s-a spus ca e vorba de o distrofie dentara, forma cicatriciala. Cred ca trebuie sa te adresezi oricum unui stomatolog. In functie de dintii care au fost afectati iti poti da seama in ce luna de sarcina a intervenit un factor perturbator... De vindecat nu se vindeca dar ramana speranta ca dintii definitivi vor fi normali.
Poate la tine e alta problema. In ceea ce priveste ordinea de aparitie a dintilor nu-ti fa probleme, si Iuliei i-au iesit cei de sus primii. Altora le ies mai intai caninii.. Nu cred ca e legat de vitamina D sau de altceva.
Autor: Delia
Adica este o problema din timpul sarcinii?
Eu am avut o sarcina exemplara fara prea mare bataie de cap si acum ma ingrozeste gandul ca as fi putut face ceva si nu am facut.
Autor: madadum
probleme cu dintisorii avem si noi. mara (1 an si 10 luni) are pete negre (parca ar fi tartru) pe toti dintisori si pe maselute. am fost cu ea la stomatolog (fac de stomatologie/sectia pedodontie) si dr a spus sa stam fara grija ca nu este nici tratru, nici carie de biberon ci doar depuneri de bacteri din flora bucala care exista in mod normal, dar care la unele persoane se depun si se coloreaza. periajul este inca neeficient, marei placandu-i mai mult sa roada periuta decat sa ma lase sa-i perii dintii. Dr. mi-a spus ca atunci cand va sta la periaj profesional problema se va rezolva.
Autor: miha
Madadum, te rog poti sa-mi spui si mie la cine ai fost la fac. stomatologie, caci desi Ancuta mea la 3 ani are carii de biberon si am fost la 3 dri. nici unul nu a facut nimic.
Eventual vreun nr. de telefon sau ce alte detalii poti sa-mi dai.
Multumesc anticipat,
Autor: madadum
Miha
la facultate a vazut-o dna dr. Luca - sefa catedrei de pedodontie. nasa marei este medic stomatolog si, desi ma asigurase ca este ok, m-a dus si la dr luca sa ma linistesc. din pacate, dr luca nu lucreaza decat la facultate insa o poti gasi acolo, cel mai sigur in jurul pranzului (11-13). sry nu am nr de telefon.
sectia de pedo a facultatii este pe plevnei, prinma str la dreapta cum se vine dinspre kogalniceanu.
bafta
Veve spune:
Autor: manuela
Subiect: durerea pina la eruptia dentara
Dragi parinti, cit tin durerile pina la prima eruptie dentara? Baietelul nostru se chinuie de vreo 2 luni si nu i-a iesit nimic pina acum... Are acum 6 luni, roade tot ce prinde, saliveaza de nu mai stiu cind, nu doarme noaptea decit in reprize de cite 2 ore, iar in unele nopti se trezeste din sfert in sfert de ora. Bineinteles ca ziua doarme numai afara, la plimbare...deci nici o sansa sa mai doarma mami putin, macar ziua. Suntem epuizati si vrem sa stim cit mai dureaza pina la eruptie. Se vad incisivii centrali inferiori prin gingie...si asta de vreo luna de zile...dar NIMIC! Mai mult, are gingiile umflate in zona caninilor tot de vreo 2 luni!!! Ni se pare cam devreme pt. canini...si totusi doctorita sustine ca sunt incisivii laterali, nu caninii, dar ne-am uitat bine.
Suntem ingrijorat pt. ca de dureri nici nu pra mai gingureste... daca ii incetineste dezvoltarea vorbirii? La 6 luni ar trebui sa fie mai activ "lingvistic", dar il chinuie gingiutele.
A mai trait cineva asemenea lucruri?
Autor: bubi
si Maruta a avut aceleasi simptome chiar incepand cu 2 luni 1/2. Primii incisivi centrali i-au iesit pe la 5luni 1/2. dupa ce i-au iesit am avut 1 saptamana de liniste dupa care a inceput din nou agitatia, muscatul a tot ce prinde,...Acum avem 7 luni 1/2 si ne chinuim cu cei de sus, care se vedeau prin gingie de la 6 luni.
Asa ca dureaza......
nu cred ca eruptia dentara sa aiba legatura cu vorbirea, sau invers...
Autor: oanamarchezi
Lui Cristi i-au dat incisivii centrali inferiori la 4 luni si o saptamana dar acum iar are dureri groaznice si dupa cat se vede apare o maseluta in stanga jos.
Medicul a spus ca nu se poate dar asa se vede si se si simte cand ating gingia.Se poate sa dea maseluta si apoi incisivii superiori?
Saracul face si febra si a facut si kk mai moale si plange noapte de noapte de ti se rupe inima de el....
Autor: mirela.mustaciosu
In nici un caz nu trebuie sa-ti faci probleme privind dezvoltarea vorbirii. Nu cred ca ar putea avea legatura cu eruptia dentara. Baietelul meu s-a cam chinuit cand i-au iesit premolarii, mi-a trantit si niste scaune moi si a facut si febra. Chiar m-am ingrijorat putin pentru ca stiam de la medic referitor la scaune si febra in eruptia dentara ca nu sunt modificari semnificative, adica cel mult un scaun moale si restul bune si febra doar pana in 38, iar Tudor a facut 38,7 si a avut scaune moi 3 zile. Din cauza asta i-am facut si analize (coprocultura, coproparazitologic si urocultura), a venit medicul sa-l vada in gat si sa-l asculte la plamani si fiind "curat" am ajuns la concluzia ca totusi eruptia dentara a fost de vina pentru tot.
In privinta durerilor - daca nu te ajuta Calgel-ul si nici cate un pic de sirop de Paracetamol seara inainte de culcare, pot sa-ti spun ca medicul meu mi-a recomandat (Tudor avea afte in gurita care il suparau) un amestec de glicerina cu stamicin si cu vitamina A care avea si anestezina si mi-a spus ca ii calmeaza si durerile provocate de eruptia dentara. Multa sanatate!
Autor: danis
anduta s-a baloshit si a inceput sa roada tot de pe la 4 luni, dar primul dinte i-a aparut cu cateva zile inainte sa implineasca un an; apoi in 3 saptamani i-au iesit 4 dinti; timp de vreo doua luni (10-12 luni), mi-a fost cumplit de greu s-o conving sa manance altceva decat lapte cu cereale din biberon, desi pe la 7-8 luni manca de toate cu pofta; asa ca inarmati-va cu multa rabdare, ca poate sa dureze! cat despre vorbire, nu lipsa temporara a dintilor va impiedica bb-le sa vorbeasca, va spun din experientza mea cu anduta vorbareata :))
vivi.chiriac spune:
Draga Veve,eu am o prietena sotmat.,dupa ce am nascut am intrebat-o daca suzeta ii va putea strca dintisorii baiatului si mi-a zis categoric NU.Asa ca incearca sa te linistesti in privintaCind va avea dintii permanenti sa-ti faci griji,nu acum.In ceea ce priveste galbeneala,si Andreimeu are si stomat.mi-a recomandat sa-l spal de 3-4ori pe zi cel putin 5min. daca nu sta,macar 3min.,Puilu meu e fericit si se spala pe dinti singur,insa acum ca sa-l pot face sa se spele citeva min. ma spal si eu cu el si e f. incintat pr. ca ma imita.Incearca si tu Bafta!
Veve spune:
quote:
Originally posted by vivi.chiriac
Draga Veve,eu am o prietena sotmat.,dupa ce am nascut am intrebat-o daca suzeta ii va putea strca dintisorii baiatului si mi-a zis categoric NU.Asa ca incearca sa te linistesti
Hehehe!Vivi,cupila mea are doi ani jumate si cu suzeta n-a avut treaba niciodataCe-ai vazut tu mai sus sunt subiecte mai vechi de-ale fetelor pe care-ncerc sa le centralizez.Mersi oricum!
Irina & Vevemica & margica din burtica
Veve spune:
Autor: lilach
Subiect: dintii bebelui
La ce virsta credeti ca trebuie sa incepem sa ii invatam pe nostri sa se Eu am inceput cu Laura mea inca de la primul dintisor cu o periuta speciala. In urma cu doua luni cind avea 1an si 5 luni i-am cumparat periuta de dinti si pasta speciala pentru .
La ce virsta este indicat sa mergi la medic stomatolog cu
Autor: Dana M.
Pe noi ne-a trimis deja pediatrul la stomatolog, Raluca are 1 an si 3 luni si 8 dinti. Stoma ne-a zis ca e bine si daca nu stie sa scuipe inca (!!!???:)) ) sa nu folosim decat periuta.
Autor: Lia
Buna.Este bine ce ai facut pana acum.Vezi daca pasta de dinti pe care ai cumparat-o contine fluoruri si daca da,pune doar foarte putina pe periuta si periaza-i dintisorii.Din momentul in care constati ca e capabila sa perieze singura cat de cat,poti sa o lasi sa-si perieze singura dintisorii in timp ce eventual tu iti periezi dintii,dupa care ii periezi tu dintii,pentru ca sansele ca ea sa perieze eficient sunt nule la varste mici.Puteti face si prima vizita la stomatolog in jurul varstei de 1 an si jumatate.Numai bine!
Autor: tinatache
fetele, sa nu ma bateti, am si eu intrebare de om prost: daca vezi ca nu are carii de ce sa mergem la dentist cu copii asa de mici?? eu sunt pentru vizitele profilactice, merg la dr. imediat cum mi se pare ceva in neregula, dar daca dintii sunt albi ca de la mama lor... pentru ce? A mea nu are decat 4 jumatati de dinti in fata pe care ii vad perfect, ce sa mai vada si dentistul? Pediatrul i-a vazut, a zis ca-i ok, ne-a spus ce si cum sa facem... poate ma lamuriti voi.. V-am pupat. pa.pa.
Sa ai mare griga cu pasta de dinti, marea majoritate a pastelor de dinti (chiar cele speciale pentru copii) contin fluor. Daca te uiti, pe ele scrie ca se vor folosi cu precautii sub varsta de 6 ani. La varsta asta nu stie sa scuipe si chiar daca scrie pe pasta de dinti ca se poate inghiti ar fi bine sa eviti asta. Mai bine foloseste doar periuta pentru periaj, fara pasta. Mai ales daca ii dai si pastilute cu fluor. Periajul se poate incepe inainte sa apara primii dinti, in sensul ca e indicat un masaj usor al gingiilor pentru a le curata de resturile alimentare - cu un tifon steril infasurat pe deget si udat cu apa fiarta si racita (cine mai are timp si pentru asa ceva) - seara, inainte de culcare, mai ales pentru bebeii care nu sunt alimentati natural (laptele praf e indulcit).
Autor: Dana M.
hello again..... i-am luat Ralucai periuta de dinti, da oricat m-am straduit sa o bag in gurita ei, n-a vrut nici pace ! I-am aratat ca si io am una, si-a vrut s-o bage pe-a mea ...Cum s-o conving?
Dana, ca sa il conving pe Tudor sa ma lase sa-i perii dintii, l-am lasat intai pe el sa ma "spele" pe mine pe dinti. A fost foarte incantat de idee si acum nu numai ca accepta sa deschida gurita cand vede periuta, dar e disperat sa faca si el operatiunea asta. Cred ca si-a dat seama ca il ajuta impotriva mancarimilor de gingii. In orice caz accepta periuta fara pasta. Nici nu vreau inca sa insist cu pasta (are un an si jumatate, nu stie inca sa scuipe). Mult succes!
Autor: petruta
Eu il spal pe dintzisori, de cind i-au aparut asa... ii fac un mic masaj, cu apa cu degetul( dupa ce m-am spalat foarte bine ) ca sa-l obisnuiesc cu periuta si pasta. Mititelul s-a invatat si cind il duc in bai casca gurita si asteapta sa-l spal. Intentionez sa le folosesc pentru el dupa ce va face un an. O fi bine ? Pina atunci mai cercetam ce pasta este buna, ce periuta...
Autor: cristinutza
Si eu o spal pe Ana de la 9 luni. I-am luat o pasta de dinti de la Chicco pe care scrie ca nu e toxica daca inghite. Seara o spal inainte de laptic pt. ca adoarme imediat dupa. Voi cum faceti?
Autor: Lia
Draga Ella,
Sigur ca da,spal-o pe dintisori de cate ori vrea.E foarte bine ca-i place.Si din nou foarte bine ca pui pasta pe periuta doar foarte putin si doar dimineata si seara.
De citeva zile a inceput sa se spele singura. Numai o vad ca intra la baie se urca pe scaunas si spune "inti". Tacticos isi ia pasta e dinti si periuta si chiar incearca sa-si puna pasta pe periuta.
Freaca dintisorii asa cum i-am aratat. Ce am sesizat insa ca musca de periuta. Din ite am observat incep sa-i iasa caninii.
Veve spune:
Subiect: Lovituri la dinti
Va rog, un sfat de la mamici care au trecut prin asta! Sau - daca nu deranjez prea tare - si un sfat de la un medic stomatolog, am vazut ca sunt mai multi medici stomatologi inregistrati. Baietelul meu are un an si 7 luni, are toti incisivii si doi premolari si ii ies acum caninii (toti patru). Aseara a calcat pe mingie si a plonjat ... in gura (si nasuc). Era in casa, pe covor, si a cazut doar de la inaltimea lui, dar cred ca s-a lovit destul de tare dupa cat a plans. I-a curs un pic de sange din nas si i-a sangerat gingia intre incisivii centrali de sus, pe conturul dintilor. Problema pe care mi-o pun acum ar fi daca s-ar putea sa ii fie afectat cumva un dintisor - n-am reusit sa vad daca se misca sau nu, iar cand l-am pus sa muste a evitat sa stranga foarte tare. E posibil sa aiba probleme cu dintisorii la care s-a lovit? Ar trebui sa-l duc la un control (ar fi foarte complicat sa-l conving sa deschida gura la un control stomatologic!)?
Autor: Flower
Raspuns de neprofesionist - caz real ( personaj principal io ) : eram mai mare , ce-i drept ( da' minte , tot atata aveam ! ) , aveam cam 10-11 ani ( deci dentitie definitiva !!) si am luat o gura de asfalt si mi-am ras nasu' de-am stat belit cu el o saptamana ( macar de l-as fi esteticizat putin ! ). In fine , chestia e ca dintele meu din fata , desi rupt , nu mi-a facut nici o alta problema ( sa se miste sau altceva , si crede-ma ca busitura a fost zdravana !). Partea buna , daca poate exista asa ceva , e ca dentitia e de lapte si , zic eu , chiar de si-ar fi rupt/i-ar fi cazut ( Doamne fereste ! ) dintisorii , altii ar fi crescut la loc !
Sa dea Domnul sa nu fie probleme !
Autor: Danza
Cunosc un caz real (cunosc si copilul)cu un copilas care la varsta de 2 ani a fost lovit de un alt baietel mai mare ce venea in viteza pe bicicleta. I-au zburat toti 8 incisivi si cat nu a umblat maica-sa pe la medici, nimeni nu-i putea spune exact daca va mai avea copilul dinti sau daca a fost distrus tot cu acea lovitura. Norocul lui ca pe la 6-7 ani (perioada cand se schimba dintii) i-au iesit dintii permanenti. Acum au grija mare la lovituri
Autor: karol
Si Michelle a mea de 1 an si 4 luni, a cazut acum vreo 2 sapt, tot de la inaltimea ei, cu nasucul si gurita de un prag din casa.Nu i-a curs sange din gurita, insa i-a curs sange din amandoua narile.Dupa ce i-am oprit sangerarea am sunat un prieten medic( pediatra nu era in oras) si primul lucru pe care mi l-a spus a fost ca trebuie sa nu intarzii mai mult de 2 ore si sa ma duc la un orl-ist.Chiar daca nu este nici o rana vizibila nu se stie ce leziune interna poate fi.Am fost binenteles cu ea la orl si asa a fost, avea o leziune minora in nasuc dar care -au zis medicii- se va vindeca de la sine.Sfatul meu este sa te duci la un medic sa vada copilul.Mai tarziu poate ca vei avea mustrari.
Veve spune:
Autor: iuliana_2002
Subiect: DUPA PRIMUL DINTISOR
Clauditu va avea saptamana viitoare 10 luni si i-a dat primul dintisor (i-a spart gingia si se simte dintisorul) saptamana trecuta.
Intrebarea si rugamintea nostra este: acum se declanseaza aparitia tuturor ? Ma refer la molari, nu maselute, desi copii mai mici ca noi au mai multi dinti.
De ce intreb ptr ca el nu s-a linistit deloc, dimpotriva este parca mai nervos si mai agitat, merge de-a buselea, vrea i picioare, dar cred ca mai dureaza cam 1 luna, si tot asa.....
Autor: mariailin
Si noi la fel....adica si noi am implinit 10 luni si ne-a aparut primul dintisor. Si tot asa, e mai agitat ca inainte, se trezeste noaptea si sta in poponet, se repede sa ma muste......sunt curioasa cand apare celalalt dintisor? Daca face asa dupa fiecare dinte......sa te tii. Si noi vrem sa stim ce mai urmeaza.
Eruptia dentara se manifesta diferit la fiecare copil. Lui Tudor i-a iesit primul dinte la 8 luni si la fiecare dinte s-a manifestat altfel. Au fost dinti care nu stiu cand i-au iesit, i-am vazut pur si simplu si au fost dinti care l-au suparat destul pana au spart gingia. Parca a fost un pic mai greu la primul premolar. Oricum, de fiecare data simte nevoia sa roada ceva, din cand in cand maraie si cand il intreb ce il doare imi arata spre gurita. Mai nou ne-a auzit pe noi discutand ca ii ies caninii si cand il intreb ce il doare imi spune "caninii" (are deja un an si jumatate).
Autor: Flower
Lui Vladutz dintzishorii au inceput sa-i apara pe la 5 luni si ceva, Intai jos ( care au ieshit cam unul dupa altul ) shi la vreo luna shi ceva sus , dar pe parti , nu pe mijloc cum ne asteptam noi !! Jucarelele pentru dintzi nu prea ii plac , dar covrigii ii adora. Deh , doar shi mami a papat covrigi in timpul sarcinii de zicea lumea ca bebeul meu o sa zica intai "covrig" shi dupa aia "mama" !
Sanatate si...noptzi linishtite !
daca primul dinte i-a aparut la 10 luni, s-ar putea sa mai urmeze curand si altii. Oricum nu exista o regula...Pot sa-ti spun insa ca Marei dupa ce ii iesea cate un dintisor, avea 1-2 zile cand era parca alt copil, dupa care o luam de la capat cu muscatul, agitatia, etc, chiar daca urmatorul ii iesea dupa 2-3 luni. Lasa ca trece.....si vine altceva...hihihi
Autor: Anina_n
Aparitia dintilor difera de la un copilas la altul. La fel si felul in care suporta iesirea lor. Am citit ca se transmite ereditar momentul aparitiei primilor dintisori.
Micutei mele i-au venit la 4 luni primii, cei 2 incisivi centrali de jos. A fost mai agitata si cu pumnuletul in gurita, de pe la 2 luni. La urmatorii a fost mult mai greu, la 6 luni jumate. Temperatura, agitatie ziua, noaptea, a mancat mai greu. I-au venit cate unul, incisivii centrali de sus, incisivii exterior sus, apoi exterior jos. La 10 luni avea 8 dinti. Nu vreau sa te sperii, dar greul abia acum vine, o data cu aparitia primilor premolarilor. La 11 luni, au inceput chinurile pt. primii premolari. Inainte de aparitia primului premolar, la 13 luni, timp de 1 luna nu a pus nimic pe ea. Dupa primul premolar, in 2 luni i-au iesit si ceilalti 3 premolari si cei 4 canini. O eruptie de toata frumusetea, nu ? Am avut 2 luni de agitatie, cu treziri dese peste noapte, temperaturi usoare, mofturi la papat. Acum, stam linistiti ca un timp nu mai are ce sa ii iasa, pana la urmatorii premolari(pe la 2 ani). Dar cine stie cand ii vor veni pt. ca toti dintii i-au venit mai repede.
Asa ca, inarmati-va cu multa rabdare ! Multa sanatate !
Autor: iuliana_2002
Foarte incurajator.... n-am ce zice....
Este f adevarat ca dupa ce i-a spart gingia acuma doarme mai linistit, dar ziua tot agitat este, un pic este si in personalitatea lui, dar cred ca ne vom umple mult zile de acum vorbind despre eruptia dentara, in familie...
Veve spune:
Autor: ionela-roxana
Subiect: Sa fie CARIE,DEJA?
Nu stiu ce poate avea Rares pe interiorul unui dintisor,arata ca o pata nu foarte mare neagra si nu iasa la spalatul pe dinti,ce poate fi oare?
Ma indoiesc ca e carie la doar 1 an si 2 luni , voi ce-mi ziceti ca poate fi?
Sunt tare ingrijorata ,mai ales ca nu-mi dau seama ce este!
Va rog sa ma lamureasca daca stie cineva ce poate fi!
VA MULTZUMESC MULT!!!!!
Sint copiii la care le apar carii f. devreme. Daca spui ca nu dispare la spalatul dintilor ar trebui sa mergi la un stomatolog sa-l verifice.
I-ai dat pastilute cu fluor? Se pot pata dintii fie de la prea mult fluor, fie cand intrerupi brusc administrarea de fluor. E bine sa-l vada un stomatolog. Daca e totusi o cariuta, desi la varsta asta nu-mi prea vine sa cred, e mai bine sa incerce sa o trateze cat e superficiala. Sanatate!
Autor: miruna28
Baietelului meu i-a aparut deja o cariuta dar are aproape 5 anisori;am auzit ca de la intreruperea tratamentului cu ZYMAFLOR (daca i-ai dat)ar putea apare;oricum eu nu i-am dat copilului meu tocmai pentru ca stiam ca trebuie sa se tina de "tratament"ani buni.
Miruna.
Veve spune:
Autor: joxy
Subiect: La orizont primii dintzishori
Se pare ca fetitzei mele ii vor aparea primii dintishori. Asta mi-am dat seama din comportamentul ei. Are 4 luni si 1/2 si roade tot ce apuca cu manutzele si pumnul cu totul si suzeta pana se satura si de ea, plange... adica urla fara motiv dar nu pentru perioade lungi de timp. Am luat din farmacie Calgel(pt. dinti) si Calpol(pt. dupa plans si calmarea spiritelor). Intrebarea mea, pentru cei cu experienta, este daca exista si alte unguente, geluri... care pot fi date pe gingiile micutzilor. E groaznic sa te uiti la ea si sa nu ai ce sa-i faci. (am cautat subiectul prin forum si nu am gasit indrumare)
Autor: nadina
Dragule taticule asa am patit si noiPe la 5 luni a inceput balamucu. Ce e mai grav e ca facea si febra mandarinuta noastra. Si-a mai pocnit-o si o rubeola de ne-am speriat de numa[q.Pana in prezent i-am dat cu trei tuburi de calgel. Acum are 8 luni si se vede primul dintisor.Am auzit o chestie babeasca sa-i dai miezul de la ceapa, chiar din mijolc, sa-l roada dar mie mi-a fost frica sa incerc.Si inelele de ros sunt destul de eficiente.Dar din pacate nimic nu-i calmeaza 100%.Multa dragoaste pe care nu ezitati sa i-o aratati!!!Si rabdare ca va trece cu timpul.la parinti si pitic stirb
Nadina si Carina-mandarina
Autor: mamica dulce
tot de la 4 luni jumate a inceput si baiatul meu sa dea semne de dintisori dar....tot semne au ramassi are 6 luni acum.Adevarat e ca sta cu 3 degete in gurita si saliveaza ca un catel si se vede ceva alb pe gingia inferioara si chiar o deformare la canini dar cred ca mai trebuie asteptat putin.
ma gandesc ca e prea devreme cu gelurile,atunci cand chiar va avea dureri cand se crapa gingia poate nu vor mai avea efect.incearca mai bine cu jucarii speciale de dinti,din plastic moale ..poate nu are dureri ci numai mancarimi care o agita asa tare.
sanatate multa si dintuci frumosi
Autor: Ela
A mai fost o discutie referitoare la geluri - si bazat pe experienta
mamicilor cu mai multa vechime eu am luat Dentinox - gel si Osanit - niste capsule mici, mici homeopate!
M-au ajutat si isi fac treaba in continuare - am scapat de primul si de ieri a scos "un colt" si al doilea!
Autor: mamica dulce
nadina,o chestie babeasca dar mai acceptabila decat ceapa si cu efect sigur e o felie mai zdravana de castravete proaspat pe care sa o tina in manuta si sa roada cum poate,zeama care se scurge calmeaza gingia inflamata.Oricum nu poate musca deci pericolul sa se inece e aproape nul,oricum da.i cand esti in zona.
cand va veni vremea o sa incerc si eu metoda,sper sa aiba rezultatele laudate si in cazul nostru,si al vostru
pupici multi
Autor: maryam
Intentia mea este de fiecare data de a face bine , insa de data asta , spunand ce voi spune nu cred ca voi face decat sa accentuez durerea unui parinte vazut neputincios IN FATA ACESTEI SITUATII.Cu scuzele de rigoare , pot sa-ti spun ca Ysraa face asta de la 3 luni si 1/2, EXACT la fel , acum are 8 luni si NICI UN dinte , aseara a facut febra si...nimic.
Parafrazand o "vorba" celebra as spune:Daca rabdare nu e , nimic nu e.
Am folosit pana acum 3 tuburi de Calgel , unul de Teething gel si...NIMIC.
Nu doresc nimanui asa ceva.NUMAI BINE!!!!!!
Noi am folosit pe post de calmant (aplicatii locale) un amestec de glicerina cu anestezina (prescris pentru afte, initial, dar care ni s-a spus ca ajuta si in cazul durerilor provocate de eruptia dentara). Multa sanatate!
DENTINOX, NUROFEN SIROP SI MUUUUUUUUULTA RABDARE!