Aplicarea OG 23/2003

Aplicarea OG 23/2003 | Autor: carmencc

Link direct la acest mesaj

Referitor la aplicarea OG 23 as dori sa aflu raspuns la urmatoarele intrebari:
1. Ce inseamna "stabilirea drepturilor" si cind are loc? Respectiv, e vorba de momentul nasterii copilului, a depunerii cererii pentru obtinerea indemnizatiei pentru cresterea copilului, momentul inregistrarii acesteia sau ....?

2. Avind in vedere ca lucrez in sectorul bugetar si ca s-ar putea sa nasc tocmai in timpul vacantei de Craciun (24 dec 2003- 2 ian 2004)as dori sa stiu daca si in ce conditii pot beneficia de drepturile prevazute de legislatia exitenta anterior intrarii in vigoare a OG 23, avind in vedere urmatoarele:
1 -anterior intrarii acesteia in vigoare, aveam calitatea de asigurat (cf. art III (5)din OG 23)
2 -stagiul de cotizare e complet (fiind angajata de 5 ani)
3 -nasterea are loc inainte de data de 31 decembrie, fapt dovedit cu certificatul de nastere al copilului, iar eu renunt la indemnizatia pentru maternitate (postnatal) si cer direct dupa nasterea copilului acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului de pina la 2 ani.

3. In cazul in care pot beneficia de vechile prevederi legale, respectiv de o indemnizatie al carei cuantum sa fie de 85% din media veniturilor lunare din ultimele 10 luni anterioare datei nasterii, este absolut necesar sa depun cererea+actele doveditoare in anul 2003, si daca da, care este modalitatea prin care as putea depune aceste acte, avind in vedre ca institutia la care lucrez se afla in vacanta, iar la reluarea activitatii actele vor primi numar de inregistrare din ianuarie 2004, fapt ce s-ar putea interpreta in favoarea aplicarii OG 23 si bineinteles, asa cum va spuneam, in defavoarea mea.

Va multumesc anticipat

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Nu o lua chiar asa de in tragic pentru ca e mai usor decat crezi. Hai sa o luam sistematic.
1. Sunt mirat de faptul ca doresti sa beneficiezi de calculatia actuala respectiv cele 85% din media veniturilor. Lucrand in sistemul de invatamant eu am serioase retineri ca salarul tau brut depaseste 6.8 milioane in fiecare luna (inclusiv in vancanta de vara+primavara 2003) respectiv vacanta de iarna 2003 partial. Poate totusi ai motivele tale si salariul tau brut pe ultimele 10 luni anterioare momentului nasterii adunate depasesc suma estimativa de 65.000.000 lei. Ar fi recomandabil sa verifici acest lucru. Daca nu este asa cred ca e mai rentabil sa soliciti in 2004 indemnizatia pt ingrijirea copilului.
2. Faptul ca esti in vacanta nu are relevanta pentru ca poti solicita prenatalul cu mult inainte de 24 decembrie 2003 deci sa figurezi in concediul prenatal.
3. De asemenea se poate rezolva daca intradevar renteaza sa intri in CIC si daca bineinteles nasti anterior datei de 01.01.2004, incadrarea ta in ingrijirea copilului deoarece este suficient sa dicuti acest lucru la contabilitate sau unde sa intocmesc statele de plata si te vor incadra in CIC in loc sa te incadreze in postnatal. Desigur iti vor solicita ulterior vacantei de iarna documentele corespunzatoare prevazute de lege pe care le vei furniza.

Cu alte cuvinte e suficient sa:
1. Nasti anterior datei de 01.01.2004
2. Sa discuti (anunti) la contabilitate sa aiba in vedere incadrarea ta in CIC in acest an in cazul in care se intampla evenimentul de la punctul 1.

PS.
Nastere usoara !

si

Nu te stresa!

Marius (www.desprecopii.com)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmencc spune:

Marius, multumindu-ti pentru raspuns, fac urmatoarele precizari:
1. Cind am spus "sector bugetar" ma refeream la administratie publica locala, nu la invatamint.
2. Asa cum probabil iti amintesti si tu, in perioada 24 dec - 2 ian 2004 toate institutiile publice sunt in vacanta de sarbatori, iar teama mea era ca nu cumva faptul ca cererea mea ptr acordarea indemnizatiei ptr cresterea copilului va avea numar de inregistrare din ianuarie 2004 (fiind deci luata in considerare abia in ianuarie 2004, desi ea a fost intocmita in 2003) sa fie solutionata prin acordarea acelei indemnizatii fixe de 6.500.000 lei.
3. Doream sa stiu daca, in cazul in care registratura institutiei la care lucrez este si ea in vacanta de Craciun, pot trimite cererea+copia certificatului de nastere a copilului prin fax, ca astfel sa ramina clar imprimat pe document data (si ora) la care cererea a fost transmisa.
Cu speranta unor lamuriri suplimentare, iti multumesc anticipat ptr tot

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Referitor la inregistrarea cererii de acordare a CIC, totul depinde si de colegii tai de la personal. Poate ii convingi sa inregistreze cererea cu numar din anul 2003.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmencc spune:

Liviu merci pentru interesul manifestat, insa problema este ca desi eu pot inregistra cererea la locul meu de munca in ultima zi de lucru premergatoare vacantei de Craciun, respectiv in 24 decembrie sau care o fi, copilul nu s-a nascut copilul inca, deci nu prea ar avea suport aceasta cerere? deci, ce crezi, poate fi luata in considerare cererea?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nela spune:

Orice cerere pentru drepturi trebuie insotita de acte doveditoare, in cazul de fata certificatul de nastere al copilului.Fara asta n-au cum sa-ti ia in considerare cererea.
In alta ordine de idei multe institutii lucreaza si in perioada 29.12-31.12, cel putin primariile cred ca lucreaza (chiar daca nu cu publicul).

S-auzim de bine!
Nela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns jenu spune:

quote:
Originally posted by marius

... Poate totusi ai motivele tale si salariul tau brut pe ultimele 10 luni anterioare momentului nasterii adunate depasesc suma estimativa de 65.000.000 lei. Ar fi recomandabil sa verifici acest lucru. Daca nu este asa cred ca e mai rentabil sa soliciti in 2004 indemnizatia pt ingrijirea copilului....

6,500,000ROL ?! Cred ca se face o greseala. Desi nu am auzit interviul noului ministru, cred ca s-a referit la salariul brut acordat CIC, nu la net. De fapt in ianuarie 2004 salariu mediu brut pe economie nu poate fi mai mare de 7-7,5 mil.ROL, ca acum este in jur la 6,6 mil. Ori cred ca la acesta se aplica procentul de 85%, rezultand ce a spus ministru, cum ca salariul pentru CIC va fi pe undeva pe la 6,500,000ROL !
Lumea e fericita crezand ca suma va fi netul! Bine ar fi sa gresesc eu, dar tare mie sa nu am dreptate.
Nu as vrea sa dezamagesc lumea, dar din experienta avuta deobicei lucrurile sunt spuse cu jumatate de gura, si doar pe jumatate.
De fapt si noua legislatie se refera la 85% din sal.mediu brut pe economie, ministra doar anticipand suma acestuia si aplicand 85% asupra lui ajungand la 6,5 mil. brut.

Mergi la inceput