200.000 lei/ 1,5 h, cum vi se pare?
Eu am avut mereu probleme cu bonele.. Pentru ca am doi copii (3 si respectiv 5 ani) mereu mi s-a spus ceva de genul ca "daca era unul era altul pretul..."de ajunsesem sa ma intreb daca vorbim de copii sau cartofi sau mai stiu eu ce alte lucruri. Ba una dintre pretendentele la functia de bona mi-a spus ca ea solicita (pentru un program de max. 8 ore/zi) 100 euro pentru un copil iar pentru 2, hai sa nu spunem 200 dar macar 175. La acest pret sotul meu i-a zis ceva de genul: si daca e vorba de 3? cat? 300?
Acum, dupa ce copilasii au inceput amandoi gradinita, am o bona care vine de la 13.30 la 18.00 (pentru 2,5 mil) si nu face nimic altceva, in sensul ca da puilor sa manance la ora 14.00 cand vin acasa (ii aducem eu sau sotul meu), ii culca, apoi se uita putin la stele pana se trezesc. Puiutii se trezesc pe la 16.30-17.00. Dupa aceasta ora mai sta putin cu ei pe acolo (eventual le da drumul la TV) si apoi pleaca multumita ca a mai trecut o zi.
Pentru partea de menaj am alta tanti (care e de cateva zile) care tot pe 2,5 mil/ luna, vine cam 4 ore/ zi si casa nu arata prea grozav...
Dar acum sa trec la subiectul postat.
Mai nou (adica de vreo 2 saptamani), sotul meu a vorbit cu una dintre educatoarele de la gradinita sa vina de 2 ori pe saptamana la noi (cam 1,5 h- lunea si miercurea) ca sa mai faca puii si altceva in afara de televizor.
Totul a fost OK ca idee pana la bani, in sensul ca tipa mi-a zis ca ea face meditatii (de engleza, matematica si romana) la pretul de 150.000 lei/ 1,5 h. Si la fel mi-a zis ca nu-mi cere 300.000 (desi sunt 2 copii) ci 200.000.
Acum eu vin si va intreb: nu e totusi exagerat de mult, ca doar nu-i invata doamne iarta-ma chineza?
Eu am fost de parere ca asta e un moft si i-am spus sotului meu ca nu accept sa-i dam suma asta, dar el nu prea gandeste cand e vorba de copiii lui, ca cica lasa sa invete cat mai multe lucruri si sa fie si cu o persoana pe care o cunosc.
Va rog sa-mi spuneti parerile voastre referitoare la acest aspect ca mie mi se pare ca sunt luata cam des de fraiera.
Voi ce parere aveti?
Pupici,
Simona
Raspunsuri
iuliacm spune:
Despre bona: nu e nici mult nici putin. Mai puti de ata nu pre poti sa0i dai , dar poti sa-i cere sa mai faca ceva: sa-i scoata afara la joaca , sau sa le citeasca ceva, sau ceva la care ea se privepe.
Merita mai mult o bona care se ocupa activ de copii, se joaca, deseneaza, ii invata ceva, de obicei astfel de bone au facut fie un curs, fie au fost candva educatoarea, invatatoare, asistente.
Comparativ: Eu platesc 150.000 pe zi o tanti care sta cu un copil cam 6-7 ore. Ii face de mancare si in rest nimic altceva. ma rog, spala vasele in care gateste. Am incercat sa-i spun sa-i citesca, sa coloreze cu el, sa modeleze cu plastilina dar am vazut ca nu prea se pricepe la chestii d'aste si nici nu-i place. Dar sunt multumita ca sta mult cu el pe afara, prin parc.
Nu stiu nici daca pretul cerul de educatoare este exagerat. Stiu ca meditatiile pentru copii (aici ma refer la scolari) casta cam 150.00/sedinta. Dar eu zic ca iei un meditator atunci cand vrei sa aprofundezi un domeniu.
Crezi ca este necesara educatoarea? eu cred ca mai bine e sa-i inscrii pe copii la niste cluburi pentru copii. Este mai ieftin si cred ca e mai bine pentru copii. Si ii mai dai si bonei inca o sarcina, sa duca si sa aduca copii de la diferite activitati.
Si eu ma gandesc sa-i ocup timpul lui Alex(3,5 ani), nu neaparat ca sa invete ceva, cred ca are tot timpul sa si invete. Dar as vrea sa-i ocup timpul liber intr-un mod placut si util. Decat sa stea acasa sa-l cocoloseasca bunica-sa si tanti, sau mai tarziu sa stea in fata blocului cu baietii de pe scara sa traga din tigara sau sa manace seminte, mai bine sa se obisnuiasa ca aibe tot timpul o ocupatie.
Eu ma gandesc sa-l inscriu la casa copiilor din sector, sau la diferite cercuri la palatul copiilor. Fac o paranteza, am auzit ca la palatul copiilor sunt foatre multe cercuri pentru copii si chiar fac lucruri foarte interesante. Mai e si optiunea cu un club sportiv. Astept sa se obisnuiasa bine de tot la gradinita si apoi o sa-l incriu la niste cercuri pentru copii.
Iulia
Dafneea spune:
In banii astia, mai bine ii dai la o gradinita cu program prelungit, unde, in tot acest timp, sunt cu persoane specializate in educatie si fac ceva interesant. Puiului meu ii prieste de minune gradinita, nici mie nu-mi simte lipsa, desi ne vedem doar seara. Ba parca n-ar mai pleca de-acolo...
Amalia spune:
Sunt de acord cu Dafneea, ca o gradinita cu program prelungit este o idee mult mai buna, mai ales ca acolo poti lasa copiii si pana la ora 18 fara probleme. Mai bine ii inscrii la un club si angajezi pe cineva care sa-i duca si sa-i aduca de acolo. Activitatile fizice mi se par mai potrivite pentru varsta lor.
Sanatate maxima!
tora97 spune:
cam asa ceva.. decit sa platesti bone, meditatoare, etc. mai bine o gradinita cu program prelungit...
cu atit mai mult cu cit mare lucru ei nu invata acum, apropos de colorat, modelat etc....
2mami spune:
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri.
Din pacate, deocamdata am ales varianta de a merge la gradinita cu program normal pentru ca baietelul de-abia a inceput gradinita si am vrut sa fac trecerea ceva mai treptat cu atat mai mult cu cat am avut mai mereu probleme cu el cu mancatul, plus ca se mai scapa din cand din cand pe el (rar ce-i drept dar totusi..). In ceea ce priveste cluburile pentru copii, este valabil, dar numai pentru fetita (ea chiar merge la balet de 2 ori pe saptamana si la desen o data pe saptamana) dar cu baitelul ce sa fac? ca e prea mic pentru astfel de activitati.
Ideea e ca sper ca in timpul cel mai scurt sa pot sa-i las pe amandoi la program prelungit (dar la gradinita la care sunt inscrisi, programul prelungit inseamna pana la 16.30).
Eu sincera sa fiu am fost putin suparata ca mereu mi se pune problema ca "....daca era doar unul...." ceea ce ma face mereu sa ma uit cu duiosie la cel mic, ca si cum ia uite si la asta cum s-a nascut sa incurce toate apele. Asta e un lucru care ma intristeaza f. tare.
Pupici,
Simona