concedii maternitate si ingrijirea copilului
am si eu cateva nelamuriri, dar mai intai va expun situatia:
sotia mea va naste la sfarsitul lunii februarie - inceputul lunii martie 2004
in anul 2003 doar in luna mai nu a mai fost angajata, deci nu s-au platit contributiile la pensii, sanatate, etc pentru aceasta luna (daca se iau in considerare ultimele 10 luni CONSECUTIVE dinnaintea nasterii vom putea plati retroactiv aceste contributii?)
intrebare: cum se vor calcula indemnizatiile pentru concediul de maternitate(126 zile ?) si pentru concediul de ingrijire a copilului (2 ani ?)in cazul ei?
alta intrebare: imi puteti recomanda un site unde pot sa studiez legislatia despre aceste concedii, si daca nu va cer prea mult numele acestor acte normative?
Raspunsuri
liviu`s spune:
Potrivit prevederilor art.98 din Legea nr.19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare:
Art. 98. - (1) Asigurații sistemului public au dreptul, în afară de pensie, la:
a) concediu și indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii, boli profesionale și accidente de muncă;
b) prestații pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă;
c) concediu și indemnizație pentru maternitate;
d) concediu și indemnizație pentru creșterea copilului;
e) concediu și indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav;
f) ajutor de deces.
(2) Beneficiază de drepturile prevăzute la alin. (1) lit. a), b), c) și e) asigurații care, în ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu medical înscrise în certificatul de concediu medical, au un stagiu de cotizare de cel puțin 6 luni, realizat în condițiile art. 37 și/sau în una sau mai multe dintre situațiile prevăzute la art. 38.
(3) Persoanele care au dobândit, conform legii, calitatea de asigurat beneficiază de indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă, fără condiții de stagiu de cotizare, în cazul accidentelor de muncă, bolilor profesionale, urgențelor medico-chirurgicale, tuberculozei și bolilor infectocontagioase din grupa A. Lista cuprinzând urgențele medico-chirurgicale, precum și bolile infectocontagioase din grupa A este stabilită prin hotărâre a Guvernului.
(4) Beneficiază de drepturile prevăzute la alin. (1) lit. d) asigurații sistemului public care au realizat, în condițiile art. 37 și/sau în una sau mai multe dintre situațiile prevăzute la art. 38 alin. (1) lit. a), un stagiu de cotizare de cel puțin 10 luni în ultimele 12 luni anterioare datei nașterii copilului.
(4^1) In situatia in care nasterea se produce inainte de termen, stagiul de cotizare necesar deschiderii dreptului se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
Dac avrei sa consulti legislatia in domeniu, iti recomand pagina legislativa pe care Marius ne-o pune la dispozitie:
http://www.marius.rdsor.ro