ce efecte pot avea cazaturile?
Raspunsuri - Pagina 2
madadum spune:
si noi avem ceva cazaturi la activ. pana spre 2 ani mara a fost chiar "cuminte", adica nimic senzational in palmares. insa a recuperat rapid. in august a cazut pe trepele unei terase - rezultat - si-a umflat un ochi. cu 2 zile inainte in timpul mesei, s-a impins cu picioarele in masa si a cazut cu scaunul pe spate. dupa cum va inchipuiti era si un calorifer in spate. noroc ca s-a ales doar cu cateva julituri. in top conduce insa cazatura de saptamana asta, cand a cazut de la jumatea scarilor (intre et 1 si parter) in casa scarii. asta a fost nasoala rau, insa spre surprinderea si usurarea noastra nu a facut decat un cucui micut. mai sint multe alte caderi de pe tobogan, din leagan... din punct de vedere al membrilor de familie, cazaturile au fost uniform distribuite intre mine, tati si buni. asa ca nimeni nu mai reproseaza nimic nimanui... sper sa nu mai adaugam nimic in palmares
o zi buna
mada si mara (2 ani si ceva)
ariadne spune:
Inceputul este greu, in timp te obisnuiesti cu ideea ca va cadea aproape zilnic, important este sa nu fie nimic periculos in camera, in jurul patului, etc.
Va incepe sa se deplaseze singurel cu timpul, va lua totul in cap , apoi genunchii vor fi vesnic raniti si tot asa.
Din pacate nu am vazut copil sa treaca prin toate fazele astea fara cucuie, vanatai, buze sparte si genunchi zdreliti.
Fata noastra a fost campioana, a mers destul de tarziu insa din ziua aceea a experimentat absolut tot, inclusiv rostogolitul pe scari si te rog sa ma crezi ca mi-am dat toata silinta sa o protejez.
Mai tarziu am realizat ca toate experientele astea au avut avantajul lor, acum isi controleaza foarte bine miscarile, a ajuns deja sa urce si sa coboare scarile cu spatele(!).
Ideea este sa treci peste sentimentul de vinovatie pe care il ai( nu este usor, stiu asta, eu tresaream si cand se apropia de scari dupa incident), sa il lasi sa descopere universul din jurul lui( chiar si pe cai mai dure, adica lovituri, etc).
Si inca ceva, cu timpul ai sa stii exact daca cazatura a fost grava sau nu, nu-l lasa sa planga in nici un caz, atrage-i atentia, razi impreuna cu el atunci cand se intampla( chiar va rade, desi doare...).
Monstruletul nostru este inca plina de vanatai de picioare si i-au ramas cicatrici pe genunchiul stang, insa crede-ma ca nu aud nici un ton decat "mama, celine mach aua" si gata.
Desi uneori mai tresar cand vad ce rani isi face.....
Asa ca de acum incepe "distractia", capul sus si nu-ti mai face procese de constiinta, nici o mama nu isi lasa intentionat copilul sa cada/loveasca!
la cat mai putine !
rainbow spune:
TUCHI draga…si eu as fi dat orice sa pot da timpul inapoi si sa nu fi ajuns sa-mi vad bebelul atit de mic intins pe jos….
Avea doar 3 luni abia implinite si ne pregateam sa iesim din casa sa facem niste cumparaturi. Sotzul …destept, il aseaza in scaunelul de masina ca sa ne putem noi imbraca, dar uita sa-l lege cu centurile.Cind sa ia scaunelul minerul se intoarce, scaunelul si el …si bebe Remus cade lat pe linoleum cu fatzuca lui cea mica si dulce in jos.
In momentul in care mi-am vazut puiutzul atit de mic pe jos….mi s-a intunecat privirea…nu-mi venea sa cred ceea ce vad….nici nu stiu cum am ajuns la el. Stiu doar ca l-am luat in brate si am izbucnit in plins….de parca nu erau de ajuns urletele bietului copil. Nici acum nu-mi amintesc daca l-am luat de pe jos sau il luase taica-su primul….momentul acela a fost o negura cumplita….Oricum, ca niste descreierati…pe linga urletele copilului am inceput sa ne acuzam reciproc : el, ca mie mi-a trebuit cumparaturi….eu….(si cred totusi ca aveam dreptate…)ca doar 10 minute sta cu bebe pe zi si in acelea reuseste sa-l scape de pamint…
Am incercat sa ma linistesc ca sa pot linisti puiutzul afectat de socul cazaturii pe o suprafata suficient de tare. Am inceput sa-l pipai peste tot sa vad daca il doare ceva…avea un cucui pe frunte….nu ma puteam abtine din plins si simteam ca mi se rupe inima numai la amintirea imaginii puiului pe jos…..
Am stat toata noaptea cu el in brate si am plins..infundat ca sa nu-l trezesc….adormise…dar bietul suspina sistematic…..
Nu-mi iesea din cap gindul ca am nascut un copil sanatos si ca poate l-am nenorocit noi cu neatentia noastra..ma simteam ingrozitor…..simteam ca-l urasc pe Stefi….pt ca a fost mai mult neglijenta decit neatentie…
A doua zi, dimineata ne-am prezentat cu Remus la urgente la control….se pare ca totul era in regula…
Gindul care ma chinuia cel mai mult era ca ar putea fi afectat vre-un organ intern si nu o sa ne dam seama …doar ginduri negre imi treceau prin cap..
Nici nu am avut curajul sa povestesc cuiva….si mai ales parintilor mei care isi iubesc atit de mult nepotzelul incit ma roaga sa-l pun la telefon si numai ca sa-I auda respiratia …..
Nici macar in jurnalul lui Remus n-am avut curajul sa scriu…desi..acolo ar trebui scris tot..tot…cu bune si rele…
Uiteee cum m-am lungit si eu….dar vazind titlul…m-am gindit ca pot sa-mi spun si eu oful pe care n-am avut curajul pina acum sa-l rostesc.
Asa caaa…..ANA-MARIA………ATENTIE MARE LA SCAUNEL………leaga-l cu centurile…asa facem si noi de atunci……si fii atenta la minerul care doar in anumite pozitii e fix.
EDDY mamaaaa…..da chiar ca-I nazdravana tare Naomi a ta….nervi de otel iti trebuie …#61514;….bine ca nu a patzit nimik grav.
V-am pupat pe toate…..
Ioana & bb Remus (mogildeatza mea cea dulce)
2mami spune:
Daca e sa contoriz cazaturile ingrozitoare ale copilasilor mei, as putea fi numita campioana mamelor "denaturate".
Fetita mea, a cazut prima data tot la 6 luni, practic din bratele mele. Eu stateam in pat, in pozitie sezand, sprijinita de tablie, iar fetita statea perpendicular dar cu capul spre marginea patului. Eu aveam o mana pe ea, dar nu foartre apasata. La un moment dat, a facut un salt ca o broscuta si a cazut drept in cap . Am fost de-a dreptul socata o vreme destul de indelungata intrucat chiar nu am inteles cum s-a intamplat.
Apoi, la scurt timp, era in carutul ei, cu hamul prins, dar nu foarte strans. Ma pregateam sa o scot afara si m-am dus pana in bucatarie sa-i iau ceaiul. Pana sa ma intorc, fata mea deja incercase sa iasa din carut si statea spanzurata (ca norocu' ca de talie) in afara carutului. Hamul nu fusese prea strans legat dar destul de strans cat sa nu-i permita sa cada chiar pana jos.
Al doilea copil si-a spart capul inainte de 2 ani (si era tot langa mine). Urcam scarile blocului.... Nu voia sa ma tina de mana (era intr- perioada - deh, 2 ani- de exprimare a personalitatii de baiat mare). La a treia treapta s-a impiedicat si a dat cu fruntea de treapta imediat superioara. Cand am ajuns cu el la doctor (ca a primit si o copca cu ocazia asta) am fost intrebata daca este indeajuns de supravegheat..
Bineinteles ca astea nu sunt toate cazaturile, dar astea m-au marcat cel mai tare..
Va doresc numai bine si cat mai putine cazaturi!
tuchi spune:
Stiam eu ca aici pe DC imi e alinarea. Tare va multumesc de vorbele bune.
Sper sa n-ajungem printre campioni totusi!
ruxij spune:
Fi-miu a cazut din pat la 10 luni, eu ii pregateam baia si l-am lasat cu tatal lui, caruia i s-a parut ca baiatul e destul de mare ca sa coboare singur din pat probabil, pentru ca a iesit din camera si l-a lasat acolo. Dupa cateva secunde, Bogdanel era intins pe jos, urland.
A cazut si cu mine, mai tarziu, pe la 1 an si ceva, erau 3 trepte de lemn in parc, in iarba si la baza lor un dreptunghi de ciment. Voia sa coboare si sa urce treptele alea, fara sa il tzin de mana. A cazut de pe a doua treapta la coborare si s-a lovit cu capul de patratica de ciment. S-a julit putzin, a avut "buba", iar eu eram chiar langa el si doar m-am uitat cum cade, fara sa il pot prinde. Tot cu mine s-a mai intamplat ceva. Eram afara si aveam mancarea pe foc. Am deschis usa si am intrat sa opresc aragazul, sa nu se arda, ca ceilalti din casa au mai lasat-o si altadata sa se arda, iar pe el l-am lasat la un pas in urma ( pe la un an si 3 luni). Abia am intrat in casa ca in secunda urmatoare am auzit urlete in urma mea. A umblat imediat la bicicleta lui taica-su, care cazuse peste el. Cand l-am vazut sub bicicleta, am zis ca lesin. Astea au fost cazaturile. Cand era mai mic nu a cazut. In rest, el cade tot timpul acum, e plin de vanatai si julituri pe picioare pentru ca alearga ceva ce n-atzi vazut (eu una nu vad nici un copil in parc alergand in halul asta, se joaca ei, dar al meu doar alearga si iar alearga, fara incetare). Se loveste si cu capul de pereti tot sarind in pat, noroc ca sunt de lemn.
ruxij
mirela.mustaciosu spune:
Sa vezi de acum incolo cazaturi si lovituri la cap! Nu cred ca e cazul sa-ti faci probleme. Uite ce am gasit - ca informatii utile pentru mamici:
Cucuie/vanatai
Alinati echimoza cu un pansament inmuiat in apa foarte rece si stors (ba chiar, cu o punga cu cuburi de gheata) aproximativ o jumatate de ora, apoi aplicati o alifie pe baza de arnica sau unt proaspat. Arnica exista, de asemenea, sub forma homeopatica.
Cazatura
90% dintre cazaturi nu sunt grave, chiar daca cucuiele pot, uneori, sa ajunga la marimi si culori impresionante. Badijonati-le cu arnica sau cu unt proaspat (vezi Cucuie/vanatai).
Dar cazatura poate parea fara gravitate pe moment, dar este preferabil sa-l supravegheati pe micut, cu atentie, in zilele care urmeaza.
Daca micutul cade pe o mocheta sau pe un covor gros, iar bebelusul nu are nici cucuie, nici vanatai atunci nu este cazul sa va nelinistiti.
Daca micutul cade pe o suprafata tare (pardoseala, beton,…), si daca incepe sa planga imediat dupa ce a cazut, iar la cap apare un hematom, dupa ce puneti pe locul unde s-a lovit, o carpa inmuiata in apa foarte rece (sau o punga cu gheata), si aplicati o alifie pe baza de arnica, este recomandat sa duceti copilul la medic.
Daca micutul si-a pierdut cunostinta, chiar o perioada scurta de timp, trebuie sa-l duceti imediat, si fara a intra in panica, la cel mai apropiat spital, pentru a verifica daca nu exista riscul formarii unui hematom intracerebral sau in afara membranei dura mater.
Daca micutul si-a pierdut cunostinta, chiar o perioada scurta de timp, si are mai mult de un an, trebuie sa-l supravegheati in urmatoarele 3 zile, pentru a vedea daca prezinta oricare din urmatoarele simptome:
1. greturi, varsaturi
2. respiratie zgomotoasa sau sforait
3. dureri de cap
4. este mai agitat decat era inainte de a cadea
5. scurgere din nas sau din ureche
6. plans neobisnuit
7. nu ii place lumina puternica
8. pare molesit.
Daca prezinta vreunul dintre aceste simptome, va trebui sa-l duceti la spital pentru investigatii mai ample (risc de traumatism cranian).
Daca si-a pierdut cunostinta si nu-si revine din lesin, trebuie sa-l asezati in pozitia laterala de siguranta si sa chemati imediat ajutor de urgenta.
Multa sanatate!