mamici din SUA -ajutati-ma cu cateva informatii

mamici din SUA -ajutati-ma cu cateva informatii | Autor: roxy

Link direct la acest mesaj

buna la toata lumea.As dori sa-mi spuneti si mie ,orientativ binenteles,cam cat de mari sunt chiriile in New Jersey sau imprejurimi,preturile la alimente si tipuri de asigurari ,ma rog ,tot ce credeti ca e bine de stiut daca ajungi in zona aceasta .Noi acum locuim in Germania ,dar sotul meu a primit un contract (in informatica)de la o firma din New Jersey si acum suntem in consiliu de familie daca sa accepte si sa facem pasul asta sa mergem in America sau sa mai ramanem pe aici ,avand in vedere si situatia economica care este cum este si te poti astepta la orice.Dar cum hotararea trebuie luata cat de curand ,mi-ati fi de mare ajutor daca mi-ati impartasi din ceea ce la fata locului fiind v-ati confruntat deja.
Va multumesc anticipat si astept cu nerabdare informatiile de la voi.

Roxy si Cristi cel vorbaret

huianur
http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_cat.asp?sqldtl=366&page=1
http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=roxy

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns dcm spune:

roxy,

avind in vedere ca exista o mare variatie de preturi in toate categoriile enumerate de tine (de exemplu, poti inchiria apartament cu $400 dar si cu $4,000, sau poti cumpara iaurt si de 50 de centi si de 2.5 dolari borcanul) singurul factor obiectiv pe care trebuie sa va bazati hotarire este salariul sotului tau si perspectiva de long term employment. probabil ca ceva in jur de 60k-70k e suficient pentru trei persoane, dar asta depinde bineinteles si de standardul vostru de viata si de cit sinteti dispusi sa suportati (in caz ca expectatiile sint mai mari fata de realitate). cred ca hotarirea ar trebui motivata mai degraba de long term plans (cariere, rezidenta, etc) pentru ca altfel if there is a will there is a way.

good luck!

ps. eu nu stau in nj, de aceea ti-am scris foarte general

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iubibubi spune:

draga roxy, dcm are dreptate in ceea ce ti-a scris. desi zona ny-nj este una destul de scumpa in general, e mare variatia de preturi (depinde si de unde iti faci cumparaturile - de ex., exista niste magazine gen metro, aici se numesc costco, de unde poti lua mai ieftin alimentele, dar sunt "ambalate" in cantitati mai mari; de asemenea exista si wallmart de unde iti poti cumpara consumabile, tot asa, mai ieftin; marshall sau outlet-uri pentru haine etc.).

preturile la chirii variaza si ele, depinde de ce anume astepti. daca vrei un apartament intr-o "comunitate" (asa se numeste pe aici - mai multe cladiri cu apartamente de inchiriat, de obicei pe 2-3 nivele, cu cate 4-5 apt. pe nivel, care dispun, in general, de un rental office, maintenance, laundry room - daca apt. nu sunt deja dotate sau nu exista racord, sala de fitness, teren de tenis, piscina, loc de joaca pt. copii), probabil ca va trebui sa te astepti in jur de 1500$/one bedroom. cum voi sunteti 3, va trebui sa va luati two bedroom (legea nu permite inchirierea unui one bedroom daca ai copil si acesta are peste 1 an, daca-mi aduc bine aminte) si atunci chiria va sari binisor de 2000. poti alege si variante mai ieftine si sa cauti in ziare anunturile owner-ilor de case/apt., dar se poate ca asta sa insemne sa stai in casa cu proprietarul, de ex. cam toti, indiferent daca e community sau owner, cer garantie (chiria pe 1, 2 sau chiar 3 luni - refundabila la inchirierea contractului, in intregime daca nu exista stricaciuni) si pretind contracte pe min 1 an. unele comunitati ofera si posibilitatea de inchiriere pe termen scurt (3 luni, 6 luni etc.), dar, in plus fata de garantie, cer o suma suplimentara, fixa si nerefundabila. iti poi face o idee si daca dai un search pe internet - de ex. www. apartments.com, rent. com, forrent.com etc. sau sa citesti ziarele locale din nj pt. mica publicitate.

relativ la asigurarea de sanatate (cred ca la asta te referi), banuiesc ca sotului tau, prin contractul de munca, i s-a oferit asigurare. in functie de oferta de munca, firma angajatoare etc., i se va opri un procent de x% din salariu (pt. family e un pic mai mult decat pt. single - normal), iar restul va plati firma. oarecum veti fi obligati sa acceptati conditiile oferite pt. ca altfel, sa platesti din buzunar, inseamna foaaarte multi bani. oricum, oferta de munca va contine si date despre asigurarea de sanatate asa ca o sa-ti poti face o idee dinainte.

un alt aspect ar fi masina. dupa cum probabil stii, aici distantele intre "obiective" (casa-serviciu-magazine etc.) sunt foarte mari si nu prea exista trotuare. nu stiu unde anume i s-a oferit locul de munca (locatia exacta), dar probabilitatea ca sa fie in oras e mica. si atunci va trebuie "mijloc" de deplasare. casa e de preferat s-o alegeti cat mai aproape de birou ca sa nu piarda timp pe autostrada (ore intregi intr-un trafic oribil).

relativ la viza - nu stiu conditiile in care sotul tau a primit acest contract. dar, daca pur si simplu si-a gasit un job aici, probabil ca i se va oferi H1B (viza de lucru). asta inseamna ca tu vei avea H4 - aceasta viza NU-ti va da dreptul sa muncesti legal aici. singura posibilitate ar fi sa-ti gasesti si tu un job la o firma care aplica pt. viza de munca (H1B). dupa cum merg lucrurile in ultima vreme, probabilitatea este mica. oricum, depinde si de domeniul in care te-ai pregatit tu. ar mai fi solutia vizei de student, dar poti munci numai un anumit nr. de ore/sapt. si numai in campus. daca firma angajatoare este dispusa sa va depuna actele pentru green card, atunci lucrurile sunt rezolvate (cand il veti obtine), dar procesul va dura foarte mult. a! si inca ceva. aceasta viza (H1B) se da pe o perioada de max 6 ani - pt. inceput 3 ani, cu posibilitatea de prelungire inca 3. dupa 6 ani, nu vei mai avea dreptul sa lucrezi si sa stai pe teritoriul US. asta bineinteles daca, Doamne fereste, nu se intampla ceva chiar pe parcurs (de ex. firma da faliment, se fac concedieri etc.) si atunci iti pierzi toate aceste drepturi. scuze ca ti-am scris despre asta, desi n-ai intrebat. daca nu e cazul sotului tau, da ignore acestui pasaj.

relativ la salariu - eu as creste un pic nivelul dat de dcm si as spune ca probabil ceva in jur de 70-80k ar fi suficient. dar, depinde de asteptarile voastre...

venit din europa, probabil ca vei avea un soc despre aceste meleaguri si obiceiuri. eu am avut. si inca nu mi-am revenit. tot ce pot sa-ti spun este ca e foarte... diferit...

cam asta mi-a venit in cap acum - sper sa-ti fie de folos. mai intreaba daca ai nelamuriri. promit sa revin si eu daca imi amintesc si de alte kestii bune de stiut.

pupici.

http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=iubibubi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxy spune:

multumesc tare mult pentru precizari la amandoua.Sotul meu sta putin in dubii pentru ca contractul prevede sa stai la firma respectiva(asta binenteles in cazul fericit ca firma rezista in timp)3 ani fara sa ai marire de salariu.Asta in situatia economica de acum este destul de riscant.Intr-adevar vine cu viza H1B dar speram sa fie bine.Nu stiu sunt foarte confuza in ceea ce vreau.Noi aici suntem cu green card care expira in 2006 si parca nu am da cioara din mana pe vrabia de pe gard ,dar graba care ne mana de la spate este faptul ca trece timpul si Cristi al meu mic trebuie sa mearga la gradinita ,deja are 3 ani si sa invete limba .De aceea ne vedem nevoiti sa ne hotaram repede .Si cum vizele pe anul asta se cam apropie de sfarsit ar insemna sa asteptam pana la anul si niciodata nu stii ce va fi.Uite cine se astepta la criza asta economica ,pentru ca atunci cand sotul meu a primit green cardul pentrru germania in 2001 se gaseau locuri de munca din belsug ,nu-ti faceai griji,dar acum ...Asa ca nu prea stiu ce sa va intreb ,dar oricum va multumesc pentru toate informatiile pe care mi le veti da.Deci astept in continuare pentru ca este ffff important pentru mine.

huianur
http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=roxy

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

Draga Ruxi,
noi locuim in New Jersey si dupa cum iti spuneau si fetele, chiar intr-un stat atit de mic, preturile la case, day-care etc pot diferi mult de la o zona la alta. Dupa sept 11 datorita accesului relativ usor la NY, multi s-au mutat din metropola in suburbii asa ca preturile la apartamente, la case si-n general toate preturile au escaladat. Daca in zona marilor orase Newark, Trenton poti gasi in preturi la apartamente sub 1000$, in zonele mai curatele e aproape imposibil. Dar sa zicem ca 1500$ iti ca sigura ceva decent. Daca imi spui exact orasul in care este firma sotzului, iti pot spune pe o distanta de 30 de mile (maximul unei navete acceptabile in NJ unde traficul este TERIBIL!!!) unde vei gasi zona cea mai convenabila preturi/calitatea vietii.
O particularitate pentru New Jersey este pretul ridicol de scump al asigurarilor la masina. Veti avea nevoie de 2 masini, si incepatori cum sinteti voi va fi cel putin 3000$ pe an (asta in cazul in care nu va bate gindul sa va luati masini sport-caz in care se poate dubla!!).
Cum spuneau si fetele poti plati si 100$ pe saptamina alimentele, dar poti cheltui si 500$ daca le vrei calitate exceptionala, nemodificate genetic, crescute fara pesticide, fara aditivi etc. Probabil ca vei face o medie, vei alege ptr copil produse mai bune si pentru voi din cele obisnuite. Oricum ar fi eu zic ca daca esti chibzuita, atenta la preturi si te informezi asupra magazinelor, toti 3 v-ati putea descuca si cu 30,000$ pe an, intr-o zona onorabila, cu mincare buna si haine decente. Nu vei cumpara de la Bloomingdale (cel mai scump de haine), sau de la Wegmans (de alimente, unele mai ieftine, majoritatea scumpe, naturale si multe importuri), dar te vei descurca. In privinta day-care-urilor e mai complicat, ti-am raspuns ceva la forumul gradinitzelor. De ex in zona in care stau eu, pentru ca are tren spre NY (listele de asteptare pentru parcare in statia de tren sint de 15 ani!!!) si pentru ca sint multe firme de software, etc, sint peste 1000$ pe luna. Asta nu inseamna ca daca esti atenta si cauti nu poti gasi o pleasca cum am gasit eu gradinitza, sponsorizata de un nene de treaba, platesc numai 550$, si sint sigura ca nu-i singura. Apartamentele ca si casele sint cu atit mai scumpe cu cit sint mai aproape de NY in primul rind, si mai apoi la fel de important calitatea scolilor. De ex Princeton, n-are tren direct spre NY, dar are scolile excelente, deci apartamentele vor fi F scumpe. Dar pina si in Princeton, sint gradinitze dedicate celor cu salarii mici.
Imi poti trimite un email sau PM cu orasul in care veti locui si-ti pot da linkuri de site-uri cu apartamente, magazinele din zona, gradinitzele, etc. Orientativ, ca sa-ti creezi o imagine.
Concluzia este ca New Jersey a ajuns un stat foarte scump (asa ca o picanterie, atentie in NJ nu ai voie sa-ti pui singur benzina, poti plati amenda daca te repezi singur si nu-l astepti pe nenea care lucreaza), dar are multe avantaje. Apropierea de NY, de aeroportul JFK, Newark, poti ajunge in citeva ore la Washington, Niagara, Baltimore, Boston etc, apoi are plaja la Ocean (dintre singurele care se platesc totusi pe coasta asta), muntele pentru ski, si nu in ultimul rind scolile cele mai bune din America (ca medie!).
Mult noroc si spune-mi ce te mai intereseaza,
Andrada

L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelate stele

Mergi la inceput

roxy,

citind ultimul tau mesaj, pot sa mai spun cite ceva. in primul rind, am impresia ca s-a strecurat o confuzie referitor la ce inseamna green card aici vs. ce inseamna in germania. us green card inseamna permanent resident, adica lifetime status de rezident care iti da drept de munca si de sedere pentru tot restul vietii. in germania, din cite stiu eu, gc e mai mult un echivalent de viza h1-b, adica poti lucra si sta pe o durata bine limitata temporar, conditionat de a avea un job. nu stiu daca se pot extinde sau nu, sau transforma in rezidenta permanenta in sensul de mai sus. in us, poti transforma h1b in gc.

in al doilea rind, nu exista nici un mijloc, obiectiv vorbind, prin care employer-ul sotului tau ii poate fixa salariul pe urmatorii trei ani, pentru simplul motiv ca sotul tau poate pleca imediat daca gaseste ceva mai bun, mai ales ca in aceeasi meserie viza h1b e portabila.

vorbind din experienta proprie, as zice ca in cazul de fata vrabia de pe gard e mai valoroasa decit cioara din mina si asta din mai multe puncte de vedere (integrare sociala, realizare profesionala, perspective de viitor).

numai bine,

dcm

Mergi la inceput

draga dcm ,iti multumesc si tie cat si celorlalte fete atat de dragute ca mi-ati scris.Intr-adevar green cardul din Germania nu e aceeasi mancare de peste cu cel din America (as fi vrut eu...),dar sotul meu mergand sa zicem in America cu viza H1B ,din cate am citit si eu si stie si el este valabila doar pentru compania care te angajeaza,daca ai ghinionul sa nu te mai placa sau sa dea faliment ,gata ,esti un om fericit,pe cand ,aici poti sa-ti schimbi serviciul ,intr-adevar conditia ca sa poti ramane este sa ai servici ,dar il poti gasi.De aceea este atat de greu de luat o decizie.Suntem amandoi constienti ca vrabia de acolo e de o mie de ori mai valoroasa din multe puncte de vedere(sper sa nu se supere fetele din Germania ,nu am zis-o cu rautate),dar e greu sa te gandesti ca daca firma angajatoare nu-i mai place de ochii tai ,trebuie sa-ti iei lucrurile si sa pleci...
De aceea daca printre cele care citesc aici pe forum sunt sotii ale caror soti au viza H1B sau ele insele au aceasta viza sa ne spuna si noua mai multe despre ea.Va rog mult.
Andrada draga ,momentan nu stiu sa-ti dau detalii asupra locului exact ca nu stiu nici eu ,sotul meu nu e momentan acasa ,dar promit sa-ti scriu de cum vine si sa te intreb daca nu te deranjez,avand in vedere ca tu stai chiar in zona cu pricina.
Va multumesc mult la toate si sunteti asteptate cu ce stiti despre viza H1B ,si cum se poate din ea obtine trecerea pentru rezidenta permanenta care de fapt este scopul nostru
Va pup si sunt cu ochii pe voi

huianur

Mergi la inceput

roxy,

h1b este intradevar employer dependent, dar daca iti schimbi serviciul (mai ales in field-uri tehnice) noul employer o sponsorizeaza din nou fara probleme, important e sa ai un job. din ce povestesti cam asa e si in germania. din ce stiu eu (dar asta trebuie verificat pentru legile de imigrare se schimba de la o zi la alta) cind aplici pentru gc nu mai esti legat de un anumit employer, cit mai ales de un job category.

iti inteleg confuzia si iti doresc intelepciune multa in a face o alegere, iar singurul sfat "profund" pe care ti-l pot da e sa vezi the big picture, restul sint detalii. si asta dupa mine tine mai ales de optiunea personala pentru o anumita tara si cultura si de speranta, ca o data depasite problemele legale sa poti sa ai o viata cit mai buna.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iubibubi spune:

roxy, despre viza tip h1b:
- asa cum spunea si dcm, iti da dreptul sa muncesti si sa fi rezident aici doar pe o durata limitata (cum ti-am mai scris, max 6 ani)
- fiind viza de munca, normal ca e conditionata de job - poti lucra numai in domeniul pt. care aceasta a fot obtinuta si numai pentru firma care a obtinut-o pt. tine
- in cazul in care sotul tau isi gaseste ceva mai bun si firma "urmatoare" accepta h1b-isti, exista posibilitatea de "transfer de h1b" cu conditia ca domeniul de activitate sa fie acelasi (deci e acelasi h1b initial, doar ca acesta se transfera pe numele altei firme). exista si o limitare temporala, dar nu stiu exact cat - adica acest transfer nu mai este posibil si legal daca s-au scurs "x" zile de la momentul cand a renuntat la jobul initial sau a fost concediat
- poate fi "transformata" in green card (deci drept de munca si rezidenta permanente) doar daca firma la care lucreaza (sau alta firma care l-ar dori, ar aplica si ar fi dispusa sa astepte obtinerea gc si abia dupa sa-l angajeze - caz extrem de rar, daca nu imposibil) aplica pt. asa ceva. gc este "pentru toata familia", adica toti 3 veti avea gc.
- dependentii - sotia si copiii - primesc viza H4 - nu au dreptul de a munci

mai multe info despre h1b si gc gasesti la urmatoare adresa:
http://www.bcis.gov/graphics/index.htm

despre vrabie si cioara inclin sa fiu de aceeasi parere cu dcm. totusi, tine cont totusi si de faptul ca, de la 1 oct. 2003, nr. anual acceptat de h1b se va reduce de la 195.000 (cat a fost pana acum) la 65.000. cine stie, poate alta sansa va fi mai greu sa mai aveti...

pupici.

http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=iubibubi

Mergi la inceput

multumesc mult si nu vreau sa fiu pisaloaga dar cu adevarat ne intereseaza lucrurile astea de aceea citesc cu deosebit interes orice imi scrieti in legatura cu viza H1B
Dar o intrebare tot am pentru cine cunoaste sau fiind in situatie stie spuneti-mi in cazul rau in care firma care te-a adus in America cu H1B da faliment sau dintr-o data nu-i mai place de ochii tai ,ce faci?iti iei tot si te intorci de unde ai venit saupoti sa-ti cauti un alt job tot din acelasi domeniu binenteles si daca firma unde ai lucrat e de acord sa-ti faca transferul de viza si mai concret cat timp ai la dispozitie pentru ati gasi acest alt servici .
Multumesc anticipat si daca o sa vi se para ca va repetati nu va suparati ,cu cat aflu mai multe cu atat mai bine

huianur

Mergi la inceput

roxy,

falimentul sau datul afara, ca oriunde in alta parte, sint chestii pe care nimeni nu le poate prezice. se simt in aer oarecum, deci uneori exista un buffer temporal in care poti sa iti cauti de lucru. transferul vizei nu e conditionat de fostul employer, adica nu ai nevoie de permisiunea lui sa te duci in alta parte, noul employer trebuie sa ti-o proceseze.

nu te gindi numai la ce nu merge sau ce ti se pare foarte complicat si imposibil de rezolvat. multe lucruri sint in realitate mult mai smooth la fata locului, asta cu viza fiind unul din ele.

Mergi la inceput