Cum dezvatam copii sa vorbeasca urat?

Cum dezvatam copii sa vorbeasca urat? | Autor: melinav

Link direct la acest mesaj

Am si eu o problema rusionoasa.
Baietelul meu este crescut de socrii mei. Intr-o zi a venit pe la ei un vecin, om respectabil si cu greutate de altfel (este directorul unei firme de stat din localitate) si a intrat in vorba cu cel mic, l-a luat in brate. L-a intrebat ce ai tu in pantaloni. Si cel mic a spus "cuc", ca noi asa il invatasem. La care vecinul i-a spus ca nu, nu ai cuc, ci ... mica. Copilul, in varsta de 2 ani si 8 luni, a retinut cuvantul si a inceput sa il repete. Socrii mei l-au certat pe vecinul respectiv, la care el a replicat, ca nu, nu stie copilul de asa ceva la varsta asta. Nu stie de rusine, dar de retinut retine. Vazand ca socrii mei, si apoi si noi, il mustruluim, cel mic se incapataneaza sa il repete mai rau, asta, bineinteles, cand isi aduce el aminte. El este foarte incapatanat, si cand il certi si ii spui ca nu ai voie sa faci un anumit lucru, mai rau face.
Noi am zis sa-i dam usor peste gura, ca alta pedeapsa corporala nu as vrea sa aplic, vreau sa incerc mai intai cu vorba buna, dar nu stiu cat intelege el la 2 ani si ceva. Taica-su si-a iesit o data rau din fire auzindu-l, si a tipat la el, cel mic s-a speriat si a inceput sa planga...
Poate ca si alte mamici au trecut prin asta si ma pot ajuta cu sfaturi sa il dezvat (mi-e mai mare jena sa ma trezesc cu el in locuri publice spunand asa ceva).

Melina

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns tora97 spune:

cica se spune ca ideal este sa ignori de fiecare data cind mai pronunta cuvintul interzis... altfel, ii tot atrageti atentia si cum bine ai spus din ce ii spui ca nu este voie din aia il va pronunta fie si numai pentru a atrage atentia asupra propriei persoane
pur si simplu ignorati, ori spuneti i ceva de genul "si ce mare lucru ai spus"... isi va pierde interesul pentru acest cuvint "magic"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mmi spune:

Mihaita a invatat nu stiu de unde sa zica "futu-i". Iertati-ma ca va scriu direct cuvintul, dar asta a fost. Facea ce facea si spunea iar asa. La inceput l-am atentionat sa nu mai spuna asa si a fost mai rau. Parca voia neaparat sa ne supere repetind mereu cuvintul. Intr-un tirziu l-am ignorat si asta a fost solutia. Vazind ca nu-l mai bagam in seama, desi eram mereu cu urechile ciulite, a uitat pur si simplu de acel cuvint. Sunt convinsa ca este mai bine sa procedati si voi la fel, sa nu va enervati si cel mic va uita mult mai repede.
Cu drag, Mihaita si mami Mihaela.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mirela.mustaciosu spune:

Si Tudor a auzit niste vecini (care isi fac veacul in fata blocului si repara masini) folosind niste expresii... Si normal le-a retinut imediat si a inceput sa le repete. Problema noastra e ca la inceput toti s-au amuzat cand au auzit un pitic de un an si 9 luni pronuntand incredibil de corect .... Tudor s-a amuzat si el si a repetat expresia respectiva din ce in ce mai des. Am inceput sa iau atitudine, pentru ca n-am rezolvat mai nimic ignorandu-l, l-am certat, l-am pus la colt, a retinut ca nu are voie sa spuna ... (chiar imi atrage atentia: "Mami, Tudu cumite, nu p...a, nu p...a") - de nici nu stiu daca sa rad sau sa plang - dar cand mi-e lumea mai draga imi face din nou o surpriza. Nu stiu cum sa fac, chiar daca uita acum prostiile pe care le-a auzit, o sa le auda cu siguranta din nou si o sa le repete. Poate solutia o voi avea cand va mai creste un pic si va constientiza situatia.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dddd spune:

cred ca cel mai bine e sa nu se dea amploare momentului in care micutul pronunta ceva "urat". instinctiv de buseste rasul desi ar trebui sa te abti pentru ca daca te vede el ramane cu impresia ca iti face placere ce-ai auzit si ca recunostinta fata de tine va incerca sa te binedispuna din cand in cand crezand ca-ti face placere. acum cativa ani in urma nepotelele mele au descoperit cuvantul p...la. se uiatu in ochii mei si spuneu cu asa drag si imi urmareu reactia. am repetat si eu cuvantul si au ramas uimite chiar le-am zis sa-mi explice despre ce e vorba daca tot repeta cuvantul asta ca eu nu stiu. si n-au stiut dar le-a pierit interesul pentru chastia asta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vilma spune:

Da, la noi e faza cu "p..da ma-tii", tot incredibil de corect pronuntata . Prima data cand am auzit-o pe Anca, m-am blocat, n-am reactionat in fata ei nici cum, am plecat sa rad in baie. Noi nu reactionam si in nici un caz nu i-am interzis. Anca are 2 ani si 5 luni. Nu stie ce spune, asta e clar, dar simte ea ca e "ceva" cu expresia asta. Eu chiar nu-mi fac probleme, la noi in casa nu se vorbeste asa, deci sper sa nu prolifereze nici galusca mica in acest limbaj, cu toate ca pe strada auzi din astea foarte des.

quote:
Noi am zis sa-i dam usor peste gura, ca alta pedeapsa corporala nu as vrea sa aplic, vreau sa incerc mai intai cu vorba buna, dar nu stiu cat intelege el la 2 ani si ceva
.

Ai incercat vreodata senzatia sa-ti dea cineva peste gura, chiar si usor? Sincer, nu cred ca asta e solutia, nu are nici un rezultat pozitiv, poate doar frustrarea ambelor parti.
Vilma

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lauraa spune:

E greu sa il tii pe copil departe de chestiile astea. Daca nu imposibil.Nu poti sa-l cresti sub un clopot de sticla..Asta e..
Din pacate in Romania injuraturile sunt racnite la orice colt de strada, imposibil sa te feresti. Si sunt si fff suculente si obscene. In Germania se injura deasemenea pe strada,dar mai "soft".
Cat despre cuvantul ala "P.la" la care va referiti, logic nu e mare scofala. Inseamna acelasi lucru ca si "cuc",cocosel, etc. Asa ca ce conteaza ca sunt alte litere, odata ce intelesul e acelasi? Urat e felul in care e folosit: "Du-te-n.... mea" ,etc. Daca ar zice copilul "Du-te-n cocoselul meu" ar fi ok? Sper sa nu se inteleaga acum ca iau apararea cuvintelor obscene, imi exprim doar amaraciunea.Sunt atat de urate in gura unui copil...

Laura

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns diana904 spune:

La noi ignoratul a avut succes. Si Catinca mea, cind era de virsta puilor vostrii (acum e domnisoara mare, 5 ani) spunea tot felul de porcarioare auzite pe afara. Tin minte ca odata m-a sunat mama disperata la servici sa-mi spuna ca ia mica a zis "du-te-n p...ma-ti". Am ignorat-o, cel mai greu mi-a fost sa nu ma umfle risul in fata ei, cum spunea si Vilma. Vazind ca nu trezeste nici o reactie nu a mai repetat. Iar de-acum cred ca isi da seama ca e ceva in neregula cu anumite cuvinte sau expresii, dar presupun ca i-o fi rusine sa spuna.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Kiara spune:

si mandra mea (2.7 ani) m-a auzit o data cand conduceam ca am zis: ce p...ma-tii!?(intr-un context de trafic)...si dupa 10 minute am auzit-o si pe ea: ce p... ma-tii mi-am desfacut centura!
Eu in schimb nu m-am putut stapani si am bufnit in ras si pe urma ea a mai zis de cateva ori (amuzata, ea o fi crezut ca e ceva comic), faza la care eu i-am zis ca nu-i frumos, iar ea a continuat, iar atunci am lasat-o in pace si a uitat!

Dar e drept ca mai tranteste cand mi-e lumea mai draga: ce p...ma-tii, fir-ar al dracului (asta a auzit-o la maica-mea sunt sigura) si miscati fundu'! (asta din categoria soft, ca sa zic asa).

Tactica mea este:
1. sa evit eu sa folosesc injuraturi (dar la volan e tare greu recunosc)
2. daca mai foloseste cuvinte grele sa le ignor. E prea mica sa-i explic ca e urat ce zice!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ciufulici spune:

Buna tuturor, dupa parerea mea cred ca cel mai indicat ar fi sa il inveti altceva si atunci el cu siguranta nu va mai repeta cuvantul vechi decat daca ii dai prea multa importanta. Iar ce spun cei din jur conteaza cel mai putin.

Succese depline de la
Ciufulici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns diana904 spune:

Ieri am scris la subiectul asta fericita ca descoperisem reteta ideala. Aseara a dat Catinca mea cu batu-n balta. Il schimbam pe Tudor, care nu mai avea rabdare si a fugit in funduletul gol la masa (le pusesem sa manince). Si mimoza mea ii spune : Bai, nu ti-e rusine sa vii in p..la goala la masa? " M-am blocat. De unde a auzit cuvintul si de unde stie ce inseamna nu ma intrebati... I-am spus ca e ceva f urit, ca nu trebuie sa mai spuna niciodata, ca nu asa vb o domisoara. Ce ma fac?? are 5 ani...

Mergi la inceput