cui pot sesiza abuzul asupra unui bebelus?
Buna ziua,
Nu stiu daca este cea mai nimerita sectiune a forumului in care sa-mi postez acesta revolta fata de autoritatile din tara in care traiesc, dar m-am gandit ca printre cei cu studii juridice poate exista cineva care sa ma lamureasca: cine se ocupa de protectia minorilor, cui pot sesiza abuzul asupra unui bebelus?
Pana acum pe strada vedeam copii de 2-3 ani cu parintii, bunicii sau alte rude majore la cersit. Mai nou insa mi-a fost dat sa vad, in 3 situatii diferite, copii de 5-6 ani cu bebelusi in brate (2-5 luni), printre masini, la stopuri. Si simt ca innebunesc, imi zboara pamantul de sub picioare si imi pierd mintile pentru ca nu inteleg cum de e posibil asa ceva...Sunt cumplit de revoltata, si ma simt neputincioasa.
Evident ca i-am trimis acasa pe copii, evident ca nu s-au dus si mi-au explicat ca le e foame. Am sunat la Politie si, atunci cand mi-a raspuns cineva, mi s-a spus "si ce vreti doamna, sa doarma in patutul lui? poate ca n-are patut precum copilul dumneavoastra!".
La 983, unde mi s-a spus sa sun pentru protectia mamei si copilului, nu raspunde nimeni, evident. Cum nici aseara n-a raspuns nimeni la 955, cand alt bebelus inhala gaze la stopul de la posta Vitan, in bratele unui baietel de 6 ani.
Nu stiu cum e in orasul vostru. In Bucuresti, insa, e incredibil ce li se intampla unor bebelusi.
Spuneti-mi, daca stiti, unde pot sa sun sau unde pot sa ma duc sa zgaltai pe cine trebuie.
Multumesc.
Florina & bb Tudor (1 an si 5 luni)
Raspunsuri
marius spune:
Vrei o idee mai practica? Sugereaza-le celor de la televiziune, fa o caseta video cu astfel de imagini, arata-le-o si poate va fi ceva. E o idee. Si inca una: Nu te mai consuma atat pentru ca nu e bine pt tine.
Marius (www.desprecopii.com)
liviu`s spune:
Ai putea sa incerci si la Autoritatea Naționala pentru Protectia Copilului și Adoptie, sau la serviciile specializate ale Primariilor de sector.
Iti citez din ORDONANTA DE URGENTA nr.26 din 9 iunie 1997 privind protecția copilului aflat în dificultate:
"Art. 3. - (1) Responsabilitatea de a asigura copilului aflat în dificultate protecție și asistență în realizarea și în exercitarea drepturilor sale revine, în primul rând, colectivității locale din care acesta face parte.
(2) Orice copil care, temporar sau definitiv, este lipsit de mediul său familial sau care, în propriul său interes superior, nu poate fi lăsat în acest mediu, are dreptul la protecție și la un ajutor special din partea colectivității locale.
(3) Statul garantează protejarea copilului împotriva oricăror forme de violență, inclusiv sexuală, vătămare ori abuz fizic sau mintal, de abandon sau neglijență, de rele tratamente sau de exploatare, în timpul cât se află în îngrijirea părinților ori a unuia dintre ei, a reprezentantului său legal sau a oricărei alte persoane.
(4) Statul sprijină colectivitatea locală din care face parte copilul, în îndeplinirea obligațiilor ce îi revin pentru protecția copilului aflat în dificultate.
Art. 4. - (1) Consiliul județean și, respectiv, consiliile locale ale sectoarelor municipiului București stabilesc măsuri de protecție a copilului aflat în dificultate și asigură aplicarea corespunzătoare a acestora.
(2) În vederea exercitării atribuțiilor prevăzute la alin. (1), în subordinea consiliului județean, respectiv a consiliilor locale ale sectoarelor municipiului București, se organizează și funcționează comisia pentru protecția copilului, denumită în continuare comisie, și serviciul public specializat pentru protecția copilului, denumit în continuare serviciu public specializat."
SPER SA NU FI DEZAMAGITA DE REACTIA AUTORITATILOR.
florina spune:
...deci copilul are dreptul la sprijin si protectie din partea colectivitatii locale...Acum sa vad unde gasesc aceasta colectivitate locala...Sa fie cea care le da bani acestor copii si ii incurajeaza sa ramana unde sunt, pe strada? Sa fie cea care trece nepasatoare pe langa, considerand ca nu e problema ei, si nu conteaza ca ei mor de foame sau intoxicati de gaze...
Sunt cumplit de revoltata, dar ma repet deja. A trebuit sa-i explic de zece ori unei doamne de la politie de ce totusi nu e bine ca un bebelus sa se afle in grija unui minor, in mijlocul unei intersectii, alergand printre masini, chiar daca nu are patut acasa. Are dreptul sa traiasca.
Ne facem probleme daca copii nostri stranuta, daca n-au mancat o masa din 5 sau daca au inhalat cumva un strop de praf cand am traversat bulevardul. Nu putem sa fim cu adevarat ingrijorati si pentru ceilalti bebelusi, cei din strada, pentru care nu se face nimic?
Am sa caut acea comisie pentru protectia copilului, si am sa trimit poze tuturor ziarelor locale.
Nu voi fi dezamagita de reactia autoritatilor. M-am obisnuit deja. Sunt dezamagita de societatea in care traim. Pentru ca daca ne-ar pasa tuturor sau macar in parte, asa ceva nu ar fi posibil. Dar este.
Imi pare rau.
Multumesc pentru informatii.
Florina
liviu`s spune:
Mult succes.
Sper ca nu te-am dezamagit cu scepticismul meu, dar am oarece experienta in relatiile cu autoritatile publica si stiu cum actioneaza. Totusi, consider ca o actiune in mass-media ar putea sa le stimuleze sa faca ceva in acest sens.
Numai bine,
Liviu`s