Indemnizatiile pentru mame vor fi de 6,5 milioane

Indemnizatiile pentru mame vor fi de 6,5 milioane | Autor: DanaRosu

Link direct la acest mesaj

Indemnizațiile pentru mame vor fi de 6,5 milioane de lei din 2004
BUCUREȘTI, 26 sep (MEDIAFAX) - Indemnizațiile de naștere acordate de stat ar putea fi, începînd de la 1 ianuarie 2004, în valoare de 6,5 milioane de lei, ca efect al creșterii economice, a anunțat, vineri, Elena Dumitru, ministrul Muncii.
"Suma estimată pentru aceste indemnizații va fi undeva în jurul valorii de 6,5 milioane de lei. Această valoare a fost stabilită în baza datelor furnizate de Institutul de Prognoză, care estimează o creștere a salariului mediu brut pe țară la peste șapte milioane de lei”, a precizat ministrul Muncii.
Potrivit noii metodologii de calcul a indemnizațiilor pentru mame, valabilă de la 1 ianuarie 2004, sumele maxime acordate de stat nu pot depăși 85 la sută din valoarea salariului mediu brut pe țară. Această decizie a Executivului a fost vehement contestată de femeile care realizează venituri mai mari decît salariul mediu pe țară, nemulțumite de această plafonare.
La data emiterii actului normativ, indemnizația pentru femeile care ar fi născut după data de 1 ianuarie era estimată la valoarea de 4,2 milioane de lei. Potrivit datelor Institutului de Prognoză, salariul mediu brut pe țară prognozat pentru ianuarie 2004 va fi de 7.644.000 de lei. “Nu ne putem pronunța asupra valorii exacte a indemnizațiilor, deoarece discuțiile pe această temă vor avea o tentă de realitate de-abia la discuțiile privind fundamentarea bugetului de stat. Dacă ar fi însă să facem un calcul matematic, ținînd cont de aceste date, da!, cam aceasta ar fi valoarea indemnizațiilor oferite mamelor”, a mai spus ministrul Muncii.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Dana_ spune:

Ar fi un lucru minunat pt viitoarele mamici,insa nimic nu e sigur. Sa speram totusi

Dana&bb Andy

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Vom vedea destul de curand: in 2 saptamani se adopta Legea bugetului asigurarilor sociale pe anul 2004.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristal spune:

Nu credeti tot ce auziti (cititi); este vorba de o eroare aici. Suma de 4200000 vehiculata initial era 85% din salariul mediu NET pe economie, pe cand voi faceti referire la salariu mediu brut pe economie...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Kiara spune:

cristal, e corect ce spui, doar ca ultimele intentii sunt sa nu se mai impoziteze aceste venituri pentru mamici. Dar cum in Romania, bunele intentii de obicei se uita, banuiesc ca nu va intra in vigoare aceasta prevedere.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adina spune:

deci ca sa concluzionam: cine are de primit 1 milion, 1 milion va primi; cine are de primit 8, sau 11 milioane va primi 6,5 milioane

Mergi la inceput

Cred ca se face o confuzie. Va reamintesc dispozitiile art.125 alin.(2) din Legea nr.19/2000, astfel cum a fost modificate de OUG nr.23/2003:
Art.125 – (2) Pentru drepturile care se stabilesc după data de 31 decembrie 2003 cuantumul brut al indemnizatiei prevăzute la art.121 alin.(1) lit.a) este de 85% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat și aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Acest salariu mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2004 nu a fost inca stabilit.
Indemnizatia respectiva este aplicabila tuturor persoanelor care beneficiaza de concediu pt cresterea copilului pana la 2 ani ulterior datei de 01.01.2004.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Carmena spune:

As vrea sa mai stiu si eu un lucru, daca il stie cineva, binenteles.
Ati auzit cumva daca s-a promulgat si obligativitatea efectuarii de 42 zile de postnatal? Eu nasc in decembrie si legea asta idioata cu plafonarea chiar nu ma avantajeaza-as vrea imediat ce nasc sa intru in CIC. Doamne ajuta sa se poata, ca daca au promulgat si obligativitatea celor 42 zile...Nu inteleg, sincer, daca am cotizat cu 9.5 % din salariul meu brut, de ce sa primesc 85 % din salariul mediu pe economie, fie el net sau brut? Cica restul il primesc la pensie, ca, cu asemenea idioti la guvernare si ajung eu la varsta pensionarii!
Ei sa auzim numai de bine.
Carmena

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alisa spune:

Carmena, sunt intr-o situatie similara cu a ta (termen probabil al nasterii - 20 noe, sunt inca la servici si vreau sa imi depun cererea pt. CIC la 1.12.2003)si am sunat ieri la Casa nationala de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si am intrebat urmatoarele:
1. Este obligatorie efectuarea integrala aconcediului post si prenatal?
Raspuns: Nu
2. Cand pot intra in CIC?
Raspuns: Din ziua in care am nascut.
Am solicitat si raspuns in scris pt. ca si eu am ceva probleme la servici ce cei de la personal si juridic.
Iti pot da numerele de telefon de acolo tie si cui mai are nevoie:2500715,2500835,2501230,2501660
Raluca

Mergi la inceput

Este vorba de proiectul de Lege privind protectia maternitatii, care nu a fost inca adoptata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Carmena spune:

Multumsc mult pentru promtitudine.
Alisa, poti te rog, daca primesti raspuns in scris, sa-mi trimiti si mie o copie?
Ca la mine e...nimeni nu stie, si mai bine sa fiu acoperita.
Stii cumva, Liviu, e posibil sa mai fie promulgata anul acesta vestita lege a maternitatii?
Poate avem noroc si nu...
Multumesc.
Carmena

Mergi la inceput