Ear Tube Surgery (myringotomy)

Ear Tube Surgery (myringotomy) | Autor: anca74

Link direct la acest mesaj

Buna,

Am o fetita de 1 an si jumatate care face, de cateva luni bune, otite intr-una si are adenoidele inflamate. Merge la gradinita si, deci, este in contact permanent cu diferiti virusi.

Din pricina acestor infectii repetate, a trebuit sa o indopam cu antibiotice in ultimele luni.

La ultima vizita la ORL-ist, acesta ne-a recomandat "cu caldura" sa-i scoatem aceste vegetatii adenoide.
Nimic iesit din comun; chiar ma asteptam.

Shocanta a fost, insa, urmarea: ne-a spus ca, dat fiind faptul ca o operam oricum pentru adenoide, sa impuscam 2 iepuri dintr-un foc si sa-i punem tubusoare in urechi sa drenam lichidul existent acolo (are otita seroasa acum).
Nestiind in ce consta treaba asta cu tubusoarele in urechi, am zis "da" cu jumatate de gura.

Am mers insa acasa si m-am pus pe cautat informatii despre operatia asta "ear tubes" (myringotomy). Am ramas interzisa cand am citit ca este vorba despre o incizie la nivelul timpanului si instalarea unor tubusoare micute care ajuta la drenarea lichidului.

Am oroare de incizii! Cu atat mai mult cu cat este vorba de incizii facute in zone atat de sensibile cum este timpanul.

Am inceput sa intreb parinti ai caror copii au avut aceasta procedura facuta si am inteles ca, cel mai adesea, aceste tubusoare ies dupa un timp si este nevoie de inca o incizie... si apoi inca una... etc.
Am citit unele studii pe internet si, se pare, ca ajunsi la maturitate, o parte din adultii care au avut instalate aceste tubusoare in urechi cand erau mici, au ramas cu auzul afectat iremediabil.

Care este riscul acestor incizii la nivelul timpanului?
Este posibila pierderea partiala a auzului (in timp)?

Cum se procedeaza in tara sau in restul Europei? Doctorii sunt la fel de grabiti ca cei de aici cu instalarea acestor tubusoare sau, mai intai, scot adenoidele/amigdalele si, apoi, urmaresc copilul o perioada de timp sa vada daca continua sa faca otite sau nu?

Ma tem ca aici medicii fac operatii de genul asta pe banda rulanta fiindca sunt mai bine platite decat o simpla operatie de inlaturare a adenoidelor.

Multumesc anticipat pentru sfaturi.
Operatia fetitei noastre este pentru 3 noiembrie, dar ne mai gandim acum daca sa o facem asa cum ni s-a propus sau sa-i scoatem numai adenoidele in prima faza.

Mamica de Zanuta mica, Anna Laura

Le meilleur moyen de réaliser ses rêves c'est de se réveiller.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns maru spune:

anca, citeste aici:http://www.aboutkidshealth.ca/HowTheBodyWorks/Introduction-to-the-Ear.aspx?articleID=10085&categoryID=XE#

si daca dai un pic de cautare, afli totul despre tubulete


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maru spune:

revin, stiu ca operatia are risc minim, ca se face frecvent, ca ai o imbunatatire vizibila a sanatatii urechii dupa,
am prietena care a facut-o fetitei anul trecut si acum face inot fara nici o problema

http://www.aboutkidshealth.ca/HealthAZ/Myringotomy-and-Ear-Tubes-Care-at-Home-After-the-Procedure.aspx?articleID=10569&categoryID=

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anca74 spune:

Merci frumos, maru.
Am tot citit despre procedura asta, asa ca stiu cum se face.
Ce nu-mi convine mie este faptul ca se face incizie in timpan si sunt riscuri sa-l lezeze permanent.

Intrebarea mea este de ce sunt sfatuiti parintii, cu atata usurinta, sa le puna copiilor lor tubusoarele astea in urechi, in loc sa-i opereze intai de adenoide si apoi sa vada daca mai este cazul sa treaca la tubusoare?
Si eu am fost operata de adenoide cand eram copil, in tara. Mi-au scos si amigdalele. Dar nu mi-a gaurit nimeni timpanele, cu toate infectiile si otitele pe care le faceam permanent.

Ma intreb daca este vreun medic ORL-ist aici care sa ma lumineze...?

Mamica de Zanuta mica, Anna Laura

Le meilleur moyen de réaliser ses rêves c'est de se réveiller.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alexia27 spune:

Uite, hai sa-ti spun cum a fost la noi. Anul trecut cand avea fetita 2 ani si ceva si eram inca in tara, tot asa, dupa inceperea gradinitei, deh, toamna, ploi, virusi etc a facut otita. I-am tratat-o dar se pare ca nu a trecut ca s-a cronicizat si nu auzea bine deloc. Doctorita de la Euroclinic care a vazut-o de mai multe ori i-a dat tratament si a tinut-o sub observatie. Nu a trecut, testul de auz iesea mereu la fel de prost. Ne-a recomandat operatie, sa-i dreneze lichidul si sa-i scoata adenoidele. Deoarece eram pe picior de plecare din tara nu am facut operatia acolo si am zis sa asteptam sa ajungem si sa o mai vada un medic aici, poate nu-i nevoie de operatie.
A fost. Bine, ca voiau sa-i scoata si amigdalele dar ne-am opus noi. Medicul ne-a zis ca tubusoarele astea cad singure undeva intre 6 luni si un an, cand timpanul se vindeca. Deci nici vorba de repetat incizii sau pus alte tuburi. Inca le are, la 8 luni de la operatie dar nu am mai avut probleme cu ea. Asteptam sa se vindece sa putem invata sa inotam Sper ca te-am ajutat cat de cat

I am alive and I am here forever
Michael Jackson

I won't be a rock star. I will be a legend
Freddie Mercury


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anca74 spune:

Alexia, eu stiu ce spui tu pentru ca asta ne-a repetat si medicul aici: tubusoarele, in general, nu cad inainte de 8-9 luni dupa ce au fost puse.
Dar... la unii copii cad inainte de termenul asta. In care caz, trebuiesc puse la loc, deci alta incizie, alta anestezie generala, etc.

Fetita mea este inscrisa de 1 an la cursuri de inot. Daca-i punem chestiile astea in urechi, nu va mai merge la inot pana dupa 5 ani...

Anna mea are la gradi o colega de varsta ei care a ajuns la a 7-a operatie de pus tubusoarele in urechi fiindca i-au tot iesit la scurt timp dupa ce i-au fost puse.

Ma intreb si eu, oare cum vor arata/functiona timpanele ei peste 3-4 ani cand nu va mai avea nevoie de tubusoare?!

Mamica de Zanuta mica, Anna Laura

Le meilleur moyen de réaliser ses rêves c'est de se réveiller.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alexia27 spune:

L-ai intrebat pe doctor de ce trebuie puse altele in caz de cazut mai devreme de 8 luni? daca atunci se vindeca vtimpanul, care e scopul? Intreb, ca noua nu ne-a spus asta, doar ca dupa 6 luni vor cadea. Atat.

I am alive and I am here forever
Michael Jackson

I won't be a rock star. I will be a legend
Freddie Mercury


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Alea se pun acolo pt. ca in urechea interna exista lichid car nu se va drena si care va afecta auzul.
Incizie in timpan se face in mai multe cazuri si este benefica , altfel timpanul se poate perfora si singur si vindecarea este mai grea.
Inteleg ca iti este teama, mi se pare aiurea sa spui ca vrea sa-i faca bine copilei doar pt. bani , trebuie sa intelegi ca ala este doctor si daca pt. tine o incizie este un capat de lume pt. el nu este , ca face sute de incizii de genul acesta.
Ti-a explicat frumos , ai primit si sfaturi din alta tara.
Spui ca ai inscris-o la inot...nasol. Daca nu o operezi asteapta-te la otite frecvente , cel mai probabil cu timpanul perforat si hipoacuzie.
Toate astea vin de la o persoana care a avut otita cronica o data la 2 luni cel putin , cu timpanul perforat de 2 ori si antibiotice cu kilele.
Din fericire nu am avut nevoie de drenaj , iar timpanul mi s-a perforat decliv si putin , s-a vindecat singur.
Mai intreaba alt doctor daca vrei , vezi ce sfat primesti de la el.

"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "

***Fur is for petting**

http://accesoriisihaine.blogspot.com/

http://www.flickr.com/photos/greecky/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anca74 spune:

Pai, sa vedem: daca-i intra apa in ureche, daca chirurgul care i le-a pus nu a facut treaba cum trebuie, daca face o infectie la urechiuse, etc.
Doctorul nostru ne-a spus ca aceste tubulete ies destul de usor. Nu la toti copiii, dar se intampla mai des decat am credea.

Uite aici ce scrie: Myringotomy and Ear Tubes: Risks

The risks include:

* cutting the outer ear
* formation at the myringotomy site of granular nodes due to inflammation
* formation of a mass of skin cells and cholesterol in the middle ear that can grow and damage surrounding bone (cholesteatoma)
* permanent perforation of the eardrum

The risk of persistent discharge from the ear (otorrhea) is 13%.

If the procedure is repeated, structural changes in the eardrum can occur, such as loss of tone (flaccidity), shrinkage or retraction, or hardening of a spot on the eardrum (typmanosclerosis). The risk of hardening is 51%; its effects on hearing aren't known, but they are probably insignificant.

It is possible that the incision won't heal properly, leaving a permanent hole in the eardrum, which can cause some hearing loss and increases the risk of infection.

It is also possible that the ear tube will move inward and get trapped in the middle ear, rather than move out into the external ear, where it either falls out on its own or can be retrieved by a doctor. The exact incidence of tubes moving inward is not known, but it could increase the risk of further episodes of middle-ear inflammation, inflammation of the eardrum or the part of the skull directly behind the ear, formation of a mass in the middle ear, or infection due to the presence of a foreign body.

The surgery may not be a permanent cure. As many as 30% of children undergoing myringotomy with insertion of ear tubes need to undergo another procedure within five years.

The other risks include those associated with sedatives or general anesthesia.

An additional element of post-operative care is the recommendation by many doctors that the child use ear plugs to keep water out of the ear during bathing or swimming, to reduce the risk of infection and discharge.

www.answers.com/topic/myringotomy-and-ear-tubes-risks" target="_blank">http://www.answers.com/topic/myringotomy-and-ear-tubes-risks

Mamica de Zanuta mica, Anna Laura

Le meilleur moyen de réaliser ses rêves c'est de se réveiller.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anca74 spune:

Xio, eu stiu ca incizia in timpan poate fi benefica in anumite cazuri, insa nu sunt 100% convinsa ca va fi la fel si in cazul fetitei mele. Mi se pare mult prea mica pentru asa o operatie.
Ca sa nu mai vorbesc de anestezia generala...

Nu ma intereseaza sa faca doctorii experiente pe copilul meu. Prefer un approach ceva mai circumspect in privinta "taiatului doar de dragul de a taia ceva", if you know what I mean.

Pe o alta nota, cand am fost sa nasc la spital aici, si eram deja cu epidurala montata, una din infirmiere incepe sa-mi caute cu un avant demn de o cauza mai buna vena de la mana stanga sa-mi monteze un IV.
O intreb naucita de cap ce naiba face de ma impunge cu acul ala de parca as fi o papusa vodou.
Imi raspunde nonsalanta ca este studenta la nursing si invata, ca doar suntem intr-un spital universitar, deh ...
La care barbatu-meu o zburataceste de acolo instantaneu, zicandu-i sec sa invete pe altii, nu pe nevasta-sa.
Din pacate, studenta aia apucase sa-mi sparga vena cum trebuie si am avut o vanataie mare si bleu pe bratul stang timp cateva saptamani.

M-am saturat de experiente ratate.
Hai, ca io ma fac repede bine, dar pitica mea este doar un copil.

Mamica de Zanuta mica, Anna Laura

Le meilleur moyen de réaliser ses rêves c'est de se réveiller.

Mergi la inceput