Lapte praf...preferential?
Am vorbit, in van, ce-i drept, cu doctora pediatra, referitor la lapte praf gratuit. Habar nu avea de vreo lege referitoare la acest lucru, ba mai mult, replica ei a fost :"pai doar nu o sa dea vreo mamica de a mea Lactovit copilului". Din asta sa inteleg ca la domnia sa vin numai mame "bogate"? Ce sa mai spun ca respectiva doctora este si in comisia sociala din primarie...
Alte doctore din oras (pediatre) am inteles ca au facutliste cu mamele care beneficiaza de lapte praf grauit, dar, din declaratiile uneia dintre acestea, am inteles ca laptele se distribuie gratis la "mame sarace sau cazuri sociale".
Poate fi interpretata legea in felul acesta, si pe ce criteriu este o "mama saraca" (o profesoara aflata in concediu maternal are cam...2 milioane pe luna)?
Multumesc,
Mihaela
Raspunsuri
Cary spune:
Se vede clar ca doctora face nisnaiu,eu una cred ca nu vrea sa-ti dea laptele,dar uite ca poti sa scoti legea si sa i-o pui pe tava,ca sa vezi cum reactioneaza.
LEGEA 321/26.06.2001 publicata in M.O. nr.341/27.06.2001
Daca vrei dute la pagina 7-8 si ai acolo selectionata bucatica din lege.
Bafta!
mmihaela spune:
Din cate stiu, Vita-Lact se da gratuit, am o prietena care-i da lui bebe asa ceva, insa acuma este un pic speriata ca ar fi ceva cu procesul tehnologic(puiul s-a stricat la stomacel la schimbarea cutiei, respectiv la o noua cutie, un nou lot, probabil, din acelasi laptic), sau Domnul stie cu ce mai pun ei in compozitia chimica. Parca s-ar retrage de pe piata, nu stiu exact in ce oras. Este ceva adevarat? Bebe are o luna, iar mamica a trebuit sa-i combine lapticul cu ceva fara lactoza, care insa nu este gratuit. Nu este convinsa ca lactoza e de vina, prima luna a mers perfect. Stie cineva mai multe, se poate face pe undeva o analiza chimica a laptelui, a auzit cineva despre ce vorbesc eu?
Numai bine,
Miha
marius spune:
LEGE nr. 321 din 26 iunie 2001
privind acordarea gratuita de lapte praf pentru copii cu varste cuprinse intre 0-12 luni
Emitent : PARLAMENTUL
Publicata in : MONITORUL OFICIAL nr. 341 din 27 iunie 2001
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
ART. 1
(1) Se aproba acordarea gratuita de lapte praf, formula pentru sugari, copiilor cu varste cuprinse intre 0-12 luni care nu beneficiaza de lapte matern.
(2) Costul laptelui praf acordat in conditiile alin. (1) se suporta din bugetul Ministerului Sanatatii si Familiei.
ART. 2
Distribuirea laptelui praf se realizeaza prin consiliile locale ale municipiilor, oraselor si comunelor, respectiv consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti.
ART. 3
Ministerul Sanatatii si Familiei si Ministerul Administratiei Publice elaboreaza norme, aprobate prin ordin comun, privind modul de achizitionare si distribuire a laptelui praf acordat gratuit copiilor cu varste cuprinse intre 0-12 luni, care se vor publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, in termen de 5 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 12 iunie 2001, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.
PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
VALER DORNEANU
Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 18 iunie 2001, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.
PRESEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VACAROIU
----------------
Marius (www.desprecopii.com)
Aalina spune:
Eu chiar azi am fost cu bb la vaccin si am vazut afisata o hartie cu antetul si stampila directiei de sanatate din oras prin care se spunea ca nu se da lapte praf gratuit decat celor care nu beneficiaza de lapte matern: este mama decedata, este infiat sau daca se face dovada ca laptele matern nu ii ajunge prin verificarea neluarii in greutate a copilului in doua saptamani consecutive. Alte dovezi precum proba suptului sau consistenta laptelui nu sunt admise.
Am citat din memorie da acolo era specificata alta lege nu cele spuse de voi aici. Era 400 si ceva da uite ca m-am ramolit si nu am retinut numarul.
liviu`s spune:
quote:
Originally posted by Aalina
Eu chiar azi am fost cu bb la vaccin si am vazut afisata o hartie cu antetul si stampila directiei de sanatate din oras prin care se spunea ca nu se da lapte praf gratuit decat celor care nu beneficiaza de lapte matern: este mama decedata, este infiat sau daca se face dovada ca laptele matern nu ii ajunge prin verificarea neluarii in greutate a copilului in doua saptamani consecutive. Alte dovezi precum proba suptului sau consistenta laptelui nu sunt admise.
Am citat din memorie da acolo era specificata alta lege nu cele spuse de voi aici. Era 400 si ceva da uite ca m-am ramolit si nu am retinut numarul.
Singurul act normativ in vigoare care reglementeaza acest aspect este cel postat de Marius: LEGEA nr. 321 din 26 iunie 2001 privind acordarea gratuita de lapte praf pentru copii cu varste cuprinse intre 0-12 luni.
In aplicarea acestuia trebuia emise norme printr-un ordin comun al Ministerului Sanatatii si Familiei si Ministerului Administratiei Publice, dar pana in acest moment in Monitorul Oficial nu s-au publicat.
Singura conditie impusa de lege este ca acel copil sa nu beneficieze de lapte matern. Acest lucru il constata medicul de familie, care elibereaza reteta.
Prin urmare, totul tine de perceptia medicului de familie.
Aalina spune:
Sunt de acord cu tine ca legal asa e. Si ala cu 400 era un ordin, saptamana viitoare cand mergem la cantarit am sa tin minte si numarul exact, cred :)). Eu spuneam doar ca cei de la directia de sanatate de aici au trimis circulara asta la medici. Acum cat tin medicii cont de ea...e alta poveste.
Dana_ spune:
M-am lamurit si eu cu laptele praf gratuit: se da numai la mamici mai sarace,etc.Eu primesc acest lapte deoarece am salar de 1,3mil,insa nu-i pot da acest lapte lui bb, e tare rau,am auzit ca baga ei ceva in acest lapte,si ni-l plaseaza noua ca la porci.In Romania totul e posibil.
Dana&bb Andy
nela spune:
La Baia Mare se distribuie Lactovit.
Nu s-a pus niciodata problema de nivel de salarizare sau alte criterii de departajare. Singura conditie a fost ca bebe sa nu mai beneficieze de lapte matern ceea ce la mine s-a intimplat din luna a 6-a si de atunci medicul mi-a prescris reteta pentru Lactovit.
(in paranteza fie spus inainte de asta mi-a recomandat NAN sau Milupa daca imi permite bugetul).
S-auzim de bine!
Nela
Cary spune:
Nici la mine nu s-a pus problema de salariu (am un venit destul de bunicel)si nu problema de lapte matern,dar pt. ca nu am uns balamaua,acest lapte gratuit l-am primit cand BB avea 4 luni.