Mai am vreo sansa??? - Pentru toti binevoitorii!
Am citit foarte multe pe forum ,stiu ca s-a mai discutat in mare despre aceste probleme dar m-am hotarat totusi sa va expun si situatia mea , pentru a avea un raspuns concret.
Pe scurt problema este in felul urmator: o sa nasc in noiembrie 2003(21 noiembrie-asa au zis medicii) iar in momentul nasterii nu am 10 luni de cotizatie din ultimile 12 luni. De lucrat am mai lucrat dar in ultimile 12 luni asa cum spune legea nu am decat 7 luni intregi, in momentul nasterii.
Care o sa fie situatia mea: nu o sa am dreptul la indemnizatia de crestere a copilului? Exista vreo solutie , pentru ca eu am auzit ca daca nu am cele 10 luni, mai pot plati pentru restul(in cazul meu trei luni) si se va micsora concediul de la 2 ani la 1 an si 9 luni. Daca ati mai auzit sau intalnit cazuri asemanatoare , va rog sa-mi spuneti cum s-au rezolvat.
Alt tip de asigurare nu am.
Pentru indemnizatia de maternitate, cum ma sfatuiti ca este mai bine?Sa iau concediul pre/post normal? Adica 63 inainte si 63 dupa nastere?
Are vreo importanta pentru indemnizatia de maternitate cum iei aceste zile? Aceasta indemnizatie i-a sfarsit odata cu terminarea celor 126 de zile?
Si pentru aceste indemnizatii de maternitate si de crestere a copilului ce ar trebui sa fac? Ce acte depun si unde ?
Astept cu nerabdare raspunsurile voastre!
Raspunsuri
marius spune:
Din pacate raspunsul este unul negativ. Legea este clara, 10 luni minim din ultimele 12 anterioare momentului nasterii. Orice alt raspuns pe aceasta tema devine pur informativ. Imi pare rau.
Marius (www.desprecopii.com)
ierima spune:
In plus fata de cele spuse de Marius ar fi ca in cazul tau sa-ti iei cat mai putin concediu prenatal pentru ca atunci iti ramane mai mult postnatal(63 de zile prenatal si postnatal se compenseaza intre ele) si in aceasta perioada beneficiezi de 85% din media salariului pe ultimele 6 luni. In rest pentru CIC se pare ca nu ai nici o sansa. In cele 5 luni necotizate din 12 nu ai mai fost cumva si-n somaj?
Livia
Rozi spune:
...sau, in ultimele 12 luni, in afara de cele 7 luni lucrate, ai avut concediu medical? ca si aceste perioade se pun la socoteala, fiind considerate "stagiu asimilat".
emaeli26 spune:
Din pacate nu am fost nici in somaj si nici in concediu medical,pentru ca am lucrat la negru o perioada mai lunga.Am mai lucrat si cu contract de munca, dar nu in lunile care imi lipsesc.
Iar bebelul meu s-a grabit putin, a venit mai repede decat era programat.
Oricum va multumesc la toti pentru raspunsuri!
Daca mai aveti vreo idee, sau daca mai auziti de ceva care poate sa ma ajute, va sunt recunoscatoare daca mi-ati transmite.
PS: Nu am inteles prea bine situatia cu indemnizatia de maternitate.De cand pot lua aceasta indemnizatie? De cand intru in concediu prenatal?