scleroza in placi si sarcina
Fetelor care stiti, exista vreun impediment intre aceasta boala si sarcina? O prietena de-a mea careia i s-a diagnosticat o forma usoara a acestei boli a aflat ca e gravida- la ea boala e intr-o faza usoara, nu a mai facut puseuri de ani de zile, are doar o slabiciune mai accentuata si dureri musculare, deci NU ARE probleme locomotorii majore...si chiar unii din dr. au spus ca nu ar avea chiar scleroza inplaci (?), este activa dar are unori dureri mari de cap. Isi pune problema daca sa pastreze sau nu copilul.. va dati seama ce groaznic! Ii este si f. rau- care aveti sfaturi sa-mi dati, va multumesc, adica ii e greata rau de tot....pina se duce la dr. ei neurolog mai dureaza, asa ca va rog sa ma sfatuiti ce sa-i spun.. eu normal ca tind sa o sfatuiesc sa lase copilashul.. daca Dzeu a dorit sa apara, sigur o va ajuta sa duca si sarcina la bun sfirsit....
Raspunsuri
speranta spune:
Daca chiar asa este diagnosticul-ESTE FOARTE GRAV,eu am vazut persoane care erau intr-o stare jalnica,nu stiu in ce stadiu al bolii erau,dar e ceva de neimaginat...nici nu vreau sa-mi amintesc. Chestia e ca progreseaza,tratamente de vindecare.....,iar prietena ta o sa trebuiasca sa fie ingrijita ani de zile,dar eu mizez pe faptul ca nu este asta diagnosticul.Oricum trebuie sa mearga la medic si sa vada exact cum stau lucrurile,ce-i recomanda si ce-si doreste ea cel mai mult, in cazul asta nu se pot da sfaturi.Sper sa ne spui ca nu e scleroza in placi......
anemona spune:
Parerea mea este ca ar trebui in primul rand sa isi spuna parerea un medic neurolog, pt ca din punctul de vedere al unui ginecolog, el rezolva sarcina, nasterea, dar efectele asupra bolii de fond nu le cunoaste. Trebuie un diagnostic de certitudine si o parere avizata a unui neurolog BUN!!!
In ce priveste riscurile obstetricale, cred ca poti posta subiectul si la <clinica virtuala>, in atentia dr Romeo Stanescu, care mi se pare un medic competent si foarte bine pregatit, da raspunsuri argumentate si bine fondate.
Multa sanatate prietenei tale si celor care cititi acest forum!
Marcelle spune:
Draga Pepsica,
Anemona are perfecta drepate.
In plus spune-i prietenei tale sa mearga urgent la un ginecolog, deoarece si mie mi-a fost INGROZITOR DE RAU cu o sarcina care s-a oprit din evolutie.
Poate nu are scleroza in placi si poate ar vrea bb-uk, iar daca nu merge rapid la doctor, are sanse sa pateasca ca mine, deoarece trebuie alimentare intravenoasa cu glucoza.
Multa sanatate,
Marcelle.
silviuta spune:
Diagnosticul de scleroza in placi sau leuconevraxita se determina dupa o serie de investigatii foarte complexe,inclusiv prelevare de lichid cefalorahidian-prin care se poate determina existenta bolii (grava!)A facut prietena ta asa ceva?E sigur scleroza sau dr.au prezumat doar?Te intreb pt.ca o cunostinta de-a mea a avut acum cativa ani o problema cu vederea,s-a dus la Timisoara ,a facut o ecografie fara substanta de contrast,dr.i-a pus verdictul Scleroza..!a fost disperata.A plecat in Germania unde in urma testelor complexe i-a spus ca nu este vorba de asemenea boala si ca dr.de aici au fost cinici cand i-au spus asa ceva.Nu va mai spun ca i-a insirat toate efectele bolii, inclusiv cum intr-o zi se va trezi in carucior cu rotile, ingrozitor,l-as fi palmuit in locul ei.Au trecut4 ani de atunci si toate bune si frumoase.In concluzie daca prietena ta are diagn.cert de s.m e putin mai complicat o sarcina ,dar tinuta sub observatie poate sa nasca normal.Dar parerea mea este sa inceapa investigatiile la modul cel mai serios.S.m este o boala autoimuna la fel ca diabetul,cu un regim de viata echilibrat,poate sa nu se manifeste niciodata,dar tot asa poate sa devasteze organismul intr-un timp relativ scurt.Ii doresc multa putere !
pepsica spune:
fetelor....din pacate e prea tirziu pt. vreun sfat... prietena mea a comis.. adica si-a facut intrerupere...s-a speriat de ce i-a spus neurologul ca se poate sa fie bine dar se poate sa fie si rau, si in concluzie instinctul de conservare a fost mai puternic! Nu vreau sa fac pe moralista- si eu am facut un avort desi nu-mi era viata in pericol- totusi, speam ca experienta mea sa fi fost de folos cuiva.... pt. ca de atunci, culmea! nu numai ca nu am mai ramas gravida, dar se pare si ca nu voi mai putea sa ramin vreodata! Deci e o decizie extrem de serioasa... in plus, scleroza in placi nu era clar diagnosticul ei, unii dri au spus ca da, altii ca nu.... din moment ce n-a avansat in atitia ani, ma gindesc si eu, probabil ca nici nu se va mai intimpla asta! Poate e doar o forma usoara cum ati spus voi.. cert e ca acum e prea tirziu si imi tot reprosez ca nu am batut-o suficient la cap.....e asa de