Apropos de viroze, doctorasii de pe site ...?
Noi mamicile ne plangem ca copilasii ne fac viroze, cum a inceput gradinita si scoala. Prin urmare, doctorasii de pe site nu ne puteti ajuta cu cateva recomandari... sfaturi... etc.
Ce credeti ar fi bine o crestere a imunitatii si mai ales cu ce vaccin sau prin ce metoda.
Va multumim, DanaR
Raspunsuri
Mirunda spune:
Draga DanaR, hai sa iti zic eu parerea mea de "doctorasoiae" :-))
Baiul cu virozele astea il stiu bine, die experianta mea ca medic dar si ca mamica. Exista cateva sfaturi generale: copii trebuiesc hraniti bine, asta insemnand cu multe legume si fructe, de preferinta crude. Fructele si legumele ce contim multa vitamina C ajuta in mod deosebit : citricele, rosiile, sucurile de lamaie, portocale, dar si merele. Exista si multivitamine pt. copii, Multisanostol, etc. In afara de asta, f. importanta este miscarea in aer liber, indiferent de vreme. Sa va zic ce proverb au nemtii "nu exista vreme rea ci numai haine nepotrivite..." Aici oamenii isi scot copii pe orice vreme afara. Pe ploaie cu pelerina si cismulite de cauciuc, o alta vorba a lor zice ca "copilul nu este din zahar, sa se topeasca". Pe zapada, soare, ploaie, nu conteaza, copii ar trebui sa se joace in fiecare zi afara. Pe mine asta a fost unul din lucrurile care m-au socat cel mai tare aici: felul cum copii sunt lasati, chiar si pe frig, cu capul descoperit, sau numai cu o caciulita subtire, sa se tavaleasca prin noroi si ploaie, prin paduri sau parcuri. La inceput am fost socata, dar in timp am vazut ca aici copii sunt mult mai putin inclinati spre raceli, si "moda" antibioticelor aici se aplica numai in cazuri extreme. Copii sunt lasati, din acest punct de vedere, mult mai liberi. Asa isi formeaza un sistem imunitar mult mai puternic. Cam ca la noi, unde copii crescuti la tara, care umbla toata ziua pe afara, si carora nu le zice nimeni "incalta-te ca ti-e frig", sau "nu pune mana pe noroi" sunt mult mai sanatosi decat puiutii crescuti la caldurica de la calorifer...Asta este unul din putinele puncte unde sunt de parere ca educatia nemteasca este mult mai sanatoasa decat a noastra. In multe privinte cred ca noi procedam mai bine, dar...asta este o alta poveste!
Sa va mai zic ceva haios: am fost anul asta la mare cu Mara, fetita mea, si desi am prins o vreme minunata, am avut cateva zile calde, in care insa marea a fost extrem de rece. Ei, si cum nici eu nici Mara nu prea ne sfiim de apa rece (un alt obicei preluat de pe aici), o iau pe Mara de mana si dam sa intram in mare, sub privirile oripilate ale unei mamici care, ca din pacate multe altele de pe plaja, mai ca isi priponisera copilasii cu lantul, numai sa nu intre nici macar cu picioruse in apa, vai , asa de rece. Si mamica ma admonesteaza "vedeti doamna, ca va raceste fetita". Eu , calma , ii zic "nu raceste, se caleste"-am ajuns si poeta fara sa vreau! Ea a mai boscorodit ceva in spatele meu, dar noi intre timp topaiam pe mal sa ne incalzim, si nu am mai auzit-o. Stiu ca este greu sa schimban niste obiceiuri de generatii, dar hai macar sa ne aducem aminte cum era la bunici la tara (cei ce am avut norocul asta), si sa incercam sa nu facem in jurul copiilor nostri o atmosfera de sera calduta si supercurata, si sa ii mai lasam si sa se murdareasca din cap pana in picioare prin parc, sa topaie prin baltoci, sa mai vina din cand in cand acasa si uzi de ploaie, si o sa vedem ca nu este chiar imposibil.
Sper sa nu va fi socat prea tare cu parerile mele "naturiste"!
Noapte buna, Mirunda
"Copilului tau, atunci cand este mic, sa ii daruiesti radacini, atunci cand este mare, aripi".
DanaR spune:
Draga Tanti Doco(asa ii zice baietelul meu doctoritei de familie) Mirunda, multe multumiri pentru mesaj.
Despre felul de a-si cali copii al nemtilor stiam deja de la o prietena care locuieste in Germania. Pot sa spun ca sunt de acord, si in unele privinte am aplicat-o, si copilul meu umbla mult cu capul gol, si al meu a facut baie in marea rece... etc. Insa pot sa spun ca, cu unele lucruri ale lor de nu sunt nici eu de acord... dar asta intr-un alt discurs...
Sunt de acord cu tine ca trebuie mancate multe fructe ceea ce copilul meu nu prea face... In schimb e toata ziua pe afara...
Insa nu inteleg de ce atatia copilasi racesc unul dupa altul la gradinita... De data asta am avut noroc n-a trecut raceala doar cu cate o jumatate de paracetamol de trei ori pe zi... sa speram ca vom trece iarna usor... Mai scrie-ne ce alte vitamine putem da copiilor de patru ani. Merci... DanaR
tora97 spune:
draga mirunda iti dau un exemplu: toata vara Thea mea (6 ani) a stat la tara... in nisip, praf, murdara ca o tiganca, etc. cind am mers la mare, intr adevar apa era rece insa asta nu a impiedicat o sa intre in apa... este totul perfect indiferent de conditii pina revenim in bucuresti, si mai ales pina incepe gradinita... eh dinmomentul asta parca este un facut... o tinem numai in tuse si mucisori.. si crede ma ca imi este cu atit mai greu cu cit ea are astm si orice viroza se transforme in tuse continua si persistenta
i am tot facut tratamente de imunizare, D E G E A B A... pur si simplu nu stiu ce vom face cind va incepe scoala....
probabil ca mi ar trebui un alergolog... caci ea nu vrea sa se caleasca cu nici un chip!!!
otau spune:
Draga tora97, eu l-am dus pe Vladut al meu (5ani) la cel mai renumit medic alergolog din Romania. I-a facut tesetele si nu a iesit alergic la nimic. Oricum, cand m-am dus m-a intrebat ce probleme alergice are. I-am raspuns foarte senina ca nimic dar eu, ca mama responsabila vreau sa stiu daca nu exista posibilitatea de a avea ceva. S-a cam mirat, pentru ca acolo vin oameni care au intr-adevar probleme. I-am facut testele, Vladut nu a reactionat pre bine, in sensul ca i s-a facut aproape rau de frica, desi nu l-a durut deloc. Mai mult am chinuit copilul. Medicul mi-a mai spus ca testele tebuie repetete cand copilul e mai mare ca nu prea sunt relevante la varsta mica. Si mai ales trebuie repetate, atunci cand exista un fond alergen in familie.
P. S. Cu ale gradinitei boli ne luptam si noi. Luni si marti a stat acasa cu rosu in gat si febra, azi e la gradinita. Speram ca pana la scoala se mai intareste.
Sanatate!
Aurora
tora97 spune:
stii, asa sper si eu... ca nu stiu cum o vom scoate la capat cu scoala, acolo nu mai tine ca la gradi...
partea proasta este ca nu stiu ce sa aleg intre antibiotic si prednison... amindoua sint medicamente cu efecte negative puternice, stiu ca prednisonul este mai al naibii decit antib,(întârzierea creșterii la copii, deprimarea reacțiilor imunologice și inflamatorii cu favorizarea infecțiilor (infecții virotice) dar macar asta isi face efectul de la primele pastile.. 2,3 pastile si gata... pe cind antib ul deja nu si mai face efectul...de cele mai multe ori...
si nu ma pot obisnui, cum imi spunea un coleg, pur si simplu au trecut 5 ani si nu reusesc sa ma obisnuiesc...
pupici amindorura