D-le dr. Romeo Stanescu - legat de sarcina

D-le dr. Romeo Stanescu - legat de sarcina | Autor: Helen

Link direct la acest mesaj

Domnule Doctor,
1. Sunt insarcinata in sapt 21 si pana acum am avut tot iminenta de avort: pete maronii (reduse cantitativ) in spat 10 care au durat pana in sapt 17 (tratamnt: repos fizic - 3 sapt, utogestan -3/zi, apoi gravibinon 1 fiola la 4 zile (5 fiole in total), diazepam -1/2,1/2,1, vit E forte, acid folic) apoi 2 sapt de liniste si in sapt 19 apar pete rosii si ma internez in spital 10 zile( tratamnt: alilesternol 3/zi, diazepam, gravibinon 3 fiole cate 1 la 4 zile , scobutil, sup. diclofenac, vit C, acid folic si apoi deoarece au descoperit ca sunt anemica - Pregvit Zn). Momentan mi s-au oprit sangerarile(oricum numai cateva picaturi au fost rosii apoi au fost mronii), dar mai am usoare dureri de burta si trebuie sa stau cat mai mult in pat(se pare ca fusese o decolare de 2-3 cm care apoi s-a redus la o balonizare a placentei de 11/4mm undeva in partea stanga jos; colul este inchis)

As dori sa stiu ce parere aveti despre tratamnt(am vazut ca ati spus ca oricum alilestrenolul si banuiesc ca in general toate progestaivele nu foloseste dacat in primul trim. de sarcina) si ce parere aveti de evolutia pe viitor a sarcinii..oare o sa mai am probleme daca evit efortul fizic... oricum ciudat nici pana acum nu am facut efort fizic doar pozitia incomoda catre in fata la calculator, cate 8-10 ore pe zi si minim de activitate in bucatarie, desi inainte de prima iminenta de avort am tusit vreo sapt de ma mir ca m-am ales numai cu atat.

2. Problema doi care ma roade un pic este legata de ultima ecografie: datele sunt: in 18.09.03 - BDP=52mm coresp 21 sapt, LF=33 mm coresp 20 sapt,OFD=62mm, APBD=49mm,TBP=45 mm , concluzia a fost ca totul este ok..eu practic pe 18 aveam exact 20 sapt(ultima menstruatie - 1 mai) cum indica si lungimea femurului dar de ce capul este mai mare? ...ar putea insemna ceva? (in afara de faptul ca se pare ca este fetita si daca semana cu tatal ei este normal ca si el are capul mare..dar nu este o explicatie puerila?)De la 11 sapt. dupa ecogaraf, sarcina era mai mare cu o sapt dar asta se lua dupa DBP ... si nu se pune problema unei greseli a perioadei cand am rams insarcinata ptr. ca am cicluri aprope regulate si oricum m-am chinuit 4 luni sa raman insracinata si am folosit si met simpto-termica...Si... stiu ca la eco se considera o marja de +- 1 sapt. dar TOTUSI...!?

3. Spina bifida pe care o am ( care nu ma deranjeaza prea tare si se pare ca bb nu are probleme)ar putea avea incidenta asupra unei eventuale operati cezariene daca este cazul... ceva legat de anestezie?...nu stiu cum dar am uitat sa intreb asta!

Poate am pus unele intrebari stupide si desi am incredere in medicul meu parca tot nu sunt chiar linistita. Am 29 de ani, o sarcina oprita in evolutie - sac gol, la 9 sapt - anul trecut(am facut apoi tratamnt ptr. toxoplasmoza cu Sumamed desi IGm nu era pozitiv dar aveam IgG=26.14 care apoi a scazut la 10.02) si imi doresc f mult sa duc sarcina asta la bun sfarsit si sa fie totul bine...As face orice ptr. asta!

Va multumesc anticipat ptr. raspuns!

Helen

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns romeostanescu spune:

Dragă Helen,

1. Se spune că jumătate din sarcinile care ajung la termen sângerează cândva pe parcursul lor. Într-adevăr progestativele(alilestrenol,duphaston,utrogestan,etc.) sunt utile doar în primul trimestru deoarece din trimestrul II de sarcină placenta secretă cantități foarte mari de progesteron iar aportul exogen de progesteron este oricum insuficient cantitativ.Există studii care demonstrează că administrarea unei fiole de gravibinon pe săptămână după săptămâna 28 scade incidența nașterilor premature cu până la 30%.
2. Parametrul cel mai fidel în aprecierea vârstei gestaționale îl reprezintă evaluarea ecografică cu sonda vaginală a lungimii cranio-caudale(CRL) în primele 13 săptămâni de sarcină .Diferențele de 1-2 chiar 3 săptămâni între DBP și LF în trimestrul II și mai ales în trimestrul III nu reprezintă nici o problemă.
3. În general nu este nevoie de operație cezariană ,dar cred că efectuarea triplului test în săptămâna 15 de sarcină ar fi fost utilă pentru aprecierea riscului de transmitere genetică a spinei bifida la copil.
Mult succes !
Dr. Romeo Stănescu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Helen spune:

Domnule Doctor, va multumesc din suflet ptr. raspuns dar as avea cateva nelamuriri legate de ultima mea intrebare si anume:

1. examenul ecogrfaic nu reprezinta nici o garantie ptr.o eventuala spina bifida la bb? ..eu intelesesem ca s-ar vedea ecografaic de aceea am cerut chiar parerea mai multor medici (3) si toti au zis ca este ok. Sincer, nu mi s-a recomandat triplu test dar stiam de el, insa nu ma avut curaj sa il fac deoarece ma temeam ca nu as fi suportat emotiile pana la venirea rezultatului si cum am fost tot cu amenintare de avort...deci nu am avut curaj sa-l fac iar ideea ca raspunsul reprezinta o probabilitate mai mare sau mai mica nu ma linistea deloc!

2. legat de spina bifida pe care o am...sa inteleg ca ea in sine nu ar presupune cezariana dar daca din alte motive ar aparea necesitatea unei operatii cezariene, se paote face prin anestezie locala sau numai generala?

3. in afara de nelamurile de mai sus,... eu pana acum nu am avut contractii propriu-zise in schimb am o tensionare mai mare a uterului si usoare dureri in zona de jos sau in stanga si in plus dupa ce mananc( nu f mult) am mai nou senzatia de balonare execsiva care ma apasa odata la nivelul sarcinii ( burta mi se intareste si am intepaturi) si apoi nu prea pot respira...( totusi nu am decat 22 de sapt si 62 kg la 1.70m) Pana acum, singura solutie este sa ma intind la orizontala insa as vrea sa pot merge la serviciu in continuare, macar inca 2 luni dar imi este f greu, ma simt ca un balon gata sa plesneasca!

Va multumesc anticipat ptr. raspuns!

Helen

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns romeostanescu spune:

Draga Helen,
1. in general o ecografie realizata de un specialist cu un aparat performant vizualizeaza corect coloana vertebrala, si, ai dreptate,triplul test evalueaza doar riscul statistic si nu te-ar fi ajutat prea mult.
2. tipul de anestezie este de competenta medicului ATI, care ia decizia.
3. trebuie sa te obisnuiesti sa te odihnesti la pat pe partea stg. (decubit lateral stg= »urechea stg. pe perna » deoarece circulatia placentara pt. fat este mult mai buna. Verifica daca nu ai vreo cistita,urinezi des,noaptea? Concediul medical reprezinta o solutie pe momentul actual.

Mult succes!
Dr. Romeo Stanescu

Mergi la inceput