Invatamantul in lume...

Invatamantul in lume... | Autor: lorelei_19

Link direct la acest mesaj

Deschid acest subiect pentru ca mi se pare foarte interesant. Chiar daca ai nostri copilasi sunt inca mici, candva vor deveni scolari. Si nu e chiar asa de rau sa stim ce ne "asteapta" pe mamele care sunt raspandite pe tot mapamondul. Chiar si ca informatie e interesant, cel putin pentru o parte din noi...
Daca tot am deschis subiectul, sa incep prin a povesti ceva despre scoala si sistemul de invatamant in Elvetia.
Sistemul de invatamant in Elvetia este total diferit fata de Romania. Mi-a trebuit mai mult de un an pana sa inteleg ce si cum, de fiica mea nici nu mai vorbesc. Invatamantul primar incepe din clasa 1 pana in clasa a 5 inclusiv (sau a 6-a, difera de la canton la canton). Dupa terminarea clasei a 5-a in cantonul nostru, copilul, ca urmare a calificativelor si notelor primite in anii precedenti, are urmatoarele posibilitati: a) pentru copiii cu rezultate foarte bune, exista Bezirkschule, scoala care-ti da posibilitatea sa inveti apoi orice meserie vrei, sa mergi la facultate, etc. b) pentru copiii medii exista Sekundarschule, scoala care ofera deja elevilor posibilitati limitate. Atentie! Exista posibilitatea ca un elev dintr-o clasa inferioara sa treaca intr-o clasa superioara, printr-un examen. c) copiii foarte slab pregatiti vor merge in Realschule, scoala care limiteaza puternic posibilitatile de mai tarziu. Un copil care a absolvit Realschule, nu o sa reuseasca niciodata sa primeasca un loc la o scoala de meserii pentru o meserie foarte buna. Mai curand sunt pregatiti pentru munca din fabrici, pentru vanzatoarele din mall, etc. O ultima sansa pentru copiii din Realschule ar fi sa-si plateasca singuri, cand vor fi maturi, o scoala care sa le permita o calificare buna. La fel am facut si eu, cand am venit aici, in Elvetia, am urmat o scoala de 1 an care mi-a asigurat posibilitatea castigarii painii de zi cu zi. Sunt foarte scumpe si foarte severe, scolile de meserii.
Revin la scoala primara, scoala pe care o frecventeaza in prezent fiica mea. Invatamantul asta are avantaje si dezavantaje, dar dupa parerea mea, mai multe dezavantaje. Sa va povestesc o zi din viata fiicei mele, asa veti intelege mai multe:
Se trezeste la 7.30, se spala, imbraca, etc, la 07.45 coboara la micul dejun. Mananca ceva- uneori, cand e bine dispusa, apoi fuge la scoala pe la 08.05. Scoala e la 2 minute de noi, asa ca are tot timpul sa ajunga la 08.15 cand incep orele. Orele se termina uneori la 11, alteori la ora 12. In orice caz, in pauza de pranz vine acasa, cel putin o ora, mananca, se intinde putin (in timpul saptamanii nu e voie desene animate) si la 13.15 pleaca din nou la scoala. Dupa-amiaza se intoarce la 15.30 acasa. Ia o mica gustare si pe la 16 incepe lectiile, care dureaza o ora sau doua, uneori mai mult, depinde de starea ei de concentrare, de cat de mult ii place ceea ce face si de multi alti factori. In orice caz, pe la 18 e gata cu lectiile, apoi isi rezerva ceva timp pentru ea. Asculta muzica, scrie scrisori, telefoneaza, etc. Au la scoala o cutie postala si copiii isi scriu unul altuia scrisorele. Sistemul e fantastic si asa a reusit fiica mea sa-si faca o multime de prietene pe aici. Ea e mai timida si cred ca verbal niciodata n-ar fi avut curajul sa intrebe vreo fetita "vrei sa fii prietena mea?", asa cum face in scrisorele. Daca la inceput a fost evitata de celelalte fetite, daca se simtea singura si regreta prietenele ei din romania, acum toata ziua suna fetite la usa, telefonul zbarnaie si cutia postala are zilnic ceva pentru printesa noastra. Mda, m-am cam abatut de la subiect. Revin.
Pentru copil e bine, zic eu. Acasa mananca mancare facuta de mama, se mai odihneste putin. Nu de aceeasi parere e si fiica mea. Ea regreta sistemul din romania, cand la 12 ai terminat-o cu scoala. Dar macar e sanatos pentru copii.
Pentru mama, e o catastrofa. Nu ai timp de nimic. Nu ai nici o sansa sa mai ai vreun serviciu. Copilul e plecat 2-3 ore dimineata, la pranz e acasa pentru 1-2 ore, cand trebuie sa manace, iar dupa-amiaza e iarasi doar 2 ore la scoala. A! Mai este si miercurea, miercurea dupa-amiaza au toti copiii liber! Noi avem in permanenta pe cineva din romania, cat lucrez eu, altfel n-am scoate-o la capat.
Pe aici bacalaureatul e o raritate. Si exista mai multe feluri de bacalaureat: bacalaureat pe meserii, care-ti permite sa urmezi o facultate doar in domeniul meseriei tale, exista si bacalaureat allgemein, (general), care-ti da posibilitatea sa studiezi ce vrei tu si mai exista scolile de meserii.
Cand o sa stiu mai multe despre level-ul asta, o sa va mai povestesc.
Am avut deasemeni probleme sa ne adaptam cu sistemul lor in special: aici toate cartile si caietele stau la scoala si copilul isi ia acasa doar cele necesare pentru a 2-a zi. Daca nu esti atent, iti uiti usor un caiet la scoala, sau carnetelul de notite, unde iti scrii ce ai de rezolvat pentru a doua zi. Multe drumuri in fuga a trebuit sa faca fiica-mea la inceput, ca sa-si aduca vreun caiet uitat in clasa, inainte de a se inchide scoala.
Cam atat pentru inceput. Daca mai aveti intrebari, va raspund cu placere.
Cum e prin alte parti?
Toate bune si sanatate!
Lorelei

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Iris2002 spune:

Lorelei,

Chiar daca nu am copii, iti raspund si eu despre Olanda.... scurt ca nu am mult timp acum, si sunt la computer la prieteni...
In Olanda scoala incepe la 4 ani, si scoala primara tine 8 ani... dupa aceea sunt mai multe posibilitati, in mare se aseamana cu sistemul elvetian, sunt teste cam pe la 12-13 ani, care sunt decisive pentru viitorul copilului. Daca insa parintii nu isi inscriu copilul la scoala conform cu rezultatul testului, nu e nici o problema... sotul meu avusese recomandare de lbo (pe scurt, o scoala de meserii simple) si parintii au refuzat, l-au dus la alt nivel, si pina la urma a terminat dreptul cu magna cum laude... de, si invatatorii se inseala...
Si aici se merge dimineata la scoala, pauza si dupa-masa iarasila scoala. Insa mamicile cu servici au posibilitatea sa isi lase, contra unei sume modice, copilasul la scoala in pauza...unii copii nici nu vor sa vina acasa, au prieteni care raman, si prefera sa ramana si ei. Cam asta vad eu pe la prietenele mele si cumnatele mele, care lucreaza. Mamicile si taticii lucreaza parttime, in general, asa ca in permanenta asteapta cineva copilasul cind vine de la scoala. Pentru parintii care lucreaza fulltime exista posibilitatea de a duce copilul mai repede la scoala si de a-l lasa pina la 5-6 dupa-masa(contra unei sume, platita lunar)....

Exista multiple forme de invatamint, de stat, crestin (care are iarasi mai multe tipuri-reformat, catolic, etc) montessori... pentru parinti e o aventura alegerea scolii care sa fie cea mai buna pentru copilasii lor. Prietenele mele olandeze incepeau de pe cind puiutul mergea de-a busilea sa citeasca brosuri, sa viziteze scoli, pentru a "simti" atmosfera si a-si putea da seama care e cea mai buna pentru personalitatea copilului. Nepoteii mei, doar de 8 luni in Olanda, se simt minunat la o scoala catolica, copilasii unei prietene sunt la Montessori, unde accentul cade pe personalitatea si modul de asimilare a copilului, se lucreaza mult in grupe cu virste diferite, iar copiii unui coleg de servici sunt la invatamintul de stat.

Ce imi place aici e ca se pune mult accentul pe capacitatile copilului, nu pe rezultat cu orice pret... un copil care cu multa munca primeste un 6 e la fel de apreciat ca cel care "din zbor" retine si primeste un 8... nu se pune accentul pe note, ci pe calitatile copilului, si in invatamintul liceal se aleg subiectele in functie de interese si preferinte...(cu citeva subiecte obligatorii, desigur, dar cineva pasionat de limbi va avea sansa de a studia patru limbi + limbile clasice, iar la matematica sa faca doar o ora pe saptamina la nivel foarte scazut, iar fizica si chimie nu vor fi obligatorii.)

In general se pune mult accentul pe creativitate, pe interesele proprii, copiii olandezi sunt foarte asertivi... nepotica noastra, care vine cite un weekend la noi(si atunci am ocazia de a o ajuta la teme, isi alege deseori ca subiect liber de prezentat "Romania" (de cind are o romanca in familie o pasioneaza tarile est-europene) si ma uimeste mereu cu stilul in care isi pregateste prezentarile, pe computer, in PowerPoint, cu materiale de la biblioteca si "interviuri" luate unor romani (adica prietenele mele si cu mine)... fetita are 12 ani!!!! si la rezultate e mediu spre binisor, adica 6-7 si cite un 8 din cind in cind...E un copil foarte inteligent (nu ca ma laud, ca imi e nepotica) insa si foarte transant in alegerile subiectelor de studiu, si invata la ce are chef, cum are chef...Eu eram un soricel studios, la virsta ei...

Cam acestea sunt imaginile pe care mi le-am format eu, de la familie, prieteni si cunostinte...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marox spune:

Foarte interesant discutia...

Incerc sa-mi aduc si eu contributia, pe cit m-oi pricepe pt ca inca n-am intrat in "subiect", Alex are doar 3 luni.

Si in Franta copii stau la scoala toata ziua (adica de la 8 la 16), cu o pauza de o ora la prinz. Masa, in marea lor majoriate, o iau la cantina, mincarea e buna, in general. Particularitatea e ca miercurea dupa masa cei mici (echivalentul claselor I-IV) nu au scoala. Acest lucru pune probleme parintilor pt ca trebuie sa gaseasca posibilitati de a supraveghea copilul si de a-l duce la activitati: sport, muzica, limbi straine, etc. In schimb se face scoala simbata dimineata, e o placere pt parintii care vor sa plece in WE...sau sa doarma mai mult.

Notele sint de la 1 la 20 - pacatoasa chestie pt ca atunci cind ma laudam si eu cu 10-le din facultate trebuia sa mentionez 10/10, altfel nu impresionam pe nimeni. In plus, notele nu se dau la fel de usor ca in Romānia. Daca ai un 14, un 15 esti considerat foarte bun, profii chiar ca aplica proverbul "20 e numai pt Dumnezeu". Se ramine repetent foarte, foarte usor si culmea, nu e nici o rusine. Filosofia e la mare cinste, se da si la bac si bineinteles, notele sint foarte mici pt ca trebuie sa pici pe felul de a gindi al profesorului.

Sistemul de invatamint mi se pare teribil de complicat, cu o gramada de filiere si de aceea n-o sa intru in amanunte. In plus, pina acuma n-am constatat decit neajunsurile lui. Asadar: elevii ajung sa termine adesea liceul si nu stiu sa scrie corect, fac o gramada de greseli. Nu am terminat filologia in Romānia, dar cunosc suficient de bine franceza ca sa le descopar greselile. Iar cei ce le fac sa nu credeti ca sint (numai) niste amariti fara scoala. Un alt subiect spinos: limbile straine. Francezilor le-a intrat in cap ca n-au talent la limbi straine si din cauza asta nici nu fac vreun efort. E drept ca nici societatea nu-i stimuleaza, daca pot spune asa-toate filmele sint dublate si realmente, foarte putini au curajul sa vada un film subtitrat. Altceva: geografia si istoria reprezinta o singura materie. M-am uitat si eu pe o manual, la "Al doilea razboi mondial", era atit de plin de informatii, de detalii incit e practic imposibil pt un elev, fie el si in clasa terminala sa retina tot. Dar ramine de neiertat ce-am auzit din partea unei tipe, perla absoluta in geografie, ca Romānia s-ar afla...in nordul Olandei!!!

Ma opresc aici ca si asa m-am lungit si fii-miu a inceput sa dea semnale:-))

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela spune:

Imi place subiectul si am citit cu interes tot ce ati scris.
In felul asta am mai aflat si eu multe noutati vizavi de sistemul elvetian (si nu numai).
Lorelei nu trebuie sa regreti sistemul din Ro cand "la 12 ai terminat-o cu scoala"... La varsta ei, la 12 ani, copiii sunt in clasa a 5-a si au un program f incarcat si uneori ar fi taaaare buna o pauza la pranz.
Mi-aduc aminte ca nu de putine ori plecam de la ultima ora din cauza dee... foame!
***
Mai completez ca -aici- notele sunt de la 1 la 6 , apoi ca sa te muti dintr-un canton in altul (cu scoala) trebuie sa sustii un examen la vreo 7 obiecte.(vorbesc de la acelasi nivel: de la primar la primar, de exemplu!) si daca nu resusesti la examen ramai la vechea scoala. Hm..


Adela & Julia (1 an si 3 luni)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dyana spune:

Nu contrazic pe nimeni. Si eu, citesc cu mult interes ce scrieti.
Vreau sa spun ca nu am ce reprosa invatamantului romanesc, poate nu e perfect, nimic nu e perfect, dar stiu ca am invatat ca lumea si tot ce am invatat acum ma ajuta, cele mai frumoase si ambitioase amintiri le am de la scoala. Poate ma laud, sa ma scuzati, am fost cu fizica la Olimpiada pe tara, mi-a ramas in suflet si minte cat am studiat ca sa ajung acolo, dar stiu ca m-am simtit ca in tabara, bucurii, distractie, emotii, ambitie.
Va rog sa mai povestiti cum mai e si prin alte tari,
Diana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ad_risnov spune:

Draga Lorelei,
Ai avut o initiativa extraordinara. Eu sunt f.f.f.interesata de subiect pt. ca am terminat Fac. de Psihologie si Stiintele Educatiei.
Asteptam relatarile mamicilor din Canada, SUA, Japonia si de peste tot din lume.
Pupici.
Adrianain 20 de saptamani

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Babee spune:

Dyana, chiar ieri povesteam cu un prieten de ceea ce se intampla in invatamantul romanesc.Nu este la pamant cum cred altii..dar nici foarte bun.Despre cel actual vorbesc.Fara rosii, imi exprim punctul de vedere, din prisma personala.
Am predat in Romania limba engleza si limba romana timp de 3 ani.Am facut stagiile de la gradinita la scoala generala si liceu, de la tara la oras.Oriunde exista si copii care isi dau interesul, dar si copii si parinti dezinteresati.In acelasi mod, si profesori care isi fac meseria ca la carte(eu am mai prins un invatamant riguros, cand notele se luau pe merit, si nu pe pile), dar si profesori ce fac de rusine meseria.Mi se spunea mereu:esti tanara, vrei sa te afirmi, ai o sansa sa faci meditatii si sa castigi mai multi bani decat noi de-aia...ca altfel...Eu nu am nici o vina pentru asta.Fiecare si-a ales meseria ce-l caracterizeaza si il defineste.Eu nu ma vad facand altceva niciodata..decat sa lucrez cu copii.Este cea mai mare satisfactie pe are o pot avea..Dar asta implica multa multa rabdare, vointa si intelegere.
Am lucrat inca din anul 3 de facultate,nu pentru ca parintii mei nu-mi puteau oferi ce vreau, ci din nevoia de a trai si pe picioarele mele, dar si sfatuita si ajutata de parinti.
In momentul in care am ales sa parasesc Romania, Invatamantul si viata mea, de la locuri dragi la copii, etc, am facut-o stiind ca este pentru viitorul meu.Am ales continuarea studiilor, este enorm de mult(dificil sa spun), ma confrunt mereu cu ideologii eronate despre tara mea('unde e Romania asta?', 'ai platit sa-ti iei diploma', etc).Toate aceste intrebari nu mi-au fost puse de oamenii de pe strada, ci de colegii mei, profesori universitari.Ce vina am eu ca exista si putin adevar in toate acestea??De ce s-a ajuns sa fie cadrele didactice atat de disperate, sa poata supravietui, sa aibe ce le oferi propriilor copii un viitor? Caz concret, o colega foarte bogata de-a mea, in anul 4 a platit o profesoara sa-i faca lucrarea de diploma(concept, redactare, tot).De ce profesoara respectiva a facut asta???Din lipsa banilor.Eu una am fost socata.Nu ma asteptam, incerc sa inteleg si pe unii si pe ceilalti.Argumentele se bat cap in cap.
De ce la ore nu isi mai dau (unii) profesori interesul, iar parintii sunt nevoiti sa-si duca elevul la celasi profesor la meditatii, ca sa treaca clasa.De ce au ajuns meditatiile o obligatie si nu un extra curs pentru cei ce vor a sti mai multe???E pacat, pentru ca un copil din Romania, in momentul absolvirii liceului, are o cultura generala mult mai mare decat o au cei din Occident.La Universitate, in grila pentru doctorat am avut un examen pe care eu l-am dat in anul doi de facultate in Romania.Si lor li se parea extrem de greu...
La Universitate in Austria, studentul are un numar de examene, ordinea si-o alege dupa bunul plac, dar ei nu se obosesc cu mai mult de 3 examene pe semestru..este enorm pentru mintea lor...Ajung la absolvire dupa ani si ani..majoritatea esueaza la cursurile si examenele practice.Au biblioteci foarte bune, li se ofera tot si totusi..nu ajung la fel de buni ca in Romania.
Este BUN invatamantul in Romania, dar facut de cei ce au dedicatie pentru el.
Fara rosii va rog..este punctul meu de vedere.Ar fi multe de spus, dar ma limitez...

'Fiecare dintre noi este un inger cu o singura aripa.Si nu putem zbura decat imbratisandu-ne unul pe celalalt.'
Iubi, mamica cu burtica:)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilach spune:

Se pare ca la general lumea nu prea este multumita de scoala..dar nu uitati ca sint totusi alte vremuri.

Stiu doar ca in ultimii ani am auzit de la cei care au copii in Romania ca si acolo s-a schimbat foarte mult sistemul de invatamint...ca nu este atit de bun pe cit a fost.

Aici copiii incep sa invete de la 6 ani(chiar si cei care nu au inca impliniti 6 asni ma refer la cei care sint nascuti dupa 1 septembrie si pina la sfirsitul lunii decembrie).

Scoala generala este din clasa I si pina in clasa VI inclusiv. Ca sa intre la liceu trebuie sa dea examen daca doreste sa intre intr-un liceu bun sau intr-o clasa buna.In caz ca nu doreste sa dea examen elevul este automat pus la liceul de care apartine(zona unde locuieste).
Insa ca un elev sa reuseasca sa intre la un liceu bun este foarte important sa invete la o scoala generala buna (altfel poate sa dea examen si sa nu reuseasca).
Copiii mei Andra si Andrei au intrat la un liceu f.bun dar si intr-o clasa performanta.Ce inseamna acest lucru: ei invata intr-un ritm mai alert la materiile de baza: matematica,engleza,literatura,gramatica ceea ce le da posibilitatea de a termina bacalaureatul in clasa XI.

Andra a inceput anul acesta clasa X si bineinteles ca deja de anul trecut a trebuit sa isi aleaga materiile din care doreste sa dea bacalaureat.Pentru bacalaureat sint obligatorii 12 materii si inca 2-3 la alegere.Trebuie sa ajunga la un punctaj cit mai bun pentru a putea intra la facultate.Ea de exemplu si-a ales psihologie-sociologie,drama si economie.Asta inseamna ca fizica,chimie,biologie nici macar nu trebuie sa invete pentru ca nu sint obligatorii.
Notele sint de la 10 la 100.
Pentru bacalaureat trebuie sa dea examene la materii in functie de nivelul la care a invatat materia respectiva. Ex: matematica poate fi intre 3-5 nivele(in caz ca da numai de nivelul 3 nu are nici o sansa de a intra la facultati cu profil de real-oricum pentru a intra la acest gen de facultati trebuie sa aiba cel putin inca o materie cum ar fi fizica sau chimie).Engleza este absolut obligatorie la nivelul 5(doar in caz ca nu poate nici cum elevul i se permite sa dea nivelul 4).

Copiii invata de la ora 8:30 si pina la ora 1:45 (2:45)dupa care vin acasa si isi fac lectiile.Scoala incepe duminica dimineata si invata pina vineri la amiaza...doar simbata este libera.
Exista si aici posibilitatea de a ramine pina la ora 16:00 la scoala pentru a-ti face lectiile insa doar la scoala generala.
Si aici exista dulapioare unde copiii isi lasa lucrurile pentru a nu cara prea mult in genti ceea ce mie mi se pare o idee buna.

Acum in caz ca Andra va termina cu examenele de bacalaureat in clasa XI va putea sa mearga la facultate la un an pregatitor si sa continue clasa XII ;deci va fi cam asa trei zile liceu si trei zile facultate.

Aici se pune foarte mare importanta in ce fel lucreaza copilul,se dau foarte multe lucrari de facut acasa si ei trebuie sa isi aleaga subiectul si sa caute cit mai multa informatie.Toate lucrarile trebuie sa si le faca la calculator si sint si lucrari unde trebuie sa se foloseasca foarte mult de internet.

"Un sfirsit e un inceput..."

ella& laura,andrei,andra

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela spune:

Apropo de olimpiade. Stiu ca in Ro era incurajata participarea unui elev la olimpiada: ca era talentat la franceza, la fizica ... sau la altceva. Ceilalati profesori trebuiau sa inchida un oki ca deh invata pentru olimpiada elevul X, sa mai motiveze un absent, sa mai dea o nota de trecere... Pe cand aici nu este asa. Esti bun la matematica? F bine. Dar trebuie sa tragi si la franceza si la chimie... Vrei olimpiada? Si mai bine! Fa-ti timp, noaptea sau cand vrei, si invata in plus! Nici un profesor nu este ingaduitor cu tine ca tu ai olimpiada la un anumit obiect.

So... daca imi mai amintesc ceva mai scriu. Printre picaturi asa cat ma lasa albinutza . Am fugit.


Adela & Julia (1 an si 3 luni)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dyana spune:

Imi pare rau Adela...
Nu vorbesc in numele altora.
Am fost la olimpiada la fizica. Si am dat examen de intrare la liceu la romana si matematica.
Treapta a doua am dat examen la matematica si fizica.
Bacalaureatul l-am dat la romana, matematica, istorie, fizica.
Eu nu am chiulit. Dar daca cunosti personal elevi care faceau chestia asta..., nu e vina mea.
Nu am fost eleva perfecta, la chimie, mai mult de nota 5 nu am luat, ca nu m-a dus capul si nu mi-a placut. Si mai am cateva materii unde nu m-am "priceput". Nu am fost elev de nota 10.
Nu am luat premiul intai, am luat mentiune, asta ca informatie. Nu ma asteptam la acest mesaj care l-ai scris...
Am avut o zi cam grea azi...
Te rog sa ma scuzi daca te-am suparat cu ceva si faptul ca am participat la olimpiada de fizica.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinah spune:

Mi se pare un subiect foarte, foarte interesant. Mai ales pentru cei care ne aflam in alta tara si habar nu avem la ce sa ne asteptam pentru copiii nostri. Eu mai am mult pana sa imi duc copilul la scoala, nici macar nu am vreunul :) Dar, cu toate astea, mi se pare foarte util topic-ul.
Cred ca niceieri in lume nu mai este invatamantul cum era, cu toate dotarile si bibliotecile. Sunt atatea tentatii in ziua de astazi pentru tineri, scolari sau studenti, incat e normal sa diminueze tempo-ul. Mai mult, scoala merge pe langa distractie si nu invers, cum era pe vremuri. Numai cei care sunt foarte constiinciosi, pasionati de-a dreptul de ceea ce fac sau sunt presati de bani, fac facultatea in timp util. In rest, viata de student este frumoasa!

Mergi la inceput