zacusca

zacusca | Autor: osna

Link direct la acest mesaj

postat initial de deea

zacusca de gogonele

2,5KG GOGONELE,2KG GOGOSARI(ROSII),1KG CEAPA,0,5L ULEI,250ML APA,2,5KGROSII SAU SUC.SE PUNE ULEIUL CU CEAPA PE FOC PINA FIERBE(MOALE).SE PUN GOGONELELE TAIATE MICI,GOGOSARII TAIATI FELIUTE SI APA.CIND A SCAZUT SE PUNE SUCUL DE ROSII SI SE FIERBE PINA DEVINE PASTA.SE ADAUGA SARE,PIPER SI O LINGURITA DE ZAHAR.SE PUNE FFFIERBINTE IN BORCANE SI SE MAI BAGA PUTIN LA CUPTOR

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns osna spune:

otilia:

Zacusca de vinete si gogosari

Ingrediente: 500 grame rosii, 2 vinete mijlocii, 4 gogosari , 1 ceapa (dupa gust), 50 grame ulei, 1 lingura de zahar, sare.

Se coc vinetele si gogosarii. Se curata si se toaca impreuna pe fund ( se pot toca numai vinetele iar gogosarii se taie felii). Se oparesc rosiile, se curata de pielite si se taie in sferturi. Sau... mai simplu si mai rapid cumparati rosii decojite si facute cuburi la cutie Se pun vinetele, gogosarii si rosiile intr-o cratita cu uleiul, in care s-a rumenit ceapa (dupa gust). Se pune zaharul, se potriveste de sare si se lasa sa fiarba la foc mic, pina mai scade zeama, observind sa nu se prinda de fund. Se poate pastra pe iarna sau sepoate servi rece, ca aperitiv.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns osna spune:

lilie:

Zacusca se fasole
2 kg de ceapa
1,5 kg de gogosari
2 kg de rosii
1 kg de morcov (daca vi se pare mult puteti une doar 0,5 kg)
1 kg de fasole boabe (de preferinta fasole din anul curent dar merge si mai veche)
1 kg ulei
foi dafin, piper sare

Pasul 1
Fasolea se pune la fiert pana da in primul clocot si se schimba apa. se da si in al doilea clocot se schimba apa si se adauga morcovul ras pe razatoarea mare. se mai lasa sa mai dea un clocot (specific aceste clocot pt ca fasolea nu trebuie sa fie fiarta foarte tare. se scurge cat se poate de bine de zeama pt ca va fi adaugata la pasul 2

Pasul 2
Intr-o oala mai mare (cam 10 kg pt cantitatile de mai sus) se pune uleiul la incins. Ceapa se taie solzi (julien) si se pune la calit. Gogosasrii se taie solzi (spalati, curatati)si se pun la calit. dupa ce se moaie se adauga rosiile taiale marunt (sau date pe razaroarea mare ca sa nu intre si coaja). se lasa sa fiarba 30 min la foc mic in zeama lor dupa care se adauga compozitia de la pasul 1 (fasolea fiarta cu morcovul fara zeama. Se asezoneaza cu dafin (max 5 foi), sare si piper (puteti pune si boia dulce/iute, delikat in loc de sare).
Trebuie sa fiarba pana scade si se ridica uleiul deasupra. PEntru a evita statul langa oala si amestecatul sa nu se lipeasca recomand sa se fiarba in cuptor la foc potrivit spre mic pana se ridic uleiul desuspra si capata o culoare mai inchisa.(sa zic un minim 2 ore, eu o las dupa ochi.) In felul asta fasolea ramane intreaga pt ca nu se amesteca tot timpul. Eu nu o mai fierb in borcane. Fac asha: O pun in borcane fierbinte (dar aveti grija ca e periculos) o leg bine borcanele cu celofan si le pun in paturi imediat. IN felul asta ele mai fierb sub paturi (le inveliti bine) si se sterilizeaza. Eu le scot a doua zi cand borcanele sunt deja racite. LE verificati daca sunt sterilizate (sa stea celofanul intins bine si uleiul deasupra). DAca a intrat aer le consumati imediat sau le schimbati celofanul si le mai bagati la cuptor. Daca va este mai usor sa o fierbeti pt sterilizare separat (in cuptor de ex) o putet face fara probleme

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns osna spune:

adi69:

Zacusca cu peste
1/2 kg ulei;1 1/2kg ceapa;1 1/2kg morcov;3 kg gogosari(sau capia)copti;3kg rosii(numai sucul;1 1/2 kg peste(poate fi si macrou);sare ,mirodenii
In uleiul incins se caleste ceapa impreuna cu morcovul(date prin masina)se adauga putina apa ,se inabusa pana fierb,dupa cere se adauga gogosarii copti curatati si dati prin masina.,pestele fiert dezosat si dat prin masina si in final sucul de la cele 3 kg de rosii.(se poate inlocui cu un borcan de 300g de bulion)se condimenteaza dupa gust cu sare si mirodenii si se scade pana se ridica uleiul.Se pune in borcane si se sterilizeaza.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns osna spune:

loremari2000

zacusca de ghebe
Ingrediente
5kg ghebe
2kg gogosari
3kg rosii
1kg ceapa
1kg ulei
sare, piper
Se spala bine ghebele, se pun la oparit in apa cu sare, se curata ardeiul, rosiile de coaja si seminte, ceapa se taie marunt.
Se dau prin masina de tocat,ghebele, ardeiul si rosiile.
Se pune ceapa la prajit, se adauga ardeiul si cand se inmoaie putin se adauga rosiile.Se fierb pana se ingroasa, apoi se adauga si ghebele.Se fierbe pana se ridica uleiul deasupra.Se pune in borcane si e gata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns osna spune:

adi2003

Zacusca de vinete

Cantitati:

- 5 kg vinete (chiar si mai mult de 5kg)
- 5 kg ardei grasi sau gogosari rosii
- 1,5 kg ceapa
- 1,5 l bulion
- 1,5 l ulei
-sare dupa gust si ardei iute dupa gust (dar ardeiul nu este obligatoriu)

Se coc vinetele, se curata si se pun sa se scurga.
Se coc ardeii grasi. Cu ardei grasi copti si curatati (mai ales daca sunt cativa rosii) zacusca este foarte fina. La fel si cu gogosarii rosii.
Ceapa se curata, se taie "pestisori" si se pune din uleiul initial 250ml si putin apa sa se caleasca, pana se inmoaie si devine transparenta (sticloasa).
Cand vinetele, ardeii/gogosarii si ceapa sunt coapte si racite, se dau prin masina de tocat (cu gauri mai mici). Ca sa poti da ceapa prin masina de tocat, o pui sa se scurga in strecuratoare si uleiul care curge se pune ulterior la zacusca.
Intr-un vas mai mare se amesteca vinetele, ardeii, bulionul, uleiul (si cel scurs dupa ceapa inainte de tocarea acestea)+ sare dupa gust si ardei iute bucati, dupa gust. Din ulei se pastreaza 1/4 l pt. pus deasupra la urma. Dupa ce le-ai amestecat pe toate, se pun pe foc la fiert (cu o tabla pe ochi ca sa nu se prinda). Timpul de fierbere: dupa ce incepe sa clocoteasca, aproape o ora.
Se mesteca compozitia in continuu, pt. ca sa nu sara. Cand e fiarta, se pune in borcane si sfertul de litru de ulei ramas, se incinge intr-un ibric si se pune cate o lingura sau 2 deasupra pe zacusca (cat sa acopere suprafata), asta pt. siguranta pastrarii.
Se capseaza, se leaga si se pune in haine, adica in patura.

OBS.
Pt. simplificarea muncii, gogosarii rosii se pot macina cruzi si cali intr-o cratita, inainte de a amesteca cu intreaga compozitie.
Daca ai ardei, atunci acestia trebuie copti.
Nu conteaza daca sunt mai multe vinete, e chiar mai buna zacusca cu mai multe vinete.
Daca vrei sa faci mai multa zacusca, poti dubla cantitatile.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns osna spune:

nadina:

retea de zacusca
1 kg ceapa
4 kg vinete
3 kg gogosari
400 gr bulion
3-4 linguri sare
3-4 linguri zahar
foi de dafin
boabe piper
3/4 l ulei
Se coc vinetele si gogosarii, se curata, se lasa intr-o strecuratoare sa se scurga si se dau prin masina de tocat.
Ceapa se fierbe cu putina apa si se amesteca incontinuu sa nu se prinda de cratita. Dupa ce s-a inmuiat se da de o parte sa se raceasca.
Se amesteca vinetele,gogosarii si ceapa, se adauga uleiul si se pun pe foc. Se adauga foile de dafin si boabele de piper
Dupa ce da in clocot se adauga bulionul si se mai tine toata kestia pe foc 30 minute amestecand incontinuu.
Dupa 30 minute se da deoparte sa se raceasca putin.
Se pune zacusca in borcane, dar nu kiar pana sus.
Se leaga borcanele cu ceolofan, sau si mai bine se inkid ermetic cu capac
Se fierb cam o ora intr-o oala cu apa.
Pofta buna!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns osna spune:

lulu77

aperitiv pentru iarna
Deci aveti nevoie de :

3 kg. vinete
2 kg. gogosari
1/2 kg. masline
patrunjel
usturoi
suc de rosii
foi dafin
piper boabe
sare
Se procedeaza astfel : vinete se curata in fisii,adica o fasie de coaja da ,una nu, asta ptr aspect,se taie rondele subtiri, se sareaza si se lasa cateva minute. intre timp gogosarii splati se taie fasiute, nu foarte mici ,cam cat un cartof ptr prajit, se pun fasiile la oparit in apa cu otet ,dupa gust. rondelele de vinete se prajesc putin in ulei, pana devin aurii si se lasa la scurs. in borcane se pune astfel ,un rand de vinete,unul de gogosari si printre ele se pun catei de usturoi taiati marunt,masline, patrunjel ,foi dafin ,piper boabe,sare ,toate dupa gust apoi se toarna suc de rosii. se sterilizeaza borcanele si se fierb la bai marine. intotdeauna ultimaul stat in borcan sa fie o bucata de vanata. este nemaipomenit de bun, iarna servim la micul dejun acest aperitiv



marianar

aperitiv pentru iarna
Ingrediente: 1kg gogonele, 1kg gogosari, 1 kg ardei gras si 1 kg morcov. Toate ingredientele de dau prin masina de tocat si apoi se fierb in 2l de apa. Cand sunt fierte se adauga 250g zahar si o cana de otet si se mai dau 2-3 clocote dupa care se scurg intr-o sita. Se lasa la scurs cam 30 min. Separat se freaca 2 borcane de mustar (400g) clasic cu 1l ulei, se amesteca pana se face o maioneza (trebuie respectate cantitatile). Aceasta maioneza se amesteca cu compozitia de mai sus, se adauga sare dupa gust, se pune la borcane si se leaga cu celofan. Se foloseste ca aperitiv. Se poate manca si pe paine

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns osna spune:

victoria

SALATA DE GOGOSARI - se pot consuma ca atare, pe paine, sau ca salata la friptura

5 kg. gogosari (e bine sa fie si verzi, si rosii pt.aspect)
1 cana otzet
i cana mustar
sare, piper, foi de dafin, ulei

Gogosarii se curata, se spala, se taie in jumatati, APOI SE TAIE FELII CAT MAI LUNGI, SI LATE DE 1/2 CM (ca si cartofii pt. prajit). Se calesc usor in ulei pana devin aurii fara sa se moaie prea tare.
Separat, se face un sos din otet+mustar+sare dupa gust+boabe de piper +foi de dafin, care se clocoteste 5 min, apoi se amesteca cu gogosarii caliti. Se mai clocoteste 5 minute, apoi fierbinte se pune compozitia in borcane.
Arata f. frumos, sunt buni, nu trebuie nimic copt/jupuit, etc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns osna spune:

lulu77

GUSTARE PICANTA

250 ml otet
65 gr sare
75 gr mustar
1 lingura zahar
125 ml ulei
5oo gr gogosar
250 gr ardei gras
250 gr conopida
250 gr morcov ras
800 gr gogonele
250 gr ceapa

toate ingredientele de toaca marunt ,cu exceptia morcovului care se rade,. in otet se adauga sare si zahar (fara apa) si apoi se pun ingredientele. se oparesc. uleiul se freaca impreuna cu mustarul si zaharul( ca o maioneza) si se pun deasupra.

se serveste la friptura .


SALATA DE IARNA DIN GOGOSARI

5kg gogosari
450 ml ulei
400 gr mustar dulce
1 lingura sare
1 lingura zahar
200-250 gr otet
piper
foi dafin

Gogosarii saplati,se desfac si se taie fideluta.se pune uleiul intr-o cratita de 4-5 kg si se pun 3-4 maini de gogosari care se calesc si se scot in alt vas. in vasul cu ulei se pune mustarul si se amesteca sa nu se taie,se adauga sare,zahar,otet,condimente si se amesteca. se lasa sa dea un clocot si apoi se pun feliile de gogosar,pe rand,si se amesteca continuu. dupa ce s-au pus toate feliile de gogosar ,se lasa sa mai dea un clocot. dupa ce s-a racit compozitia , se toarna in borcane,fara a se lasa bule de aer.


GOGOSARI APERITIV

3,5 kg gogosari
250 gr ulei
250 gr zahar sau miere de albine
250gr otet
400 gr pasta de tomate
piper
foi de dafin
sare

Se taie gogosarii in felii subtiri. Separat se fierbe uleiul ,otetul,pasta de tomate ,2-3 foi de dafin, sare si piper dupa gust.cand incepe sa clocoteasca,se introduc gogosarii. se fierb 25-30 minute,pna cand capata consistenta de zacusca.se pune compozitia fierbinte in borcanele asezate pe un suport metalic,ptr a nu plesnii,se pun capacele sau se leaga celofan si se pun sub patura pana a doua zi. se pot aseza a doua zi in camara.
constituie un excelent aperitiv servit pe felii de paine si ornate cu diverse(frunze de patrunjel, fisiute de masline,etc.) sau neornate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns osna spune:

zacusca de vara

4 vinete
4 ardei se coc si apoi se decojesc.
4 cepe se toaca.se pun vinetele,ceapa si ardeii la calit cu o ceasca ulei.cad devine ceapa sticloasa se adauda 4 rosi mari decojite taiate felii mai subtiri si se fierb la foc potrivit. se pune sare,piper,o foaie de dafin si se lasa sa scada.se pune in 1-2 borcane si se consuma imediat.

Mergi la inceput