2 problemutze
am si eu 2 probleme daca m-ati putea sfatui:
1. am facut o mare greseala: mie imi placea tare mult sa dorm (inainte sa fiu mama) si in primele luni, fiind si dupa cezariana mi-a fost tare greu sa-mi schimb obiceiul, asa ca daca plangea alexia, o luam cu noi in pat, si pana sa adoarma ea, adormeam noi, iar daca se trezea vreunul din noi o punea la ea in patut, daca nu dormea cu noi. dar acum are aproape anul, si nu mai adoarme decat in patul nostru, dupa care o mutam la ea, si catedodata se trezeste noaptea si plange pana o luam cu noi in pat, unde adoarme imediat fericita.
cum as putea sa-i schimb acest obicei? sper ca inca nu e prea tarziu, ce ziceti?
2. de cand i-a crescut al 4-lea dinte jos, sta cu limba aproape tot timpul afara. Nu stiti cumva care e cauza si ce as putea sa-i fac sa o tine in gurita ca arata ca un catel, mai ales ca de cateva zile a invatat sa faca: ham-ham si parca altceva nu mai stie sa spuna. Si i s-a iritat barbia ca e tot umeda de la limba care e tot pe afara.
va multumesc anticipat pt sfaturi si pareri
Raspunsuri
sorana spune:
Avem probleme similare.
Monica face in curand 1 an.
Intai problema 2 - a durat cam 1 luna si i-a trecut de la sine, cred ca s-a obisnuit cu noul dintisor si ... s-ar fi muscat de limbuta (sau s-a muscat si nu i-a placut, asa ca a bagat limbuta la loc in gurita).
Problema 1 e mai spinoasa. Monica adoarme langa unul din noi, apoi e pusa in patutul ei. Din fericire nu se trezeste noaptea. Noi ne-am gandit ca v-a mai creste, v-a avea un patut mai mare si ne vom lungi noi in patutul ei, apoi langa patut si uite asa se va obisnui sa doarma in patutul ei. In cazul nostru Monica adoarme in patutul ei daca o tii de mana dar e tare incomod sa o tii de mana vreo 10 minute pana adoarme, asa ca momentan adoarme in patul nostrul.
Succes
bb Monica si Sorana
lexi spune:
Missy, din cate descrii tu, Alexia are o problema cu cadrul in care adoarme, din moment ce la voi in pat adoarme si doarme linistita si, odata transferata la ea in patut, se trezeste si nu mai stie sa adoarma. Aceeasi problema am avut-o si noi si am taraganat situatia pana cand juniorul a implinit 9 luni, moment in care am considerat ca e cazul sa doarma la el in patut, unde se va odihni mai bine decat in mijlocul nostru.
Am aplicat o metoda descrisa in cartea unei somitati in materie, Dr. Richard Ferber, "Solve Your Child's Sleep Problems", capitolul care se ocupa de sleep associations. Pe scurt, crearea unui cadru (acelasi) in care copilul sa adoarma: masa de seara, baita, masajul, imbracatul, un pic de joaca, dupa care depunerea lui in patut, cu negarea totala a actiunii din partea lui, bineinteles. Odata asezat in patut, urmau niste cantecele de leagan, un pic de joaca, apoi durerosul "noapte buna" si gata, mami si tati ieseau din camera.
A durat 3-4 zile toata lectia asta, in primele 2-3 n-a dat roade prea dulci, insa in a 4-a zi copilul isi invatase bine lectia. A inteles ca acolo e locul lui de dormit si s-a conformat.
La vremea aceea, inca mai avea o masa de noapte (ora 2), atunci in simteam ca se trezeste si mergeam la el, manca si il puneam la loc in patut, unde adormea relativ repede.
Metoda funtioneaza (la cine funtioneaza) pentru ca se bazeaza pe cadrul in care adoarme copilul, daca a invatat sa adoarma langa tine, cu mirosul tau, cu suzeta in gura, cu paturica favorita, cu papusa, cu muzica, etc... de cele mai multe ori el nu va sti sa adoarma fara unul din aceste lucruri sau fara toate la un loc. Daca, in schimb, a adormit singur, va sti sa faca la fel si la urmatoarea trezire, fara sa mai aiba nevoie de nici un "ajutor" extern.
Iti trebuie, insa, rabdare si vointa, mie mi-a fost foarte greu, mai ales in prima seara, cand a plans mult si eu cronometram la usa secundele, promitandu-mi ca, daca mai plange 10 secunde, o sa intru si-o sa-l iau in brate. Acum, retrospectiv, pare la fel de greu, dar a trecut si si-a format un obicei bun.