Placinte de tot felul si strudele
placinta insiropata
Un pachet foi de placinta din comert se umplu cu:
1kg branza de vaca amestecata cu 2 oua, esenta de rom, zahar dupa gust, stafide si eventual razatura de lamaie sau portocala (depinde de gustul fiecareia). Un secret: cu o ora doua inainte, se pun stafidele la umflat intr-o cescuta cu esenta de rom .
Se unge tava mare de la aragaz cu unt si se aseaza vreo 3-4 foi de placinta apoi un strat de umplutura, apoi, iar 2-3 foi de placinta apoi iar umplutura. Inainte de a aseza o foaie peste alta totdeauna se unge cu unt sau ulei sau margarina. Se inteapa cu furculita deasupra.
Se introduce la cuptor si dupa ce s-a rumenit se scoate din cuptor, se taie fierbinte si se toarna deasupra un sirop cald facut din apa , zahar si esenta de rom. Daca e foarte insiropata, se serveste cu lingurita.
Pofta buna!!!
gabriela si baietii
Raspunsuri
osna spune:
initial creeat de joanna
Placinta cu bostan
Se folosesc foi de placinta din comert, zahar, ulei,bostan curatat de coaja si ras prin razatoare.
Se aseaza o foaie de placinta si se spreiaza ulei peste ea sau pur si simplu se intinde cu mina ,apoi bostan ras din belsug si apoi zahar.Se ruleaza aceasta foaie ca la strudel si se aseaza in tava unsa cu margarina.Tot asa pina terminati foile .
Se da la cuptor si mai apoi se taie cind e rece.
Pina aici nimic deosebit.Savoarea deosebita o ia abia dupa ce a stat 2 zile in frigider in folie de plastic.Cind e calda mie nu imi place ca nu are nici un gust
osna spune:
initial creeat de codruta
placinta cu iaurt
-6 oua
-5 linguri zahar
-un pliculez zahar vanilat
-cam doua linguri de stafide
-700 gr iaurt cu 10 % grasime
Se amesteca toate odata(eu asa fac), si intre timp se pregateste tava.
eu cumpar un pachet de foi si pun jumatate deasupra iar cealalata jumatate dedesubt.deci, ungi tava cu margarina si apoi incepi sa pui foile, intre ele desigur pui margarina (topita de tot). Sa nu pui prea multa intre foi fiindca se unesc si iese aiurea.cand sunt puse jumatate din foi, se pune umplutura, si se intorc mariginile inauntru si deasupra se pun restul de foi. se lasa la cuptor la 350 F cam 35-40 minute. apoi se scoate si se pune un prosop ud deasupra cam o jumatate de ora ca se se inmoaie( e posibil sa se umfle placinta dar n-ai frica , nu da pe din afara). la urma se adauga zahar pudra.
osna spune:
initial creeat de veronicai
placinta CU IAURT
1 pachet foi de placinta, 1 kg de iaurt, 5 oua, vanilie, 100 g zahar, 100 g stafide, esenta de rom
Se unge tava cu margarina. Foile de placinta se ung fiecare in parte cu ulei, se pliaza in forma de evantai si se aseaza una langa alta in tava, pana se acopera fundul tavii. Se freaca galbenusurile cu zahar (dupa gust), vanilie, coaja de lamanie si apoi se pun stafidele. Separat, se bat albusurile spuma tare si se toarna peste amestecul cu galbenusurile si celelalte, amestecandu-se de jos in sus pana ce se omogenizeaza bine. Amestecul se toarna in tava peste foi si se scutura usor sa se uniformizeze, dupa care se baga in cuptorul incins deja, si se coace la foc potrivit circa 25-30 minute, pana se rumeneste usor deasupra. Se taie rece si se pudreaza cu zahar.
osna spune:
cristina:
pacintica cu branzica dulce
care se face super-repede: Bati 4 albusuri cu 1/2 cana de zahar si 2 pliculete zahar vanilat + un pic de sare ( nu trebuie sa stea "bat" ca la bezea). Separat amesteci galbenusurile cu 1/2 cescuta (de cafea) cu ulei. Amesteci cele 2 compozitii. Pui cate putina faina ( nu stiu sa-ti spun cata, depinde de marimea pe care o au ouale) pana incepe sa se ingroase. Deci, in final trebuie sa fie o compozitie care curge ( ca la pandishpan). O pui intr-un vas de Yena la cuptor ( 5 min la foc iute, apoi dai focul mic-mic). Vezi sa fie vasul mai maricel, ca daca nu, da pe-afara! Cand vezi ca a facut o crusta fina, pui o compozitie preparata inainte ( 400 g branzica dulce de vaci, 200 g smantana, 200 g stafide, 2 oua, o cana de zahar) peste "blat" si o bagi din nou la cuptor. Incerci si tu cu scobitoarea ca sa vezi daca s-a copt ( nu se mai ia aluatul pe scobitoare). Poti sa inlocuiesti branzica cu mere taiate cubulete si stropite cu putina lamaie si zahar, cu mere rase calite + zahar+ scortisoara.
osna spune:
zandreius:
Placinta cu mere:
Pentru aluat: Drojdie de bere cat o nuca, un praf sare, 250 ml apa calduta, faina cat cuprinde, pentru a iesi un aluat suficient de tare, usor de framantat. Se lasa la crescut 30 min. Apoi aluatul se imparte in 4 parti egale(4 viitoare foi de placinta), iar fiecare parte se mai imparte inca o data in doua. Aceste doua bucatele de aluat se turtesc un pic, si intre ele pune un pic de untura sau margarina, apoi se intind cu placintarul. Rostul acestei grasimi intre cele doua bucati este de a separa (la caldura-cuptor)foaia intinsa in doua, mai subtiri.
Umplutura: 1kg mere(chiar 1,2 kg), 300 g zahar(in functie de cat de dulci sunt si merele), scortisoara, un pic de ulei.
Pe foaia intinsa se presara uniform merele rase, zaharul, scortisoara, si putin ulei,turnat ca un firisor subtire(astfel, merele se vor cali si ies mai gustoase). Se ruleaza foaia dint-o parte pana la mijloc, apoi din cealalta parte, tot pana la mijloc. Se introduce o mana sub sulul astfel format, si print-o miscare rapida, se aseaza in lungul tavii de aragaz. Se reia procedeul inca de 3 ori, si pofta buna!
osna spune:
lala:
foaia de placinta
200 ml ulei, 150 ml apa, faina cat cuprinde (pana cand aluatul se desprinde usor de pe maini), un praf de sare, 1/2 lingurita de bicarbonat. Se lasa 30 de minute la loc caldut. Se intinde prima foaie, se pune in tava unsa culei, se pune umplutura. Cea de a doua foaie se prepare separat si se inteapa cu furculita. Daca umplutura este dulce foaia poate fi unsa cu ou batut (poate fi doar albus) si pudrata cu putin zahar pudra.
osna spune:
korinna
eu fac foaia pentru placinta astfel:
-un pahar apa
-2 linguri ulei
-2 linguri otet(care o fragezeste)
-un praf de sare
-faina cat cuprinde
Impart aluatul in 4 si fac foile.La placinta de branza pun si stafide,zahar vanilat..la cea de bostan scortzisoara
osna spune:
roxane
Se pot face placinte cu mere, carne, branza, am facut chiar si cu crema de vanilie
se freaca 1 ou cu 1 lingura cu varf de untura (eu am incercat si cu unt), 1 pahar de 200g. de smantana, 1 pahar de 200g. cu sifon (apa minerala), mirodenii si faina atat cat sa iasa o coca mai tare buna de intins.
Separat se freaca 2 linguri cu varf cu untura cu 2 linguri de faina; iese o pasta ca o smantana groasa
Se intinde coca bine cat mai mult si se unge cu crema din untura dupa care se ruleaza si se da la frigider cam 2 ore.
Cel mai bine este sa fie impaturita in folie (asa se poate tine si la congelator)
Dupa ce a stat la frigider se scoate, se imparte in 2 bucati, se intinde si se umple cu ce-ti doreste sufletul
osna spune:
bAly
Aluat de palcinta tip strudel
ingrediente: 15 linguri de faina, un praf de sare, 4 linguri de ulei, 1 ceasca cu apa calduta.
preparare: se framinta, se imparte aluatul in nr impar de perisoare (de ex daca vrem sa obtinem 5 foi de palcinta-strudel facem 15 perisoare). fiecare perisoara se intinde de marimea unei farfurii mici. Se unge o foie ce margarina, a doua cu untura, se pune si atreia foaie si se preseaza cu degetul pe margine. Din aceste trei foi se intinde un strat subtire si se obtine o foaie; asa se procedeaza si cu celelalye foi.
Se pot face strudele sau placinte cu diferite umppluturi: mere, brinza, dovleac, prune, visine, caise.
adiaroro
foaia de placinta :1 pahar ulei, 1 pahar apa minerala, un praf de sare, faina cat cuprinde.Se framanata bine pana se obtine o coca elastica, se imparte in doua si se pune la frigider cel putin 10 minute.Prima foaie se pune in tava, dupa ce a fost intinsa cu sucitorul, apoi umplutura dorita si a doua foaie care se inteapa din loc in loc cu furculita.
Corina Paraianu
ALUATUL FRAGED
300 gr faina, 7 linguri apa, 1 lingura otet, 1 margarina (pt.Romania folositi Unirea) se framanta f.bine si se pune in frigider cel putin 3 ore. Se imparte in doua.
Foaia de dedesubt se intinde direct in tava, inclusiv in sus pe margini, cu degetele, ca pe o plastilina. Asta e partea frumoasa! Partea naspa e foaie de deasupra: se intind cu facaletul pe un blat presarat cu faine bucatele cat de mari poti de aluat. Se pune peste compozitia din mijloc cate o bucatica cate o bucatica, ca niste petice. Prima oara m-am chinuit groaznic nestiind ca se poate din bucatele... Pe deasupra se unge cu pensula cu un galbenus si se presara mac, chimen sau nimic.
Se tine la cuptor la foc nu f.mare pana este rumenita pe deasupra (aprox 40-45 min).
COMPOZITIA poate fi din:
1) 1/2 kg telemea rasa amestecata cu 1/2 branza vaci, 1 smantana mica, 7 oua (merge si 5, dar princioiul e cu cat mai multe cu atat mai bine), 3 linguri de gris. Se amesteca bine si va rezulta ceva cam molicel, dar nu-ti face griji ca se incheaga la cuptor. La reteta asta cel mai bine e deasupra cu mac.
2) 1 kg branza vaci, smantana, stafide, gris, zahar vanilat - asta e compozitie dulce si merge deasupra doar ou si dupa ce se raceste zahar pudra
3)mere rase si calite cu zahar. Tot zahar pudra deasupra
4) spanac calit in unt cu putin zahar, sare
5) 2 conserve de ciuperci chinezesti cu 1 smantana mare si 3-4 oua,sare. Si asta e bestiala. Deasupra merge doar ou.
Marianar spune:
initial postat de isabela
Reteta mea de placinta cu dovleac(sau mere).
1.Aluat: 1 pachet margarina, 1 ou , 1 plic praf copt, 1 praf sare, 100 g zahar, 300 g faina. Se imparte aluatul in 2 parti, se intind 2 foi. In tava unsa si tapetata cu faina intind prima foaie( pentru ca este foarte frageda, de pe plaseta o rulez pe sucitorul(denumire data de fiica-mea) cu care intind aluatul si apoi o derulez in tava).
2.Dovleacul,ras, il calesc cu zahar si scortisoara, il las la racit. 3.Il asez in tava peste prima foaie, asez a doua foaie. Dau la cuptor, la foc potrivit,25-30 minute.
4. Pudrez cu zahar.