sindromul Down

sindromul Down | Autor: Alehandra

Link direct la acest mesaj

Colega mea de servici are in familie un astfel de caz, sotul ei la fel dar o ruda mai indepartata sufera din cauza acestui sindrom.
Ea, colega, are 30 ani si ii e teama sa aduca pe lume un bebe.
Voi ce spuneti?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns iris spune:

se fac niste analize la cuplurile care au risc crescut pt aparitia sindromului la fat

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Camelia spune:

Sindromul Down se poate depista cand inca sarcina e f. mica.Stiu ca mie mi-a facut analiza inaite de a avea sarcina 3 luni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns n/a spune:

In saptamana 15 de sarcina se face testul serului matern pentru depistarea eventualelor anomalii ale fatului printre care si Sindromul Down.

Adela & bb Julia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Theodora spune:

Se face in timpul sarcinii un test special,sa-si intrebe doctorul...
Eu,insa,vreau sa va spun din experienta proprie si din indelungatele mele discutii cu doctorul meu,ca nu conteaza daca ai pe cineva in familie,nu e ereditar,eu am o sora(cea mare) si am doi copiii sanatosi,la fel si sora mea cea mica,are un baietel de 10 ani si o fetita de aproape doua luni.Toti sint normali fara nici cea mai mica problema NU E EREDITAR

Love you all

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns n/a spune:

Draga Alehandra,
Sansele ca prietena ta sa aduca pe lume un copil cu sindr D. sunt mari, dar se poate afla daca fatul va avea sau nu acest sindrom. Daca e din Bucuresti atunci poate sa-si faca analizele pt. aceasta problema la Institutul hematologic.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Luizax spune:

La noi la romanika ... la mamicili de la 30j de ani in sus le face obligatoriu test pt. sindromu asta. Asha ca daca face bebe...o sa fie verificata..si daca nu e nicio problema....bafta ei!

Luizax

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Janin spune:

Intradevar ,acest sindrom apare la gravidele peste 35 ani si cu un istoric familial de boli genetice ,in cazul colegei tale Sindromul Down .
Se face o analiza de sange , in saptamanile 16-18 de sarcina , pentru determinarea Alfa-feto-proteinei(AFP).Aceasta este o proteina produsa de fetus ; o cantitate prea mare in lichidul amniotic sau in sangele gravidei ,poate denota un defect al sistemului nervos central ,iar o cantitate prea mica de AFP , poate indica mongoloism(sindrom Down) .Mie mi-a facut , ptr. ca am cerut noi.


Janin-mamica de gemene

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Janin spune:

Am uitat , mai este o analiza , care se numeste amniocenteza.Se efectueaza la 15-17 saptamani de sarcina .Procedura consta in introducerea prin peretele abdominal , a unui ac , care sa ajunga in sacul amniotic;de aici se extrage o cantitate mica de lichid amniotic , care se trimite la analiza .

Janin-mamica de gemene

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anja spune:


Alehandra,
Eu m-am interesat destul de mult despre probabilitatea ca un bebe sa aiba sindromul Down sau nu. Poate sa apara indiferent de varsta mamei, dar se pare ca incidenta este crescuta dupa 35 de ani, adica 1 in 370. De ex la 30 de ani riscul este 1 in 900. Insa exista posibilitatea sa determini daca fatul are sindromul Down destul de devreme in sarcina. Prima metoda dar care are risc mai mare de avort se numeste CVS, se face sub echograf, pana in sapt a 12a. Testul spune cu prob de 90% daca embrionul are sau nu Down.

Cum asta e prea riscant, mai exista un alt set de analize:
- la 12 sapt se masoara la echograf grosimea cefei (nuchal fold) si rezultatul are o acuitate de 80%. Se intampla sa fie si rezultate eronate. Nu orice doctor si la orice echograf poate efectua testul.
- la 16 sapt se face un test de sange numit AFP care corelat cu varsta mamei iti da probabilitatea de a avea sau nu Down. Rezultatul este sigur 70%.
- daca rezultatul este sub 1 in 250 se recomanda amniocenteza. Tot sub echograf se introduce un ac prin burta si se ia lichid amniotic, care este doagnosticat genetic. Rezultatul este 98% sigur, iar rata de avort 1%.

Mult succes colegei tale, si sa fie optimista.
Anja

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tinatache spune:

Doamne fereste de un copil bolnavior! Am o prietena care are un baietel cu SD. A avut curajul sa mai faca imediat unul, nici ea nu stie cum, dar intre timp i-a pierit si bruma asta de curaj si nu stie daca sa mai fac unul, ca sa aiba cel mic (sanatos) si un frate/sora tot sanatos/sanatoasa. E f greu, incredibil de greu de crescut. Si ca sa pun "colac peste pupaza" am vazut la tv un reportaj despre o mama cu 2 fetite de 3 si 5 ani, amandoua bolnavioare de SD. No comments! Ar trebui sa fim recunoscatoare pana la cer si inapoi ca avem copii sanatosi, din pacate, insa, mai uitam de asta. Da, se fac analize, am un lapsus si nu pot sa spun acum cum se cheama dar are si riscuri. Amniocenteza, asta e! Dupa 35 sau 40 de ani in vest e obligatorie analiza asta. Dar prietena mea avea 25 ani cand a nascut prima data. Gata, pt cele insarcinate: voi o sa aveti cel mai frumos si cel mai sanatos copil din lume. Am spus.
Sanatate la toata lumea.
PS: in lunile mai inaintate se poate vedea si la ecograf: dr. masoara ceva la ceafa bb-ului, plus diam. cranian e tot un semn...

tina

Mergi la inceput