Cit maninca copii la 2 ani si 9 luni?
Cam cit maminca la o masa un copil de 2 ani si 9 luni? Mananca doua feluri de mancare? Si cam in ce cantitate? Eu am o mofturoasa acasa si orele de masa au fost mereu un chin pentru amandoua!
Anca.
Raspunsuri
mitub spune:
Draga Anca,
Pot sa-ti zic cam ce mananca Miruna mea, care are 2 ani si 8 luni (deci pe aproape), in zilele bune:
- dimineata (in jur de ora 8,30 -9)
o cana mica (150-200 ml) lapte cu un sandwich cu branzica sau sunca sau dulceatza,
-pranz (dupa 12,30)
un castronel de supa sau ciorba (ii plac mult galustile si ciorbita acra), cu putina paine (sau deloc)- asta mananca cam 2 zile, chiar 3, la fel
trei sferturi de castronel de felul 2, care poate fi ousor cu unt si painica sau mamaliga cu branza, sau macaroane, sau mancare facuta dietetic, sau piure cu ficatel, ii variem zilnic
- gustare de dupa amiaza (in jur de 5)
aici e mai complicat, ii oferim mai multe variante si alege ea intre iaurt cu sau fara biscuiti, sau fructe de sezon, sau ce ne mai trece prin minte
- cina (in jur de 8 si jumatate, chiar mai tarziu)
de obicei un castronel de lapte cu fulgi de cereale, dar poate fi si gris sau orez cu lapte, sau daca cere sanwich ii facem evident.
Trebuie insa sa-ti spun ca are si zile cand tot ce ti-am zis aici se reduce la jumatate, mai ales daca ii schimbam locul sau este foarte obosita, sau pur si simplu rasfatata. Am invatat in felul asta sa o lasam cu cat ii place ei, caci dupa cateva zile de mancat putin, cere ea mai mult, si se echilibreaza.
In plus, este un copil foarte vioi, asa ca e mai degraba spre slabuta decat grasunica. Masa insa merge tot cu povesti, cu dat de mancare la jucarii, mananca si singura (are mereu lingurita ei) dar o si ajutam.
Cam atat, sper sa-ti fie de folos...
Va pup si pofta mare,
Boga
mihaiu spune:
fetita mea (2ani si 8luni) mananca urmatoarele:
dimineata ora 7.15-7.30 (merge la gradi si se trezeste de la 7)
-acasa mananca 50ml ceai sau cacao + 3 sau 4 felii de paine prajita cu unt si dulceata sau miere, sau 1-2 oua fierte cu 1 sandwich cu sunca sau cascaval
tot dimineata mai mananca si la gradi 8.15-8.30 ceai sau cacao cu tartine (asa spun ingrijitoarele)
la pranz ora 12.00-12.30 (nu stiu cat mananca la gradi dar iti spun cat mananca sambata si duminica acasa)
-1castronel de supa cu galusti (ii place f mult),sau supa de vitel, 1 pulpa de pui la gratar cu piure, sau snitel de pui cu pilaf, sau peste, si fructe, sau compot, sau suc.
gustarea ora 16.00
- fructe,sau mar cu biscuiti,sau prajitura facuta in casa
seara ora 19.30 - 20.00
in cursul saptamanii mananca aripioare facute pe gratar, sau snitel sau pulpa de pui,si cereale cu lapte, sau gris cu lapte, sau mamaliga cu smantana (sambata si duminica fara carne seara)
De cand merge la gradi mananca f bine, parca nu se mai satura.
Si fetita mea este o mare mofturoasa dar ii dau sa manance numai ce-i place, si stie ca daca termina tot din farfurie primeste ceva bun.
A, era sa uit, intre mese nu-i dau nimic sa rontaie.
pofta mare,
ancadm spune:
Va multumesc pentru raspunsuri! Puiul meu seamana mai mult cu fetita ta Boga :0) Dimineata maninca un outz fiert moale, cu ceva brinzica in el si eventual niste sunca, sau un castronel de cereale cu lapte si fructe, la prinz nu maninca decit un fel de mancare fie ciorbita cu piinitza (neaparat), fie ce este la felul 2:tocanitze, pilaf, paste, etc, dar niciodata doua feluri de mancare la masa de prinz. La 4-5 dupa-amiaza mai ciuguleste ce mancam noi sau papa iaurt cu o prajiturica si un fruct, iar seara papanasi cu brinza, sau gris cu lapte, sau paste cu nuci sau cite un hot-dog ( un cirnacior intr-o bulcutza cu ketchup ca altfel nu se atinge). Si intotdeauna papam cu doua linguritze ca ea e foarte ocupata si uita sa puna mancare in gura, asa ca trebuie sa ma asigur ca masa nu dureaza o ora si ca a mincat ceva. Si a mea e forte energica si e ca o sulfida, dar zic eu ca atit timp cit e sanatoasa, e ok. Am sa incerc sa fac eforturi mai mari sa o conving sa pape doua feluri de mancare la prinz!
Spor si sanatate,
Anca.
mitub spune:
Draga Anca,
Exact asa zic si eu, daca copilul este sanatos, totul merge struna.
Am fost de curand si la doctor cu ea (pentru vaccin) si are 14.5 Kg (nu stiu unde le tine, cred ca in oase) si 93 de cm (astia se vad).
Acum nu mai stiu daca este bine sau nu, si nici n-am la indemana vreo carte. Ma bazez ca stie ea ce face ;)
Fetita ta cum sta cu inaltimea si greutatea?
Numai bine,
Boga
ancadm spune:
Am zis eu ca a mea e ca o sulfida! La medic nu mergem decit la vizita de 3 ani sau daca nu se simte bine ceea ce nu a fost cazul de mult, asa incit nu stiu decit greutatea pe care o arata cintarul nostru ( in care nu am incredere deloc pentru ca daca il misc in alt loc arata alt ceva). Deci, in principiu are cam 13 kg, ceea ce e cam putin pentru virsta ei. Dar comparind-o cu alti copii din parc, de aceeasi virsta, nu arata mai slaba ca altii si e la fel de inalta, daca nu chiar mai inaltuta. Pediatrul ei imi zice mereu sa nu imi fac probleme din cauza greutatii pentru ca asa e felul ei de a fi ( de altfel are si cui semana maica-sa fiind numai piele si os pina mai acum vreo 4 ani). Pina la 2 ani a fost mereu pe curba de 5% pe graficele de crestere, asa incit, acum fiind putin peste cea de 25% ar trebui sa nu ma mai pling ca e slaba si nu maninca. La inaltime a fost mereu pe curba de 70%.
Sanatate si pupici la copii cuminti,
Anca