formidabila virsta de 2 ani
Buna fetelor,
Am deschis acest subiect ca sa va intreb cum va descurcati (sau v-ati descurcat) cu copilasii vostri de 2 ani.
La noi s-au produs multe schimbari, pot sa zic chiar peste noapte
Lucruri bune:
Vorbeste mult mai mult si mai bine, repeta tot ce spun si intreaba mereu ce e una si alta, tine minte tot ce invata; maninca totul singura si bea foarte bine din ceasca fara capac
Lucruri rele:
E foarte incapatinata ( si pina acum a fost destul de incapatinata, dar nu in halul acesta), nu asculta, daca nu o las sa faca ce vrea ea face adevarate crize de isterie, se trinteste pe jos si urla si urla si urla....Nu ii mai place caruciorul, vrea sa mearga singura pe jos desi cind mi-e lumea mai draga se hotareste ca vrea dusa in brate si la kilogramele ei ma trec toate naduselile pina ajungem acasa.
Cum am mai zis toate aceste schimbari s-au produs in timp foarte scurt, imediat dupa ce a implinit 2 ani. Voi ati remarcat asemenea schimbari si cum ati procedat cu disciplina? Daca aveti ceva "tips-uri" pentru disciplinat copii in diferite situatii haideti sa le adunam pe toate si sa facem schimb de experienta.
Eu am avut pina acum doar o singura reusita totala( trist, stiu...) dar asta e. Alexandra incepuse de o vreme sa urasca baia din toate puterile. Facea un circ infernal, urla, se zbatea, ne batea, tot tacimul. De ziua ei i-am luat o papusica baby , cu carucior, hainute,etc, care i-a devenit draga in scurt timp. Intr-o zi mi-a venit ideea sa-i arat Alexandrei cum sa ii faca baie papusii, am luat un lighenas, un buretel, am dezbracat papusa si i-am zis Alexandrei sa ii faca baie... si baie i-a facut, a "spalat-o" cu buretelul peste tot, pe picioruse, burtica, capsor etc. exact cum o spal eu pe ea, am repetat treaba cu baia papusii de citeva ori in ziua aceea si seara surpriza, surpriza, fetita mea a acceptat baia fara nici un fel de probleme, si de atunci tot asa e.
Stiu ca fiecare copil e diferit si ce tine la unul nu tine la altul dar totusi nu sunt chiar asa de diferiti si ma gindesc ca daca adunam mai multe metode reusite( de genul cum ati reusit sa-i faceti sa doarma singuri, antrenament la olita, ce faceti cind ii apuca crizele de personalitate in mijlocul strazii sau al magazinului,etc)si fiecare poate face o triere in functie de ceea ce e potrivit copilului si situatiei fiecaruia si poate iese ceva bun.
va pup si va doresc numai bine
cristina73
Raspunsuri
mihaelas spune:
Si IUlia are 2 ani si o luna. Cu olitza am rezolvat-o usor, am folosit-o noi... :) si am last-o vara dezbracata. A facut de cateva ori pe ea, intai i-a placut, apoi a cam deranjat-o, mai ales ca a alunecat pe un pishu rau de tot... A durat cateva zile. Avea 1 an si 10 luni cand s-a intamplat minunea... Si noi facem crize de personalitate, e drept ca nu ne tavalim pe jos, insa am grija sa prevad momentul cand va zice NU si sa schimb subiectul, sau sa ii explic inainte clar ce tre sa facem. De exemplu, daca ea vrea neaparat sa mergem sa sarim la plasa, si eu nu vreau, ea nu apuca sa zica hai la plasa, sau daca zice inainte de a se declansa urletele ii zic frumos TOT ce avem de facut, cu lux de amanunte: mergem la magazin, cumparam.... , platim... O solicit si pe ea, sa imi zica ce cumparam,,,, Ce mai fac? Vb cu ea ca un egal, nu ma erijez in conducator in timpul jocului, ci sunt partener. UIte, acum, ma roaga "shumos" sa ii dau puiului friptura. Da cum aceasta frige si mai tre sa astepta, tocmai am trimis-o sa o intrebe pe mama cand se raceste friptura. E asa de mandra ca are ceva de facut si ca am incredere in parerea ei, incat a plecat sa rezolve problema. CAnd nu vrea sa se imbrace, ii zic ca e frumoasa si ca tre sa ii facem o surpriza lui taiaia... si apoi subliniez: vezi ce bine e cu pantalonii? ca e frig afara, a venit toamna, trebuie sa purtam pantaloni... si data viitoare imi explica ea de ce punem pantalonii (ca e frig afara, ca a venit toamna...) Acuma.... am si eu o problema.. pe care nu stiu sa o rezolv: cum sa fac sa nu ne mai "ajute" asa de mult.... vrea sa faca ea totul, inclusiv sa ne dea sa mancam in gura.... sa bem apa, sa ne imbrace....
iris spune:
eu ma pregatesc sa sebam saptamina viitoare cei doi ani pentru fetita noastra cea mica; cea mare are deja 4- si de fapt ma pregatesc sa fac fata "furtunii" care va veni- stiu ca e o virsta care poate i dificla pt parinti si sper sa ma descurc cu experienta mea cea vasta...
mihaela are dreptate: trebuie sa eviti sa apuce sa intre in criza, asta e greu dar cred ca deja simti cind se apropie- trebuie sa le deturnam atentia , sa jucam teatru parca, sa le dam de lucru si tot asa pina cresc mari; e clar ca se bucura sa fie de folos si greu e sa ii faci sa inteleaga ca te grabesti; cel mai bine e sa te organizezi in asa fel incit sa nu ajungi in situatiile care ii irita si ii sperie- cred ca ii sperie mai ales necunoscutul si cel mai fain se comporta cind stiu ce program sice traseu urmeaza = sa fie ei calare pe situatie....- asta insa iti schimba complet programul tau vechi de ani de zile de ex, dar ce nu facem pt linistea noastra?!!!!
din cite am vazut la fiica-mea cea mare faza cu ajutatul se schimba in bine sau dispare complet, dar eu am profitat cit am putut chit ca si acum am de ex tacimurile amestecate, hainele amestecate , dar ele efectiv ma ajuta - si de ce nu? daca le dai ceva sa faca si le multumesti se bucura ca niste catelusi, oof ce dragute sint;
cind se incapatineaza totusi eu nu le bag in seama si imi fac de lucru departe de ele; e mai greu pt vecini poate dar eu m-am obisnuit si nu ma mai enervez si nu mai transpir ca la primele crizutze; cu somnul nu am avut si sper sa nu avem probleme- respectam ritualurile, mai adoptam cite noua manvar- de x, cea mica vrea , de trei zile ca inainte de culcare sa mai faca un puzzle simplu, o las si vad ca il face repede si p-orma o ai al fuga la nani, sper sa nu ajunga la puzzle prea complicate in ritualul de culcare...
cam asta facem noi la doi ani - de olita nu ma stresez astept primavara viitoare!
pupici
ruxij spune:
Eu ma informez inca, suntem de un an si 7 luni, dar deja ne tavalim pe jos si facem crizutze. Cred ca va fi mai rau. Asa ca m-am pus pe citit. Am imprumutat carti de la biblioteca, pe tema disciplinarii copiilor intre 2 si 12 ani. Parerile sunt impartzite, ultima carte pe care am citit-o sugereaza schema "fara explicatzii; fara emotzii". Ei spun sa nu ii explici exagerat de mult copiilor de ce nu au voie sa se tavaleasca pe jos in magazin, de exemplu, pentru ca nu da nici un rezultat. Spun ca doar nu ne asteptam ca dupa o morala copilul sa spun "a, ai dreptate mama, nu ma gandisem la asta". Ei se simt puternici cand ne enerveaza pe noi, cand in urma crizelor observa ca obtin ceea ce doresc, ne fac sa ne agitam, sa tzipam etc. Asa ca "cica" trebuie sa ii spui copilului de 3 ori "nu mai face asta, itzi pun odata". Daca continua, repetzi "nu mai face asta, itzi spun pentru a doua oara". A treia oara il iei si il duci la coltz, adica in camera lui, in magazin il potzi pune intr-o parte a magazinului, sau potzi intrerupe pe loc calatoria, mai ales dc. e una placuta pt. el.
ruxij
MariaM spune:
Vlad va face 2 ani pe 18 sept....dar deja avem crize de personalitate, iar acum...mai nou....il avem pe NU in brate la orice...pur si simplu m-a disperat....
dar cu calm....cu multe explicatii...trebuie sa trecem si de momentul asta...
in carut inca ii place....si sta cuminte
de dormit doarme...si este cuminte..
in rest zici ca este o bomba...nici macar 1 sec nu sta si el linistit...
am reusit de facea pipi si caca la WC...mai nou...i-a trecut...nu si nu si nu..nu mai vrea...
va pup si multa liniste si sanatate,,,,
Maria&Vladut
palmyrah2002 spune:
Draga Cristina,
Mihnea implineste peste 9 zile 2 ani,dar pot spune ca a intrat in criza cu mult timp in urma.In carucior nu mai sta de la 11 luni si il car in brate sau "calutz" tot de atunci.Tipetele le foloseste foarte des cind nu-i convine ceva si vreau sa-ti spun ca de multe ori ma dau batuta .Poate nu e cel mai fericit lucru ,dar nu mai stiu ce tactici sa aplic sa-l fac sa inteleaga.Citeodata cind incepe sa tipe incep si eu sa ma strimb la el si sa-l imit si incepe sa rida.II spun ca este foarte urit cind plinge si il duc la oglinda.Acolo mai tipa pret de citeva secunde si se opreste apoi instantaneu ca si cum si-ar da seama ca este "caraghios".Nu merge "smecheria"de fiecare data,dar de cele mai multe ori foloseste.
Pina acum doua saptamini nu am avut probleme cu el cu spalatul pe cap.S-ar fi spalat in fiecare zi.Si dintr-o data au inceput tipetele;niu,niu,niu nu capu,nu capu!!!Ieri am aplicat o tactica care a tinut:m-am spalat eu pe cap si l-am lasat si pe el in baie.In timpul cit m-am spalat pe cap,m-am maimutarit cintind:Eu sint motanul Danila(din filmul Veronica ).Cind sa-l spal si pe el a inceput protestele,dar eu am inceput iar cintecul cu motanul cu o voce schimbata.A inceput sa rida si s-a linistit.
Nu as putea spune ca reusesc de fiecare data sa-l linistesc cind face cite o criza,dar incerc fel si fel de tertipuri doar,doar o merge.Imi fac probleme pentru ca l-am scapat "din mina",dar sper ca treptat vom reusi sa ajungem la un compromis.Nu este un copil obraznic,dar este in permanenta intr-o stare de agitatie,adica vrea sa faca lucruri noi,
chiar daca unele sint periculoase.
Incerc si eu pe cit posibil sa rezist presiunilor facute de personalitatea lui si ma gindesc ca asa cum noi avem momente de neliniste si nervozitate,au si ei perioade bune si rele.Plus ca te privesc cu o asa senitate cind fac cite o trasnaie incit cu greu te poti abtine sa nu rizi.Si daca le-a mers odata....
Noi sa fim sanatosi si sa-i vedem mari si "cuminti"!Cristina
Danza spune:
Si noi ne apropiem cu pasi mari de cea de a 2-a aniversare si regasesc in mesajele vs. multe din comportamentul lui Danut.
dar sa le luam pe rand:
1. oala> merge bine, facem de mult, de la 1 an am scapat de "pampeci", dar nu vrea intotdeauna sa-mi spuna cand vrea pipi, trebuie sa-l ghicesti, or, el cel mai des zice pipi in momentul cand face sau dupa ce a facut si se bucura atat de mult, nu aveti idee!! zice "ciucut pipi pantoni" (am facut pipi in pantaloni), iar cand il intreb cum miroase, el imi zice "a pipi" cu o mutrita si intonatie de-ti dau lacrimile de ras!
2. mancatul> mananca tot, dar nu vrea sa pape singur nici in ruptul capului, isi hraneste "macilile" desi stie ca ele papa "benzina a peco", isi pune pe cap, baga tot felul de lucrusoare in bolul cu mancare, dar numai nu papa - asa ca am renuntat! Oricum nu este om care sa nu manance singur, odata si odata tot va invata!
3. carutul> am renuntat inca de pe la 1 an. Nici macar iarna trecuta nu am reusit sa-l conving sa stea in carut, imi spune mereu "pandongi" /pe jos/. Acum noi mai avem si alte miloace de transport (tricicleta si o masinuta mare fara acumulator), dar in astea sta maxim 10-15 minute, apoi revine la refrenul "pandongi", desi tine mortis sa le iau afara. Oricum, cel mai bun mijloc de transport raman a fi bratele, or, cand se plictiseste sa mearga singur, mi se pune in fata mea cu cuvintele "am banze" /in brate/ si incearca sa nu-l iei ca face urat de tot, plange cu jale si cu lacrimi de crocodil
4. crizele de personalitate> Danut nu prea are crize de de isterie, nu mi se tranteste pe jos cand vrea ceva, in schimb plange daca il cert cu un ton nitel mai aspru si daca ma uit mai serios la el, asa ca tre' sa-l iau imediat cu altceva ca sa uite de jale. Iar cand il intreb daca a inteles, imi zice printre lacrimi da!
5. spalatul pe cap> ieri am avut un succes enorm: nu a plans cand l-am spalat pe cap, desi pana atunci incercasem diverse metode, si cu cantecel si il lasam pe el sa ma spele pe cap, nu mergea si gata!
Dar ieri nu i-am pus multa apa in cada, cam de o palma, l-am culcat pe spate, asa incat el simtea fundul cazii, iar eu ii sustineam numai capul cu o palma, si i-am promis ca asa nu-i vine apa in ochi. Apoi ne-am samponat si la clatit (ceea ce era un dezastru inainte) a stat la fel de cuminte, pt ca iarasi l-am culcat pe spate si l-am clatit cu dusul! Ba chiar la urma a ras, zicandu-mi "nu cuge apa ochi", apoi i-am mai pus apa si l-am lasat sa innoate cat a vrut el si pe burta si pe-o parte
6. fobiile> am scapat curand de frica de aspirator, de foen, iar ieri si de frizer. A stat la frizerie atat de cuminte, incat chiar m-am mirat. Noroc ca era un acvarium cu pestisori, la care se uita ff concentrat. Se mai uita in oglinda entuziasmat si interesat sa vada cum tanti il tunde frumos.
7. NU> merge cu explicatiile, cu demonstratii pe propriul corp daca e posibil si apoi nu mai avem probleme. Ma ajuta sa "tingem" si sa "tacem patu" /strangem si facem patul/, sa "tacem cucat cu patorru" /sa facem curat cu aspiratorul/, sa "tingem macilile" /sa strangem masinile/ numai daca fac sieu acelasi lucru. Nu merg comenzile de genul "strange-ti jucariile", "pune hainutele la loc", de fiecare data trebuie sa-l invit safacem ceva impreuna - asa am ajuns ca am un ajutor de nepretuit in casa! Numai ca nu vrea sa se imbrace si sa dezbrace singurel
8. somnul> aici fetelor, nu pot sa ma laud cu nimic bun, adoarme (cand e cu mine) numai daca ii dau voie sa puna manutza la titzi. Imi spune "dom inga tine" ( dorm langa tine), apoi pune manuta la titi si in 5 minute doarme dus. La pranz dormim in patut, in schimb noaptea, pe la vreo 1-2 deja e la mine in pat cu aceleasi cuvinte "dom inga tine" si apoi e baiat cuminte pana dimineata. Cu bona e un ingeras!
Aaaa, si ar mai fi ceva, nu pot sa-l desobisnuiesc sa mai pape laptic noaptea, mai ales ca el bea numai din cel cu fructe si, desi, stiu ca face rau la dintisori si ii explic frumos, sunt nevoita sa-i dau, altfel riscam sa trezim tot blocul!!
Sanatate maxima la bebici!!!
Cu drag,
Dana, mamica lui Danutz - 2 ani pe 20 septembrie
Album:http://www.yamafoto.com/?ref=6599
gabid spune:
Si eu sunt prezenta cu Simonica pe aici.Si a mea reactioneaza la fel ca ai vostri.Noi implinim 2 ani peste o luna.
De o saptamaana Simonica cea cumintica s-a transformat in Monica(asa isi spune ea)care strica tot.Trage tot,mazgaleste canapeaua(bine ca nu'i piele),strica ,distruge si spune incontinuu ca face "rele".
Cu mersul e jale.O sui in carut in urlete.Merge pe jos cate un pic si apoi urmeaza "bate".Daca vreau sa o pun in carut se pune pe urlat.Nu vrea decat la mine in brate,la taica-sau nu vrea.Imi rupe spatele.Are doar 12 kg dar pt mine este destul.
Gabi si Simonica.