Cum se face branzica de vaci?
Raspunsuri - Pagina 2
Marianar spune:
initial postat de oanaesn
BRANZA SE POATE FACE SI CU LAPTE PRAF
Bebe Iulia are 5 luni si acum ne-a zis doctorita sa-i introducem branzica. Se poate face cu 8-10 pastile calciu lactic sau zeama de la o lamaie sau 200ml iaurt la 1 l de lapte. Poate fi din Bebelac, oricum laptele din comert e reconstituit. Se fierbe laptele 10 min., se da jos de pe foc si se adauga pastilele pisate sau zeama de lamaie sau iaurtul, se amesteca bine. Laptele se coaguleaza. Apoi se strecoara si se lasa la scurs. Se amesteca in piureul de fructe. Se introduce treptat incepand cu o lingurita, apoi doua pana la 8-10 lingurite. Inlocuieste total o masa de lapte.
Eu sincer acum am inceput sa fac. Am primit o hartiuta de la doctorita pe care scrie ce si cum...
La inceput se face din mai putin lapte. Se poate pastra in frigider pana in ziua urmatoare dar nu mai mult.
Marianar spune:
initial postat de palmyrah2002
Brinza calcica care se da la bb se face din lapte pasteurizat(nu stiu daca din lapte praf se poate)sau lapte obisnuit,care se fierbe,se lasa la racorit si se adauga la 1 litru de lapte 6 pastile de calciu lactic,se pune iar pe foc si se amesteca pina se brinzeste.Se pune la scurs intr-o sita,pe care s-a pus un tifon.Iese un bot"beton"care se trece prin sita si se da amestecat cu banana sau in supa.Se poate incepe numai cu un sfert din cantitate,avind in vedere ca prima data se da numai un sfert de lingurita de brinza.Eu am inceput de la 4 luni si jumatate.
Cristina si Mihnea
Marianar spune:
initial postat de Bobita
Eu folosesc laptele praf. Il dozez asa cu scrie pe cutie, apoi il fierb, cind da in clocot adaug la 1/2 litru de lapte un iaurt de 125g, il las sa fiarba pina se alege bine brinzica (2 minute).
Sa fim fericite
Marianar spune:
initial postat de Camelia
Eu am introdus branzica la 6 luni. O fac din lapte de vaca cu 3,5 % grasime.Am facut si cu calciu lactic si cu lamaie.Iese la fel de buna.Insa Teodora a regurgitat cam mult dupa branza facuta cu lamaie.Nu stiu de ce ...O fi fost lamaia acida? Habar n-am!Asa ca m-am intors la calciu lactic.
Camelia
she_wolf spune:
Eu o fac cu lapte ce vaca si cu lamaie. Iese bine si ii place. Cred ca o sa incerc si cu iaurt.
mamamariana spune:
Tocmai ma grabeam sa mai scriu o data reteta, dar vad ca a gasit-o moderatorul pentru voi. Vreau sa va spun ca acum fac la fiecare 3 zile branza din cam 5 litri de laptic si Emi papa zilnic branzica proaspata de vaci. Nu va mai spun ce bucurie pe tati si Ioana care au branza pe saturate si le mai fac si macaroane cu branza sau o placinta cand imi ramane prea multa de la masa lui Emi.
Aprob reteta, am scris-o corect si eu zic ca se merita incercata! Este branza pe care o gasiti in piata la tzarani in Romania. Si e tare buna. Am incercat si eu cu iaurt, cu lapte praf, cu calciu lactic - nimic nu se compara!!!
Spor la bucatarit,
Mamamariana
Marianar spune:
initial postat de roxanal
branzica : se fierbe lapticul si dupa ce da in clocot se pun pastilutele de calciu(8 pastile la 1 litru de lapte)
se mai poate face cu lamaie(storci lamaia si picuri in laptele care fierbe pana cand se face branzica)
se mai poate face cu otet(din cel bun) la fel ca la lamaie
succes
Roxana L
initial postat de Bobita
Brinzica: fierbi 1 kg de lapte cu un praf mic de sare, cind da in clocot adaugi 500g iaurt, si lasi sa fiarba pina se alege brinzica de zer, strecori prin tifon si pui la scurs.
Pofta buna la bebici.
vinv
initial postat de mirelam
Branzica poti sa mai faci in felul urmator. Pui laptele la fiert si cand da in clocot pui cateva (cam 4) pastile de calciu lactic (se gaseste la borcanase, cate 50 de pastile). Vei vedea ca imediat se branzeste. Apoi pui la scurs intr-o sita si lasi cateva minute sa se scurga zerul. Iese o branzica tare buna.
Marianar spune:
initial postat de Idora
BRANZA TELEMEA
Laptele se pune intr-un vas in care se pune cheag (se gaseste la farmaciile veterinare)Se amesteca bine cu laptele, agitandu-se cu 1 polonic 1-2 min. apoi se lasa sa stea nemiscat cca 45 min.Se pot pune seminte de chimen in ea.Se taie in cuburi si se aseaza pe o fata de masa care apoi se impatureste lasand sa se scurga zerul.
Se poate consuma proaspata sau se pune in vase pentru iarna. Fiecare bucata se presara cu sare fina.Se lasa 1-2 zile.Branza trebuie sa ajunga sus, la gura vasului.Se asaza un capac si se umple cu saramura f. concentrata (250 g sare la 1 l apa).Se tine la rece.Se poate pune in borcane sau galeti din plastic cu capac.Se pune o scandurica pentru a nu iesi la suprafata.
Ex.: la 10 l lapte se pun 15 ml. cheag (vedeti oricum, instructiunile de pe sticla(plicul) cu cheag)
Marianar spune:
initial postat de Idora
BRANZA DE VACI
2 l lapte nefiert se pun intr-o oala de 3-4 l acoperita cu capac, intr-un loc caldut unde sa primeasca caldura de jos in sus.Trebuie sa se mentina caldut tot timpul.Se va inchega in 24 ore.Apoi se introduce oala cu laptele inchegat intr-un vas cu apa calda(37 grade C) unde se lasa sa stea acoperita 1-2 ore pana se separa zerul de cazeina(cazeina se aduna in mijlocul oalei).Apoi cazeina se rastoarna cu lingura cu partea de deasupra in jos ca sa ajunga si aceasta parte mai moale in zerul cald si se mai lasa inca 1-2 ore sa se inchege mai bine sau oala se pune la foc mic pana se incalzeste zerul sub cazeina.Dupa aceea se ia imediat de pe foc.Se mai lasa 1-2 ore acoperita cu capac si o patura(haina) groasa pana cand zerul se separa mai bine; acesta va fi galbui si laptos.
Tot laptele inchegat se pune intr-un saculet de tifon deasupra unei oale ca sa se scurga zerul.Rezulta cam 300 g branza de vaci.
Marianar spune:
initial postat de palmyrah2000
Pt. a obtine o brenza "almette" puteti incerca urmatoarea combinatie(o fac foarte des pentru ca Mihnea ar minca tot timpul):brinza de vaci(nu foarte scursa)amestecata cu unt,putintica smintina si brinza topita de la baton(e mai moale)si marar verde din belsug;evident si sare dupa gust.Daca ai robot iti iese exact ca o pasta almette.
Spor si pupici la puisori!!!Cristina si Mihnea
Daca brinza de vaca e mai moale,ori pui un pic mai mult unt,sa zicem la 500 g brinza cam 100 g unt(poate fi si margarina Rama) si smintina mai putina.Depinde si de brinza topita cumparata.Eu cumpar Tihutza sau Oke.Nici mie nu-mi iese de fiecare data aceeasi consistenta pentru ca depinde de ingrediente(in special brinza).
Mihnea e innebunit dupa brinza de vaca si probabil de aceea cere in fiecare zi Almette.O pun pe piine,si el musca din felie sau o tai bucatele mici.
A,uitasem,daca o faci la robot trebuie facuta cu mare atentie;la mine in carticica robotului scrie sa folosesc "puls"(adica amestecat intrerupt)pentru brinza,pentru ca turatia e foarte mare si brinza se topeste .Sper ca am reusit sa te lamuresc cit de cit!
Cristina si Mihnea