Concediu prenatal - concediu de ingrijire a copilu
Va rog lamuriti-ma si pe mine.Acum sun in saptamana 29 de sarcina si trebuie sa nasc pe 26-27.09.2003.
1. Intrucat lucrez intr-un mediu cu radiatii crescute (a se citi multe calculatoare - monitoare - 30) am cerut dr. sa-mi de-a concediu prenatal in saptamana 26, iar el mi-a spus ca legea nu-i permite deoarece in saptamana 26 nu poate fi vorba de maternitate. Cica daca nasc atunci se numeste AVORT si dupa saptamana 28 pot sa-mi iau concediu de maternitate pt ca de abia de atunci se considera NASTERE.Ma rog ceva de genul asta mi-a spus. Este adevarat sau m-a pacalit?
2. Daca nasc pe 26-27.09.2003 la care adaug cele 63 zile de concediu de maternitate ramase, intru in concediu de ingrijire a copilului pe undeva prin 26 ian 2004. Dupa ce lege voi primi salariul? Dupa cea cu 85% din salariul meu actual sau dupa cea cu 85% din salariul mediu?
Va multumesc.
Raspunsuri
cris1511 spune:
Pai cel mai bine e ca cel tarziu in Decembrie sa soliciti concediu de ingrijire a copilului pana la 2 ani ca sa poti sa beneficiezi de vechea lege.Deci, renunti la o parte din concediul postnatal, caci nu e obligatoriu sa ti-l iei pe tot.
Cristina
ierima spune:
Ceva nu e in regula in legatura cu ce spui tu.
Daca esti in saptamana 29 de sarcina atunci cum vei naste in 26-27.09.03 cand vei avea doar 31 de saptamani? Nasterea normala se face la 40 de saptamani.
In rest, concediul de maternitate este de 63 de zile prenatal si 63 de zile postnatal si se pot compensa intre ele, deci daca vrei poti sa-ti iei 126 de zile prenatal si doctorita ta degeaba face figuri ca legea iti permite. Vezi subiectul http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=9216.
Pentru CIC depinde cum te avantajeaza cel mai mult. Daca ai un salar brut mai mic de 8 mil, atunci depuneti cererea de CIC dupa 01/01/04 cand se va plafona, iar daca-l ai mai mare nu esti obligata sa-ti consumi tot postnatalul si poti sa soliciti CIC din ziua in care s-a nascut copilul.
Mai verifica si tu ce s-a mai scris ca sa te dumiresti mai bine.
Livia
georgy75 spune:
Multumesc pentru ajutor.
Data de nastere este de fapt 26-27 noiembrie, am scris eu gresit.
De citit m-am chinuit eu sa citesc pe acolo dar sunt atatea legi si atatea interpretari ca nu am reusit sa gasesc ceea ce am vrut. Este drept ca nici nu am avut timp sa le citesc pe toate.
Oricum multumesc mult de tot.
Intrebarea mea venea, sa va spun de ce..... Am intrebat la CNAS si mi-au raspuns ca daca am cotizat la ei inainte de ian 2003 atunci voi primi 85% din salariul meu, iar daca am inceput sa cotizez abia din ian 2003 atunci voi beneficia de 85% din salariu mediu. Ma rog ceva de genul asta, v-am spus ca nu ma pricp prea bine la legi, mi-a interpretat si mie cineva raspunsul.
Voi stiti ceva de asta?
cris1511 spune:
Nu prea e adevarat ca dr.poate sa iti dea toate cele 126 de zile inaintea nasterii. Si eu am vrut lucrul asta, dar se pare ca exista un ordin care interzice acest lucru. Pana la 28 de saptamani se considera avort si nu poti beneficia de prenatal daca, Doamne fereste, exista riscul de avort.Asa ca prenatalul se da cu 63 de zile inainte de nastere.