Pt mamele de copii mici - mai bine sa prevenim..
![](images/user_woman.png)
Salutare mamicilor!
Oboseala mare, stres, curatenii generale, cumparaturi pentru sarbatori..
Mi-am luat din timpul meu si am tradus acest articol pentru voi.
Da!... O sa ziceti: Stim cu toate deja teoriile astea, le-am citit de n ori, ne supraveghem pruncii secunda cu secunda (eu o duc cu mine si cand fac baie).
Dar accidentele se intampla.
Vezi de cate ori ne uitam mobilul pe unde nu trebuie sau nu ne gasim cheile.
La fel poate intampla in mod absolut accidental sa lasam o cutie de medicamente sau o sticla de detergent pe masa (curatenia generala fiind in toi) si sa ajunga copilul sa o deschida exact atunci cand ne asteptam mai putin.
Articolul e doar un 'wake up call'.
Sunt lucruri pe care le stim deja, dar ne prinde bine sa le reauzim din cand in cand.
*******************************************************************
Prevenirea intoxicarii cu medicamente sau substante toxice la copii mici
- Aminteste-ti mereu unde ai pus chimicalele sau orice medicamente!
Poate sa ajunga copiul la ele? Nu uita ca inainte sa iti dai seama, el e deja capabil sa deschida un capac de medicamente (chiar si cele care crezi ca nu le-ar putea deschide) sau sa isi duca singur un scaun si sa ajunga la rafturile de la un nivel mai inalt unde noi credem ca el nu ar putea ajunge.
- Gandeste-te bine unde depozitezi produsele de curatat, medicamente (inclusiv vitaminele) sau insecticide, acestea sunt cele mai comune si mai periculoase substante care cauzeaza intoxicari grave in randul copiilor- supradozajele de medicamente sau ingurgitarea substantelor corozive.
- Pastreaza produsele alcoolice departe de indemana copiilor. Ele pot cauza intoxicari grave. Aproximativ un pahar de lichior (3 ounces) poate ucide un copil de 2 ani. Nu uita ca majoritatea apelor de gura contin 15% sau 25% alcool!
- Ori de cate ori copilului tau i-a fost prescris un nou medicament, ai grija sa citesti bine eticheta si instructuiunile si sa ii dai doza potrivita.
- Niciodata sa nu ii dai copilului medicamente in intuneric!
- Nu lasa medicamente pe masa din bucatarie (sau unde poate ajunge copilul), nici macar daca esti chemat la telefon sau la usa!
- Nu lasa medicametele tale sau ale copilului in poseta deoarece copiii mereu cauta in poseta pentru ceva dulce sau o bomboana. Cand ai musafiri si esti distrasa, ai grija ca posetele musafirilor sa fie puse undeva sus sa nu ajunga copilul la ele.
- Atentie la plantele care le ai in casa, sau in gradina. Unele sunt toxice sau au seminte toxice. Invata care sunt toxice si invata copilul sa nu puna niciodata seminte de flori, frunze sau orice parte a unei plante in gura!
- Nu depozita nici un chimical in sticle de baut (ex Cola sau alta denumire de suc). Daca cumva o faci, pune o eticheta si ai mare grija unde ai pus acel produs.
- E bine sa ai numarul de telefon al unui centru de Otravire si Intoxicare la indemana. In portoneu sau pe frigider.
si lista ar mai continua ...
As vrea ca la acest subiect sa discutam doar despre prevenirea accidentelor casnice.
Raspunsuri
![](images/user_woman.png)
filofteia spune:
Eu as adauga, din experienta proprie
- invata copilul ca nu se baga nimic in nici o gaura a corpului (gura, nas, ureche, fund)
- invata copilul ca ce vede la desene nu se poate realiza (al meu avea ideea de a inghiti cheile, cum face Tom la un moment dat )
- incuie usile care dau spre balcoane si pune cheile unde nu ajunge copilul
- incuie orice obiect susceptibil de a fi folosit la catarat (galetuse, borcane, tricicleta) si pune mesele, birourile (coerpurile de mobilier mai mici de inaltime) cat mai departe de geam (al meu era un adevarat alpinist, se urca pe ce nu te asteptai, incat am ajuns la concluzia ca mai bine cade de pe masa/birou, decat pe geam.)
O zi buna va doresc!
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
raluk_psk spune:
Un subiect intr-adevar, extrem de potrivit oricand mai ales acum in prag de curatenie..al meu are doar 9 luni dar e un mare sturliubatic de pe acum..daca aveti tatici care lucreaza in constructii(sau nu neaparat) aveti grija in ce cutii punem suruburile..al meu are mereu ceva cu cutiile alea....trebuie sa le trag un scotch..
multa bafta si spor la curatenie si atentie la pitici..
http://tanaramamica.wordpress.com/
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/CorinaDani/CorinaDani.jpg)
CorinaDani spune:
Buna tuturor,
As mai putea adauga urmatoarele:
- atentie la calorifere, mai ales daca aveti centrala termica, se pot incalzi foarte tare si copilul se poate arde daca se atinge cu pielea de calorifer
- noi am pus sus pe biblioteca tot ce era pe rafturile inferioare, sertarele si usile le-am asigurat cu scotch, am pus capacele de protectie in toate prizele, am pus dispozitive care impiedica inchiderea usilor (pe de o parte sa nu-si prinda degetelele la toc, pe de alta sa nu inchida usa si sa ramana blocata intr-o incapere)
- toate parfumurile, acetona, deodorante, oja, creme, farduri, etc. sunt puse la adapost, unde nu poate ajunge
- cumparam numai jucarii adecvate varstei; daca totusi respectiva jucarie prezinta parti/componente detasabile/usor de rupt/scos, ori le inlaturam noi, ori ascundem jucaria respectiva (o pastram pentru cand va mai creste...)
- o tinem pe fetita noastra incaltata prin casa cu sandalute de piele, cu talpa antiderapanta (deoarece avem parchet si gresie) ptr ca alearga de colo-colo si ar putea aluneca daca ar sta cu sosete/ciorapi; acei ciorapei/sosete cu buburuze cauciucate pe talpa nu fac doi bani, aluneca si acestea pe parchet cand copilul alearga, sunt bune pentru mersul normal
- tot din motive de alunecare pe parchet incercam sa nu-i lasam la indemana carti, reviste, pliante, ca sa nu le lase imprastiate si sa alunece cand calca pe ele (s-a intamplat de cateva ori pana acum, din fericire fara urmari...)
- tot timpul i se explica unde si cu ce anume are voie si nu are voie sa se joace, acum intelege cat de cat cum sta treaba cu "buba", "nu e voie", "Astea sunt lucrurile lui tati de la servici, se supara sefu' daca umblam la ele"
- nu are acces in bucatarie decat in prezenta noastra sau a lui buni; ce-i drept inca nu ajunge sa deschida usile, dar mai are putin...probabil ca atunci vom inchide usile cu cheia si vom pune cheile departe de manutele ei
- nu lasati la indemana copiilor pungi, sacose, jucarii cu sfoara sau orice fel de snur/siret/elastic, pot sa se sugrume cu ele;
- la fel, mare atentie pe unde va lasati incarcatoarele de telefon mobil, au firul suficient de lung ca sa poata fi rasucit in jurul gatului
- cei care aveti jaluzele orizontale, nu lasati snurul la indemana copiilor (strangeti-l sau innodati-l), au fost cel putin 2 cazuri in care copii s-au spanzurat din greseala cu acest snur, jucandu-se pe langa geam
Daca imi mai amintesc ceva folositor, revin
Spor la curatenie si sa n-aveti probleme de genul celor prezentate aici...
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/adra_bell/adra_bell.jpg)
adra_bell spune:
Atentie la mobilier, mai ales la corpurile suprapuse, care ar trebui asigurate, legate intr-un fel de dibluri fixate in perete. Stiu un caz, cu un baietel de 6 ani, care a escaladat biblioteca (genul ala de mobilier vechi, cu diverse rafturi care se pun unele peste altele) din sufragerie, partea de sus a cazut peste el. Nu a supravietuit.
adra_bell si Eva-Elena (14 nov 2007)
aventurile unei printese adevarate
jucarii cautam copii
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=Clipe%20de%20viata%202008&page=1" target="_blank">poze din concurs adra1 si adra2
Inseamna si asta ceva dar nimeni nu intelege ce
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Happiness_4_us/Happiness_4_us.jpg)
Happiness_4_us spune:
Nepotica mea era sa o pateasca anul trecut la mare.
Eram cu totii in concediu in ALbena.
Ea merge peste tot cu sticluta ei de Teddy in care are apa. Evident o avea si la mare. Dupa ce a papat, a mers cu tatal ei, fratele meu, in camera, sa o puna la somn. Inainte sa adoarma a cerut sa bea apa. Norocul lor a fost ca fratele meu a rugat-o sa astepte putin s afaca nu stiu ce. Intre timp a aparut camerista, care facuse curat si isi uitase sticla de Teddy in care se afla o solutie concentrata cu detergent de curatat, transparent, care arata identic cu sticluta de apa a Adradei.
Cand au vazut ca o ia, fratelui meu i-a stat inima in loc si atunci a realizat ca sticluta cu apa a Andradei ramasese cu maica-sa la piscina, ptr ca o avusese in dimineata aia cu ea, iar cea din camera, din care urma sa bea , era cu acea solutie.
S-ar fi intamplat o tragedie, ptr ca nici prin cap nu i-ar fi trecut ca poate fi o alta sticla. Coincidenta a fost mult prea mare.
A vrut DD sa fie totul bine.
Asadar, trebuie mare mare atentie!
Nana, Andrei Stefan ( 26.09.2007)
Povestea nasterii fluturasului!
Fluturas iubit, sa nu uiti niciodata, ca mami este intotdeauna cu un pas in urma ta. Trebuie doar sa intorci privirea si sa intinzi manutza si mami te va ajuta in orice clipa!
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
mina spune:
Nu iesiti in balcon fara telefon mobil la voi. Ar putea sa va inchida pe dinafara si nu se stie cati vecini va aud strigatele.
Nu montati incuietoare la baie (pe dinauntru). Cred ca nici la 15 ani nu as rezista sa se incuie in baie si sa nu vrea sa iasa.
Nu scapati fierul de calcat din ochi nici o secunda. Eu sunt stresata de treaba asta, il tin sus pe frigider unde abia ajung si eu, cum termin il iau si-l pun acolo. O singura data s-a intamplat sa ies din camera CINCI secunde. Atat, am facut UN PAS in hol sa iau un umeras. Ei, in acele 5 secunde Matei a lovit masa de calcat si a rasturnat fierul pe jos. Din fericire, nu pe langa el. Mi-a stat inima in loc.....
Pastrati prospectele de la toate medicamentele, chiar daca sunt prescrise de medic. Primul pas, dupa cumparare, cititi prospectul. Se poate intampla ca medicul sa neglijeze o contraindicatie MAJORA. Asta e bine si pt noi, nu doar pt copii. Un medic m-a invatat sa fac asta....
Cand mergeti la cumparaturi, daca puiul e genul miscaretz, pentru siguranta, dotati-l cu o jucarie care face zgomot. Gen gaina chiraitoare pe rotzi, impinsa de el cu o tija...stiti ce zic? In felul asta veti sti unde e, chiar daca se indeparteaza.
Tot jaluzelele orizontale: sunt destul de grele. Uneori cad din suporti daca tragi de fir, mie mi-a cazut una pe mana si am avut probleme urate.
Evitati fetele de masa cat sunt mici. Se pot trage cu tot ce e pe masa.
Gatiti pe ochiurile din spate, chiar daca in general nu lasati copiii in bucatarie cand gatiti. Nu se stie cand se intmpla faza "5 secunde sunt de ajuns".
Invatat-i de mici sa isi spuna numele si adresa. Cat de devreme se poate.
Daca le dati de baut in pahare de sticla (marturisesc ca Matei e destul de indemanatic si nu mai folosim pahare de plastic, ci pahare si cani de ale noastre), sa nu fie din sticla subtire. Cand eram mica am muscat dintr-un pahar...asa...de plictiseala ca nu-mi placea laptele.... (n-am patit nimic, dar sperietura maica-mii imi face si acu pielea gainii....).
Stati cu gura pe ei de mici, sa le intre in cap ce au voie si ce nu, sa invete regulile Repetitia e mama invataturii, asigurati-va ca, incet incet, le intra in cap toate regulile pentru siguranta lor. Matei cand merge la restaurant, primul lucru pe care-l face este sa ia cutitu din dreptul lui si sa-l dea chelnerului: poftim, ia-l, eu nu am voie!
Cum spunea Mindy, e bine sa ne aducem aminte chiar daca le stiam, dar as mai adauga una: un copil nu poate fi lasat nesupravegheat pana la o varsta. (nu stiu care e aia,,,,,ma lamuresc eu pe parcurs).
Mina si
Matei-Costin, sensu'lu'viata lu'mami si tati
din:09.09.2004
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=57655" target="_blank">cronicile vizigotului
Some people dream of success...while others wake up and work hard at it
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Donia spune:
Cand copilul ia vitamine sau alte medicamente, nu spuneti niciodata ca ii dati bomboane - "Hai sa iti dau bombonica" - pentru ca s-ar putea sa le ia singur si sa se supradozeze, si chiar o supradoza de vitamine poate sa fie periculoasa.
Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Mindy spune:
Corect Doina, si vitaminele sunt f periculoase in supradozaj.
Si astia fac pastilele pt copii asa de bune. Cu gust de struguri si fragute.
E extrem de tentant pentru ei si unii mai ageri pot deschide cu usurinta capacul ala care ei zic ca e 'childproof'. Mai ales cand stiu ce e ceva buna colo.
O supradoza de Infant Tylenol - (Paracetamol romanesc cred) -appx 10-12 pastile pot distruge ficatul unui copil. Sunt cazuri cand se ajunge la transplant de ficat iar copilasii nu rezista. E un medicament f tare chiar daca noi nu credem asta.
Foarte in serios trebuie sa tratam problema. Trebuie chemata salvarea imediat ce ai observat copilul cu cutia goala de medicamente in mana.
Atentie si la serigile alea pt medicamentul lichid. Ele au un samburuc mic de cauciuc pe care copilul ar putea sa il inghita. Niciodata sa nu se joace cu seringa aia care initial pare inofensiva si de plastic.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Androix/Androix.jpg)
Androix spune:
Bun subiect!
Pun link catre pagina www.sccc-ga.ro/old/toxapel.html" target="_blank">TOXAPEL TOXAPEL - (021) 210.61.83; (021) 210.62.82 telefoane utile in caz de intoxicatie cu substante periculoase.
www.flickr.com/photos/bijuteriiunicat/" target="_blank">Creatiile mele
SPRING SALE!!!
Andreea mama de Filip si Georgia
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)