Program de 6 ore-pina la 2 ani !!! ???
Raspunsuri - Pagina 2
palmyrah2002 spune:
LIVIU SARU'MANA!!!CE M-AS FACE FARA TINE!!!
Nu am reusit sa intru ieri pe forum,asa incit iti spun acum despre ce este vorba:
Am doua salariate care renunta la concediul de crestere si au cerut program redus.Eu nu imi aduceam aminte unde am citit paragraful respectiv.La noi contractul colectiv de munca face referire la acest articol,dar conducerea nu l-a semnat..
MULTUMESC INCA O DATA!!!Cristina
liviu`s spune:
Nu prezinta relevanta faptul ca nu a semnat conducerea.
ART. 3 din Contractul cilectiv de munca la nivel national pe anul 2003:
(1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:
a) pentru toti salariatii incadrati in unitatile din tara, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt), in cazul contractelor colective de munca la nivel national;
b) pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din ramura de activitate pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt).
(2) Contractele colective de munca se pot incheia si pentru salariatii institutiilor publice. Prin aceste contracte nu pot fi negociate clauze referitoare la drepturile a caror acordare si al caror cuantum sunt stabilite prin dispozitii legale.
3) In cazul in care, din diferite motive, partile au incheiat contracte colective de munca la un nivel inferior inaintea contractelor la nivel superior, cele de la nivelurile inferioare se vor adapta contractelor colective de la nivel superior, acolo unde prevederile minimale ale acestora nu au fost atinse.
marius spune:
Corect! Ups si eu! Si ma ingrijorasem ca nu am mai putut sa intru de vreo 2-3 zile....adica am fost foarte foarte solicitat in viata de zi cu zi.
Marius (www.desprecopii.com)
gogosica spune:
Marius, te rog, spune-mi daca am inteles corect:
- daca renunti la concediul legal de ingrijire copil si vii la servici, iti iei program de 6 ore, in cartea de munca salariul nu se va schimba dar esti platita doar pt cele 6 ore de munca.
Asa-i?
Mihaela
monica spune:
quote:
Originally posted by gogosica
Marius, te rog, spune-mi daca am inteles corect:
- daca renunti la concediul legal de ingrijire copil si vii la servici, iti iei program de 6 ore, in cartea de munca salariul nu se va schimba dar esti platita doar pt cele 6 ore de munca.
Asa-i?
Mihaela
ma bag shi eu ca musca'n lapte! NU SE SCHIMBA MAI NIMIC!DECAT FAPTUL CA TU LUCREZI CU DOUA ORE MAI PUTIN!! SALARIUL RAMANE NESCHIMBAT! ADECA TE PLATESTE TOT CA PENTRU 8 ORE!
marius spune:
Nu. Inseamna ca ai dreptul sa vii la serviciu si sa pleci cu 2 ore mai repede de exemplu, sau sa vii mai tarziu cu 2 ore si sa pleci normal sau orice alta combinatie. De exemplu daca ai avea un program de la ora 7 la 15 ai putea sa vii la ora 8 si sa pleci la 14 sau sa vii la 7 si sa pleci la 13 dar ai fi pontata si platita ca si cum ai veni si ai sta 8 ore.
Marius (www.desprecopii.com)
gogosica spune:
Marius, te mai rog ceva, din suflet:
Eu am renuntat la concediu de ingrijire copil si imediat dupa ce mi s-a terminat concediul postnatal am venit la serviciu. Mi-am luat program de 6 ore. In cartea de munca salariul de baza a ramas acelasi dar am fost platita numai pt cele 6 ore.Din cate am inteles de la tine trebuia sa primesc salariu ca pt 8 ore. Daca este asa, as vrea sa-mi fie platite cele 2 ore, dar spune-mi temeiul legal. Nu vreau sa ma prosteasca si nici nu vreau sa renunt la ce mi se cuvine.
Si inca ceva: concediul de odihna este afectat de concediile pre/post natal si de ingrijire copil? Adica ti-l da proportional cu lunile cat esti la serviciu in anul respectiv?
Iti multumesc pt raspunsul anterior,
Mihaela
liviu`s spune:
quote:
Originally posted by gogosica
spune-mi temeiul legal. Nu vreau sa ma prosteasca si nici nu vreau sa renunt la ce mi se cuvine.
Este postat pe prima pagina a subiectului: art.17 din Contractul colectiv de munca la nivel national pe anul 2003.
gogosica spune:
Multumesc frumos, Liviu.
Dar "pun pariu" ca o sa se interpreteze... ca se refera la salariul din cartea de munca si nu la cel care trebuie sa ti-l plateasca (si asa voiau sa-mi treaca in cartea de munca salariul micsorat, cf celor 6 ore, de parca eram penalizata-am reusit sa-l obtin pe cel normal,de 8 ore...ca unde scrie...etc). Eu am negociat salariul net.
Presupun ca nu mai pot obtine banii din urma.
Programul de 6 ore l-am avut in luna iunie (numai o luna).
Si concediul pe anul asta mi l-au redus pt ca in perioada februarie-mai am avut CO pre si postnatal (am nascut la sf lunii ianuarie)deci mi-l acorda numai proportional cu lunile lucrate anul asta (ianuarie si din iunie pana la sf anului).Cred ca au citit din CODUL MUNCII, capitolul III, sectiune 1, art 140. alin (4): "Durata concediului de odihna anual pentru salariatii cu contract individual de munca cu timp partial se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat"(MO nr.72/5.02.2003).
Mai exista completari ulterioare ale Codului Muncii referitoare la CO?
Am mai discutat cu cineva si a zis ca pt. cele 2 ore trebuie sa-ti iei concediu medical de la medicul de familie iar la serviciu esti platita pt cele 2 ore cu 85%, ca pt un medical obisnuit.Eu nu am stiut si am facut o cerere pt program redus, si nici cei de la HR nu mi-au spus ce pot face.
Liviu si Marius, ce parere aveti?
Se mai poate face ceva?
Va multumesc f.mult,
Mihaela