Mi-a produs o senzatie de bine, imbinata cu mahnire citirea acestui articol. E pacat, ca noi ca si natie, am ajuns sa fim huliti si priviti ca niste paria, in multe tari europene, in speta Italia.
E pacat ca am ajuns sa ne legam si sa ne bucuram cand ni se mai ia apararea de catre cineva - si din fericire, Umberto Eco este intradevar cineva. Omul a reusit sa fie obiectiv. In zilele noastre, iti trebuie un mare efort intelectual ca sa mai fii obiectiv. Asta e valabil si pentru noi, nu numai pentru italieni. Suntem intoxicati de articole de presa (atat scrisa, cat si tv)de mizerie, ce au ca scop senzationalul, scandalul, mai exact comercialul.
Acum 2 ani am fost in Italia. Am fot surprinsa, pe de-o parte ca existau reclame in romāneste pe strada, semn ca "publicul-tinta" exista, pe de alta parte de cit de prezenti erau romānii in jurnalele televizate. Aproape in fiecare zi auzeam cite ceva. Nu neaparat de rau, vreo 2-3 zile s-a vorbit despre avionul pe ruta Italia-Romānia, de unde scapase un ciine - a fost vazut fugind pe pista, avionul care se pregatea sa decoleze a fost oprit si dupa control s-a constatat ca usa de la cala nu fusese bine inchisa. Pe urma a fost povestea cu stergatorii de parbrize de la Verona, Florenta, Roma si a fost mare tam-tam.
In week-end-ul asta am fost la Roma. Si na, iar dau de romāni la principalele stiri ale zilei - 2 zile am urmarit foiletonul mediatic si judiciar al celor 2 romāni acuzati ca au violat o italianca. Probabil ca Umberto Eco a scris articolul referindu-se la acest incident.
In week-end-ul asta am auzit incredibil de mult vorbindu-se romāneste in jurul meu. Nu vorbesc de turisti, se vede diferenta. In jurul garii Termini intilneam la fiecare metru, erau oameni de o anumita virsta. Am fost chiar mirata, pentru mine, cei care pleaca la munca sint prin definitie tineri si cu putere de munca. Ma gindeam la toti acesti oameni, cred ca e foarte greu sa traiasca cu o asemenea presiune asupra lor, sa auda in fiecare zi ca romānii sint hoti, ticalosi, violori si criminali. Si in acelasi timp mi-am zis ca probabil sint tare disperati, cit de rau puteau s-o duca in tara ca sa suporte aceasta situatie in Italia?!