Lapte gratuit...
Buna! Am si eu o intrebare: laptele Vitalact, acela gratuit, se da doar daca mama nu are lapte sau se da oricum? Nu ca as vrea sa-i dau copilului, oricum am lapte la san, insa tare as vrea sa stiu...Am intrebat-o pe dr. de familie de el si mi-a zis ca se da doar daca mama nu are lapte sau daca nu mai are destul...Nu am insistat, insa mi se pare ciudat ca alti doctori dau reteta pentru laptele asta oricum...Chiar daca ai lapte, chiar daca n-ai...Mi se pare ciudat...Nu as vrea sa-l pierd...Voi ce ziceti? Mersi anticipat!
_ella
Raspunsuri
Aalina spune:
Pisi din cate stiu eu ai dreptul la lapte gratuit indiferent daca ai sau nu lapte. Chiar am citit intr-un mesaj ca pana la 6 luni iei 8 cutii si apoi sase. Mie imi pare rau ca pana acum nu am insistat sa mi-l dea pentru ca uite acum imi trebuie. Si mie mi-a dat reteta pe 6 cutii asa ca o sa merg sa intreb care e smecheria. Deci insista sa iti scrie reteta.
MadyCM spune:
Pe reteta pe care o primesti de la medicul de familie pentru a ti se da laptele, scrie la diagnostic, alimetatie artificiala. Deci, teoretic, laptele se da numai daca este necesara completarea cu lapte formula (sau, evident, daca mama nu are deloc). Pe de alta parte, pe ei nu are nimeni cum sa ii controleze daca alimentatia artificiala e recomandata sau nu la un copil sau altul si de aceea laptele se da practic.... la cerere. Mai sunt insa 2 aspecte:
1. cel bine intentionat din partea doctorei - sa nu cumva sa fi tentata sa renunti la alimentatia la san in favoarea celei artificiale;
2. laptele pe care nu ti-l da tie, il poate da altcuiva, eventual contra.... cost.
Pupici si sanatate!
Corina si bb Matei
MadyCM spune:
Pentru Aalina:
De unde ridic eu laptele scrie foarte clar ca intre 0-6 luni copilul primeste 7 cutii si intre 7-12, 8 cutii. Apoi nu mai primeste.
Corina si bb Matei
Dana_ spune:
Nu stiu cum primiti voi atatea cutii....eu am primit 6 cutii in primele 6 luni iar acum numai 4 cutii.Noi suntem in Cluj si laptele se numeste Lactovit.Stiu ca primesc doar femeile care nu au salarii prea mari,sunt studente(ca mine),etc,Sunt ceva conditzii. Desi nu-l mai alptez pe bb eu nu=i dau acest lapte praf pt ca e de slaba calitate si pe deasupra nu ii place.
Dana
Cary spune:
Eu stau in sector 6 si primesc 8 cutii pena la 6 luni si 6 cutii pana la 12 luni.Este adevarat ca doctorul iti trece pe respectiva reteta nr. de cutii si este obligat de lege (vezi ca s-a abordat acest subiect la probleme legislative)sa ti-l prescrie.
Este treba fiecarei mamici daca il da sau nu copilului.
Poti sa-l folosesti la pireul lui BB.
Marina spune:
daca il vrei neaparat si nu te intelegi cu dr banuiesc ca poti sa bagi o minciuna gen vrei sa intarci copilul, nu mai ai lapte etc etc...in acest caz daca nu e rau voitor ar cam fi obligat sa-ti dea.
Pentru mine e inca un mister cum poate sa se aplice legea asta atat de diferit in toate colturile tarii.
marina
pisi_ella spune:
Aha, am inteles...M-am uitat si la "probleme legislative"...Cineva a scris acolo continutul legii...Scrie ca de acest lapte beneficiaza sugarii care nu sunt hraniti natural...Deci dr. a avut dreptate...Nu inteleg insa de ce unii doctori dau reteta oricum...Repet, nu i-as da copilului asa ceva...Sunt de parere ca, daca e gratuit, e prost...Sau..ma rog...nu e asa bun...Ce, se da in tara asta ceva bun gratuit? Corectati-ma daca gresesc....Dar vroiam sa-l iau, daca tot se da gratuit...Poti face o gramada de alte chestii cu el...Asta e! Mai vorbesc cu doctorita! Multam de raspunsuri!
_ella
cristinamh spune:
nu e chiar asa, "gratuit si prost". pana mai acum un an s-a dat gratuit lapte NAN. apoi au schimbat cu bebelact, si asta era bun. si in cele din urma a ajuns guvernul la ideea de economie, si da vitalact, facut la brasov. eu am un bebelus de o luna 1/2, si lapte nu prea am avut. am fost nevoita de la iesirea din maternitate sa-i dau completare, si mi s-a recomandat la externare NAN. nu mi-e usor, la 160.000 cutia, (si se duc usor 6 cutii pe luna). dar cum mi-a venit pediatrul acasa i-am spus ca vreau reteta. nu mi-a facut nici un fel de figuri, doar mi-a spus sa nu renunt la san si sa-i dau cat pot.
nu stiu cat e de bun, ca nu intentionez sa schimb laptele pana la 4 luni, caci ii merge prea bine cu nan. dar o sa-mi iau toate cutiile, caci mai incolo, cand o sa manance si altceva laptele nu o sa mai fie asa important. si apoi, il poti folosi la altceva, piure de exemplu...
am luat in prima luna 7 cutii, nu stiu daca o sa creasca nr. pt a doua luna inca nu am fost. mentionez ca sunt din bucuresti, si sunt in evidenta la policlinica elias.
cristina si andrei
parpalak spune:
Dar voi ati gustat din laptele ala pentru copii ca sa vedeti daca-l puteti folosi la altceva? Pe aicea are un gust infect, ca sa nu mai zic de izul de rugina pentru variantele imbunatatite cu fier..
Sanatate la bebei si mamici.
Eleni spune:
Eu am cerut laptele de la inceput, chiar daca ii dadeam copilului lapte de la san. Apoi, dupa ce am inceput serviciul, am inceput sa ii dau lapte praf pe perioada cat sunt la birou.
Maria a primit foarte bine laptele gratuit, dar ea nu a avut niciodata nofturi la noutatile culinare.
Noi primim 7 cutii de lapte pe luna si asa vom primi pana la 1 an. Doctorita de familie m-a intrebat intotdeauna daca vreau lapte.
Sora mea s-a "fript" cu laptele, ca nu i s-a da si nici nu a cerut cat l-a alaptat la san pe bebe si dupa aceea cand i-a dat lapte praf nu ii ajungeau cutiile ca era mare mancacios.
Asa ca parerea mea este sa il ceri pentru ca iti va folosi si e dreptul tau. Iar daca nu ii place, poti sa il dai vreunei mamici nevoiase.
Faci cum crezi ca ti-este mai bine!
Cu drag,