Codex Scepticus

Raspunsuri - Pagina 35

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Llaura spune:

Nu-mi miroase a nimic, daca am apasat un buton a fost fara sa vreau, sorry. Puteai sa te iei si tu de aia cu munca.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doruletz spune:

Citat:
citat din mesajul lui AB
Doruletz uite aici ce inseamna din perspectivsa religioasa: Reiau paragraful ca poate nu-l vazusi. Nu pot crede ca eludezi discutia pornind pe ce stii tu.
Problema nu-s elevii care oricum isi disputa toate cele.

Nici eu nu pot crede ca ai uitat ce ai spus despre "creationismul" predat in scolile din franta (si de la care s-a pornit cu justificarile)
iti reamintesc eu:
Citat:
citat din mesajul lui AB
Eu am avut fetita in .fr la scoala comunitatii evreiesti (ecole maternelle) de la trei ani i se explica ce si cum dpdv creationist. La fel in scolile si liceele catolice (care-s printre cele mai bune), la fel in scolile publice (pentru ca profesorii tin adesea la pielea, masina si nu pot contraria elevii care stiu lectia de acasa) din cartierele ghettoizate cu po****tie din Orientul Mijlociu sau Nordul Africii. Deci sa fim realisti.

Prin urmare la scoala maternelle evreiasca (desi asta e exemplu personal= valoare statistica zero:) + scolile publice + liceele catolice "li se explica elevilor ce si cum dpdv creationist".

Ori ceea ce spuneam eu este ca:
1) nici unul din cele 3 linkuri pe care le-ai pus pentru exemplificare nu sustine asa ceva. Unul din ele spune doar ca unii profesori au o atitudine laxista vis-a-vis de conflictul stiinta/religie si prefera sa ocoleasca subiectele sensibile. Asa si? Asta se traduce cumva prin "in scoli profesorii le explica elevilor ce si cum dpdv creationist"?

2)Chiar si acei profesori laxisti sunt putini si fenomenul nu poate fi generalizat. Iar asta e un adevar.

"combien de professeurs"... zice fraza citata de tine din raportul Obin (pag 28).
Pai exact asta am precizat eu: "combien" (cati) : o minoritate, scrie clar la inceputul raportului (pagina 5):

Un commentaire méthodologique s’impose ici. Le panel d’établissements visités ne constitue donc en aucun cas un échantillon représentatif des établissements français, ni sur le plan de l’étude ni d’ailleurs sur aucun autre.
Cette étude ne peut donc prêter à généralisation et à dramatisation excessive : les phénomènes observés l’ont été dans un petit nombre d’établissements.

Traducere: un comentariu metodologic se impune: panelul de institutii vizitate nu constituie in nici un caz un esantion reprezentativ al scolilor franceze nici pentru acest studiu nici pentru oricare altul.
Acest studiu nu poate sa serveasca la generalizari si dramatizari excesive, fenomenele au fost observate intr-un numar mic de institutii.

Fraza cu profesorii laxisti scoasa din context devine astfel o generalizare abuziva, alta eroare de logica:)

Nu era nici o ironie in mesajul meu, m-am amuzat doar de faptul ca exemplele mele erau "statistici testimoniale de valoare zero" in schimb exemplul personal al gradinitei private evreiesti ... avea bineinteles valoare de adevar si putea fi generalizat la intreaga franta :))

Hai ca m-am plictisit pana si io de discutia asta cu scolile din fr, darmite cititorii, nu aduce nimic interesant in afara de ceea ce s-a zis deja: ca pericolul creationismului exista si in restul europei dar nu atinge cote alarmante ca in romania.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB spune:

Studiul ministerului spune clar ca exista profesori care afirma deschis ca predau varianta "laica" evolutionista ca o optiune. Pai asta e fantastatic de mult. Daca discutam optiunile automat scoala pune egalitate intre ele. Pai asta n-au reusit in scoala publica in US in mod oficial si o voia nene McCain. Sa fie la egalitate si apoi sa li se spuna egal de amandoua. Ma intereseaza din acest studiu recunoasterea oficiala ca "exista" asa ceva inclusiv in scoala publica.
N-am pretins ca-n e ca-n .ro.

Cat despre invatamantul privat catolic uite ce-si propune.

" Statut de l’enseignement catholique " promulgué par la conférence des évêques de France le 14 mai 1992 conclut on ne peut plus nettement : " L’Ecole catholique est un lieu d’évangélisation, d’action pastorale, non par le moyen d’activités complémentaires, parallèles ou para-scolaires, mais par la nature même de son action directement orientée à l’éducation de la personnalité chrétienne ".

http://www.ec92.asso.fr/doc/statut.htm

in 1996 s-a refacut si a ramas acelasi
http://enseignement-catholique.fr/content/view/22/216/
si tot spune cum se implica in toate dar mai voalat.

Un raport
http://www.ladocumentationfrancaise.fr/rapports-publics/994000490/index.shtml
al inspectoratului general din 1998 al lui Dominique Borne spunea ca manualul de SVT e foarte putin utilizat in curs in colegii : 30% din clasele a sasea si 20% din clasele a cincea. Si preciza ca suporturile de curs erau facute de profesori in principal.

Deci ei isi propun ceva de design inteligent si manualele evolutioniste nu prea sunt utilizate. Asta s-ar spune ca faciliteaza eludarea legilor laice.

Si parerea mea e ca nimeni nu se joaca direct cu legea laica. Eu daca-as vrea sa eludez nu as spune mare lucru la biologie, stiinte. Ci as spune un minim corect si as completa cu explicatiile in orele de religie care ar face exact armonizarea.


Despre scolile hasidice biologia si "tseniouth" -ul ar trebui sa-nveti putina ebraica. Oricum nu pot fi accesate de Shabbat. Asa ca poate duminica.
Poti si sa incerci sa afli programa de la o scoala Loubavitch ca cea din Paris XIX. Dar nu cred ca treci de intrare. In practica sunt amendate zdravan stiintele naturale, biologia (doctrina nu permite nici o aluzie sexuala), istoria, scosi Voltaire si Diderot. Sa spun ca exista o retea de asemenea scoli?

Dar oare chiar are loc? Aici eu nefiind inspector scolar, pot da cu exemplele. Ceea ce nu vreau sa fac. Dar uite ca si Georges Grousset inspector de secundar in regiunea lyoneza zice ca exista derapaje.
Din pacate nu am gasit decat o mentiune succinta in presa:
http://sciencesetavenirmensuel.nouvelobs.com/hebdo/parution/p744/articles/a392290-darwin_et_l%C3%A9volution_contest%C3%A9s_%C3%A0_l%C3%A9cole.html

"Georges Grousset s'inquiétait en novembre dernier(2008), lors du colloque «Enseigner l'évolution», à Paris, du turnover très rapide des enseignants de sciences dans certaines écoles juives hassidiques où on les dissuaderait d'enseigner l'évolution, et de pressions exercées dans certaines écoles catholiques."



Gradinita evreiasca nu era exemplu uite creationismul din Franta unde era. Era exemplu metodologic (case study) de cum se poate preda creationist pe un text neutru. Exemplifica ca nu ai nevoie de manual creationist ca sa predai creationist.
Si da la fel se poate face in orice alta structura si rapoartele spun ca se face, nu ca o fac toti. (exista versus oricare).

Te lamureste Xeno cum e cu studiul de caz in stiinta si ca n-are nici o legatura cu statistica. Pur simplu vezi cand dai de un fenomen, te-ntrebi cum a putut sa apara, nu cat de frecvent este. Asta vine apoi.


Si nu pricep de ce Franta nu e interesanta dpdv scolar? Numai US si .ro? Ca daca va rezumati la .ro mai intelegeam :))

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

AB, dar de ce sa se predea creationist? inca astept sa-mi zici cum stam cu dreptul majoritatii platitoare de taxe - oriunde in lume - atunci cand se decide ce se preda copiiilor in scoli.

eu vad un pericol in ateism, voi in creationism. unde-i scepticul? ca n-am vazut niciunul la topicul asta, doar propaganda atee si anti-religioasa, plus o lista interminabila de raspunsuri "corecte" la toate intrebarile lumii. n-ar fi fost mai cinstit ca topicul sa se cheme codecs ateistus aka imparatus estus golus sa stie lumea sa-i caute pe dilematicii sinceri in alta parte?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB spune:

Conchita zisei pe undeva pierdut ca eu personal pana la 16 ani nu le-as preda ceva care sa-i puna sa aleaga o opinie intre familie si societate. Indiferent care-i laica si care-i religioasa.
Pentru ca pana la aceea varsta nu pot alege doar intelegand ciintelegand si crezand.
Si daca alegi ce sa crezi intre parinti si scoala...orice ai alege ceva din personalitatea ta va suferi. Eu as tine invatamantul gimnazial de biologie in armistitiu pe intersectia cu religia moderata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Citat:
citat din mesajul lui doruletz
ca pericolul creationismului exista si in restul europei dar nu atinge cote alarmante ca in romania.
si de ce e creationismul asta asa un pericol?
mami de Ilinca(26. apr.04), Teodora (26 aug. 07) , 10+am blog

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Macrina spune:

Citat:
citat din mesajul lui conchita


eu vad un pericol in ateism, voi in creationism. unde-i scepticul? ca n-am vazut niciunul la topicul asta, doar propaganda atee si anti-religioasa, plus o lista interminabila de raspunsuri "corecte" la toate intrebarile lumii. n-ar fi fost mai cinstit ca topicul sa se cheme codecs ateistus aka imparatus estus golus sa stie lumea sa-i caute pe dilematicii sinceri in alta parte?


Doamne ce am mai ras, conchita ai un umor fenomenal..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Citat:
citat din mesajul lui conchita


eu vad un pericol in ateism, voi in creationism.


Eu nu mai vad un pericol in creationismul din scoala de cand l-am vazut pe www.youtube.com/watch?v=MeSSwKffj9o" target="_blank">George Carlin vorbind despre religie, avand in vedere ca a fost crescut catolic si a facut scoala si liceul la maicutze.Deci se poate.

Ioana cu Serghei (2 mai 2006) si Katja (30 martie 2004)



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns xenocid spune:

Citat:
citat din mesajul lui inaioana

Eu nu mai vad un pericol in creationismul din scoala de cand l-am vazut pe www.youtube.com/watch?v=MeSSwKffj9o" target="_blank">George Carlin vorbind despre religie, avand in vedere ca a fost crescut catolic si a facut scoala si liceul la maicutze.Deci se poate.



Inaioana pe Lewis Black l'ai vazut?


Come to The Dark Side ... we have cookies!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sheannamp spune:

Am deschis un nou capitol:
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=134721

Mergi la inceput