mese?gustari?
Raspunsuri - Pagina 2
conchita spune:
Citat: |
citat din mesajul lui velenamaria am si eu o nedumerire...la copil de 1-3 ani trebuie 3 mese si 2 gustari. ce inseamna masa? si laptele de dimineata sau seara? fructele ?iaurtul? clatite? o feliuta cu unt?se considera gustari sau nu? |
de fapt, 3 mese si 3 gustari. mesele sunt cele care au combinatia de proteine+carbohidrati+vitamine+grasimi: deci carne/ou/fasole/linte cu paste/orez/mamaliga/etc, plus legume (ideal cate una de fiecare culoare). legumele sunt ideale crude sau la aburi; fierte in ciorba isi pierd toate vitaminele. cu mentiunea ca branza, iaurt, lapte trebuie sa insoteasa fiecare masa la varsta asta. gustarile sunt vitamine+fibre. deci in categoria gustarilor intra un fruct cu cereale, iaurt cu cereale, o feliuta de paine multigrain daca vrei, cu unt se poate, ideal ar fi sa adaugi si-o felie de rosie sau de castravete. tot gustare sunt si morcovii cu branza de vaci, o banana cu fulgi de porumb, o placinta de mere, cereale cu stafide, salata de fructe cu biscuiti graham, juma de feliuta de paine multigrain unsa cu pasta de avocado amestecata cu rosii si ceapa si un varf de smantana, etc...
la varsta asta, copilasul trebuie hranit la fiecare 2 ore, 2 ore jumate. si apa trebuie oferita la fiecare 15-20 de minute, cate o sorbitura-doua macar, sa nu se deshidrateze.
madau spune:
Lara a mea mandra de cand am nascut-o numai la ore din astea s-a culcat, 23-24. Am incercat in fel si chip, n-am mai lasat-o sa doarma la pranz, am trezit-o dimineata devreme, am citit, am spus povesti...degeaba. Nu o ia somnul inainte de 11 noaptea. Pot sa o pun in pat si la 8, se joaca, se foieste, isi face de lucru in liniste, dar nu doarme. Seamana cu noi, ca tot pasari de noapte suntem. cat despre timp pt soti....ei acolo unde e vointa, se mai gaseste si timp
Madau si Alexia Miruna (15 dec 2005)
www.flickr.com/photos/madau/collections/72157600567493374/" target="_blank">poze pana la 1 an, www.flickr.com/photos/madau/collections/72157600567398541/" target="_blank">de la 1 la 2 ani, PARTY 3 ANISORI , www.flickr.com/photos/madau/sets/72157606362146432/" target="_blank">de la 2 la 3 ani
www.geocities.com/nov_dec_2005/povesti2005.htm#madau" target="_blank">povestea nasterii Mirunei
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=1b04435806e76a5905bfb2&skin_id=4&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">filmulet aniversar
filmuletze poznase www.dropshots.com/madau" target="_blank">1 si www.dropshots.com/Miruna" target="_blank">2
doradora spune:
Citat: |
citat din mesajul lui lara_c Fetelor , va rog sa nu va suparati pe mine ca va intreb, dar, de ce se culca copiii vostri atat de tarziu? Imi pare rau ca nu va da sfaturi in legatura cu mesele, dar poate va ajuta sa le structurati mai usor daca ii culcati mai devreme.La ora 20.00 ar trebui sa doarma de mult.Mai ales ca sunt inca micuti, pana in 3 ani.Chiar si la varste mai mari tb sa doarma devreme. Voi cand mai aveti timp de voi, de sotii vostri? Inca o data, va rog sa nu imi luati in nume de rau, chiar nu inteleg. Lara Erinn's mummy http://picasaweb.google.com/LovelyLaraUK/Wedding?feat=directlink http://picasaweb.google.com/LovelyLaraUK/ErinnKendall?feat=directlink http://picasaweb.google.com/LovelyLaraUK/AroundTheWorld?feat=directlink www.onetruemedia.com/shared?p=7a28966e1c7a95b174b0df&skin_id=601&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">My stars |
la 21.30 cel mai-cel mai tarziu, si asa se trezeste la 7. cu cat o culc mai devreme, cu atat se trezeste mai devreme, si chiar nu are de ce sa fie in 2 picioare de la 6 dimineata. ziua doarme cam o ora jumatate. de la 11, ca ea nimeni:)
chris + alexandra
doradora spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui conchita
dupa 2 ani, daca vrei sa preintampini riscul de alergii. din listele voastre, observ ca lipseste masa de seara sau ca e inlocuita cu fructe - astea au zahar si-i tin treji pana tarziu. de curiozitate intreb, de ce eliminati masa de seara la copilasi atat de mici? unele liste n-au nici micul dejun - laptele nu e mic dejun. programul vostru alimentar suna de adulti la dieta, nu spun asta cu rautate, intreb sincer care e explicatia? |
am intrebat pediatra daca sa schimb cumva structura meselor, si de fiecare data mi-a zis ca pot continua asa, inclusiv cu lapte+cereale seara. tinand cont ca i-au iesit bine analizele, plus ca e bine dezvoltata, vioaie, alerta, am considerat ca inca o prinde maniera asta de masa. in afara de asta, intr-o saptamana trece prin toate grupele de mancare recomandate, si nu mananca dulciuri decat o data pe zi, la desert, exceptand cate o ocazie.
cat despre lapte, necesarul e de 500 ml/zi, pe care nu prea am cum sa il impart altfel. in afara de cele 2 cani de lapte, mai mananca si un iaurt, si sandwich cu cascaval/branza. incerc sa ii dau in primul rand lactate, si mai putine mezeluri (sunca de pui).
din pacate, legume crude nu vrea inca sa manace, cu exceptia unor vizite, asa ca ii dau suc de morcovi, iar legumele ca garnitura i le fac la steamer.
chris + alexandra
Happiness_4_us spune:
Noi avem mari dificultati in privinta mancatului.
Andrei nu maninca fructe deloc, desi am incercat zeci de combinatii si in mii de feluri. Nu vrea si pace.
- 7 papa laptic 180ml
- 10 iar laptic 150ml, ca e cu mamaia si nu are rabdare sa-l incerce cu altceva. Cand e mami acasa-i mai da iaurtel.
- spanac cu lapte si smantana in care am adaugat de vreo 2 sapt,, putin cate putin cartof, morcov, carne de pui, dovlecel, brocoli si unt. E singurul fel d emancare pe care il prefera asa ca am fost nevoita sa introduc aici legumele, de care nu vroia sa auda.
- la 18 mamaliga cu br si smantana sau iaurt, sau pastute cu br , smantana si cascaval
- la 20 laptic si la somn
Intre mese bea apa si mai papa Cheerios cele fara miere, le papa asa goale.
Incerc cu disperare sa inlocuiesc masa de la 10 cu altceva dar nu e cu nici un chip. Nu vrea decat iaurt iar daca nu-i dau laptic, nu doarme la pranz.
Am inteles ca bebelusilor le place rutina, dar Andrei nu vrea sa iasa deloc din ea. Fiecare masa ma face sa-mi pierd mintile ptr ca de fiecare data incerc alta combinatie, dar in final ajung tot la spanac.
Lui ii plac tare mult lactatele asa ca am amestecat si banana cu branzica, dar nici vorba.
Incerc sa ma multumesc cu ce papa acum si sa sper ca va mai creste si poate nu va mai fi atat de reticent la ce e nou.
Nana, Andrei Stefan ( 26.09.2007)
Povestea nasterii fluturasului!
Fluturas iubit, sa nu uiti niciodata, ca mami este intotdeauna cu un pas in urma ta. Trebuie doar sa intorci privirea si sa intinzi manutza si mami te va ajuta in orice clipa!
Irina20 spune:
Conchita te rog zimi si mie cum se face pasta asta de avocado?ca am tot auzit si sincer nu stiu,baiatul meu are 9 luni si jumate ii pot da?am vazut ca ai zis de morcov cu branzica,morcovul trebuie fiert sau crud?eu legumele i le fac la abur.
In ultimul timp,cred ca din cauza dintilor, imi mananca ffff putin si daca se poate numai supa de legume cu carnita,iar la merenda de dupa amiaza,ii dau fructe cu cereale dar trebuie sai dau jucarii ,sai dau ceva care sai distraga atentia ca sa il pot hrani.In ultimul timp a si slabit din cauza asta ,ca nu mananca.
Ar trebui sai cer pediatrului vitamine?poate stiu eu a incepe sa manance.Sa zic cam din cat ar trebui sa manance el la o zi, mananca cam aproape jumate daca nu si mai putin.Iar laptele intotdeauna cu biscuiti si sunt acele cereale plasmon(orez cu dovleac si morcov) nu stiu daca in ro sunt.
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=724e548b768b30618f9a7a&source=category&category_id=12" target="_blank">album 1;www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=7458c364f09f6e60b2d077&source=category&category_id=all" target="_blank">album 2; www.onetruemedia.com/shared?p=7e53fc2f14b83fa6df78e2&skin_id=601&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">Faby la 8 luni;
www.onetruemedia.com/shared?p=7c6534b75f4fce2bec111f&skin_id=601&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">montaj nou; www.onetruemedia.com/shared?p=7e3f9de70122621331eba0&skin_id=601&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">Fabi in girelo; www.onetruemedia.com/shared?p=801ef5ea45694371e9ba2d&skin_id=601&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">mersul fara girelo
axxxa spune:
lara in ceea ce priveste ora de culcare, cred ca fiecare copil are bioritmul lui si mai depinde si de cat de activ este peste zi, daca si cat isi consuma din energie, daca doarme la amiaza sau nu. Toate acestea influenteaza ora de culcare, adica ora la care adoarme propriu zis, ca de culcat degeaba il culci la 8 daca el adoarme tot la 10.
Cu mesele, intr-adevar, varianta de masa a conchitei este ideala, din toate cate putin, insa ce te faci daca ai un copil (ca al meu) caruia cu greu ii bagi ceva in gura, oricat de gustos ar fi, legumele nici nu vrea sa le vada, alte chestii dubioase precum lintea sau fasolea nici atat si in general are 2-3 feluri preferate, destul de simpliste, iar la celelalte e super reticent. Meniurile astea super complete sunt pt copii mancaciosi, care mananca orice le pui in fatza. Pe a mea n-am reusit niciodata s-o fac sa manance la aceeasi masa si proteine si carbohidrati si vitamine. Asa ca, pe unii copii, cu toata bunavointa si informarea de care dam dovada, nu reusim sa-i hranim ca la carte.
conchita spune:
Chris, cereale cu lapte seara e ideal, dar din cate stiu eu e considerata ultima gustare. 2 ore inainte de asta ar cam trebui cina, ceva mai consistent. tot de la pediatra stiu ca o masa sau o gustare prea apropiata de ora culcarii intarzie mersul la somn si ca ar trebui sa lasam cel putin juma de ora interval, daca nu chiar o ora...
Irina, pisez avocado, amestec cubulete mici de rosii si ceapa si un varf de lingurita de smantana sa fie mai pastoasa crema si gata. iti spun sigur ca poti da avocado la varsta asta. dealtfel, avocado a fost primul aliment pe care i l-am introdus soniei la 6 luni, este excelent. de morcov am mai zis ca mie mi-e teama sa i-l dau crud chiar si-acum la 2 ani, i l-am dat la aburi de la inceput. dar stiu alte mamici care i l-au oferit crud. cand incepe diversificarea totusi, e bine sa evitam cruditatile, ca sa nu sporim aciditatea in stomacel...cel putin asa stiu eu.
axxxa, ai dreptate ca fiecare copil are mofturile personale. stiind asta, eu am inceput diversificarea cu piureuri de legume, nu cu fructe sau carne sau cereale. pana acum merge bine, dar sonia nu seamana deloc cu mine, ca io am fost un chin pentru mama, nu mancam nimic...sonia mananca absolut orice, mai putin carne, o tot scuipa.
Donia spune:
Incep cu off topicul , si anume ora de culcare. Fetita, nascuta si crescuta in prima faza in Romania, se culca, adica o culcam, la 21,30-22. Baietelul, nascut aici, doarme la 20-20,30.
Iar cu masa, copiii au 3 mese si 3 gustari, cum spune conchita.
Urmaresc sa aiba vreo 4-5 portii de fructe/legume in fiecare zi, carne/peste, ou, lactate, grane, si de regula reusim sa avem un meniu echilibrat. Laptele e pe post de bautura langa mancare, nu masa in sine. (O sugestie preluata de la gradinita fetitei: la masa, in loc de apa pentru sete, li se oferea lapte rece).
Mai trebuie sa muncesc sa introduc mai multe seminte/samburi/nuci, dar trebuie sa vad cum si unde. conchita, sugestii?
Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.
alexas spune:
In mare Miruna si Andrei gemenii mei de mici si-au respectat programul de mancare acum avem un an si trei luni
dimineata pe la ora 6 si ceva beau 250 laptic fiecare mai dorm pana pe la ora 8 fara depinde la ora 9 cereale cu lapte sau crenvusti cu branzica sau griz cu lapte depinde la ora 1 si ceva supica iar pe la 5 peste sau altceva iaurt cu fructe ,le plac foarte mult fructele iar seara pe la 7 si ceva se culca laptic si pana a doua zi dimineata cand incepe o noua zi
mani de miruna si andrei